Opgepast! Werkgevers moeten uitkijken voor vervalste diploma's

Geen categorieokt 28 2019, 9:00
De MBO Raad komt met opmerkelijk nieuws, de afgelopen tijd is er een flinke stijging van mensen die solliciteren met een vervalst diploma. De raad roept dan ook op dat werkgevers extra goed opletten of men niet solliciteert met een vervalst diploma, vooral de installatietechniek- en de zorgsector zijn de dupe van de toenemende fraude.
Ook DUO maakt zich zorgen over deze trendontwikkeling. DUO waarschuwt dan ook werkgevers om bij twijfel een digitaal uittreksel op te vragen via het diplomaregister van DUO, dit om de 'vervalsers' al een stapje voor te zijn.

Iemand heeft bijvoorbeeld nooit op de betreffende school gezeten. Of heeft er wel gezeten maar een heel andere opleiding gedaan dan waarvoor hij of zij een diploma aan de werkgever laat zien”

Het lijkt een trend, als toekomstige werknemer fake je welke opleiding je nu precies hebt gedaan om toch maar die baan te krijgen. Ergens leeft men in de waan dat een werkgever hier toch niet achter gaat komen. Maar een sector als de installatietechniek kan behoorlijk specifiek zijn; men zal op een gegeven moment toch door de mand vallen.
Dit probleem is vooral ontstaan doordat leerlingen nep diploma's via het internet kunnen kopen die niet van nep zijn te onderscheiden. Ook diverse scholen trekken aan de nood bel bij de MBO Raad want zij krijgen de boze bedrijven op hun dak.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten