Spacen! Mdma als nieuw medicijn voor PTSS-patiënten

Geen categorieokt 28 2019, 18:00
Als je denkt dat het niet gekker kan, dan heb je dit nieuws nog niet gelezen. Oorlogsveteranen die te maken hebben met met een posttraumatische stressstoornis, gaan vol aan de drugs. En niet zomaar een drug: mdma welteverstaan. Dat wordt dus lekker spacen geblazen voor de oorlogsveteranen.
Uiteraard is het idee dat mdma zou helpen bij de behandeling tegen PTSS, afkomstig van een of ander wetenschappelijk onderzoek. Deze stelt dat 83% van de gevallen zelfs volledig herstelt, zo valt te lezen in het Parool.

"83 procent herstelt volledig. Daar kan bijna geen enkele andere psychotherapie aan tippen,” zegt Eric Vermetten, kolonel-psychiater bij defensie en bijzonder hoog­leraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)."

Er zijn zo'n 6000 oorlogsveteranen met PTSS in Nederland. Maar voor wie denkt dat deze stoornis enkel is voorkomt bij oorlogsveteranen zit mis. Denk bijvoorbeeld ook aan brandweermensen en politieagenten. Niet zo gek natuurlijk, als je beseft waar de politie heden ten dage mee te maken heeft.

"Mdma-therapie zorgt ervoor dat patiënten eenvoudiger bij opgesloten gevoelens komen, aldus Vermetten. Onder invloed van het middel kunnen ze met speciaal opgeleide therapeuten de ervaringen bespreken die ze normaliter wegdrukken. Dat werkt heilzaam, omdat het brein de traumatische herinnering als het ware herschrijft in een minder angstige versie."

Zou Mdma-therapie ook werken om opgesloten gevoelens te doen vergeten? Hoe heerlijk zou het zijn om roeptoetervereniging KOZP, de klimaatzombies van Extinction Rebellion of klaagzieke politici als Kuzu eventjes te kunnen vergeten?! Zou de wereld toch een stukje mooier van worden, nietwaar?!
Enfin. Tot zover de satire. Het is voor de acht oorlogsveteranen, die de eer krijgen als eerste in Nederland deze behandeling te mogen ondergaan, in ieder geval te hopen dat deze nieuwe vorm van behandeling ook daadwerkelijk z'n vruchten afwerpt in de praktijk. Ook voor alle PTSS-patiënten die nog zullen volgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten