Harm Beertema (PVV) lacht kneuterpartij Henk Otten uit: ‘Go? Als in ‘Ga’? Nederlands te boers voor nieuwe elite?’

Erg serieus wordt de door Henk Otten geleide afspliting van ex-FVD’ers, GO, nog niet genomen door Den Haag. PVV-Tweede Kamerlid Harm Beertema slaat de beweging met argwaan gade. Het feit dat de partij een Engelse naam heeft gekozen als vlag om onder te varen, vindt de volgeling van Geert Wilders maar niets.

Ondanks drie zetels in de Eerste Kamer en her en der wat individuele Statenleden, heeft de kersverse partij Groep Otten de grootste moeite zichzelf staande te houden in het Nederlandse politieke landschap. Het zijn niet alleen de oude “kartelpartijen” die net doen alsof Henk Otten niet bestaat, maar ook de PVV moet niets hebben van de zetelrovers geleid door de voormalige honcho van Forum voor Democratie. Dat blijkt wel uit de reactie van Kamerlid Harm Beertema.

Beertema kwam de ‘officiële naam’ van de Groep Otten tegen: GO. Onder die naam wil de partij ook meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Het PVV-fractielid vindt het een uiterst ongelukkige keuze:

“Go? Als in ‘Ga’? #Go heeft in ieder geval de primeur van een Nederlandse politieke partij die een Engelse/Globlish naam kiest. Nederlands is kennelijk te boers en bekrompen voor de grenzeloze ambities van de nieuwe internationale elite.”

En daarmee geeft Beertema meteen de tragiek van de nieuwe partij aan. Alle deelnemers deden mee aan Forum voor Democratie om de macht in Nederland open te breken. Maar inmiddels zetten ze daar alles op alles om er zo dicht mogelijk tegenaan te schurken in een poging erbij te mogen horen. Vermoedelijk tevergeefs. Maar hé: tot 2023 hebben ze wel een paar leuke zeteltjes.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. logisch denken2

  Als we nu op inhoud kritiek gaan leveren maar niet met dit soort commentaar want dat maakt het nog moeilijker om een vuist te maken richting prutte zijn partijkartel.

  Sluit de rijen en val elkaar niet publiekelijk af. Er zijn nu 3 clubs buiten het partijkartel actief. Zoek elkaar op en gebruik de persoonlijkheid van elke individuele club zodat er zoveel mogelijk keus is en het partijkartel eindelijk wordt afgestraft

  1. debontereus

   @ Logisch denken2
   Hier sluit ik me.volledig bij aan .
   Maar ook Tim heeft niet veel beters te doen schijnbaar.
   Het is in mijn ogen geen nieuws .
   Het heeft meer weg van pure verveling want er is vast wel iets wat interessanter is.

  2. Sharktyricon

   Mmmm het klinkt alsof je wil dat de niet partijkartels een partijkartel gaan oprichten, klinkt logisch….. Lol

   1. Meriadoc Brandebok

    @Sharktyricon

    Ja, dat is iets waar de rechtspopulisten weer niet goed over hebben nagedacht. Hoewel het door hen verafschuwde “kartel” het inhoudelijk altijd tegen elkaar opneemt, zijn Forum en PVV het doorgaans met elkaar eens en worden zij door de aanhangers in een adem genoemd.

    Waar zij andere partijen van beschuldigen, doen zij zelf: het opzetten van een kartel.

    1. Kretoloog

     Brandebok verwart kartelvorming met samenwerking. Maar wat wil je ook, dit ventje snapt er werkelijk de ballen van.

   2. logisch denken2

    sommige mensen begrijpen echt helemaal niets.

  3. Piet51

   @logisch denken
   De volgende tekst is serieus bedoeld. Als het jou alleen uitdaagt tot een scheldpartij zou je kunnen overwegen om niet te reageren. Dat scheelt ergernis. Alvast dank.

   Het is weer een hele lap tekst geworden, maar die heb ik gekopieerd uit een nog veel langer gepubliceerd artikel elders. Ik heb niet de moeite genomen om die tekst in te korten, waarvoor excuus.

   Ik ben het deels met je eens. Van mij hoeven ze natuurlijk niet de rijen te sluiten, liever niet zelfs. Maar ik vind wel, dat ze met hun houding hun politieke boodschap en hun kiezers tegenwerken. En omdat ze een relevante aanhang hebben, vind ik dat die boodschap ook goed moet kunnen worden gehoord.

