Column Jan Roos: Rechts begint nu pas bij Forum voor Democratie. De rest is allemaal links, linkser of extreemlinks

Jan Roos bekijkt het politieke landschap en ziet eigenlijk één pot nat. Alleen maar partijen die in meer of mindere mate links zijn. De enige partij die van die in Den Haag erg modieuze sociaal-democratie durft af te wijken, is Forum voor Democratie.

In ons verwarrende politieke landschap was altijd één ding wel duidelijk: de streep tussen rechts en links. D66 gaf die lijn aan. Bij hen begon immers links. Maar dat is allang al niet meer zo: het CDA en VVD zijn niet te onderscheiden van de sociaal-democraten van Rob Jetten en het verschil met GroenLinks is alleen nog maar op microniveau te zien. Rechts begint nu pas bij Forum voor Democratie. Voor de rest van de Nederlandse politieke partijen is alles links, linkser of extreemlinks.

Neem nou de motie van Thierry Baudet deze week. Hij wil dat versterkte gebedsoproepen vanaf de minaretten van moskeeën verboden worden. Wie kan er nou voor dat onverstaanbare islamitische gegalm zijn? Nou ja, links is daar natuurlijk voor omdat die nog steeds denken dat als ze moslims maar zo min mogelijk voor hun voeten lopen ze uiteindelijk wel gezellig zullen meedoen. Maar goed, links kan je dan ook niet serieus nemen. Daarom nogmaals: wie kan er nou geen moeite mee hebben dat in een vreemde taal de overwinning over een gebied wordt uitgeroepen? Want dat is namelijk precies wat het is. Ja, ze zeggen dat hun god de grootste is. Dat is de letterlijke tekst, maar figuurlijk is het gewoon het verbale vlagvertoon van een bezettingsmacht.

Dus nog eenmaal: welke Nederlandse partij kan daar nou niet tegen zijn? Nou, het CDA en VVD stemden niet voor de motie. Dat is niet alleen een klap in het gezicht van hun rechtse achterban. Dat is niet alleen buigen voor de steeds verder oprukkende islam, het is verraad aan ons volk en aan ons vaderland. Daar moeten de VVD- en CDA-stemmers maar eens over nadenken bij de volgende verkiezingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

76 reacties

 1. Mezzadra

  “Wie kan er nou voor dat onverstaanbare islamitische gegalm zijn? ”

  Niemand, zoals ook weinig mensen blij zullen zijn met klokgebeier. De wet staat het echter toe.

  1. DidiMadloba

   Er is al lang jurisprudentie over ongeveer. Strekking: de vrijheid van godsdienst is niet onbeperkt.
   Diezelfde jurisprudentie is 1:1 toepasbaar op gebedsoproepen van minaretten.

   1. Mezzadra

    Klopt, in de wet is geregeld dat de gemeente regels kan stellen aan het niveau van de geluidshinder. Daar is overigens nog geen jurisprudentie over maar ik neem aan dat daarin het aantal decibellen van kerkklokken dan als referentie moet gelden.

    1. DidiMadloba

     Nee, het punt is dat de vrijheid van godsdienst hier botst met de rechten van andere burgers, en dat verlangde wel degelijk een uitspraak van de rechter. Wilt u vindplaatsen?

  2. Blitzkrieg

   Mezzadra : De wetgever maakt de wetten, de wetgever zijn wij zelf. Geen enkel probleem dus.

   1. Vlaswiek

    @Blitz: Lekker rustig zonder die modderkruiper?

    🙂

  3. Original NL

   LUL!!

   1. Riesmog

    Wat ben je?

    1. Blitzkrieg

     Riesmog : Je bent een paardenlul met een koppel n, doe maar niet net alsof je het niet gehoord hebt.

  4. Jv

   Mezzadra, schiet toch op man, vrouw of gender?
   Klokgebeier is geluid van klokken dat al eeuwen binnen het christendom bestaat.
   Zoals ook de islamitische oproepen tot gebed bij de islamieten behoord!
   Echter, deze “gasten” Ijn hier vrijwillig naar toe gekomen en moeten zich aanpassen aan de Nederlandse wetgeving, normen en waarden.
   Intergratie is en was ook een vereiste!
   Echter, aangezien deze lui aan al het bovengenoemde schijt hebben, hebben zij geen enkel recht om dat smerige gebral over ons heen te storten.
   Het wetboek met art:1 willen ze handhaven omdat het hen uitkomt, maar de rest is hen wereldvreemd.
   Ik zou nog een stap verder gaan en liever zien dat d moslim fanaten met moskee en al het land uitgeflikkerd zouden worden.
   En neem aub dat tuig uit donker afrikaook mee.
   Ze doen toch niets anders dan onze cultuur kapot maken, roven, jatten, messen uitproberen, verkrachten en onze woningen en sociale potten plunderen.
   Wat een meerwaarde is is dit volk toch voor ons land, niet?

   1. Original NL

    U praat tegen dovemans oren Jv!!!

   2. Veteraan

    Trol alert.
    Nutteloos en saai, je boodschap gaat verloren zo.

  5. Marija

   Islamitisch gegalm hoort niet bij Nederlandse cultuur.

   1. Original NL

    Marija..
    +++++++++

  6. cuoretx

   Klok gebulder hier in Nederland nou hoor je bijna niet meer man. onder welke steen leef jij man.

 2. DidiMadloba

  Wat verstaat meneer Roos onder “links”? Ik dacht dat dat stond voor socialistisch.

  Nu staat “links” blijkbaar voor: het staat meneer Roos niet aan.

 3. Julian

  Wederom een waardeloze column van Roos…

  1. Blitzkrieg

   Julian : En jou bijdrage?

   1. Original NL

    Julian???…Waardeloos Blitz!!

 4. Kretoloog

  Klokgebeier is niet hetzelfde als een gebedsoproep. Maar dat dringt maar niet door tot de hersens (?) van het linkse volk op DDS.

  1. Mezzadra

   Voor de wet is dat wel zo, Kretoloog: „Klokgelui ter gelegenheid van godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden en lijkplechtigheden, alsmede oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging, zijn toegestaan.”

   De SGP heeft geprobeerd in de Kamer dit onderscheid wel aan te brengen maar daar maakte minister Plasterk indertijd korte metten mee: “„We hebben godsdienstvrijheid. Als je een bel mag luiden, mag je op hetzelfde geluidsniveau hetzelfde laten horen voor een andere godsdienst.”

   Deze discussie is dus voorlopig afgesloten.

   1. Kretoloog

    Hoepel eens op met steeds weer de wet erbij te halen, Mezzadra. Zo sla je ieder begin van een discussie bij voorbaat dood.

    Klokgebeier is niet meer dan ern geluidssignaal dat er een kerkdienst begint (de klok luidt trouwens ook om het hele uur aan te geven). Dit dateert nog uit de tijd dat mensen zelf geen tijdsaanduiding hadden en is nu onderdeel van de traditie.

    Bij een gebedsoproepen worden daarentegen allerlei geloofsopvattingen rond gebazuind (‘Allah is groot’ en meer van dat soort islamitische rimram). Dat soort teksten krijgt de hele bevolking onvrijwillig over zich uitgestort, terwijl het overgrote deel van hen niks met de islam te maken wil hebben. Een gebedsoproep is daarmee een onderdeel van de islamisering. Een neutrale overheid zou niet moeten willen toestaan dat de hele samenleving 1 godsdienst krijgt opgedrongen in de openbare ruimte.

    En als dat nu in de wet staat? Dan veranderen we die wet maar. Een wet ligt er niet/nooit voor de eeuwigheid.

   2. ikweetwatikwil

    Mezzadra klokgelui hoor je haast niet meer in Nederland. Al jaren niet. Potdikkie beginnen ze met moslim gebulder en dat hoort hier niet.

    De discussie kan niet door u gesloten worden . Wie denkt u wie u bent.

  2. Vraagtekentje

   Ja Original, daar komen ze pas achter als net als in Iran, de klok een halve eeuw teruggezet wordt.

 5. Watcher

  Roos ziet het goed, PVV is links.
  Wat zijn wij ”linksen” toch groot, dat zegt toch wel iets 🙂

  1. Blitzkrieg

   Watcher : Als de PVV aan de macht komt gaat hij echter wel samen regeren met het FvD. 🙂

   1. ShaoKahn

    Dan zou zowel fvd en pvv moeten zeggen dat ze niet met vvd, cda en gl/d66 in zee willen, net zoald die kleinzerige miezerpartijen hebben gedaan.

 6. Blitzkrieg

  Wat een gelul allemaal. We hebben in Europa toch onze eigen cultuur, zo moeilijk is dat toch allemaal niet. Ik mag in turkije toch ook geen kerk bouwen.

  1. Watcher

   Jij misschien niet, maar er wordt op dit moment weer een christelijke kerk uit de grond gestamT.
   Van mij mogen ze bij wijze van spreken weer in de grond zakken, moskeeen en kerken en andere haat tempels.

   1. Seneca

    @watcher
    slecht geïnformeerd! op het moment bestaan er vergevorderde plannen om de Hagia Sophia (kerk van de heilige Wijsheid – is trouwens op dit blog ver te zoeken – )waarvan Kemal Ata Türk heeft verklaard dat deze kerk ten onrechte tot moskee was verbouwd en heeft van deze plek een museum gemaakt. nu wordt het weer teruggedraaid terwijl het wel een cultuurschat van de bovenste plank is. dit monument is van Turkijke noch islam maar behoort tot het werelderfgoed. daar zit hem nu net de kneep. volgens die moslim jongetjes bestaat de wereld enkel en alleen om de islam te bevorderen en de moslims een bevoorrechte positie in te laten nemen. de rest is volgens hen gelul in de ruimte en daar kan jouw reactie ook toe gerekend worden.

  2. Rosasolis

   @Blitzkrieg en Meriadoc B. Zo denk ik ook met jullie mee. Ik denk dat iedereen nu dood ziek is van het populisme dat steeds probeert op partijen en gewone mensen een stempel op te plakken: je bent of rechts of links. Wat een onzin. Waarom mag je niet meer een gewone mens zijn. Ik ben jarenlang lid van de CDA, die niet extreem-rechts of extreem-links is, maar een midden-partij is die opkomt voor de gewone mens, en probeert problemen op te lossen en vordering voor onze dagelijkse leven te maken. De nieuwe strikte beleid van min. Grapperhaus is hard nodig voor onze veiligheid… Net op de radionieuws gehoord: Turkije gaat alle ex- IS strijders en IS vrouwen naar hun land van afkomst terugsturen, of terug naar Syrie. Maar zowel de CDA en VVD hebben besloten dat zij niet terug naar Nederland komen. Omdat deze IS mensen helemaal niet te vertrouwen zijn.

 7. ikweetwatikwil

  In de peilingen gaat het niet zo goed met de FVD. Maar het zijn maar peilingen.
  Roos trekt het zich toch aan en wil de plaats van PVV. Die zou niet rechts zijn. Het riekt hier op DDS naar stoken tegen de PVV.

  Zo lost de FVD zijn problemen op. Niet zo netjes.

 8. Nep

  Jan Roos denk toch even na? Ooit van onze grondwet artikel 1 gehoord?

  1. Jv

   NEP! Denk even na, geldt art. 1 alleen voor de moslims en negers?
   Of heeft het autochtone volk ook nog wat in de melk te brokken.

   Nep, je bent echt doorstrapt NEP!

 9. Meriadoc Brandebok

  Het CDA is nooit een écht rechtse partij geweest. De christendemocraten hebben een overwegend linkse en een overwegend rechtse vleugel. Niettemin neigde de partij onder rechtse partijleoders dikwijls naar rechts en stond daarom op voet van oorlog met de PvdA.

  Onder invloed van coalities met linkse partijen en interne linkse VVD-politici is de VVD linkser geworden, maar bleef een rechtse partij. FvD-ers beweren echter dat de VVD links is, omdat alles wat links van hen staat, volgens hen, links is. Dat is niet zo. De VVD is nog steeds sterk op het (groot)bedrijf gericht. Een linkse partij komt veel meer op voor de arbeidersklasse.

  Forum voor Democratie is duidelijk rechts-populistisch. Populisme kenmerkt zich door een afkeer tegen de “elite” (woe daar ook mee wordt bedoeld). Normaal rechts is Forum dus ook al niet, eerder neigend naar het radicale.

  1. Blitzkrieg

   Meriadoc Brandebok : “.. eerder neigend naar het radicale.” Blijkende uit?

   1. Meriadoc Brandebok

    @Blitzkrieg

    Enerzijds door de sekte-achtige opzet van Forum (waarbij de Baudet-fanclub bedreiging van journalisten niet schuwt) en anderzijds door de wijze waarop Baudet zich buiten de macht plaatste in de Eerste Mamer en vervolgens klaagde over een cordon sanitair.

    Dat is allemaal zeer radicaal en kenmerkt niet een gematigde, rechtse bestuurderspartij.

    1. Vlaswiek

     “Eerste Mamer”

     Baudet zit in de Tweede Mamer.

 10. Original NL

  Jan for president!!!

 11. Sjiek de friemel

  En toch staan ze boven in de peilingen. Ik vraag me trouwens af waarom Jan Roos nog schrijft, al helemaal hier op DDS, die man begrijpt helemaal nergens iets van en vult zijn tijd met one-liners op Twitter. Volgende graag.

 12. Riesmog

  Ik dank de geslaagde politicus, Jantje voor zijn duiding. De streep van het betamelijke is te trekken t/m de VVD, daarna stopt de horizon en begint het bruine moeras

 13. Wim Vreeswijk

  We moeten eerst maar eens afwachten of het ooit nog wat wordt met FVD. Veel rechtse mensen zijn er terecht, maar ook onterecht, uitgetrapt en er is ook nog een mega scheuring geweest vanwege een zeer gematigde Henk Otten.

 14. Supernoodle

  Oftewel: Het FvD is extreem rechts.
  Nou…Dan weten we dat ook weer van dat clubje van Farizeeërs.
  De clown Jan Roos likt zich de partij in.

 15. Mar155

  Grotendeels eens met Jan Roos. Maar PVV, SGP en 50+ waren ook voor een verbod op dat dagelijkse Islam geblaaaat…

 16. Mar155

  Wat een afschuwelijk tegenreacties. Wellicht allemaal moslims en moslima….

  1. Original NL

   Ja Mar…er lopen wat “weg met nederland” supporters rond…wat hun motivatie is blijft altijd onduidelijk want daar krijg je nooit een antwoord op.
   Er zullen wel financiële voordelen te halen zijn en/of moet een afhankelijkheid van bijvoorbeeld opdrachten bij de overheid een rol spelen.
   Of zij haten hun kinderen en kleinkinderen want die zijn hierdoor in groot gevaar en dreigen hun vrijheid of erger te verliezen.

   1. Vraagtekentje

    Ja Original, daar komen ze pas achter als net als in Iran, de klok een halve eeuw teruggezet wordt.

    1. Original NL

     Een half millenium Vraagtekentje!!

     1. Vraagtekentje

      In de jaren 70 was Iran nog een modern land, zonder religieuze “lijders”

    2. Original NL

     Of libanon vraagtekentje….

 17. Juriaan

  Jan heeft even de PVV over het hoofd gezien

 18. Rosasolis

  Hoe rechts moet “rechts” zijn? Mooi verhaal vandaag in Trouw over een moedig vrouw van 73 jaar, die haar best doet om door heel Berlijn te rijden om hakenkruizen weg te werken. Deze gepensioneerde lerares voor gehandicapte kinderen bestrijdt al ruim 30 jaar leuzen en tekens van neo-nazi’s op straat. Haar uitrusting is: o.a. een graffitispuit
  met rode verf. Als ze waar dan ook een hakenkruis ziet, dan pakt ze haar spuitbus,
  en spuit een grote rode hart op de hakenkruis, zodat men dit niet meer ziet. Dan onder de hart schrijft zij met een viltpen een korte vriendelijke boodschap. Haar motto is: “weer een hakenkruis minder”. In 1996 kreeg ze de hoogste onderscheiding van Duitsland, en daarna volgde veel meer onderscheidingen door heel Duitsland. Voor geinteresserden, heet deze bijzonder actieve heldin van Berlijn: Irmela Mensah-Schraam.

  1. Original NL

   …Wat heeft dit met islam geblèr te maken??
   De islam heeft ook niets met mensenrechten dus er zijn wel wat haathutten die van een nieuw laagje verf moeten worden voorzien.
   Zo’n spuitbus is trouwens zeeeeer milieu onvriendelijk..!
   Dit soort trutten van het kaliber meulenbelt hebben wij hier ook rondlopen.

   1. Rosasolis

    @Original. Als Irmela zo’n “trut” is volgens u, hoe is het mogelijk dat zoveel onderscheidingen heeft gekregen, waaronder de allerhoogste van Duitsland?
    Zij is in dit land zeer gewaardeerd, behalve de haat-zaaiende neo-nazi’s.

  2. Original NL

   Ach ja wij hebben dit soort naïeve wijfies van het kaliber meulenbelt ook.
   Getrouwd geweest met een neger..die heeft zeker het laatste stukje verstand eruit gebeukt….zielig mens!

   1. Original NL

    Hè barst..wordt de reaktie alsnog geplaatst.
    Kan de redactie een lijst met hier “verboden” woorden plaatsen..
    wordt een beetje ziek van de censuur.
    Hoor mij nou..censuur..en dat in nederland…ongelovelijk.

   2. Sharktyricon

    Ik begin zo langzamerhand te vermoeden dat jouw ex ooit is weggelopen voor een donkere man of arabier, dat zou je hersenloze haat goed verklaren

    1. Vlaswiek

     “je hersenloze haat goed verklaren”

     Je bedoelt de hersenloze haat uit de islam?

