Marco van Basten trekt boetekleed aan bij DWDD over ‘Sieg Heil’-opmerking! ‘Beetje dom’

Marco van Basten op televisie. Bron: YouTube / NPO / NOS
Foto: Marco van Basten op televisie. Bron: YouTube / NPO / NOS

En toen zat ineens de grote Marco van Basten aan de tafel bij het deugprogramma De Wereld Draait Door. Hij zat daar natuurlijk om z’n nieuwe boekje te promoten, maar het gesprek ging al snel over de pijnlijke ‘Sieg-Heil’-opmerking. 

Het ging vorige week natuurlijk veelvuldig over de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior Rotterdam. Tijdens die wedstrijd werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend. De verontwaardiging was groot, de acties/statements volgden elkaar in rap tempo op en zelfs onze minister-president liet zich uit over deze kwestie.

Juist in dat voetbalweekend, waarbij volop stil werd gestaan en actie werd gevoerd tegen racisme in het voetbal, kwam Marco van Basten onbedoeld in het nieuws, zelfs internationaal. Na een interview met Frank Wormuth, de Duitse trainer van Heracles Almelo, vond de voormalige topspits het blijkbaar lollig om ‘Sieg Heil’ te roepen.

Van Basten zat na deze opmerking natuurlijk in de hoek waar de klappen vielen. Gisteravond reageerde hij op deze ‘domme’ uitspraak in De Wereld Draait Door.

“We zaten te kijken naar het interview met Frank Wormuth na afloop van Ajax-Heracles Almelo. En daarbij ging het over winnen, en dat winnen ’heilig’ is. Dat schoot een beetje door mijn hoofd heen. Het floepte eruit voordat ik er erg in had. Er werd gelachen in de studio en het programma ging weer verder. Ik besefte het eigenlijk niet eens zozeer, maar dat duurde tien minuten. En toen gingen alle sirenes af. Mijn vrouw verwoordde het wel typerend. ’Hij is een beetje dom geweest’, zei ze. Het is een foute opmerking geweest, die niet goed te praten valt. En nu heb ik een week straf.”

Nee, erg snugger was het zeker niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

16 reacties

 1.   

  Dit deed Marco al gelijk nas zijn uitspraak, Marco is een gein porum en Nederland is echt niet meer in staat om een geintje te onderscheiden van ernst..

 2.   

  Mogen we deze man nu gewoon een nazi noemen?

 3.   

  marco is een beetje dom

 4.   

  Oh, waren er weer mensen gekwetst? Wat een gezeur.

  1.   

   De bereidheid om gekwetst te willen zijn is groot tegenwoordig!
   Sommigen struinen het hele net af om te zien of er nog iets is om zich beledigd te voelen.

 5.   

  Het wel zo dat als je geen Duits kunt zoals de Pipo van Heracles dan moet je dat ook niet proberen.

 6.   

  Op de Duitse tv verklaarde hij:
  Ich habe es nicht gewusst, aber trotzdem war es ein sehr gute witz, aber nicht jeder verstäht diese Art von Humor!

  1.   

   witz=Witz

 7.   

  Persoonlijk vind ik dat er na 70-80 jaar eens een eind moet komen aan het wijzen naar zogenaamd foute tekens en gebaren van onze voorouders.
  Het Hakenkruis is bv een soort Rune teken die letters uit de verre oudheid voorstelden. Op de meeste oude Hindoe, of Bhoedistische tempels staan al vanuit de oudheid hakenkruisen afgebeeld. Moeten we nu al die tempels afbreken, omdat men in de oudheid dat kruis voor heilig hield.
  Ook in het oud-Germaanse schrift werden hakenkruisen gebezigd. Dus volgens het Goedvolk, alle runen uit de oudheid wegbeitelen zodat we daarna nooit weer kunnen lezen hoe onze voorouders leefden.
  Op oude afbeeldingen uit de Romeinse tijd ziet men menigten die hun Caesars toejuichen met opgeheven vuist, sprekend de menigten die Hitler eerden. Ook laten verdwijnen uit de historie?
  De oude Egyptenaren verwijderden de gezichten van hun God-Koning Aton van zijn afbeeldingen met beitels, omdat zijn nakomelingen zijn Godsdienst niet meer aanhingen.
  Zijn wij net zo gek?
  En troost je ik ben geen Nazi. Mijn opoe verborg 2 Joodse gezinnen en drie Engelse piloten. Deed de opoe van jullie dat ook?

  1.   

   Het is inderdaad, ‘de idioterie’ ten top!

  2.   

   Eens!
   Nette post, Drollevanger!

  3.   

   Dankzij mijn opoe weten jullie wat vrijheid is, maar goed downplay de ergste misdaden tegen de mensheid van de afgelopen 500 jaar maar.

 8.   

  En die galbak van een lubach dan ?? Met zijn boekje op tv ??

 9.   

  Ik kijk niet naar de NPO en ook niet naar het programma waar Van Basten dit gezegd heeft. Maar de excuses zijn prima.

  Next!

 10.   

  Dit is niet de eerste keer dat hij zijn beperkte intelligentie en autisme aantoont. Als een klein kind tegen de dugout gaan slaan, in discussie gaan met een supporter, andere mensen dom noemen omdat ze voor een ander land kiezen. Deze man heeft letterlijk 30 jaar niets gepresteerd en teert gewoon op dat ene moment.

 11.   

  Biechtstoelprogramma DWDD had al eerder Joep van het Hek als kandidaat over niet politiekcorrecte grappen.
  Wat een gezeik allemaal.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!