Triest! Weg-met-ons onderwijskartel weert Wilhelmus uit lesstof: ‘Beperkt aanleren belangrijke Nederlandse waarden!’

En weer wordt een stapje gezet om kinderen via het onderwijs aan te leren dat Nederland als natiestaat ook maar een construct is, en nationale symbolen niet zo belangrijk zijn. Elke dag het Wilhelmus zingen? Komt niets van in, aldus een “commissie van zo’n 150 leraren en schooldirecteuren” die nu een streep zet door ons nationale volkslied.

Het blijkt maar weer eens: je kan in dit land stemmen op welke partij je maar wil, maar uiteindelijk is het toch wel weer een ongekozen club auto- en bureaucraten die uitmaakt welke regels in Nederland precies gehandhaafd worden. In dit geval is het een commissie vol onderwijsbetweters die in al hun wijsheid heeft besloten dat het Wilhelmus niet aan onze basisschooljeugd meer zal worden uitgewezen. Want – en I kid you not – ons volkslied zou het aanleren van “belangrijke Nederlandse waarden” alleen maar in de weg staan.

Je gelooft niet wat je leest:

“Het was het stokpaardje van de voormalige CDA-leider Buma en een afspraak in het regeerakkoord, maar toch hoeven Nederlandse kinderen de komende jaren op school niet het volkslied te leren. Het Wilhelmus is niet opgenomen in het conceptadvies over de toekomstige lesstof op basis- en middelbare scholen, zo melden verschillende bronnen aan de NOS.

Een commissie van zo’n 150 leraren en schooldirecteuren, die twee jaar onderzoek deed naar nieuwe lesplannen, ziet niets in het idee. “Het zingen van het volkslied beperkt veel te veel het aanleren van allerlei andere belangrijke Nederlandse waarden”, zegt lerares Chantal Alkemade, lid van de werkgroep burgerschap in curriculum.nu. “Dan wordt misschien op scholen gedacht: dan zingen we het Wilhelmus en dan zijn we klaar”.”

Niemand die suggereert dat je alles over Nederland weet als je het volkslied zingt. Dat heb ik letterlijk niemand horen beweren. Het Wilhelmus is een prachtig lied, maar geschreven in een tijd waarin letterlijk alles anders was. Alles. Vanwaar dan het idee dat sommige scholen alleen dat lied willen zingen en dan denken dat ze hun leerlingen hebben klaargestoomd voor de moderne tijd? Hmm? Het is echt een hele kwalijke stromanredenering.

Dus. Misschien dat dat daarom ook wel wat extra aandacht verdienen in het nieuwe schoolcurriculum, naast het Wilhelmus: aandacht voor drogredenaties. Want zelfs de club van honderdvijftig onderwijskundige ‘wijzen’ snapt daar nog altijd geen sikkepit van.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. spelende vrouw

  triest advies , maar maxima haar advies ” de nederlandse cultuur bestaat niet ” geeft men langzaam handen en voeten. Steun de boeren !!

  1. Trude Herr

   Zeker een goed advies ! Trump dreigde even de kaasboeren te nemen, maar dat is niet doorgegaan. Zo zie je maar, ook van buiten dreigt gevaar.

   1. Siemien

    Hey trude kan jij niet een keer je gore stinksmoel dichthouden

  2. van Urk

   Nederland wordt door de moderne overheid als een bedrijf gezien. Dat slaat ook neer op de burger. Daarom zijn woordjes als volkslied, cultuur, geschiedenis, vlag, tradities, vaderlandsliefde etc. tegenwoordig bevreemdende aspecten in de maatschappij geworden dat niks bijdraagt aan onze economische en globalistische vooruitgang.

 2. EU kok

  Het Wilhelmus.
  Heb het nooit onder de knie gekregen tijdens de blokfluit-lessen.

  1. Vit

   @EU kok

   Laatst verklaarde je nog het foutloos op een doedelzak te kunnen spelen, wat is nou waar?

   1. EU kok

    Nee Vit, dat was de vijfde van Beethoven.

    1. Vit

     Nee nee het was het Wilhelmus en op je handen staand nota bene, ik ben toch niet gek?

     1. EU kok

      Dat laatste zou natuurlijk een mogelijkheid kunnen zijn.

   2. van Urk

    EU kok met reumaklachten een doedelzak spelen. Hoe zou dat klinken?

    1. EU kok

     Dat was in mijn jeugd, aan het begin van mijn muzikale carrière.

  2. spelende vrouw

   wat heb je wel ooit onder de knie gekregen ? achter de ellebogen gebeurd al teveel.

   1. Bosche draak

    De kunst van comedy in ieder geval niet, zelfs een kind komt nog gevatter uit de hoek dan eu kneus.

    1. EU kok

     He draak, nog gevlogen vandaag?

  3. Joshuak

   Geen respect voor eigen volkslied en land? Verbaast me niks.. Alles waar geen hamer en sikkel op staat vindt jij dood eng

  4. Siemien

   Dat zal komen EU dickje omdat jouw interesses niet in Nederland liggen, sterker nog, je verafschuwd mijn land, je hebt een minachting voor mijn land die met geen pen is te beschrijven, de islam draag je dan wel weer een zeer warm hartje toe natuurlijk…

  5. RvdBe

   Zelfs daar was je dus al te dom voor.

 3. Shadow1100

  Druppeltje voor druppeltje……!!!!!!

  De Paasdagen; cowboy en indiaantje; de kannibalen-attractie in de Efteling; negerzoenen; jodenkoek; Sjors & Sjimmie; blote postzegel; een schilderij van deels ontblote vrouw in een gemeentehuis; de 4 mei dodenherdenking; standbeelden en staartnamen van onze helden; nu weer de HAMburger; de term Gouden Eeuw; genderneutraal speelgoed; het Wilhelmus uit het onderwijs;
  What next???????

  Er wonen straks overal zoveel mensen met een migratieachterstand uhh -grond, dat alle Nederlandse gewoontes, gebruiken, normen en waarden verboden of verziekt zullen worden. Kijk naar het zwembadterrorisme, het Paasfeest wordt voorjaarsfeest. Kerst wordt Winterwende. Pinksteren en Hemelvaart worden straks ingeruild tegen ramadan, offer- en suikerfeest. De grote supermarkten doen er al vreselijk aan mee.
  Straks mag zelfs het leuke kinderfeest Sinterklaas en zwarte P…. Ho even, daar is toch al wat mee….? Oh ja!

  Pas op uw tellen.…. Stem rechts….!!!!

  1. van Urk

   Een volkslied aanleren dat tere ere aan de stichter des vaderlands is geschreven is ook niet meer van deze tijd waar iedereen het vaderland in hun ogen hebben verloren.

   1. van Urk

    Moet zijn: waar iedereen het vaderland uit hun ogen hebben verloren.

  2. Jv

   Het wordt steeds erger met dat linkse stinkende gier dat notabene ook nog onze kinderen probeert te hersenspoelen, wat al grotendeels gebeurd is!
   Het wordt tijd voor een fictieve burgeroorlog tussen rechts en links met hun Moslims.
   Anders gaat ons hele land naar de knoppen, dat is het al, maar we moeten redden wat er te redden valt.
   Stem dat zooitje linkse gier volledig weg.
   De boeren hebben de aanzet gegeven, nu is het aan de rest van het klootjes volk om in opstand te komen.
   Dat linkse zooitje ongeregeld in Den Haag bepaald even hoe ik, centrum rechts, moet gaan leven en wat ik mag zeggen. Nou kloothommels…… jullie kunnen wat mij betreft opzouten, hopelijk loopt er op termijn zo’n extremist de tweede kamer in met een paar rotjes!

   1. Riesmog

    Zei een zeer verwarde man.

    1. Siemien

     Aldus islamknuffelaar riesmog

 4. Mar

  Is ooit in Nederland het Wilhelmus gezongen door alle leerlingen bij het begin van de schooldag?

  Weet iemand dat toevallig? Ik ken het Wilhelmus uit mijn hoofd omdat het erin gestampt werd bij het leren van psalmen en gezangen.

  1. EU kok

   Quote: s ooit in Nederland het Wilhelmus gezongen door alle leerlingen bij het begin van de schooldag?
   .
   Niet dat ik weet.
   Maar daar gaat het niet over.
   Het gaat over de poging mensen te laten geloven dat hen iets wordt afgenomen wat zij nooit gehad hebben.

   1. Siemien

    EU!! jij moet je achterlijke smoel houden, echt wat ben jij een galbak samen met al die stinkdebielen die hier een beetje mijn land zwart maken, vieze smerige islamknuffelaartjes dat jullie zijn….

 5. Trude Herr

  Het is ook qua taalgebruik niet aan te bevelen. Ben ik van Duitschen bloet, in Godes vrees te leven. Daar heeft niemand het toch over?

 6. Jack Flash

  Ik ben 62 .Lagere schooltijd in de 60er jaren en het wilhelmus werd gezongen met koninginnedag en nog n paar andere feestdagen.Heus niet elke dag.We kregen het geleerd op de kleuterschool.Zo herinner ik het me.

 7. Willemm

  Dit is toch iets dat een individuele school als regel kan invoeren, niet iets dat in de wet moet staan? Dan kan iedereen die voor dit idee is hun kind naar zo’n school sturen en hebben ze dus geen reden tot zeuren.

 8. Ab Infinitum

  Vroeger werd de televisieavond op de Nederlandse publieke omroepen afgesloten met het Wilhelmus. Daarna ging de zender op zwart. Sinds de televisie ook ’s nachts uitzendt komt dit niet meer voor. Hier moet je het dus ook niet van hebben. Wie hecht er nog belang aan? KNVB?

  1. van Urk

   Inderdaad alleen voor de “oranje” sporters en het “oranje” evenementenpubliek op de tribunes. Die kicken erop als het Wilhelmus wordt afgespeeld als teken van een overwinning.

 9. Riesmog

  Wat is nou de gedachte om het Wilhelmus goed te kunnen zingen?

  Het enige dat ik kan verzinnen om ons een extra portie Oranje-liefde bij te brengen.

  Als trotse Nederlander en aanhanger van de gouden eeuw werd er ook geen Wilhelmus in de republiek gezongen.

 10. Kristalix

  Tja als het zo ver moet gaan? Dan islam aanhangers geen Nederlandse nationaliteit geven bij geboorte.
  En dus geen paspoort. Verplicht aangeven in land van herkomst.

 11. Baron von Munchhausen

  Ja,….ja,…het 1000ste bewijs dat ook het Onderwijs links en moslim minded is!
  Zoals bekend bij ALLE Ministeries .
  Dus………….niets nieuws!
  PS,
  Binnen 20 jaar alle meisjes verplicht met hoofddoek naar school. Uiteraard apart van de “Prinsen” jongetjes!

 12. ikweetwatikwil

  We leerden het Wilhelmus op de basis school. 2 coupletten het eerste en ik meen het 6de couplet. Op evenementen kon je het meezingen. Mij heeft het altijd een goed gevoel gegeven. Het is ons volkslied. Moet dat ook nog weg?

 13. C.A.Barstow

  Typisch Nederland hatend smerig links.

  Stem FvD/PVV.

 14. RvdBe

  In Frankrijk moet verplicht de vlag van de eussr in de klassen gaan staan, dat gaat hier ook gebeuren, de NL vlag ondergaat hetzelfde lot als de confederale vlag van de USA, er is immers slavernij bedreven onder de NL vlag.

 15. Lampje

  Volkslied, BEN IK VAN DUITSEN BLOED, nou ik niet. Snel afschaffen dat rot lied.

  1. Siemien

   Daar gaat het niet om, er zijn mensen die niet van blauw houden dus die kleur moet uit de Nederlandse vlag?
   Het is te belachelijk voor woorden dat alles wat tegenwoordig met Nederland te maken heeft uit de weg geruimd moet worden…

  2. Dik

   De eerste betekenis van Duitsch is volgens het WNT ‘Nederlands’

   Bron: onzetaal.nl/taaladvies/ben-ik-van-dietsen-bloed/

   1. Lampje

    Is een goeie maar kijk hier eens naar,
    http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/duits

   2. Lampje

    Is een goeie, maar kijk ook eens naar deze;
    http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/duits

   3. Lampje

    Heel goed, kijk eens op ETYMOLOGIEBANK.NL

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.