 19. Vraagtekentje

  Bij de verovering van Mekka (629) werd de azan gezien als een teken van overheersing van de islam op de afgodendienaren.[8]”.

  1. Vraagtekentje

   ( bron, Wikipedia )

  2. Original NL

   @ vraagtekentje…Tis een beetje als vanaf de euromast ajax ajax te schreeuwen…..pure provocatie.
   Een beetje moslim weet wel wanneer de tijd tot bukken gekomen is..daar is het geschreeuw van een imam niet voor nodig

   1. Original NL

    De islamisering ligt op schema!!

 20. Vraagtekentje

  De haathutspeakers weigerden dienst vandaag, denk een teken van boven?! De blauwe moskee loopt vooralsnog een blauwtje, ben wel blij dat ik daar niet woon. Wat een achterlijkheid om zoiets toe te staan.

  1. Original NL

   Islam is een kankergezwel vraagtekentje..het breidt zich in alle richtingen uit..dus nu islamsterdam morgen gij!!

 21. Vliegenvanger

  De grootste landverraders zitten bij de VVD en CDA….

 22. Vlaswiek

  “Alleen maar partijen die in meer of mindere mate links zijn.”

  Bingo!

  Natuurlijk stemt de verstandige stemmer op FvD, net zoals de meerderheid dat deed op 20 maart 2019.

  🙂

 23. ShaoKahn

  Wie tegenwoordig VVD nog rechts durft te noemen verdient enkel ticket naar de maan zonder zuurstof.
  Het hele f*cking kabinet is inderdaad één pot linkse nattigheid en dat is al verdomd lang zo. Bedankt droeftoeter rutte en z’n klotepraatjes.

 24. Jetske

  Lees allemaal even de Column van Jan Roos van een jaar geleden over het FvD.
  Nu wordt hij betaald!
  Die stakker heeft nog niet in de gaten dat hij door Baudet wordt gebruikt!!!

 25. Sharktyricon

  Voor alle duidelijkheid: kerkklokken hebben exact dezelfde functie als het luiden van een minaret

  “In 1169 werd de luidklok officieel opgenomen in het rooms-katholieke kerkrecht. De kerk bepaalde het gebruik van de kerkklok. Zo mocht de wereldlijke overheid alleen in geval van nood (brand, overstroming, oorlog) klokken luiden. De Reformatie nam het gebruik van de luidklokken over. Men luidde de klokken alleen om aan te geven dat over een kwartier of een half uur de kerkdienst zou beginnen. Men luidde ze echter ook bij huwelijksplechtigheden en begrafenissen. In sommige steden en plaatsen, ook de plaats waar ik woon, wordt op verzoek de kerkklok nog steeds geluid. Langzaam maar zeker liet men de klokken ook luiden om de uren aan te geven, soms zelfs de kwartieren.”

  Dus van oudsher wordt een kerkklok geluid om het begin van een kerkdienst aan te kondigen. Het enige verschil is dat de 1 woorden gebruikt en de ander geluid maar de functie is hetzelfde.

  Niet heel wenselijk maar goed het is net als aan een rivier wonen, als je droge voeten wil houden moet je hoger op gaan wonen. Als je geen geluidsoverlast wil moet je op een hutje op de hei gaan wonen of oordopjes kopen.
  Ik hou ook niet van koningsdag en de takkeherrie die Nederlanders in naam van de koning maken dus blijf ik uit de stad 😉

  1. Vlaswiek

   “Voor alle duidelijkheid: kerkklokken hebben exact dezelfde functie als het luiden van een minaret.”

   Nederlandse gebruiken ter discussie stellen ter verdediging van een staatsgevaarlijke ideologie.

   1. Sharktyricon

    Hoeveel directe slachtoffers ken je persoonlijk van een radicaal islamitische aanslag?

    1. Vlaswiek

     “een radicaal islamitische aanslag?”

     #pleonasme

     1. Sharktyricon

      Leuk bedacht, alleen in jouw opinie, maar geen antwoord op mijn vraag

 26. Michael M

  Wie kan er nou voor dat onverstaanbare islamitische gegalm zijn? ” Mezzadra onze Noppen.
  Niemand, zoals ook weinig mensen blij zullen zijn met klokgebeier en haat heeft aan Nederland onze Mezzadra. De wet staat het echter toe, Mezzadra kwijlt, maar hij heeft wel een punt helaas. In 1940 werd ons land bezet. Anno 2019 geven we hem echter weg.

 27. Michael M

  Het begint met 80 decibel, het zal eindigen met 150 decibel. 1 vinger is nooit genoeg. Maar velen laten het gebeuren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.