Niet te filmen: oud Commandant der Strijdkrachten vindt dat al-Baghdadi “respect” verdient

We moeten voor de doden niets behalve respect hebben, aldus voormalige topmilitair Peter van Uhm. Zelfs massamoordenaar Baghdadi verdient veel respect, zo beweerde de geflipte generaal gisteren bij De wereld draait door.

Ze zijn gisteravond bij BNNVARA helemaal all in gegaan op de dood van ISIS-opperkoppensneller Abu Bakr al-Baghdadi. En dan vooral uit het zieligheidsvaatje getapt, hè? Bij Pauw mocht verteld worden hoe dit “mythische figuur” en deze “veelbelovende voetballer” is heengegaan in het Syrische Idlib.

Maar een paar uur eerder, bij De wereld draait door, werd het nog minstens net zo bont gemaakt. Peter van Uhm, voormalig Commandant der Strijdkrachten en generaal buiten dienst, mocht bij de BNNVARA-talkshow orakelen over het grote onrecht dat de ISIS-voorman is aangedaan door Donald Trump. Trump was namelijk Trump, en gebruikte de dood van Baghdadi voornamelijk om zichzelf flink op de borst te kloppen. Van dat narcisme kan je natuurlijk van alles vinden, maar dat is dan een oordeel over de Amerikaanse president.

Van Uhm, echter, vond het vooral niet kunnen omdat het zou getuigen van te weinig respect voor al-Baghdadi. Een massamoordenaar. Een genocidepleger. Een verkrachter. Een slavendrijver. Een mensenhandelaar. Een oorlogsmisdadiger. Te weinig respect. Tijd om even tegen je voorhoofd te tikken, ja.

Maar goed, van iemand als Van Uhm verwachten we misschien ook niet beter. De man heeft een totaal op hol geslagen moreel kompas, zo leerden we vijf jaar geleden al. Toen eiste de Nederlandse topmilitair dat we “begrip” moesten hebben voor de islamistische mafklappers die vanuit ons land naar Syrië reisden om daar de laatste christenen de kop af te hakken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Mezzadra

  “Trump was namelijk Trump, en gebruikte de dood van Baghdadi voornamelijk om zichzelf flink op de borst te kloppen.”

  Dit is in elk geval juist. Heel gênant.

  1. Pjotter

   Ja hoor eikelman de messenslijper is weer nr.1. en natuurlijk tegendraads.

  2. Maurits Dekker

   Doordat Trump een verachtelijke massamoordenaar heeft laten elimineren verdient hij het respect van alle weldenkende mensen.
   Het is wel duidelijk dat Mezzdrama niet tot de weldenkende mensen behoort.

  3. Scheve Tinus

   Kan de man in jouw ogen uberhaupt iets goed doen?

   Als het Obama was geweest dan had je het geprezen maar omdat het Trump is is het zogenaamd genant.

   Erg doorzichtig allemaal.

   Maar wanneer ga je nu je eerder opgelegde ban eens respecteren en gewoon vertrekken hier?
   Je weet toch wel dat je niet welkom bent?

  4. hollandse-bier92

   Mezzadtroll moet jij zeggen pinda

 2. Pauline Kummer

  Trump vertelde zijn ingestudeerde mededeling op een zwaar aangezette toon zoals je leest en ziet in westerns uit het verleden. Dat zal ook zo gezien worden in de Arabische wereld die nu weer voldoende argumenten hebben om daarop te antwoorden.

  1. jan1

   Het was ook de bedoeling dat het goed over zou komen:)

   1. Jumping

    @jan1.

    Trump is gewoon een kanjer.

    Hadden wij in Nederland maar zo’n kanjer als MP.

    1. Julian

     Heerlijk om juist niet zo’n supernarcist als leider te hebben. Geweldig ook dat er een democratische meerderheid is in het Huis. Scheelt een hele hoop.

  2. Rechtsaf

   paulientje vind de islam en isis prima..

 3. Piet Klein

  Zeer bijzonder commentaar in het libelle programma DWDD. Trump werd niet de trots gegund van deze bijzondere actie van de Amerikanen. Een IS die dood en verderf zaait en een interpretatie van de islam verspreidt die onrecht doet aan vrouwen, homo’s anders denkenden. Een IS die de meest gruwelijke daden pleegt. Het downsizen van Trump is ongepast. De DWDD wil liever Trump downsizen, probeert een moment te vinden om Trump te beschadigen en laat liever ruimte voor de gruweldaden van IS. Dit wordt nog pijnlijker omdat de EU totaal niets voor stelt op het wereldtoneel. De EU en DWDD worden klagers over alles en nog wat terwijl de EU niet in de melk te brokkelen heeft. Als er iets wat aandacht verdient naar aanleiding van deze gebeurtenis dan is het het falen van Europa maar kennelijk zitten we met libelle programma’s en journalisten die pound foolish zijn. Zonde van de zendtijd zonde van ons belastinggeld.

  1. FCKDopper

   Beste heer klein,
   U heeft volkomen gelijk, zelfs het opblazen van 3 kleine kinderen door Al Bagdadi poogt men aan Trump te framen. Het was gisteren weer eens een ongekend dieptepunt in de Nederlandse TV historie. Het is te hopen dat van Nieuwkerk snel ophoepelt naar de Belgische staatsomroep.
   Schandelijk en tenenkrommend!

  2. Blitzkrieg

   Piet Klein: In Amerika is het niet veel beter.

   Washington Post
   Abu Bakr al-Baghdadi, austere reilious scholar at helm of Islamic State, dies at 48

   Bloomberg
   Islamic State leader Abu Bakr al-Baghdadi transformed himself from a little-known teacher of Koranic recitation into the self-proclaimed ruler of an entity that covered swaths of Syria and Iraq

 4. tailgunner

  Onbegrijpelijk van Van Uhm. Zijn zoon Dennis is nota bene in 2008 in Afghanistan omgekomen door een bermbom van de Taliban. Het lijkt wel of hij lijdt aan het Stockholm syndroom.

  1. FCKDopper

   Beste heer Tailgunner, zijn zoon zal zich in zijn graf omdraaien.
   Bij leven had hij zich vermoedelijk dood geschaamd voor zo’n vader.

   1. Vlaswiek

    Beste heer, Beste heer, Beste heer, Beste heer, Beste heer FCKDopper, jouw ‘beste heer’ is inhoudsloos! Je gebruikt het namelijk ook bij het digitale uitschot ‘de aandoenlijke’ genaamd.

    De afgelopen 15 jaar en talloze bans hebben bewezen dat dit volstrekt kansloos is, de aandoenlijke gaat gebukt onder psychische en ongeneeslijke aandoeningen. Zonde om daar tijd aan te besteden, zelfs de doktoren hebben het opgegeven.

    1. FCKDopper

     Beste ….Vlaswiek,
     Mijn excuses wanneer het beleefde spraakgebruik u grieft.
     Mijn beste verklaring is dat u zo vol met haat en agressie zit, dat u beleefde omgangsvormen opzij heeft gezet. Dat is betreurenswaardig, aangezien u zo de “aandoenlijke” alleen maar in de kaart werkt.
     Er is een onderscheid in respect voor elkanders mening en omgangsvormen. Wanneer ik mijzelf niet vergis was u voorheen actief onder het synoniem Lugar, in die tijd sloeg u een veel beschaafdere toon aan. Vergist u zich niet, ook ik ben het hartgrondig oneens met dhr. Mezzadra en zijn kompanen. Dat wil echter niet zeggen dat ik mij daardoor wens te verlagen tot een bedenkelijk niveau.

     1. Vlaswiek

      “elkanders mening”

      Beste heer, Beste heer, Beste heer, Beste heer, Beste heer FCKDopper, de aandoenlijke heeft geen mening maar een strategie. En ja daarin verschillen wij van mening.

     2. FCKDopper

      Beste ….Vlaswiek,
      Nogmaals uw strategie werkt de “Aandoenlijke” in de kaart.
      U bereikt precies het tegenovergestelde van wat u beoogd te bereiken.
      Gelijkgestemden aanvallen op beleefdheid draagt ook al niet bij aan uw doelstelling, sterker nog u speelt hem in de kaart.
      “Divide et impera”

     3. Vlaswiek

      En daarin verschillen wij van mening. Onkruid bestrijden doe je niet met hoffelijkheid, dat doe je met gif.

     4. Rechtsaf

      Het quasi vriendelijk doen door Dopper is om ffen een lekbakkie bij te hebben

 5. fusilier

  Net zon mafklapper als van Dries van Acht, heulen met de vijand. ONGESCHIKT. Jammer dat ze de beelden niet hebben laten zien, hoe Baghdadi bij elkaar geraapt moest worden.

 6. Anne Sophe Schillersdorf

  Hij heeft helemaal gelijk! Bagdhadi was een moordlustige barbaar maar alsnog kun je respect betuigen door je fatsoenlijk op te stellen. Kwaad bestrijden met kwaad draagt nooit bij tot een beter maatschappij en bovendien zou ik moeten kiezen tussen Trump en Bagdhadi dan zou ik het heel lastig krijgen

  1. Mar

   Geen van beiden.

