PvdA-leider Lodewijk Asscher wil 'ontaard kapitalisme' aanpakken, wetsontwerp is in de maak!

Geen categorienov 03 2019, 17:00
PvdA-leider Lodewijk Asscher vond dat het weer eens tijd werd voor enige actie en reuring rondom zijn oppositiepartij. Een zondebok bleek snel gevonden: het bedrijfsleven. Of, om het in Asschers eigen bewoordingen uit te drukken: 'ontaarde kapitalisten'. De PvdA werkt momenteel dan ook aan een initiatief wetsontwerp waarbij ze zich lieten inspireren door de Franse president Emannuel Macron.
In Frankrijk hebben ze namelijk onlangs een wet aangenomen waarbij bedrijven verplicht worden om een verklaring op te stellen waarin zij uiteenzetten hoe ze hun rol in de samenleving zien en welke bijdrage die bedrijven kunnen leveren aan het algemeen belang. Helemaal zelf heeft Macron deze wet niet bedacht, hij liet zich op zijn beurt -merkwaardig genoeg- inspireren door een aantal topmensen uit het Franse -juist ja- bedrijfsleven.
Als tafelgast bij Buitenhof ontvouwde Asscher zijn plannen voor de Nederlandse bedrijfsmarkt. Heel concreet kon Asscher er nog niet op in gaan, maar het is de bedoeling dat "bedrijven worden aangemoedigd niet alleen naar de belangen van aandeelhouders en winstmaximalisaties te kijken." Om het allemaal nog waziger (ondanks Asschers 'nieuwe' bril) te maken voegt Asscher daar aan toe dat er meer rekening moet worden gehouden met de belangen van werknemers, de samenleving maar vooral ook het milieu.
Bedrijven die zich aan Asschers voorschriften voldoen zouden vervolgens bescherming moeten krijgen tegen activistische aandeelhouders. Zo mogen bedrijven, die geen onderdeel uitmaken van de 'uitbuitingseconomie', zich officieel 'maatschappelijk bedrijf'' noemen. De plannen van Asscher en zijn PvdA passen in ieder geval helemaal binnen de verduurzamingsvisie die enkele politieke partijen aanhangen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten