Allemaal stemmen bij Thierry! Wel of geen islamitisch gebedsgetetter in de straat?

Het is weer tijd voor een groot referendum! Gaat Nederland wel of geen korte metten maken met de islamitische gebedsoproep die, als het aan gebedshuizen zoals de Blauwe Moskee ligt, steeds vaker door de Nederlandse straten schalt? Thierry Baudet geeft het land een duidelijke keuze, en de uitslag telt!

We kennen allemaal Thierry Baudet als een man van zijn woord. Als een referendum een bepaalde uitslag kent, dan moet de Nederlandse regering geen spelletjes spelen maar gewoon de volkswil volgen. Geen gemits, en gemaar. Nu is FVD-voorman Thierry Baudet geen minister-president van dit land. Maar dat is, als we het goed begrijpen, slechts een kwestie van tijd. Dus hij kan nu nog geen bindende referenda uitschrijven.

Dus dan maar een voorschot nemen? Dat gaat natuurlijk wel. En dat doet onze Thier dan ook, op zijn eigen webstek op het volstrekt representatieve Twitter. Hij grijpt nog eens terug op de kwestie met het Amsterdamse islamitische gebedshuis De Blauwe Moskee, die iedere vrijdag een heel stadsdeel irriteert door een gebedsomroep met versterkers door de wijk te schallen. Premier Baudet gaat daar mee afrekenen, zo is de impliciete belofte.

Maar dan moet Thierry natuurlijk wel een mandaat hebben. Een duidelijk mandaat dat hij nu aan de kiezer van Nederland vraagt. Wilt u wel of geen Arabisch geprevel in uw wijk? De volstrekt neutrale antwoorden geven de twee mogelijke, objectieve, keuzes aan. “Prima. Ik stem VVD/CDA” en “Liever niet. Ik stem FVD.” Waterdicht en geen speld tussen te krijgen. Dus geef Thierry Baudet de steun die hij zoekt, en help hem ons te helpen de rust op straat te bewaren. Als ons gemeenschappelijke lot er een beetje zin in heeft, dan kan premier Baudet in het voorjaar van 2021 dat gescandeer een beetje beteugelen. En wat roepen we dan? Thierry Akbar! Stemmen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

78 reacties

 1. Jumping

  Waarom via Twitter, deze vraag.?

  1. Marija

   Ja en ben je geen twitteraar, kan je niet stemmen.

 2. Jack Flash

  Echte Nederlanders zitten niet te wachten op “Allah Akbahr” in de straat met 1000 watt aan output over speakers.

  1. Wesley Benbow

   Klopt, Jack. Gelukkig kan de gemeente eisen stellen aan het aantal decibellen.

  2. Behold My Negativity

   Ook ik wil geen islamitische gelulkoek horen in de buitenlucht, vooral in Nederland.
   En dat van iemand die uit Turkije komt met twee islamitische ouders.

  3. Mycase

   Pas op jack hij probeert je stroop om de bek te smeren

 3. Bijenzwerm

  Thierry ++++

  1. Nep

   Ach is Thierry nu al overleden?

  2. Original NL

   Thierry ++++

  3. Vlaswiek

   Thierry ++++

  4. Buzz68

   Thierry ++++++

 4. Nep

  Wij stemmen op Rutte!

 5. Wesley Benbow

  “De volstrekt neutrale antwoorden geven de twee mogelijke, objectieve, keuzes aan. “Prima. Ik stem VVD/CDA” en “Liever niet. Ik stem FVD.” Waterdicht en geen speld tussen te krijgen. ”

  De debiliteit van Baudet met zijn referendum-gewauwel kan niet beter worden geïllustreerd.

  1. cuoretx

   Die wat VVD en CDA stemmen, nou dat kun je kwalificeren als debielen die wegkijken en denken dat ze de enige echte morele waarheid in pacht hebben. En het referendum kwaliiceren als gewauwel zegt iets over het diktoriale gedachtengoed van het personage.

   1. Vlaswiek

    @Cuoretx: Negeren is beter.

   2. Mycase

    vooral negeren vele malen beter

   3. weer opnieuw

    cuoretx , je kan niet in debat gaan met de narcist de stront-vlek.
    Zonde van je tijd. De arrogantie van de stront-vlek en zijn glazen bol defect. Trump wordt nooit president zegt de tar-rel

   4. Wesley Benbow

    Kan Cuoretx zien dat deze vraagstelling op z’n zachtst gezegd ‘leading’ is en het enige zinnige antwoord (ik vind het helemaal niet prima maar snap dat de wet deze ruimte laat) afsluit?

  2. ShaoKahn

   En toch heeft de beste man gewoon GELIJK. Basta

 6. Kim Verlouw

  Leuke poll.

  Ik heb de tweede optie gekozen.

  Islam, liever niet.

  1. weer opnieuw

   ik ook

 7. ZiggyStardust

  Een kerkklok luiden is toch iets anders dan de boodschap dat er geen andere God is dan allah uit megafoons door de straten laten schallen, ook al verstaan de meeste mensen het hier (nog) niet. Het is ronduit beledigend naar aanhangers van andere religies toe en zou daarom ook verboden moeten worden. Die dingen zeg je maar in je moskee als je ze zo graag wil zeggen. Willen ze ook een klok luiden dan zou ik daar niet zo’n probleem mee hebben, als het maar op normale tijden is.

 8. Robert75

  Ik wil ook geen islamitisch getetter in mijn staat maar ik stem geen Forum hoor. Daarvoor stemmen we wel PVV

 9. Scheve Tinus

  Wesley Bembow de supertrol!

  NEGEREN!

  Hier 2 maal PVV.

  1. Rechtsaf

   #scr*pt…………………………………………………………….

   1. Vlaswiek

    @RA: De aandoenlijke heeft vandaag op z’n flikker gekregen en Beukje moest de kastanjes uit het vuur halen. Nu is de aandoenlijke ineens stil…

    🙂

 10. C.A.Barstow

  Natuurlijk stem ik FvD!
  Weg met die kwaadaardige middeleeuwse ideologie!
  Weg met de islam knuffelende linkse ratten bende!

  Stem FvD/PVV.

 11. ikweetwatikwil

  Geen islamitische gebedsomroep Maar ik stem PVV

 12. ShaoKahn

  Goede keus om dit zo snel mogelijk neer te sabelen. Die teringtaal hoef ik niet aan te horen

 13. Rechtsaf

  Maar maar maar, iedere “nieuweling” moest toch Nederlands leren en integreren….

  1. ZiggyStardust

   Welkom in deze aflevering van ‘Monty Phyton’ die helaas al 9 jaar duurt en al 10 tallen jaren steeds weer een remake is.

   1. Rammstein

    And now for something completely different…..

  2. Pauline Kummer

   Nederlands…Dat zou voor de geïntegreerde Nederlander ook moeten gelden. Helaas blijkt dat niet altijd uit de reacties van de nieuwkomers op dit forum. Als je hiermee de hand licht, wordt het van kwaad tot erger.

 14. Sergeant Monty

  Misschien kan Baudet de vraag meer in lijn met Wilders stellen.

  Willen we de islam verbieden in ons land
  Ja of Nee.

  1. Vlaswiek

   “Willen we de islam verbieden in ons land: ‘Ja of Nee.'”

   Wat zou jij willen?

   1. Sergeant Monty

    Verbieden vind ik wel drastisch.
    Maar dat zullen velen op deze site niet met mij eens zijn.

    1. Wesley Benbow

     Acht Monty het verbieden van een godsdienst dan een reëel optie?

     Of maakt hij slechts een grapje?

    2. Vlaswiek

     @Monty: Nee dus.

     Ik zeg ja.

 15. Vit

  Thierry mijn held, natuurlijk steun ik jou moordgozer.

 16. Kim Verlouw

  Nederland kan alleen een vrij land zijn als je alle onvrije ideologieën verbiedt in Nederland.

  En ja, net als het nazisme zal je ook de islam moeten verbieden.

  We moeten doorgaan totdat Nederland weer vrij is en van de Nederlanders.

 17. Vit

  De regering waakt dus u kunt rustig gaan slapen!

  Gebbetje hoor.

  1. Vit

   Ps, dat werd al eerder gezegd, een paar dagen later werden we bezet.

 18. Beukman

  Uit de vraagstelling blijkt dat Baudet helemaal niet geïnteresseerd is in de uitslag.

  Overigens, waar praten we over? Over 2 minuten versterkte gebedsomroep per week.
  In mijn buurt heeft een café toestemming om een paar keer per jaar van 12 uur ’s middags tot 11 of 12 uur ’s nachts versterkte muziek te draaien door loeigrote luidsprekers buiten op het terras. Dat is op een kilometer afstand nog te horen, en bepaald wel een paar decibellen harder dan wat er uit die armzalige speakertjes van de moskee komt.

  Loopt de buurt massaal te klagen? Welnee. Je woont in de stad. Dan weet je dat zulke dingen erbij horen. Niet zeuren dus over zo’n moskeetje.

  1. Vit

   Muziek is wat anders dan Arabisch/islamitisch gejammer, dat is niet om aan te horen en muziek tot 12 uur s’nachts is gewoon verboden althans hier in Den Haag.

   1. Beukman

    Nou @Vit, 12 uur lang vnl Engelstalig gejammer met daaronder een zware beat waarvan mijn vullingen uit mijn mond trillen is ook niet echt een pretje hoor. Bovendien: wat is 2 minuten lang gejammer nou helemaal in een stad waar 181 nationaliteiten wonen? Wat een watjes moeten het zijn die daar niet tegen kunnen.

    1. Vit

     @Beukman

     Smaken verschillen gelukkig, die 2 minuten Arabisch gejammer is overigens wart frequenter.

     1. Vit

      wart = wat

     2. Beukman

      Die Blauwe Moskee doet 2 minuutjes per week. Sommigen horen liever een uur lang een drilboor pal naast zich. Die hebben vette pech.

     3. Vit

      @Beukman

      “Sommigen horen liever een uur lang een drilboor pal naast zich.”
      Zoals ik al schreef smaken verschillen.

      😉

     4. Beukman

      Gedachtenexperiment.
      Stel dat die moskee niet wekelijks een versterkte oproep deed klinken maar versterkt drilboorgeluid. Zou je daar bezwaar tegen hebben, @Vit?

     5. Vit

      @Beukman

      “Stel dat die moskee niet wekelijks een versterkte oproep deed klinken maar versterkt drilboorgeluid. Zou je daar bezwaar tegen hebben,”

      Drilboor geluid is van tijdelijke aard want werk, dus nee.

    2. Rammstein

     Het gaat niet om het lawaai, de herrie, de decibels, Beukman. Het gaat om de indoctrinatie en propaganda in de boodschap – veel Nederlanders willen daar niet mee geconfronteerd worden. Allahu Akbar is een even verwerpelijke tekst als Sieg Heil.

     Voor christenen en andersdenkenden is het ook een arrogante en beledigende provocatie.

     1. Beukman

      @Beukenstein
      Zou kunnen. Ik heb nog niet gelezen hoe de bewoners het tot nog toe ervaren hebben.

      Ik las vandaag trouwens een mooie uitspraak over religie:

      Religie is een verbazingwekkend fenomeen, dat een tegenstrijdige rol speelt in het leven van de mens. Religie kan vernietigen of leven inblazen, in slaap sussen of opwekken, mensen in slaven veranderen of hen juist bevrijden, onderdanigheid aanleren of opstandigheid kweken.

     2. Vit

      Religie is opium voor het volk, alleen heeft het bij mij nog nooit gewerkt verdikke.

     3. Beukman

      Bij mij ook niet @Vit, maar in mijn beleving zijn er onder religieuzen net zo veel onverdraagzame lieden als onder niet-gelovigen. Alleen vind ik de pretentie van sommige niet-gelovigen dat ze zo rationeel zijn niet te harden.

  2. Vit

   Ik heb het in mijn jonge jaren in Istanboel gehoord, het gaat je door merg en been maar daar hoort het.

  3. Heinz

   Ik kan mij de melkboer herinneren ’s morgens vroeg, bij ons in de straat. Hij daar zijn opslag in een garage. De groenteboer met zijn paard en wagen, vuilnis ophalers met hun ratels, Jamin met z’n ijsjes in de zomer, aardappelboeren van de eilanden die hun waren luidkeels aan de man probeerden te brengen. Er was veel meer lawaai op straat.

   1. Wesley Benbow

    Op het tuinpad van mijn vader was het ook een pestherrie van honden, koeien en oorverdovend gekwetter van vogels.

    1. weer opnieuw

     je hebt geen vader stront vlek , niet zo liegen

  4. Pauline Kummer

   @Beukman, mijnheer, op de Veluwe, Elspeet, Garderen, Vierhouten, Teuge totaal geen last van moskee oproepen. Alleen klokken bim-bam. Niemand die daar aanstoot aan neemt. Het zou onwerkelijk zijn als ze niet zouden luiden.

   1. Vit

    @Pauline Kummer

    “Alleen klokken bim-bam. Niemand die daar aanstoot aan neemt. Het zou onwerkelijk zijn als ze niet zouden luiden.”

    Dat is dan ook puur Hollands en niet op zijn smalst.

    1. Heinz

     Op zondag begint eerst de dorpskerk, hervormde gemeente, dan de kattelieke kerk daarna de gereformeerde kerk vlakbij. Een kwartiertje bij mekaar. Het gebeier is niet van de lucht.

 19. Fortiori

  Ik heb liever dat men handhaaft op 30k /u in mijn straat. Niet op de stoep fietst terwijl er op straat ruimte genoeg is. De fietsers licht voeren, de richting aan geven. Geen milkshake bekers weggooien links en rechts van het cafetaria en legefrietbakjes in de bosjes. Dat wil ik! Die gebeds oproep kan mij geen donder schelen.

  1. Wesley Benbow

   Een goed idee zou ook zijn de pestherrie van tweetact brommertjes te verbieden: alleen elektrische scootertjes voor de pubers of ga anders maar fietsen.

   🙂

   1. weer opnieuw

    Je kan geen twee takt scooters verbieden stront vlek. Dat is discriminatie tov viertakt. Overigens staat in de registratie bij het rdw niet twee takt of viertakt zodat je weer verbale diarree produceert tar-rel

    1. Vlaswiek

     @weer opnieuw: Negeer de aandoenlijke, het werkt echt!

     Hoe zie/merk je dat?

     Svetlana/Natte Scheet doet alleen nog ‘Beeeeeh’, Beukman komt zijn holmaatje te hulp met argumenten die tot doel hebben om het gedrag van de aandoenlijke te bagatelliseren, en de aandoenlijke ondersteund zichzelf met twee of drie andere nicks waarmee hij zichzelf schouderklopjes geeft of discussies probeert uit te lokken waarna hij weer kan badineren, zuigen, treiteren, taalneuqen etc.

     Iedere reacties aan het adres van de aandoenlijke wordt in blijdschap geaccepteerd en ontvangen als legitimatie om door te gaan met zijn jarenlange wangedrag. Zet door, negeer hem, dat is het enige waarmee je hem echt kunt treffen.

     1. weer opnieuw

      ik wil hem wel een keer echt treffen hoor 🙂

 20. Gerlos

  Niet aan te horen dat kattengejank uit de sprookjeskastelen ook wel genoemd moskeeën.

 21. ReneR

  100% FVD. Al die andere farizeeërs hebben volledig afgedaan. En die Islamitische satanistische leugens hief ik niet te horen.

  Ga dat lekker in een Islamitisch land doen waar je je vrouwen onder de zwarte lakens kunt verstoppen. Of slaan, want dat is daar normaal. Stelletje holbewoners met hun idiote opvattingen. Dat hoort niet in Nederland.

 22. Loes

  Hoe doe ik dat???ik heb geen twitter en wil wel stemmen

  1. weer opnieuw

   ik vind al die twitter acties ook onzin. Ik heb geen twitter , moet geen twitter en zal het nooit vrijwillig nemen

   1. Vit

    Inderdaad een miskleun deze actie want hele volksstammen hebben geen twitter.

  2. Heinz

   Iemand machtigen?

 23. Heinz

  Ik vraag mij alleen nog af, gaat die oproep over 4 speakers ? Ze kunnen het geluid verdelen. Dat scheelt weer.

 24. Lefty

  Ach ja, Thierry Baudet, hier nog een interessante uiteenzetting:

  Maandagavond 1 april. Onderuit op de bank zocht ik op mijn telefoon nog wat informatie over wat ik die middag had zitten lezen: hoe de Argentijnse president Perón na 1946 nazi-kopstukken naar Argentinië haalde – behalve Adolf Eichmann ook Auschwitz-arts Josef Mengele. Zo kwam het dat ik in Wikipedia zocht naar Zuid-Amerikaanse landen waar Mengele had gewoond. Net voor ik wegklikte, viel mijn oog op een van de laatste regels van het lemma. Daar stond: „Bijnamen van Mengele: ‘Todesengel’ en ‘Borealisches Wunderkind’.”

  Marcia Luyten is journalist en schrijver.

  ‘Boreaal’: na 20 maart is er het nodige over gezegd, nadat Thierry Baudet in zijn speech na de Provinciale Statenverkiezingen opgaf van „onze boreale wereld”. Gangbare term in extreem-rechtse kringen als verwijzing naar arische afkomst, zeiden historici. Nazi’s, onder wie Heinrich Himmler en nazi-filosoof Alfred Rosenberg, die hun racistische ideologie baseerden op wat ‘Nordicism’ wordt genoemd: de vermeende superioriteit van de blanke, blonde, blauwogige mens. Jean-Marie Le Pen gebruikt het woord graag. Ook al bezocht Thierry Baudet meerdere malen de oprichter van Front National, onder meer om zijn proefschrift aan te bieden, in reactie op de ophef verklaarde Baudet dat ‘boreaal’ ‘gewoon noordelijk’ betekende.

  Daags erna werd de Wikipedia-pagina over ‘Boreaal’ tientallen keren gewijzigd. De politiek-beladen verwijzingen naar extreem-rechts werden weggehaald. De geologische betekenis ‘noordelijk’ bleef over. In de middag van 21 maart blokkeerde de Wikipedia-beheerder het lemma wegens „voortdurend vandalisme door aanhangers van FvD” (de Volkskrant, 22/3).

  Tweeten was vergissing
  Met die berichten in mijn achterhoofd zag ik de laatste regel van het Wiki-lemma over Josef Mengele. Opmerkelijk, vond ik, en maakte een screenshot, omcirkelde ‘Borealisches Wunderkind’ en, nog steeds hangend in mijn bank, klikte het naar Twitter met bovenschrift: „De bijnaam van Josef Mengele”.

  Een tijd geleden hield ik een lezing over journalistiek ten tijde van fake news, dus ik had gewaarschuwd moeten zijn. Al heb ik zelf nog nooit een wiki-pagina gewijzigd, ook niet om naar eer en geweten een lemma aan te vullen, ik wist dat het kon, sterker, ik wist dat mensen moedwillig valse en politiek-gewenste informatie toevoegen – dat had ik net nog gelezen. Dus zomaar een foto van een lemma posten, al was het alleen om te zeggen: ‘Kijk wat ik tegenkom’, is onzorgvuldig. Weliswaar had ik slechts een bestaande wikipagina getoond – niks beweerd, niks gewijzigd, laat staan vergelijkingen gemaakt – als journalist mag je zo’n vergissing niet maken. Het lemma bleek op 23 maart aangepast. ‘Borealisches Wunderkind’ was toegevoegd. Mengele werd ‘Engel des Doods’ of ‘De witte Engel’ genoemd, over ‘Boreaal Wonderkind’ is niks bekend.

  Mijn tweet werd de sneeuwvlok die een lawine veroorzaakt. Op Twitter werd ik overspoeld door berichten zo talrijk en grof beledigend, hatelijk en grotesk dat je je haast niet meer kon voorstellen dat mijn zonde had bestaan uit het niet-verifiëren van een fake feit op Wikipedia. Er waren opeenvolgende pogingen mijn Twitter-account te hacken, zo bleek uit mails van Twitter die verifieerden of ik mijn wachtwoord wilde wijzigen. Online verscheen obscene laster over mijn man. Ik kreeg telefoontjes van zwijgende bellers. Ik weet niet of dit bedoeld was als demonstratie van wat de FVD-leider noemt „de grootste en mooiste beschaving die de wereld ooit heeft gekend”, maar vrienden maanden me melding te maken bij de politie.

  Vier lessen
  Deze aanval liet vier dingen zien:

  1. FVD is zich gaan realiseren hoe gevaarlijk het begrip ‘boreaal’ is. Wat bedoeld leek als een dog whistle voor gelijkgestemden, was onbedoeld een brandalarm geworden. ‘Boreale’ ophef vergroot de kans op een cordon sanitaire door de gevestigde partijen – willen VVD en CDA samenwerken met een partij die zich bedient van idioom gebezigd door extreem-rechts en nazi’s? Een cordon zou FVD op de korte termijn weliswaar groter maken, maar ook politiek impotent.

  2. Deze politieke partij heeft een achterban die niet terugdeinst voor intimidatie. In de Nederlandse politieke cultuur sinds het herstel van de democratie in mei 1946 is dat zelden voorgekomen.

  3. De partij profiteert van een digitaal leger, deels bestaande uit ‘trollen’, dat effectief is in meerdere opzichten. Het blaast in slagkracht iedere normale gebruiker omver en publieke medestanders blijken schaars – een moedige enkeling die het waagt ook de hetze van deze menigte over zich af te roepen. Dit digitale leger veroorzaakt zo veel herrie dat mainstream media als Radio 1 verslag doen van de ophef. Actie beschadiging geslaagd.

  Er zijn twee redenen om te spreken van een digitaal ‘leger’ in plaats van een toevallige crowd van verontwaardigden. De berichten aan en over mij leken gecoördineerd: veel berichten waren gelijkluidend en afkomstig van trollen, en mijn telefoonnummer moet zijn gedeeld. Ook een ‘leger’ vanwege de gretigheid waarmee de agressie wordt geuit. Dat oorlogsenthousiasme (de term leen ik van Ewoud Kiefts gelijknamige boek) is niet zo vreemd wanneer een partijleider spreekt van ‘veldslagen’ en zegt „naar het front geroepen” te zijn.

  4. Redelijkheid en proportionaliteit zijn geen factor. Mij werd toegebeten dat ik het had gewaagd Thierry Baudet een nazi te noemen. Dat zou ik nooit doen, dat is hij niet. Het enige dat ik nu net wilde laten zien, is dat wie een woord als ‘boreaal’ gebruikt, zichzelf in slecht gezelschap plaatst. Mij werd verweten een ‘hoaxer’ te zijn – wat in de betekenis van ‘verspreider van nepbericht’ correct is, en het verwijt van naïviteit trek ik mij aan. Maar die beschuldiging kleurt anders in het licht van de opzettelijk foutieve correcties waarmee op Wikipedia ‘boreaal’ werd witgewassen.

  Nog hangend op mijn bank was ik het middelpunt geworden van wat de Britse Angela Nagle een online cultural war noemt. In haar boek Kill All Normies beschrijft ze de rol van internet in de opkomst van het nieuwe extreem-rechts. Die rechtse beweging dankt haar succes aan online mobilisatie. Op sociale media vergaarde de Amerikaanse alt-right-beweging een enorm publiek. Daar beïnvloedde ze eerst de online-cultuur, om vervolgens de agenda te bepalen van mainstream media als kranten, radio en tv. Trumps overwinning bewijst volgens Nagle de effectiviteit van die strategie. Ook in Nederland werkt het: de beschuldigingen van Forum-aanhangers na mijn screenshot van de gevandaliseerde Wikipedia-pagina waren dermate heftig, dat radio en krant verslag deden van de online ophef.

  Terugkerende extreem-rechtse ideeën
  De grootste overwinning boekt nieuw extreem-rechts in een minder zichtbare culturele verandering: ze verschuiven het kader van wat politiek en maatschappelijk acceptabel is. In Nederland lees je dat af aan het feit dat een partijleider spreekt van ‘omvolking’, dat hij wetenschappers, journalisten en kunstenaars als beroepsgroep verdacht maakt, een ‘meldpunt’ instelt voor ‘linkse’ leraren. Er komt kritiek op, maar intussen is het wel gezegd.

  Zulke categorische verdachtmaking van groepen roept de herinnering op aan de jaren dertig, maar commentatoren deinzen steeds vaker terug voor een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. In december 2018 bevestigde het Verwey-Jonker Instituut in zijn Zevende rapportage racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland dat de maatschappelijke en politieke invloed van extreem-rechts toeneemt. Het onafhankelijk onderzoeksinstituut geeft twee verklaringen: „Ideeën van extreem-rechtse groepen lijken steeds meer zonder de schaduw van het nationaal-socialisme en de Tweede Wereldoorlog beschouwd te worden en daardoor gezien te worden als willekeurig welke andere politieke mening.” En extreem-rechtse ideeën en opinies krijgen steeds meer toegang tot het maatschappelijke en politieke debat, tot de media en de Tweede kamer, met name omdat de ideeën van FVD „goed aansloten bij extreemrechts gedachtegoed”.

  Verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog worden afgewezen: „Dat is al zó lang geleden” – een argument dat nooit wordt gebruikt voor het leven van Christus, de Griekse tragedies of ouder nog: het epos. Die verhalen hadden tot doel om op basis van een gedeelde cultuurgeschiedenis een gemeenschap van waarden te vormen. De klassieke tragedies en Gilgamesj werden al nauwelijks meer doorgegeven, met de ontkerkelijking zijn we ons laatste breed gedeelde verhaal over moraliteit kwijtgeraakt. De Tweede Wereldoorlog is die rol gaan vervullen. Zolang er geen beter kader is voor lessen over massa en macht, verzet en verraad, goed en kwaad, is het geen gek idee elkaar dit verhaal te blijven vertellen.

  1. Fortiori

   Een onderhoudende bijdrage. Intussen baadt Baudet zich in het licht van de schijnwerpers. Een artiest.

 25. DidiMadloba

  Als jurist zou Baudet moeten weten dat er al lang jurisprudentie is om lawaaiige gelovigen te beteugelen, van oer Hollands klokgebeier tot islamitische oproepen tot gebed.

  Gaap.

 26. Frankos

  De hoofdzaak is dat WIJ ons aanpassen. Daarom wens ik iedereen een geweldig Lichtjesfeest (voorheen Kerstdagen) en genieten jullie van de feeststol ( voorheen Kerstbrood)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.