  2. Mycase

   Ze moeten jouw uit je lijden verlossen werkelijk wat een debiele reactie

  3. Pjotter

   De schillenboer heeft moeite met links of rechts afslaan, ja linksaf is moeilijk met een schillenkar.

  4. van Urk

   @ASS. laten we het nu even over Hitler of Stalin hebben. Ondanks dat zij ook moordlustige barbaren waren geweest dienen zij dan volgens u ook respect? Of is dit weer wat anders omdat het geen romantische 1000 en 1 nacht figuren waren?

 7. initsoga

  Het dagelijks bashen van Trump gaat gewoon door op de Nederlandse TV terwijl hier in Nederland genoeg idioten rondlopen zoals Klaver, Jetten, Ollongren en nog meer van dat linkse tuig om grappen over te maken nietwaar mijnheer Matthijs van Nieuwkerk ?
  Overigens geheel eens met het verhaal van Piet Klein

  1. Kretoloog

   Inderdaad, dagelijks bashen van Trump op de TV. En vergeet de kranten niet. Iedere dag bijna in NRC, Trouw en Volkskrant wordt er in uiterst negatieve bewoordingen over Trump geschreven. Nog steeds wil de MSM niet accepteren dat Trump 3 jaar geleden op correcte wijze is gekozen tot Amerikaanse president. De haat spat regelmatig van de pagina’s. Zie vandaag bv. in De Volkskrant de cartoon van Jos Collignon. In 2 woorden: Stuitend en walgelijk.

 8. JFU

  DWDD presentatoren en de meeste gasten bestaan uit extreem linkse moslim knuffelaars, vroeger genoemd NSB-ers.

  1. van Urk

   Men zou inderdaad zelfs respect willen tonen aan NSB-ers. Respect voor de Duitsers is tegenwoordig al een trend aan het worden.

 9. FCKDopper

  Van Uhm is het schoolvoorbeeld van wat er mis is met de Nederlandse strijdkracht.
  Op de KMA leren ze officieren in spe om de vijand nooit te onderschatten. Van Uhm verwart inschatten met respect. Binnen alle Nederlandse overheidsdiensten zitten tegenwoordig overal van die linkswappies die niet in staat zijn prioriteiten te stellen en doelmatig problemen op kunnen lossen. Van Uhm destijds Defensie, Akerboom bij de politie. Geen wonder dat steeds minder burgers respect op weten te brengen voor deze diensten. Daar kunnen de jongens in het veld niets aan doen. Die worden door een falende minister met ondeugdelijk materiaal naar het front gestuurd

  1. jan1

   Tijdje terug hoorde ik hem praten over het respect dat hij gekregen had voor de plo en het verlies daar van bij de Israëlisch?
   Moet zegen dat ik even goed achter mijn oren moest krabben:(

   1. FCKDopper

    Beste jan1, Dat zegt denk ik genoeg over van Uhm.
    De PLO is een terroristische organisatie die vele mensenlevens op haar geweten heeft en geen respect verdient. Het feit dat van Uhm ooit leider van de Nederlandse strijdkrachten is geweest zegt heel veel over het politieke klimaat in Nederland.

 10. Meriadoc Brandebok

  Eens met Van Uhm.

  1. Vit

   Van eiges.

  2. FCKDopper

   Beste heer Brandebok,
   Wij hadden geen ander standpunt van u verwacht.
   Steek nog maar een kaarsje op bij de foto van Bagdadi op uw nachtkastje

  3. Blitzkrieg

   Meriadoc Brandebok : Op basis waarvan wordt respect verdient?

 11. lIN-T

  Hahah je bent echt een sukkel als je in het Nederlandse leger zit.

  1. van Urk

   Alsof ze daar in het Nederlandse leger denken dat oorlog om een onschuldig voetbalcompetitie gaat. Reken maar dat die koppensneller geen respect had voor ons.

 12. Duckday

  Trump doet het zeer goed komt op voor zijn eigen mensen en land
  Maar ja de elboog werkers zijn dat niet zitten en proberen hem zo zwart mogelijk te maken met leugens en bedrog

 13. Kretoloog

  Net 57 jaar oud is Peter van Uhm met pensioen gestuurd door de legerleiding. Hij was door de trieste dood van zijn zoon (gesneuveld als militair) zichzelf niet en kon onmogelijk gehandhaafd worden als commandant van de strijdkrachten. Nadien is er een soort van pacifistische geest over Van Uhm vaardig geworden. Voor de huidige legerleiding pijnlijk, maar gezien de tragische privé-omstandigheden laat men bij Defensie Van Uhm maar begaan.

  1. lIN-T

   Je kind vermoord door IS en het dan opnemen voor een leider daarvan. Wat een seniele ouwe gek.

   1. Mezzadra

    Ik vraag me af wie hier de seniele oude gek is.
    Van Uhm neemt het in het fragment absoluut niet op al Baghdadi maar spreekt in het algemeen over de waardigheid die, zeker een president, moet betrachten in het spreken over de doden. Dat is een vorm van beschaving en de manier waarop Trump er over bralde was weerzinwekkend.
    Het is volstrekt duidelijk dat hij IS afschuwelijk vindt en al Baghdadi veroordeeld.

    Misselijkmakende framing is dit.

    1. Vlaswiek

     De aandoenlijke heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

    2. claus

     M,
     Ik word niet misselijk van jou,maar ik veracht je wel!
     Verder ben je als mens totaal irrelevant voor mij,je bent,om een metafoor te gebruiken, een simpele domme koe die achter de linkse kudde aanholt!

    3. merlot

     “de waardigheid die [men] moet betrachten in het spreken over de doden. Dat is een vorm van beschaving”

     De tar*rel schreef vandaag over de dode Van Gogh: “Het was een dolle clown die waan en werkelijkheid lastig kon onderscheiden.”

     Zo zie je maar wie hier onbeschaafd is.

 14. AS210854

  Zou zijn zoon er ook zo over denken? Sorry hoor maar voor een man, vader die zijn 3 kinderen mee in zijn dood neemt heb ik alleen maar diepe verachting. Deze uitspraak zegt meer over de top van ONZE KRIJGSMACHT als over wie dan ook.

 15. claus

  Peter van Uhm, voormalig Commandant der Strijdkrachten en generaal buiten dienst,heeft acuut Allzheimer,gepaard gaande met met een ernstige vorm van karakterverandering!

  1. Mezzadra

   Ik vrees eerder voor uw geestelijke gezondheid, beste claus.
   Ik zou maar eens een Alzheimer-test aanvragen.

   1. tonna

    M,
    Kus eerst de voeten van de Paus,na thuiskomst rol je het gebedsmatje uit,om in trance Allah aan te roepen!
    Zo zie ik jouw geestesgesteldheid,totaal de weg kwijt,rijp voor euthanasie!

   2. Maurits Dekker

    Ik ben er van overtuigd dat bij u nooit een Alzheimertest wordt uitgevoerd. Voor het uitvoeren van een dergelijke test is namelijk de aanwezigheid van hersenen vereist.

 16. Maurits Dekker

  Trump deelde zojuist mede dat Amerikaanse soldaten óók de beoogde opvolger van Al Bagdadi naar de 72 maagden hebben gestuurd.

  Die 72 dames daarboven krijgen het nog druk.

 17. Maurits Dekker

  Ik had respect gehad voor Peter van Uhm als hij Trump had geprezen voor het doen uitschakelen van een levensgevaarlijke, verschrikkelijke, moorddadige en onmenselijke barbaar.

  Jammer van Uhm, je bent de werkelijkheid uit het oog verloren en hebt met terugwerkende kracht aangetoond ongeschikt te zijn om het landsbelang en onschuldige burgers te verdedigen.

 18. pejoar

  DWDW en Pauw zijn voorbeelden van ontzettend dom gelul over zaken die ze niet willen snappen.
  Altijd probeert links ,geweld,crimineel gedrag,terrorisme e.d. te bagatelliseren.
  Over de verschrikkingen van ISIS willen ze niet praten,ze maken dat liever kleiner.
  Wel Trump bashen want dat is toch o zo mooi.

 19. Henk-Jansen

  Hij heeft het wat ongelukkig verwoord, dat klopt. Maar dat iedereen dan weer over massamoordenaar, verkrachter etc. begint is ook weer zo’n dooddoener, dat is op het gevoel spelen.

 20. rujoleki

  Hij heeft zijn zoon verloren in een oorlog om niks. Wat een vreselijke vader om zijn kind te laten doodschieten. Huichelaar en wegkijker.

  1. Mezzadra

   “ Wat een vreselijke vader om zijn kind te laten doodschieten”

   Een weerzinwekkende opmerking.

  2. jan1

   Vreselijk wat hem en zijn fam is overkomen !
   En naar ik meen op de eerste dag van het overnemen van zijn vaandel.
   Maar men moet zijn bevelhebberschap los snijden van het vaderschap.

 21. Agios

  Walging en afschuw moge zijn deel zijn.

 22. DidiMadloba

  test

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.