PVV vliegt Thierry Baudet keihard aan: ‘FVD laat ware gezicht zien: helpt Rutte aan meerderheid. Asociaal!!’

Op de sociale media vandaag iets ongebruikelijks: de PVV valt Forum voor Democratie aan. Normaalgesproken zijn de twee partijen bondgenoten, maar deze week ligt dat voor PVV-Kamerlid Leon de Jong allemaal even anders…

PVV-Kamerlid Leon de Jong is er totaal niet gelukkig mee dat Forum voor Democratie één keer met de coalitie heeft meegestemd om de wet op uitkeringen voor gehandicapten te hervormen. De Jong vindt dat de partij van Thierry Baudet nu haar “ware gezicht” heeft laten en noemt de zet “asociaal“:

“FVD laat ware gezicht zien. Helpt Rutte aan meerderheid wet waardoor mensen met een arbeidsbeperking er in inkomen op achteruit kunnen gaan. Asociaal!”

De aanval is opmerkelijk te nemen: meestal sparen Forum voor Democratie en de PVV elkaar, omdat ze weten dat ze in elkaars electorale vaarwater zitten. Als Wilders er een gewoonte van zou maken om Thierry Baudet van onderuit de kan te geven, zou een groot deel van Wilders’ kiezers weglopen naar Baudet. Ze vinden beide heren namelijk sympathiek, maar als de ene zomaar de andere aanvalt, valt dat in het voordeel uit van degene die aangevallen wordt. Het is dus doelbewuste strategie van de twee partijen om elkaar zo min mogelijk te hekelen, zélfs als er legitieme punten van kritiek zijn.

Of Leon de Jong die memo nooit gekregen heeft, of hier met de goedkeuring van Wilders hier een belangrijke communicatiestrategie van de partij opblaast, is onduidelijk. Maar als dit bewust en met zegen van hogerhand is, dan kunnen we stellen dat Wilders een voor Baudet zeer pijnlijke constatering heeft gedaan: dat zou namelijk betekenen dat Wilders inschat dat zijn kiezers Baudet-moe zijn, en dat het dus fair game is om de man aan te vallen zoals hij bijvoorbeeld ook Jesse Klaver of Mark Rutte verbaal klop geeft.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Sergeant Monty

  “Wilders vliegt Thierry Baudet keihard aan”

  En die moeten straks een coalitie gaan vormen.
  Bier chips., rechts Nederland valt hieronder weer over elkaar heen.

  1. Forlan

   Ik ben bang dat ze samen nooit 75+ zetels gaan halen en ik zit zeker niet op de SGP te wachten…

  2. claus

   monty,
   Geen zorg, het komt allemaal goed met “rechts” Nederland, en niet alleen in Nederland, maar in heel Europa!
   Onlangs kon het Duitse AfD een feestje bouwen vanwege een monsterzege, het Duitse kartel was totaal van de wap af!

  3. Nep

   🙂

 2. Mezzadra

  PVV is in nagenoeg alle opzichten populistisch links en het FvD ranzig populistisch rechts.

  Laten we hopen dat deze populisten elkaar zoveel mogelijk beschadigen.

  1. cuoretx

   Jij weet totaal niet waar je over zwets. Betweter

  2. Rechtsaf

   Ik kan mij heel goed voorstellen dat er mensen zijn die mezzadra echt snoeihard in elkaar willen trappen en al zijn tandjes eruit willen rossen door zijn eeuwige gezuig…

   1. Halfabee

    Dat is wel een erg zwak antwoord rechtsaf en cuoretx

   2. debontereus

    @Rechtsaf.
    Eerst .
    Mag ik mag ik ?

 3. Vrijedenkert

  PVV en FvD zijn beide rechts nationalistisch maar verschillen wel degelijk als het gaan om inkomenspolitiek waarbij Wilders zich wat meer richt op de lagerbetaalden (ex-achterban PvdA, SP) en Baudet zich meer richt op de hogere inkomens (ex-achterban VVD).

  Beide partijen moeten gewoon samenwerken op punten waarin ze het met elkaar eens zijn en duelleren waarin beide verschillen, op die manier heeft de kiezer een duidelijke keuze op rechts nationalistische zijde.

