Peilkoning Maurice de Hond: Mark Rutte en VVD gaan aankomende Tweede Kamerverkiezingen keihard VERLIEZEN

Ditmaal geen peiling van de bekendste opiniepeiler van heel Nederland, maar een Fingerspitzengefühl. Maar niemand die méér werkt met data omtrent verkiezingen, dus hij kan het weten. Dus voor wat het waard is: Mark Rutte zal bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen plat op z’n smoelwerk gaan, zo voorspelt niemand minder dan Maurice de Hond.

Dikke vette pech voor VVD-premier Mark Rutte, die met een grote grijns nu al zo’n jaar of negen aan de touwtjes van Nederland trekt. Het laatste uurtje van z’n lange regeringstermijn heeft bijna geslagen, meent Maurice de Hond. En als we iemand graag geloven, dan is het wel een peiler. Want peilers staan nogal voor joker als ze er flink naastzitten wat betreft hun voorspellingen. Gelukkig zit De Hond doorgaans altijd flink dichtbij de werkelijke uitslag, dus dat geeft hem een geloofwaardigheid.

En die heeft hij hard nodig, want hij doet in de meest recente aflevering van Café Weltschmerz een best wel gedetailleerde voorspelling over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Die zullen voor het eerst sinds 2010 niet gewonnen worden door de VVD. Er zal echter een kongsi van allerlei verschillende partijen uit de bus komen rollen, en die moeten het land dan op een nieuwe manier leiden. De Hond ziet dat als volgt voor zich:

“Einde van Kabinet Rutte en chaos in politiek Den Haag, dat is de prognose van Maurice de Hond. Een vooruitblik op de kamerverkiezingen in 2021 en de mogelijke oplossingen.

Een volstrekt onwerkbare verkiezingsuitslag in 2021 dreigt. Maar er is ook een oplossing: maak een kort regeerakkoord met alle zeven partijen, laat ze allemaal een minister leveren en hun plannen presenteren. Waarbij de kiezer referenda een nee-stem van de kamer kan terugdraaien.”

Dus. Bookmark dit artikel, en bewaar het nog even anderhalf jaar. Dan zien we in maart 2021 wel of we De Hond een schouderklopje moeten geven voor zijn vooruitziende blik, of dat we hem vierkant moeten uitlachen. Tot dan!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Rammstein

  Wie had anders verwacht? Het tij is gekeerd, daar kan de robopaat Rutte niet tegenop.

  1. Beukman

   Dat het tij spoedig keert lees ik hier al sinds Rutte aan de macht is, @Niersteen.

   1. Agios

    Het is bekend dat het even duurt voor je uit een slijmspoor ontsnappen kunt.

   2. Mieremet

    En weer is het onze negatieve Mezzadrammer en nu in de gedaante van Beukman. Zoooo ongeloofwaardig.

 2. Baron von Munchhausen

  De Hond zit er naast! Geen 7 partijen nodig bij nieuwe verkiezingen! FvD gaat een enorme slag slaan en bepaalt wie met hun mag regeren! In ieder geval geen Links

  1. Meriadoc Brandebok

   @Baron van Munchhausen

   Nee, zo werkt dat niet. Na de Tweede Kamerverkiezingen komt er een proces van verkenners en informateurs op gang. Deze gaan kijken welke partijen eventueel met elkaar in een coalitie kunnen.

   Een rechts(populistisch)e meerderheid is niet waarschijnlijk, aangezien niemand met de PVV wil regeren. FvD zal dan in zee moeten gaan met VVD/CDA en een stel linkse partijen (zoals D66 en PvdA).

   1. Agios

    De wens is de vader van de gedachte. Waar haal je de wijsheid vandaan dat FvD niet met de PVV wil regeren?. Zoiets noemen we ‘wishfull thinking’. Links is daar meester in.

    1. Meriadoc Brandebok

     @Agios

     Afgezien van de FvD. Ik dacht dat dat wel duidelijk was.

     Maar dat de FvD wél met de PVV wil regeren helpt natuurlijk niets. FvD heeft dan immers geen andere coalitiepartners die een FvD/PVV-kabinet aan een stabiele meerderheid willen helpen.

     De enige optie is dan een breed middenkabinet van links, VVD/CDA en FvD. Tenminste, als links met FvD wil regeren. Mogelijk, maar twijfelachtig.

     1. Agios

      Door de bril van links is alles scherp. Wie een andere bril opzet is stekeblind? Hou toch eens op met deze arrogantie. Jullie tijd is over.

     2. EU kok

      Quote : Jullie tijd is over.
      .
      Wat jammer toch dat ik dat al sinds 2006 hoor.

     3. Vlaswiek

      “Maar dat de FvD wél met de PVV wil regeren helpt natuurlijk niets.”

      Hahahaha, wat een grap! Alweer iemand die denkt dat je 1.2 miljoen kiezers kunt blijven fukken.

     4. Meriadoc Brandebok

      @Agios

      Ik weet niet wie je met “jullie” bedoelt.

      De electorale vijver van de rechtspopulisten is beperkt. Het is slechts een klein gedeelte dat Baudet en Wilders stemt (20 – 25 zetels). Daarentegen kan “links”, waartoe volgens Baudet ook de VVD behoort, op pak ‘m beet meer dan 40 zetels rekenen.

      Bedenk goed dat, zelfs als men de grootste partij wordt, geen meerderheid van de kiezers de partij steunt.

   2. Mieremet

    Mezzadrama nu als Brandebock nog steeds ongeloofwaardig.

 3. Meriadoc Brandebok

  Tja, peilers. Peilers meenden dat Corbyn bij de verkiezingen in 2017 een nederlaag zou lijden, Trump niet aan de macht zou komen en de Brexit niet zou plaatsvinden.

  Het stemgedrag van de kiezer is inherent onvoorspelbaar. De wereld van 2021 ziet er ongetwijfeld anders uit dan de wereld van 2010, toen het tijdperk-Balkenende eindigde. Daardoor is het amper mogelijk om te rederneren vanuit de trend in het verleden.

  Volgens diezelfde peilingen is het politieke landschap thans enorm versnipperd. Dat zal ongetwijfeld in het voordeel uitwerken van de VVD.

 4. Kretoloog

  Rutte gaat de komende verkiezingen alleen verliezen als de VVD hem weer tot lijsttrekker bombardeert. Een half jaartje nog afwachten of de liberalen werkelijk zo stom zijn.

 5. Tman

  Quispel waar blijf je met je befaamde positieve leuterpraatjes?
  Rutte3 heeft politieke zelfmoord gepleegd, laat dat even doordringen in je lekke moslim schedel!
  Das ende ist nah!

  1. debontereus

   @Tman
   Die komt niet .
   Die houdt zich ver van zulke.berichtgeving omdat hij weet dat hij het er over krijgt van iedereen.
   Maar ik zit ook niet om hem te springen

  2. EU kok

   Quote : Quispel waar blijf je met je befaamde positieve leuterpraatjes?
   .
   En morgen weer zeuren dat hij overal een mening over heeft.
   Maar u kunt hem schijnbaar geen uurtje missen.

   1. Scheve Tinus

    @maar u kunt hem schijnbaar geen uurtje missen.

    Als kiespijn eu KAK!

 6. goedisfout

  Eigenlijk zouden we jaarlijks naar de stembus moeten gaan zodat er geen tijd is voor doorvoering van wereldvreemde ideeën waar de bevolking niet achter staat. Ik ben zelf een voorstander van een permanent demissionair kabinet, gewoon het winkeltje draaiende houden zonder mogelijkheden tot bodemloze prestigeprojecten.

 7. Jumping

  Deze de Hond voert een opdracht uit.
  Wat hem is opgedragen door het Ruttekartel.

  Kweek onrust en schep verwarring.

 8. Cycle25

  Ooit riep Rutte naar Wilders dat hij zijn zetels zou DECIMEREN, nou…bij deze Rutje Knor, op naar 3 a 5 zetels en voor 100 jaar je muil houden.

 9. Agios

  Eigenlijk kondigt De Hond hier het einde van partijpolitiek aan. Ik roep al lang dat partijpolitiek op sterven na dood is. To be of not to be? Let it be!

  1. EU kok

   Quote :Eigenlijk kondigt De Hond hier het einde van partijpolitiek aan.
   .
   Leest u dat, denkt u dat of hoopt u dat?

   1. Agios

    Lezen is de kunst van het interpreteren. Omgekeerd is het ook waar.

 10. Toverkol

  In een week tijd kan het landschap veranderd zijn.
  De terugkeer van het IS uitschot (met hun kinderen), en kort daarna het allochtoon tuig wat een jongen in de vernieling trapt zullen nu het sentiment van de kiezer bepalen.
  Wat zal het in 2021 zijn ?
  De opstapelende problemen m.b.t. Islam, asielzoekers, illegalen en EU komt een ieder de strot uit.
  Geen enkele verkiezings belofte rond deze problemen is door de “oude” politiek ingelost…
  Sterker nog…. problemen zijn verergerd!
  Zal mijn benieuwen, of het volk zò snel vergeet….

