PvdA-leider Lodewijk Asscher wil ‘ontaard kapitalisme’ aanpakken, wetsontwerp is in de maak!

PvdA-leider Lodewijk Asscher vond dat het weer eens tijd werd voor enige actie en reuring rondom zijn oppositiepartij. Een zondebok bleek snel gevonden: het bedrijfsleven. Of, om het in Asschers eigen bewoordingen uit te drukken: ‘ontaarde kapitalisten’. De PvdA werkt momenteel dan ook aan een initiatief wetsontwerp waarbij ze zich lieten inspireren door de Franse president Emannuel Macron. 

In Frankrijk hebben ze namelijk onlangs een wet aangenomen waarbij bedrijven verplicht worden om een verklaring op te stellen waarin zij uiteenzetten hoe ze hun rol in de samenleving zien en welke bijdrage die bedrijven kunnen leveren aan het algemeen belang. Helemaal zelf heeft Macron deze wet niet bedacht, hij liet zich op zijn beurt -merkwaardig genoeg- inspireren door een aantal topmensen uit het Franse -juist ja- bedrijfsleven.

Als tafelgast bij Buitenhof ontvouwde Asscher zijn plannen voor de Nederlandse bedrijfsmarkt. Heel concreet kon Asscher er nog niet op in gaan, maar het is de bedoeling dat “bedrijven worden aangemoedigd niet alleen naar de belangen van aandeelhouders en winstmaximalisaties te kijken.” Om het allemaal nog waziger (ondanks Asschers ‘nieuwe’ bril) te maken voegt Asscher daar aan toe dat er meer rekening moet worden gehouden met de belangen van werknemers, de samenleving maar vooral ook het milieu.

Bedrijven die zich aan Asschers voorschriften voldoen zouden vervolgens bescherming moeten krijgen tegen activistische aandeelhouders. Zo mogen bedrijven, die geen onderdeel uitmaken van de ‘uitbuitingseconomie’, zich officieel ‘maatschappelijk bedrijf” noemen. De plannen van Asscher en zijn PvdA passen in ieder geval helemaal binnen de verduurzamingsvisie die enkele politieke partijen aanhangen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  De PvdAllochtonen heeft zich niet door Emannuel Macron laten inspireren, zoals ze beweren, maar door die extreem socialist die zo’n 80 jaar geleden precies zulke uitspraken deed, waarna hij de tweede wereldoorlog ontketende.
  Dat extreem socialistische spul is en blijft gevaarlijk.

 2. Mezzadra

  Mooi initiatief. Het tekent ook de kentering in het maatschappelijk denken: we zijn het in toenemende mate zat dat bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid aan hun laars lappen.

  Asscher toont opnieuw een gevoelige politieke antenne. Dat zal ook zijn groei in de peilingen verklaren.

  1. ZiggyStardust

   Spreek een keer voor jezelf, en niet steeds voor anderen. Hou toch op met je ‘we’. En laat je een keer helpen door een psychiater voor je narcistische trekjes en pe*ofiele stoornis.

   1. FCKDopper

    Beste Ziggy, je moet even wat explicieter zijn dan kom je in zijn script 🙂

  2. nml

   de domme strontvlek zingt weer haleluhjah voor wat symboolpolitiek wat generlei uitwerking heeft. U kunt hier goed het verstandelijke vermogen van de huistar-rel uit afleiden. Een irritante terug kerende strontvlek

 3. Jantje

  De overheid buit belastingbetalers uit.
  Laten ze daar maar eens wat aan doen.

  1. Vlaswiek

   “De overheid buit belastingbetalers uit.”

   Dat klopt helemaal! Niet voor niets werd Forum voor Democratie de grootste bij de laatste verkiezingen van 20 maart 2019!

   🙂

   1. Sans Rancune

    Voorlopig praat het Forum niet meer over de belastinplannen uit het Partij Program.
    Geruisloos weggewerkt!

    1. Mezzadra

     Baudet is ineens enorm betrokken bij de boeren en de bouwers.

     Politieke prutser.

    2. Vlaswiek

     Voorlopig werd FvD op 20 maart 2019 de grootste.

    3. Vlaswiek

     En voorlopig werd FvD op 20 maart 2019 de grootste!

