Nederlanders spelen proefkonijn in 5G-experiment: geen consent gevraagd of vergoeding aangeboden

Afgelopen maanden is veel te doen geweest rondom het experiment 5G-technologie. Deze technologie maakt het mogelijk dat mobiele gebruikers sneller kunnen internetten. Echter maken sommigen zich zorgen over de technologie. Bijvoorbeeld voor de privacy en problemen rondom cyberveiligheid

De Nationale Bond Overheidszaken (NBO) is ook niet te spreken over de opzet van het 5G-experiment van de grote telecomaanbieders. De technologie aan  zich maakt natuurlijk veel mogelijk, maar de wijze waarop het wordt geïmplementeerd kan op kritiek rekenen.

De telecomaanbieders willen experimenteren met de nieuwe technologie, maar volgens bestuurslid Zwarts van de stichting kan dat niet zomaar. De Nationale Bond Overheidszaken is een actie gestart om het 5G-experiment op ‘een fatsoenlijke manier’ te laten plaatsvinden of helemaal te stoppen.

De bond wil de telecomproviders aansprakelijk stellen wanneer zij gaan experimenteren met 5G, zonder dat mensen daarvoor consent hebben gegeven of deelname wordt vergoed. Zo schrijft de stichting:

“Wilt u ook geen proefkonijn zijn van het nieuwe 5G-netwerk dat u van uw privacy berooft en mogelijk schadelijke effecten heeft op uw lichaam en geest? De oplossing: Stel de directeuren van de telecomproviders en politici aansprakelijk en biedt hen een verbintenis aan met een maximale dagvergoeding van € 2.000,- per dag, per overtreding. Doe dit in collectief verband, in samenwerking met de Nationale Bond tegen Overheidszaken & Act 4 Freedom Foundation.”

DDS-columnist Ozair Hamid schreef onlangs nog over een ‘irrationele angst voor 5G’, maar daarbij is bij de NBO dus geen sprake. Sterker nog, het standpunt van de bond is rationeel. Zo vergelijken zij de opzet van het 5G-experiment met de vrijwillige deelname aan geneesmiddelenonderzoek, echter worden er in dit geval geen vergoedingen uitgekeerd en is deelname niet middels consent:

“Als u zich opgeeft voor een geneesmiddelenonderzoek in een kliniek, dan zijn de resultaten en bijwerkingen van de te testen medicijnen nog niet bekend. U krijgt dan voor uw deelname als proefpersoon ook een dagvergoeding… Claim uw rechten. Zonder uw wilsverklaring (Art 3.33 BW) is een persoonlijke dienstbaarheid in welke benaming dan ook niet te dulden (Art. 1.1 lid 2 BW), anders wordt een onrechtmatige daad tegen u gepleegd met recht op een schadevergoeding (Art. 6.162 BW).”

Bij de Nationale Bond heeft men overduidelijk géén “irrationele angst voor 5G”, maar wil men gewoon niet als proefkonijn van nieuwe technologie fungeren zonder het proces vorm te geven met mensen die daadwerkelijk worden blootgesteld aan het 5G-experiment.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. roodkapjelusttaart

  Dat is goed te merken, die linkse hebben allemaal al hersenk.nker van 4G.

  1. DidiMadloba

   Precies! Als je niet ziet dat de moslims Nederland willen omvolken dan heb je gegarandeerd te veel draadloos getelefoneerd.

   Zijn er nog normale mensen?

 2. DidiMadloba

  Zie ik het goed dat DDS zich achter linkse zeurpieten opstelt die altijd overal tegen zijn, omdat ze doodsbang zijn voor de gevolgen?
  Als je rechts bent verdien je je eigen brood en dan weet je dat je af en toe een afzienbaar risico moet nemen.
  Er is wel een terechte angst dat er geen goede privacy-wetgeving is omdat die het product is van een politiek gevecht. Ik wed dat ons geen enkele privacy meer wordt gegund omdat ze uit miljoenen goedwillende burgers die ene terrorist willen kunnen vissen.
  Wil ik dat dan niet? Eén terrorist kan toch vreselijk veel schade aanrichten? Nee, het punt is dat justitie ook zonder de privacy heftig aan te tasten enge terroristen wel op het spoor kan komen.
  De Amerikanen gingen ons voor. Als iemand een peperdure pilotenopleiding begint, maar totaal niet geïnteresseerd is in landingsprocedures, dan kun je raden dat hij hardhandig wil landen in het World Trade Center.

 3. Rechtsaf

  sws word de privacy van de Nederlander verkr*cht…

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.