 11. Wesley Benbow

  Ik ben niet zo onder de indruk van de glazen bol van Maurice de Hond. Hij kan zich beter bij peilen houden, een vaardigheid waarin hij een terechte reputatie verwierf.

  Het is goed denkbaar dat het Kabinet van Rutte de komende maanden vastloopt. De problemen waar dit Kabinet mee geconfronteerd wordt zijn enorm groot en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik acht de kans dat ze de rit uitzitten echter groter. Geen van de coalitiepartijen heeft electoraal iets te winnen bij de val van dit Kabinet en de onderlinge verhoudingen zijn goed. Ze zijn er volgens mij op gericht de problemen op te lossen.

  Hoe het met Rutte en de VVD uitpakt is volgens mij onmogelijk te voorspellen. De kwestie van de burgerdoden in Irak is een penibele en kan een bananenschil opleveren.

  Als het om de klimaatagenda gaat, inclusief de stikstof en de PFAS is niemand beter dat Rutte met dit Kabinet in staat tot een werkbare oplossing te komen. De achterban van de VVD zal even moeten slikken maar ook zien dat je met de charlatans van PVV en FvD van de regen in de stortbui komt.

  Mijn voorspelling is dat Rutte ook de volgende regering gaat leiden. Ik hoop het overigens ook. Nederland had zelden zo’n briljante premier.

  1. Rammstein

   Wat Kabouter Wesley met veel omhaal van woorden feitelijk zegt is ‘het kan vriezen, het kan dooien’.

   Allemachtig knap geconcludeerd.

   1. Vlaswiek

    “Kabouter Wesley”

    Hahahaha, als je’m voert blijft hij leven.

    🙂

 12. Dollaert

  Nederland bestaat sinds de EU en de euro al niet meer. Alleen de Nederlandse taal verbindt “ons” nog.
  Ook die is al aan verschraling onderhevig. Zelfs in de kleinste dorpen is het engels ingeslopen. Let maar eens op hoeveel engelse woorden je in een straat tegenkomt.
  Komt niet uit GB maar uit de USA.

  Nederland bestaat nog wel, maar dan buiten de Randstad (Rampstad). Ook in Vlaanderen probeert men moedig en moediger dan in Nederland , het Nederlands hoog te houden.

  De Vlamingen stonden altijd al op de barricaden voor onze taal. De calvinistische Hollanders hebben onze volksgenoten en taalbroeders in belgie in de steek gelaten.

  Zij zijn onze broeders en zusters , die ons streven zullen steunen voor Rest Nederland!

  Brussel hebben de Vlamingen moeten prijsgeven. De linkse franstaligen hebben de stad verfranst en later weggegeven aan het midden oosten.

  Tijd om Rest Nederland , noem het Magna Frisia, onafhankelijk te maken uit de EU, NAVO en de VN. De Russische federatie met haar nationalistische tradities is welkom als beschermheer. Overigens heeft Groot- Friesland altijd al uitstekende betrekkingen gehad ( Hanze ) met het Russische Noord-Oosten! Welke politicus pakt deze gedachte op? Of moet ik het zelf als oudere 60 + het gaan doen?

 13. Piet Klein

  De politiek demonstreert ontzettend pijnlijk haar incompetentie. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is niet van plan gehoor te geven aan de oproep van de politiebonden om een keuze te maken welke politietaken voorrang moeten krijgen. Maar dat is groots mogelijk onzin. Grapperhaus gaat daar wel over. Echter als de politie in Amsterdam een recherche team voor de grote criminaliteit stopt en dat in de pers brengt is er maar één actie van Grapperhaus. Hij moet de verantwoordelijke politieleiding direct er uit gooien. Dergelijke beslissingen met een evidente groot effect op de maatschappelijke acceptatie is Grapperhaus verantwoordelijk voor en als zijn medewerkers gaan muiten dan moeten ze er uit. Maar hij verklaart zich zelf onmachtig. En dit gebrek aan leiderschap is symptomatisch voor dit hele kabinet. In en in triest

 14. Vlaswiek

  Natuurlijk gaat Rutte keihard verliezen, daar heb ik Maurice niet voor nodig. Daar heb ik Baudet voor nodig.

  🙂

 15. Michael M

  Dat kan ook niet anders. Uiteindelijk moet er een nieuwe frisse wind gaan waaien. En laat het nu niet teveel overheersen door links. We hebben wel elkaar nodig. Zowel Links als Rechts. Maar een middenweg moeten we samen inslaan om Nederland op de rails te houden. We zullen het zien.

 16. Marija

  Trap er maar niet in.
  Wij kunnen het nog zo graag willen dat Rutte vertrekt, maar bij blijft.
  Hij heeft een opdracht uit te voeren: het omvormen van Nederland.
  Pas als die taak is volbracht kan hij weg naar zijn beloofde land de EU.
  Op wat voor manier dan ook hij zal de komende verkiezingen weer gewoon gaan winnen, op wat coor manier dan ook, want alles is geoorloofd hè.
  In Brussel lachen ze zich een slag in de rondte om dat domme Nederland, dat alles voor zoete koek slikt.
  Let op mijn woorden: 2021 verkiezingen? Vvd en Rutte winnen weer.
  Hier zijn machten aan het werk waar wij geen invloed meer op hebben.

  1. Vlaswiek

   “2021 verkiezingen? Vvd en Rutte winnen weer.”

   Nee hoor! Welke partij werd de grootste na de laatste landelijke verkiezingen?

   🙂

 17. Arnoniemuss

  @Dollaert;
  Google eens op: Nederlandse woorden uit het Frans, uit het Latijn. Je geliefde Nederlands staat stijf van de vreemde invloeden. Taal is altijd dynamisch geweest. Maar dat wil niet zeggen dat het zijn identiteit verliest

 18. Henk Albarda

  Dat is slecht nieuws. De teflon robot rutte sloopt de VVD van binnen. Daarmee krijgt het partijkartel meer macht en hebben de PVV’ers die veelvuldig kritiek op FvD hadden en hebben, nog meer verloren. Niemand heeft kennellijk opgemerkt dat de PvdA in alle stilte een paar links populistische kreten als ‘meer geld voor der zorg’ en ‘meer geld voor onderwijs’ heeft geuit, maar de belangrijkste, ’75 % minder bureaucratie’ en ‘minder islam’ doodzwijgt. En daarmee staat de PvdA, gevolgd door het kortzichtige klootjes volk, op zoveel zetels dat ze in 2021 in de regering zouden komen. De grootste leugenaars van Nederland: rutte, ASSCHER (anti-semiet), klaver, jetten, segers.

  1. Pijnstiller

   Ik vrees dat u gelijk gaat krijgen

  2. EU kok

   Quote : hebben de PVV’ers die veelvuldig kritiek op FvD hadden en hebben, nog meer verloren.
   .
   Heerlijk, die zelfstandig denkende, met meer dan 2 hersencellen, zichzelf realist noemende mensen.

 19. Juriaan

  Mooi weg wezen met de lachende leugenaar. Rutte maakt meer stuk dan je lief is

 20. Robert75

  Hoe kan hij dat nu roepen dat de VVD keihard gaat verliezen? Want in zijn eigen peilingen zijn ze met 27 zetels nog steeds veruit de grootste partij van Nederland.

  1. Kretoloog

   De VVD had 24 zetels in de laatste peilingen, Robert. De VVD heeft de laatste maand 4 zetels verloren. Dat is een neerwaartse trend, waarvan de Hond voorspelt dat die door zal zetten. Zeker omdat in diezelfde maand PVV en FvD er samen 7 bij kregen.

   1. Robert75

    Ja zoals ook werd voorspelt dat de PVDA zijn tijd had gehad. En de PVV heeft ook al zo vaak zijn tijd gehad maar die staan inmiddels ook al weer op 17 terwijl ze 6 maanden geleden nog allemaal riepen dat de PVV zou verdwijnen en Wilders moest opstappen en weet ik wat allemaal.

    Ik voorspel je nu alvast dat de VVD weer gewoon de grootste partij van Nederland wordt hoor.

    1. Marija

     Denk ik ook, linksom of rechtsom, vals gespeeld of niet.

     1. Wesley Benbow

      Op welke manier denkt Marij dat er vals gespeeld zal worden door de VVD?

     2. Blitzkrieg

      Wesley Benbow : Voorlopig ontbreekt elke vorm van veiligheid. De uitslagen van de stemcomputer wordt meegenomen op een onbeveiligde usb-stick zonder block chain beveiliging. Het kan dus op praktisch elke denkbare wijze.