 4. Politiek Profeet

  Burgers van Nederiglandje….
  Laat je nooit meer belazeren door de partij van de allochtonen.
  Deze rampenclub heeft Nederland doen veranderen/verlagen tot Nederiglandje, een gezwel van de europese unie.
  De armoede, voedselbanken en de jihadistenclub van denk zijn te wijten aan het wanbeleid van de partij van de armoede.
  Decennialang het noorden dom,achterlijk en vooral straatarm gehouden….de gasbaten aan volgevreten varkens uit het westen /lees ..de randstad ,uitekeerd en zichzelf giga verrijkt.
  NOOIT meer die landverradersclub van de partij van de afbraak…

  1. Vlaswiek

   Een stem op de PvdA is een stem op de VVD, CDA & D66 (Paars), is een stem op Timmermans en méér EU dus meer belastingen.

   1. nml

    geheel correct wiek

  2. Mezzadra

   Nog iets inhoudelijks, Profeet?

   1. ZiggyStardust

    10 cc inhoud, daar moet jij het mee doen. Meer zit er niet in.

  3. Heinrich

   Politiek Profeet/
   +++++

 5. Anne Sophe Schillersdorf

  Was het niet notabene de PvdA die in de jaren van paars een liberalisering na de ander invoerde? Was het niet die zelfde PvdA die tussen 2012-2016 de verzorgingsstaat flink versoberde? Uiteraard zullen er weer genoeg mensen zijn die in deze goedkope praatjes intrappen

  1. Vlaswiek

   Heerlijk dat script, opgedonderd met die zuigende oneliners van Svetlana De Natte Scheet!

   #script

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Je reageert anders wel op mijn bericht droplul 🙂

    1. Vlaswiek

     Ja dat klopt pisnicht, dat komt omdat ik op enig moment kan besluiten mijn script op jouw naam te activeren, maar dat doe ik natuurlijk pas nadat ik jou helemaal heb ondergezeken. Je bent namelijk een gore stoker en een vieze relnicht, maar dat wist je al. Je bent de gayqueen van de oneliners.

     Zo en nu ga je achter het script!

     🙂

 6. FCKDopper

  Ondertussen worden bedrijven die voor de overheid werken uitgeknepen via allerlei aanbestedingsprocedures, waarbij klip en klaar aan het einde van een procedure aan alle deelnemende partijen het prijsniveau van elkaar wordt gepubliceerd. Om ervoor te zorgen dat er volgende keer nog goedkoper aangeboden wordt.

  Natuurlijk er zijn kwalitatieve parameters die vergeleken worden en meetellen in het eindresultaat. Echter dat is een wassen neus. die parameters zijn zeer subjectief.

  Het maakt de overheid geen snars uit of bedrijven met werknemers omvallen.
  Dhr Asscher weet niet waarover hij spreekt. Net zoals zijn grootvader neemt hij beslissingen voor anderen, zonder daarbij de gevolgen te overzien. Dat zit kennelijk in de genen.

  1. Vlaswiek

   “Dhr Asscher weet niet waarover hij spreekt…”

   Asscher wil alleen maar kartelen, en dat wil hij samen met VVD, CDA, D66 en desnoods GroenLinks. Dat was zo en dat is zo. Een stem op de PvdA is een stem op de rest, zo eenvoudig is dat al meer dan 40 jaar.

   1. FCKDopper

    Asscher is een waardeloze linkse beroeps politicus

    1. Vlaswiek

     “beroeps politicus”

     Inderdaad, kies je Asscher dan krijg je Rutte.

 7. Heinrich

  Als een échte VVDer zoals Frits Bolkestein nog actief was, zou hij Asscher verbaal afslachten!
  Het bedrijfsleven de duimschroeven aandraaien,was voor de VVD in vroeger tijden zoiets als heiligschennis plegen!

 8. merlot

  Ik kan het bijna niet uit m’n strot krijgen, maar liever de PvdA dan GL en D66.

  Die twee kutpartijtjes plus de SP bezetten gezamenlijk bijna een derde van de zetels (47). Dat is je reinste WAANZIN en louter het gevolg van de enorme electorale afstraffing die de PvdA in 2017 kreeg.

  Die afstraffing was terecht, maar het resulteerde per saldo in winst voor extreemlinks ten koste van gewoon links. Nederland is daar niets mee opgeschoten. Integendeel.

  Zolang de linkse kiezers niet in grotere aantallen naar rechts overstappen blijft het kwakkelen.

  1. Mezzadra

   De PvdA is een solide bestuurderspartij die Nederland, niet voor de eerste keer, samen met de VVD door de laatste economische crisis sleepte. Dat ze daarvoor vervolgens electoraal door de kiezer werd afgestraft is een vorm van politiek onrecht waarmee de partij vertrouwd is.
   Ze herstelt zich nu in de peilingen en is weer de tweede partij van het land, waarmee ze zich kwalificeert voor een goede coalitiepartner voor het volgende Kabinet Rutte. Dat is ook nodig want de klimaattransitie is een enorme opgave en als het lastig wordt kun je de PvDA er maar beter bij hebben.

   1. merlot

    “Dat ze daarvoor vervolgens electoraal door de kiezer werd afgestraft is een vorm van politiek onrecht waarmee de partij vertrouwd is.”

    Deze afstraffing was van veel grotere proporties dan normaal. Daar zit meer achter. Ik vermoed dat veel traditioneel PvdA-electoraat de multicul spuugzat is en heel goed heeft begrepen dat de PvdA de hoofdschuldige is.

    Helaas is voor velen de stap naar de PVV (nog) te groot.

    1. Mezzadra

     “Ik vermoed dat veel traditioneel PvdA-electoraat de multicul spuugzat is”

     Dit blijkt uit geen enkel onderzoek en verklaart ook niet de opleving van de partij nadien.

     Meer dan een weinig snuggere slag in de lucht is dit niet, merlot. Je kunt beter.

     1. merlot

      Wat weinig snugger is, is jouw zwakke poging om die historische afstraffing (29 zetels verlies) als een min of meer normaal “politiek onrecht” af te schilderen dat regeringspartijen wel vaker overkomt.

     2. Mezzadra

      Ik geef toe dat ik van mening ben dat de PvdA deze afstraffing niet had verdiend, zeker in relatie met de winst voor de VVD.
      Ik piep er ook niet over, de kiezer heeft gelijk.

     3. nml

      een politiek correcte strontvlek

      Als de kiezer stemt voor een BREXIT zijn ze de weg kwijt

      🙂 🙂 🙂
      De tar-rel is zo doorzichtig en hypocriet dat hij zo langzamerhand heel makkelijk leesbaar is. Gelukkig leest ie mij niet achter zijn script anders verandert ie misschien van tactiek .

      domme arrogante strontvlek

   2. nml

    doe is de definitie van solide strontvlek tar-rel

 9. Jumping

  Deze Asscher is met deze PvdA, een giga gevaar, voor de laatste restjes democratie in Nederland.
  Sinds Joop den Uyl al die namaak Nederlanders, naar Nederland liet komen inclusief de gigantische aanhang, is Nederland verworden tot wat er nu is ontstaan.
  Een Moslimland in wording.

  De grote jongens, verdwijnen zo dadelijk uit Nederland en alle banen gaan naar de lage lonen landen, die geen moeite hebben met klimaat doelen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  1. Sans Rancune

   Onjuist, den Uyl waarschuwde juist tegen ongebreideld gebruik maken van gastarbeiders. Zij zouden de arbeidsmarkt verstoren. Maar VVD en CDA drukten door.
   Later kwam er regeling voor gezinshereniging.

   1. merlot

    “Onjuist, den Uyl waarschuwde juist tegen ongebreideld gebruik maken van gastarbeiders.”

    Klopt. Niet alles is de schuld van Den Uyl.

    Wat in de hele immigratie-discussie onderbelicht blijft is dat niet zozeer de gastarbeid (zoveel waren het er namelijk niet) maar veeleer de open grenzen NADIEN voor de grote toeloop van allerlei gelukszoekers en parasieten uit derdewereldlanden heeft gezorgd. En daar was de PvdA WEL de grote motor achter. Pieter Lakeman beschrijft dat proces in z’n boek “Binnen Zonder Kloppen”.

    1. Vlaswiek

     “gastarbeid”

     Helaas werd vergeten dat het gasten moesten blijven, m.a.w. werk klaar, terug naar je heimat.

     1. merlot

      De eersten gingen ook gewoon terug. Dat vonden ze zelf ook de normaalste zaak van de wereld.

      Totdat links (met name de PvdA) zich ermee ging bemoeien: “Binnen Zonder Kloppen”…

     2. toetssteen

      @Merlot
      De eerste gastarbeiders waren veelal lieden uit de grote steden. Zij werkten zij aan zij met anderen. Ja zij gingen weer terug omdat in het thuisland de economie aantrok.
      Daarna kreeg het westen te maken met Anatoliërs en Riffijnen.

      En dat was waar de SP zijn gastarbeid en kapitaal voor schreef.

     3. merlot

      @ Toets: Ook de Anatoliërs gingen in het begin terug naar hun dorp. Niet zelden in een 2e hands Mercedes waar ze apetrots op waren en waar ze ook hard voor hadden gewerkt.

      Pas later, nadat een leger van geitenwollensokken “sociaal werkers” hen wegwijs had gemaakt in de mazen der wet en ze doorkregen dat in Nederland het gratis geld voor het oprapen lag, ontstonden de problemen.

    2. Jumping

     @merlot.

     Ik praat over 1965/1966 met den Uyl als Minister van Economische zaken.

     Wij hebben in September 1965 als staalboeren aangegeven, geen nieuwe gastarbeiders meer nodig te hebben.
     Maar den Uyl trok zijn eigen plan en liet de wervingscampagne in Turkije en Marokko, in heel 1966 nog gewoon door gaan.

     1. merlot

      @ Jumping. Toen had Den Uyl, slechts een jaartje minister in het kabinet Cals, nog weinig in de melk te brokkelen.

      Vanuit de bouw weet ik uit eigen ervaring dat er in die jaren wel degelijk behoefte was aan gastarbeiders. Dat veranderde pas ten tijde van de eerste oliecrisis.

     2. DidiMadloba

      Vooral uit Marokko. Duitsland trok meer Turken aan. Die zijn om nooit opgehelderde redenen minder crimineel dan Marokkanen.

   2. nml

    vreemd wraakzuchtige , hij faciliteerde het wel allemaal maar waarschuwde tevens.

    later faciliteerde hij de gezinshereniging , als grootste partij het je samen met het cda een grote rol gespeeld !

    nu nog de verantwoordelijkheid nemen voor je daden en we gaan het goede pad op wraakzuchtige

   3. DidiMadloba

    Wat er in werkelijkheid gebeurde is dat bij de economische crisis rond 1980 veel gastarbeiders werkloos werden – en toen gedwongen werden in Nederland te blijven om de uitkering niet mis te lopen waar ze jarenlang premie voor hadden betaald. Oerstom overheidsbeleid, 40 jaar geleden.

 10. Kretoloog

  Asscher is 5 jaar minister en vice-premier geweest. Tijdens zijn bewind is er gigantisch bezuinigd op de sociale zekerheid (waar hij als minister verantwoordelijk voor was) en op de zorg (waar zijn partijgenoten Klijnsma en Van Rijn verantwoordelijk voor waren). Het was een groot feest voor het grootkapitaal, de regering Rutte 2 (VVD, PvdA).

  Maar nu komt, in de oppositie, heeft Asscher plotsklaps het licht gezien en komt met tegenmaatregelen. Hij kan beter in een hoekje zich heel erg diep gaan schamen.

  1. Aardappeltjes

   @kretoloog niks anders dan de onvervalste waarheid.

 11. Piet Klein

  Asscher pak het laag hangend fruit. Stop marktwerking in de zorg. Haal de zorgverzekeraars er tussen uit. Stop marktwerking in het openbaarvervoer. Slechts een begin maar er val veel op te scoren!!!.

  1. Vlaswiek

   En een stem op Asscher is een stem op Rutte.

  2. Mezzadra

   Asscher schreef vorig jaar een mooi boek: “ Opstaan in Lloyd Hotel”. Aanbevolen. Daarin ontwikkelt hij een antwoord op het perverse rechtse neo-liberalisme.

   1. nml

    de stupide tar-rel weet niet eens wat het lloyd hotel was.

    het neo-liberalisme is overigens een linkse hobby kijkend naar de privatiseringen vanaf de kabinetten kok strontvlek

 12. JFU

  Een prima wetsvoorstel om bedrijven die de fundamenten zijn van onze welvaart ons land uiteindelijk de rug toe te keren, en naar landen gaan buiten Europa, die een regering hebben die niet ontoerekeningvatbaar is. Het slopen van onze welvaart, vrijheid en democratie vordert gestaag.

  1. DidiMadloba

   Goh, ik dacht dat onze regering verweten werd te veel haar oren naar het bedrijfsleven te laten hangen.

 13. debontereus

  De strontvlek weet het allemaal weer beter .
  Strontvlek zal de stront van asbak waarschijnlijk nog onder zijn oksel hebben zitten want hij dweept er aardig mee .
  maar wat strontvlek niet wil zien is dit : Heel concreet kon Asscher er nog niet op in gaan, maar het is de bedoeling dat “bedrijven worden aangemoedigd niet alleen naar de belangen van aandeelhouders en winstmaximalisaties te kijken.” Om het allemaal nog waziger (ondanks Asschers ‘nieuwe’ bril) te maken voegt Asscher daar aan toe dat er meer rekening moet worden gehouden met de belangen van werknemers, de samenleving maar vooral ook het milieu.
  En daar is waar het zoals altijd weer mis gaat .
  De heer asbak gaat er niet concreet op in . Dus het idee moet nog worden uitgewerkt en zal naar alle waarschijnlijkheid in de vergetelheid geraken of de halve waarheid wordt weer eens verkocht om de werkende mens na deze halve beloftes weer flink te naaien .
  Veel goeds belooft het in ieder geval niet .

  1. Vlaswiek

   “De strontvlek weet het allemaal weer beter.”

   Geen last meer van… 🙂

   #script

 14. jan1

  En dan zeggen dat pvv populistisch is 🙂
  Ik zou als bedrijf de koffers pakken en naar Engeland verhuizen.

 15. DidiMadloba

  Door de extreme belasting op iets hogere vermogens die de PvdA heeft doorgedrukt ben je als je iets rijkere Nederlander gedwongen om onethisch te beleggen: in de wapen- en tabaksindustrie, maar alleen in bedrijven met een lekker gewelddadige VOC mentaliteit.
  Ook zijn bedrijven interessant voor beleggers die in innovatieve vormen van eigentijdse slavernij pionieren.

 16. Sukarno

  Politik and media belanda (holland) always lie to their own people

  1. Vlaswiek

   Always?

 17. tailgunner

  Zo vlak voor de verkiezingen begint hij altijd op Erich Honecker te lijken. De bril heeft hij al.

 18. Kristalix

  Klotewijk Asbak?
  Het belang van de burger en de staat zijn al heel lang in het geding door figuren die zich politici noemen en er zitten voor eigenbelang.

  Den Haag moet door de plee.

  1. Mezzadra

   Niveautje, Kristalix.

   🙁

 19. Bes Tolen

  Lodewijk Asscher brengt een ieder op dwaalsporen. Het hedendaagse kapitalisme is dat van een aantal Amerikaanse grootbanken, dat de financiën in de westerse wereld dwangmatig regelt voor eigen machtsuitoefening en dat is niet het bedrijfsleven. De activistische aandeelhouders zijn meestal hedgefunds en aanverwant komend uit de grootbankensector. Overigens vind ik dat best maatregelen mogen worden genomen tegen uitwassen veroorzaakt door activistische aandeelhouders. Mijn bezwaar tegen Asscher is, dat hij niet ziet wie dat soort aandeelhouders zijn.
  Macron is een zetbaas van het Vaticaan. Heel getruckt wist hij verschillende Franse partijen achter zich te krijgen en te verenigen in zijn beweging. Zijn ideeën over het bedrijfsleven sluiten aan bij die van het politieke katholicisme. Corporatieve staat. Dat mag blijkbaar nu ineens wel bij de PvdA. Geheel in strijd met de vroegere opvattingen van de PvdA..
  Asscher begrijpt niet dat bedrijven over het algemeen veel doorzichtiger zijn (helderder normen) dan de overheid waarvan het nogal onduidelijk is hoe het geld wordt besteed. Bij grote semi overheid is het nog wel zo erg. De politiek en ambtenarij zijn bovendien niet in staat op ernstige nieuwe afwijkingen en ontwikkelingen voldoende te reageren. Het toont ook de altijd weer zich voordoende persoonlijke onbekwaamheid. Wat blijkbaar nog nooit wordt onderkend. Altijd de verkeerden op de goeie plaatsen. Allerlei belastingadministratie was eind zeventiger jaren in België en Nederland nog altijd dezelfde. Volledig verouderde systemen uit de jaren van de twee verenigde landen..Dus uit de periode 1815 tot 1830! Honderd en zoveel jaren oud.

 20. Sukarno

  Always.You go back to Indonesia Ned.Indie family You see we always give money every month back to famili Indonesia.Then when the old died this goverment says fuck you.We come from a powerfull famili always protecting the poor-must because of spirit believe.Sukarno always best.You who are you with your always?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.