   Op de schaal van links naar rechts staan PVV, FvD en GO het verst naar rechts. Dat lijkt me geen punt van discussie en dat vinden ze bovendien zelf ook. Daar hebben ze een relevant deel van de kiezers achter zich, althans in de peilingen. Juist daarom is hun politieke gedrag vreemd en moeilijk anders te zien dan dat ze het politieke spel in Nederland op hun eigen manier willen blijven spelen, ongeacht de effecten die dat heeft.

   Want wat doen ze? Ze gunnen elkaar nauwelijks het licht in de ogen en doen daarmee hun kansen om ooit een rol van belang te spelen ernstig tekort. In de Nederlandse politiek is samenwerken, elkaars bestaansrecht erkennen en iets gunnen, argumenten serieus nemen, zoeken naar overeenkomsten i.p.v. alleen de verschillen en compromissen sluiten essentieel. En precies dat is wat PVV en FvD niet uitstralen. Van GO moeten we dat nog afwachten.
   Het mooiste voorbeeld van die coöperatieve houding zag ik bij Rutte na het mislukken van de onderhandelingen met Klaver in 2017. Volgens Rutte had Klaver in de onderhandelingen verschrikkelijke visies getoond, maar deugde hij als mens en politicus. Ik vond en vind het nog steeds klasse, als je je zo uitdrukt over je politieke tegenstander. Iets wat bij en staatsman past, Rutte ten voeten uit, manager van een kabinet als een kruiwagen vol kikkers. De partijen die jij als kartel kwalificeert leggen vaker deze houding aan de dag al is dat niet altijd gemakkelijk. Dat doen natuurlijk de coalitiepartijen, maar vaak ook de PvdA, GL, SGP, e.a. Alleen PVV en FvD weigeren dit te doen, weigeren zich een beetje te schikken en zullen daarom m.i. nooit een rol van betekenis spelen in de Nederlandse politiek. Want samenleven en samenwerken is altijd een beetje geven en nemen en dat aan je achterban “verkopen”. Wie dat niet wil, doet nauwelijks mee. Het is als een huwelijk.

   Met die onverzoenlijke houding boeien ze een achterban, maar die zal wel voortdurend moeten worden gevoed met steeds extremer standpunten, waardoor de groep tegenstanders alleen maar groter wordt en zich sterker weert. En in Nederland werkt dat niet, sterker nog, daarmee komt een partij steeds meer buiten spel te staan. Ik vind dat natuurlijk niet echt erg, al hoop ik, dat de aanhang wel een thuis vindt in een reguliere politieke partij.

 2. Heras

  Ik denk niet dat de groep Otten voor samenwerking is, gezien de kritiek op Baudet.
  Ook deze groep kan niet op zichzelf blijven in de 2e kamer.
  Dus , het wordt links of rechts.
  Als ze verstandig zijn, geven ze dat in de komende tijd duidelijk aan.

 3. Watcher

  Hhahaha GO = Groep Otten

  1. EU kok

   Harm Beerteman, minister tegen buitenlandse namen in kabinet Wilders II.

   1. Jv

    Top toch?
    De zin zou ik liever aangepast zien in “minister tegen buitenlanders)

   2. claus

    kokkie,
    “buitenlandse namen”
    Ik houd het bij Nederlandse namen en uitdrukkingen.
    Harm Beerteman=intellectueel.
    kokkie=gefrusteerde negroïde autist.

 4. Rechtsaf

  Mensen die opstappen en verder overlevingskansen hebben in de kamer, moeten gewoon hun zetel teruggeven aan de partij.

  1. EU kok

   Helemaal mee eens.
   Had Wilders ook zeer zeker moeten doen.

   1. Rechtsaf

    Uiteraard had ik deze aan zien komen, je leest natuurlijk niet goed, of je vindt begrijpend lezen erg lastig het kan zijn dat je last hebt van dyslexie natuurlijk…

   2. debontereus

    Het Europese kinderlulletje kan het niet laten . Ik begin toch steeds meer te neigen om te zeggen dat het kinderlulletje de p*dofiel a.k.a. Rien noppes mezzadra Wesley Bendboy schillenpaard moet zijn .
    Mede omdat het opvalt dat de p*do zich nog niet heeft gemeld .

    1. Rechtsaf

     De dag is nog lang natuurlijk, ik bedoel 24/7 14uur per dag zit ped*otje hier…

   3. Ego-non-solus

    EU kok, vergis ik me of zit de PVV daar inmiddels op eigen kracht. En als ik gelijk heb wat is dan de bedoeling van zo’n gedateerde opmerking?

    1. EU kok

     Jammer dat u hier inhoudelijk niet wil reageren.
     Daar had u betere websites voor.
     Snap ook niet waarom u reageert op mijn bevestiging ipv het originele bericht.

   4. henk43

    @EU kok Perfecte opmerking had men niet van terug en verviel weer in…….

  2. kees cup

   @ rechtsaf
   Geertje is ooit ook zo begonnen hoor .

   1. Rechtsaf

    “Geertje is ooit ook zo begonnen hoor”

    En dus terecht….

  3. Rechtsaf

   moet natuurlijk zijn “verder GEEN overlevingskansen

   1. EU kok

    Las ik nu verkeerd of schreef u nu onjuist?

    1. Rechtsaf

     Zelfs nu begrijp je het inhoudelijk niet dus ligt het aan jou..

  4. Abn

   Neen, in principe stem je op een vertegenwoordiger. De partij zet degenen betrouwbaar geacht op een verkiesbare plaats.

   Het is een individuele keuze, gelijk als partijdiscipline. Als het zo hoog oploopt dat je wordt geexcommuniceerd kan je verwachten dat het onderwerp belangrijk genoeg is om ervoor te blijven zitten.

 5. kees cup

  Fdv en go lijken natuurlijk op elkaar , maar…
  Veel liberaal rechtse kiezers zien wel wat in fvd maar zij blijven op pinokkio stemmen omdat Baudet het fvd voor hen te radicaal als anti Brussel profileert , zijn evangelie wat europa betreft is nexit en iets anders is onbespreekbaar.
  De tank is zeker zeer kritisch richting Brussel maar niet zo radicaal anti eu , deze houding kan vvd stemmers overhalen.
  Hier ligt m.i het bestaansrecht voor een partij als go.

 6. claus

  “go” is een Aziatisch bordspel, Otten denkt dat politiek hetzelfde is als ‘Stratego’ spelen!
  Hij is nog maar een rookie, zonder verder perspectief!

  1. Piet51

   @claus
   Go als bordspel, die link had ik nog niet gelegd. Otten is bepaald niet mijn politieke favoriet, maar dit vind ik wel erg goed gevonden. Als dat inderdaad bedoeld wordt, zou hij dat ook in die zin kunnen uitdragen. Ik speel Go. De manier van veroveren van gebieden zou een metafoor kunnen zijn voor het politieke spel. Een veelzeggende metafoor. Kiezers omsluiten met standpunten, inpakken, o.i.d. Je kunt er veel kanten mee op. Otten, of de aangever van dit beeld, stijgt in mijn achting, politiek nog lang niet.

  2. Vanduinen

   Risk is ook zo,n spel om over de wereld te heersen. Het wordt gespeeld met ‘missiekaarten’

  3. kees cup

   @ claus

   rookie ?

   tegen kokkie beweert u het bij nederlandse namen en uitdrukkingen te houden.
   u bedoelt zeker het nederlandse woord ” beginneling”

 7. RvdBe

  Otten neemt die stikstof onzin ook al serieus: door de plee ermee dus.

 8. J.Rademaker

  Designated survivor.

 9. Kees Modaal

  Gelukkig heeft de partij GO, die bestaat uit mislukte infiltranten van de kartelpartijen, die hun infiltratie in FvD niet volhielden, weinig kans van slagen.
  Ze worden nu al door de kartelpartijen uitgekotst omdat het ze niet gelukt is FvD van binnenuit te slopen en door FvD en PVV uitgekotst omdat die hun foute strategieën wel door hebben.
  Het volk is dom, maar gelukkig nog net niet zo dom om op zulk smerig volk te gaan stemmen. Daarom komen ze ook in geen enkele peiling aan een zetel.

  1. Piet51

   @Kees Modaal
   Boeiend! We hebben weer een onbewezen complottheorie voor onze verzameling. Dank voor je creativiteit!

  2. EU kok

   Het volk is dom maar gelukkig zijn er lichten zoals Kees Modaal die boven het domme volk uitstijgen en ons de juiste weg wijzen.
   Duizend maal dank voor uw tomeloze inzet.

 10. Josh

  belachelijk, wat een misser

 11. Florissa

  Snel een kiesdrempel instellen,zijn we gelijk van veel pulp af .

  1. Wesley Benbow

   Ja, dan hadden we nu dat gezeik van het FvD niet gehad.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.