  1. Blitzkrieg

   Vrijedenkert : Prima analyse.

  2. claus

   vrijedenkert,
   Welke verschillen en geschillen beide partijen ook hebben en zullen krijgen, ze zullen elkaar vinden en steunen, indien er terzijnertijd een coalitie valt te vormen!
   Er zijn immers meer overeenkomstige overtuigingen dan verschillen!

  3. Joop van Leeuwarden

   De PVV is links man. Hoe kom je erbij dat ze rechts zijn. Lees het programma eens, de PVV is een van de meest linkse partijen. Het enige wat er rechts aan is dat ze anti-islam zijn. Voor de rest zou Mao jaloers zijn op hun programma.

 4. Michael M

  D66, PVDA, GL, SGP, CU ik hoop dat zij eens populistisch mekaar aanvallen want D66 is populistisch rechts en de rest populistisch Links en Laten we hopen dat deze populisten elkaar zoveel mogelijk beschadigen !!!

 5. J.Rademaker

  De PVV is ondanks het etiket van de MSM een socialistische partij.
  Daar handelde de Jong naar, weliswaar met onnodig taalgebruik, en daar zal Baudet niet zwaar aan tillen.

 6. Vlaswiek

  Forum voor Democratie vaart natuurlijk wel haar eigen koers. En dat is maar goed ook want deze snelst groeiende politieke partij van Nederland, was niet voor niets de grootste na de verkiezingen van 20 maart 2019.

  Ik weet echter dat FvD, in tegenstelling tot de kartelpartijen, wel samen zal werken met PVV.

  1. Nep

   Ja vlaswiek was. Maar is dat allang niet meer. Mensen worden wakker.
   De boeren in ons dorp beginnen een grote afkeer van hem te krijgen.

  2. Robert75

   Het FVD liegen dat ze barsten want voor de provinciale Statenverkiezingen riep Baudet dat je op het Forum moest stemmen zodat ze wetten konden tegenhouden via de eerste kamer. En nu stemmen voor een wet waardoor de coalitie verzekerd is van een meerderheid in de eerste kamer.

   1. Blitzkrieg

    Robert75 : Ik ben een FvDer. De FvD is er niet zozeer om wetten tegen te houden maar om beleid te veranderen. Als de FvD geloofwaardig wil meeregeren en volwaardig wil meedoen bij de volgende verkiezingen hebben ze er niks aan om alles botweg te blokkeren.

    1. Robert75

     Ja joh vast en zeker. Dat is wat zijn achterban heel graag wil geloven maar ze zullen bedrogen uitkomen hoor. Baudet veranderd helemaal niets in Nederland. Sterker nog dit zullen we heel vaak gaan zien. We zullen nog heel vaak zien dat het Forum de coalitie aan een meerderheid gaat helpen.

    2. Lampje

     Genau!

 7. Nep

  Klopt, ze halen straks met elkaar nog geen 20 zetels. Vooral Baudet weet opeens ALLES over vaderlandse geschiedenis ( hum), boeren, leraren die hij te veel heeft geschoffeerd. Baudet is op zijn retour!

  1. nml

   onze nepperd kan niet op zijn retour. Heeft nog geen enkel hoogtepunt meegemakt. Stakker bra-zil

 8. Anne Sophe Schillersdorf

  FvD is eigenlijk een nationalistisch variant van de VVD. Het kwaadste van beide werelden

 9. Sharktyricon

  Bij beide partijen hebben ze al moeite hun eigen mensen binnen de gelederen te houden laat staan dat ze met elkaar een coalitie kunnen vormen, 2 kapiteins op n schip…..zowel wilders als baudet hebben er een handje van de partijleden hun wil op te leggen als die 2 gaan samenwerken verwacht ik een bloedige coalitie

 10. DidiMadloba

  Maar waar ging het om? Wet op uitkeringen voor gehandicapten hervormen, wat is daar mis mee?

 11. Kretoloog

  “Links is witheet omdat de coalitie in de Eerste Kamer met steun van FvD en SGP een meerderheid heeft gehaald”.

  Nou, als links witheet is, dan heeft FvD het sowieso goed gedaan. Waarschijnlijk was PVVer de Jong even de kluts kwijt toen hij zijn tweet verstuurde.

 12. nml

  Ik hoor liever de exacte inhoud maar het meestemmen is onfris

 13. ikweetwatikwil

  Tim mag graag stoken , zeker als het om de PVV gaat . Het zal wel allemaal mee vallen.

 14. Response

  Wat men ook van FVD en PVV vindt, ze zijn in iedere geval tot nu toe eerlijker dan de VVD. Bij de VVD is liegen (of in politieke termen ‘de kamer onjuist informeren’) gewoonte. Hennis Plasschaert is daar het zoveelste voorbeeld van.

 15. Drollevanger

  Natuurlijk zijn Wilders en Baudet niet hetzelfde zoals Links ons wil doen geloven.
  Wilders is meer voor de gewone man en hun noden, en Baudet mikt op het middeninkomen. Dus de gemiddelde mens.
  Ik zag laatst een reportage van Baudet over het onderwijs op Youtube.
  Baudet wil alle docenten van hoog tot laag aan een hoger salaris, maar Wilders is realistischer op dat punt, hij wil alleen voor de basisschool docenten meer geld. We geven al genoeg aan het hele onderwijs.
  Beiden zijn het erover eens dat niet met geld het (volgens mij nu zeer slechte huidige onderwijs, juffrouwen die niet kunnen rekenen) onderwijs een cultuur probleem heeft.
  Maar hoe krijg je al die openlijk linksdraaiende geesten uit het onderwijs? Helemaal overnieuw beginnen?
  Baudet was ook van mening dat een loodgieter net zo hoog moest worden ingeschaald als een hoogleraar. Ze hoorden beiden hetzelfde te verdienen, waren beiden onmisbaar.

  1. Piet51

   @Drollevanger
   Stomverbaasd las ik je opmerking n.a.v. de uitspraak van Baudet over het gelijk trekken van salarissen van loodgieters en hoogleraren, marxisme van de zuiverste soort. En dat zou ik in het debat gemist hebben? Nageluisterd dus. Je hebt inderdaad Baudet niet begrepen v.w.b. die salarissen van loodgieters en hoogleraren. Je kunt het ook fout geïnterpreteerd hebben, maar dan heb je een wel heel vreemd beeld van Baudet.

   Baudet gaf alleen aan, dat er geen verschil is in WAARDE van een goed opgeleide vakman zoals een loodgieter of een stukadoor en academisch opgeleide mensen. Hij pleitte aan het eind van zijn toespraak ervoor om op te houden met vanaf de start van de schooltijd mensen te ontwikkelen tot lager en hoger opgeleide mensen. Hij pleitte voor de opwaardering van praktische vaardigheden en tegen de obsessie van hoogopgeleid zijn. Niet voor het gelijk trekken van salarissen. Hij gaf niet aan, dat loodgieters en hoogleraren evenveel HOREN TE verdienen. Hij gaf aan dat ze evenveel KUNNEN verdienen en dat hij dat uit ervaring kan weten. Eerder in zijn toespraak pleitte voor een opwaardering van alle onderwijssalarissen, maar niet voor het gelijk trekken ervan.

   Maak je dus geen zorgen. Baudet is geen wolf in schaapskleren, of een marxist met rechtse visies. 😉

   1. Ghost

    Amen Piet, fijn te zien dat er toch nog een paar personen scherp zijn hier als het op inhoud aankomt.

 16. Drollevanger

  Ik vind persoonlijk, net als ik veronderstelde van Baudet, dat een loodgieter, als zijn opleiding net zolang duurt als die van een Geoloog, ook net zoveel moet verdienen als voornoemde geoloog.

 17. Drollevanger

  Je kunt nu in ieder geval zien dat er verschillende partijen zijn op rechts. Je kunt kiezen uit PVV, FVD, 50+, SP. en voor de christelijken onder ons, de SGP.

  1. logisch denken2

   rechtse partijen zie ik helemaal niet maar verder blijven er drie partijen over die niet tot het kartel behoren , te weten , pvv , fvd en 50+

   De sp rechts benoemen ? hahahaha erg leuk

 18. leukeditter

  hahaha op zn retour? gaat net beginne

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.