     3. logisch denken2

      ach gut o gut , de stront-vlek loopt ook weer te trollen en uit te dagen.

      stomme inhoudsloze tar-rel , papagaai van dwdd

 21. Dries1940

  Tijd voor volgende maatregel. Verlies je als regeringspartij 10-15% van de stemmen bij verkiezing dan wordt je uitgesloten voor de volgende regeerperiode.
  Nu is het zo geregeld dat via achterkamertjes men toch aan de macht kan blijven. Slecht gedrag wordt dus beloond.

 22. musicmaniac

  Er is de afgelopen jaren te veel gelogen, gedraaid en genaaid door de VVD. Neem bijvoorbeeld de 1.000 euro voor iedere Nederlander, de dividend-belasting, het Marrakesh-pact die het mogelijk zou maken illegale figuren terug te sturen, terwijl Marokko zich niet aan het pact houdt, geen IS figuren terug laten komen, wat dus nu wel gebeurt, enzovoorts. Het heeft lang geduurd maar Nederland ontwaakt langzaam maar zeker. Men is het zat om voorgelogen te worden. Men heeft eindelijk in de gaten, dat de VVD een linkse koers vaart, gesteund door D66, Groen-Links, S.P. en de PvdA. Men wil een andere koers. Een koers die niet links is.

  1. Piet51

   @musicmaniac
   “Men heeft eindelijk in de gaten, dat de VVD een linkse koers vaart, gesteund door D66, Groen-Links, S.P. en de PvdA. Men wil een andere koers.”

   VVD, PvdA, GL, D66 en SP vormen in de Tweede Kamer en in een paar recente peilingen wel een meerderheid. Ik zie dat niet als een signaal, dat de kiezer een andere koers wil.
   Je zou kunnen verdedigen, dat de kiezer een andere koers wil dan de huidige, gezien de terugval van de coalitie. Maar dan pleiten deze cijfers toch meer voor de door jou gediskwalificeerde nieuwe combinatie, dan voor een rechtse. Of moet ik dat anders interpreteren?

 23. RvdBe

  Die slappe zak van Rutte zal het wel uitleggen dat het nemen ven onzinnige maatregelen een blijk van moed en leiderschap is.

  1. Original NL

   RvdB..Die slappe zak van Rutte….ah..u bedoelt wesley!

 24. Piet51

  Ik vind De Hond een uitermate boeiende figuur. Als peiler heeft hij soms gelijk, soms ongelijk, maar hij heeft altijd een interessante toelichting. Wat mij alleen verbaast is de constatering, dat de mening van De Hond interessant wordt gevonden en serieus wordt besproken, nu hij allerlei onheil bij de VVD verwacht. Maar toen De Hond zich kritisch uitliet over PVV of FvD, is hij een PvdA-adept die je vooral niet serieus moet nemen.

  1. Wesley Benbow

   Ernstiger is de hier herhaalde beschuldiging dat De Hond zijn peilingen zou manipuleren ten gunste van ‘links’.

   Voor die beschuldiging bestaat bewijs noch logica maar wordt hier schaamteloos uitgevent.

   1. Piet51

    @Wesley Benbow
    100% mee eens. Maar dergelijke kwaadsprekerij treft niet alleen De Hond. Elke zich als links profilerende politicus of burger, ook jij en ik en enkele anderen hier, worden op die manier bejegend. Worden worden verdraaid, niet gehoord en zo’n reactie wordt dan versterkt of afgesloten met een paar scheldwoorden. Vaak heel voorspelbaar, altijd volledig fout.

    1. werikke

     ik had uw commentaar gelezen en had tranen in mijn ogen . Wat een onrecht wordt u en de uwen toch aangedaan hier. Kwaadsprekerij en dat van opnaaiers zoals u

     1. Piet51

      @werikke
      Excuus! En trek het je niet aan. En zeg maar gewoon “jij”, hoor. En ik vind je best wel aardig.

   2. werikke

    prognoses voor verkiezingen leiden altijd tot beinvloeding stemgedrag . Als de Hond zegt dat Groen links en PVDA hoog staan zullen rechtse mensen weer op VVD gaan ztemmen als tegenhanger en zo manipuleert hij stemgedrag.

  2. Nep

   Ja heel vreemd, vind ik ook.

 25. werikke

  half jaar voor de verkiezingen komt Rutte weer met opmerking dat als men niet op VVD stemt links een te groot machtblok zal worden en iedereen trapt er weer in. dat is vaker gebeurt met VVD versus PVDA .

 26. Nep

  Eerst zien en dan pasgeloven!

  1. werikke

   Het zou mooi zijn als u in de kampementen zou zitten waar de VVD het vroeger over had. dat zou een hoop oplossen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.