Syrische president Bashar Al Assad claimt IS-rechtszaken “moeten in Syrië berecht worden”

De Syrische president Bashar Al Assad roert zich in de -ondertussen- internationale discussie over de berechting van ISIS-terroristen die verdacht worden van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen. Tegenover de Franse krant Paris Match stelt president Assad dat de ISIS-terroristen niet in Europa, maar in Syrië moeten worden  berecht. Dat is tenslotte het land dat de ISIS-strijders terroriseerden, via NU

De berechting van ISIS-strijders vlot echter nog niet. Het lijkt erop dat meerdere landen zich bezig houden met de rechtspraak, maar weinigen echt de knoop durven doorhakken. De Iraakse rechtbanken zijn aan het treuzelen en huiveren, Nederland wil geen ISIS-strijders meer naar huis halen en de Koerden laten de terroristen zitten waar ze zitten: in hun kamp.

Ondertussen spoelt de tijd verder en is van berechting nog steeds geen sprake. Om de zaak te bespoedigen en de ISIS-strijders hun verdiende straf (of vrijspraak in geval van een vergissing) te doen toekomen, mengt de president-dictator van Syrië zich in de discussie.

Assad laat met niet mis te verstane bewoordingen weten dat de ISIS-rebellen ‘van hem’ zijn en dat de Syrische staat recht zal spreken over de rebellen:

“Alle terroristen die zich bevinden in gebieden die onder controle staan van de Syrische staat zullen onderworpen worden aan de Syrische wet”

Formeel gezien heeft Assad de sterkste claim als het gaat om de berechting van de rebellen op Syrisch grondgebied. De strijders opgesloten in de Koerdische kampen voerden ten slotte een burgeroorlog tegen de Syrische staat en haar burgers. Dat Assad nu het voortouw tracht te nemen in de berechting terwijl anderen treuzelen is niet mee dan logisch.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

70 reacties

 1. merlot

  Assad verdient hierin alle steun!

  1. Politiek Profeet

   Assad is de beste man om het isistuig te berechten, zal niet zo lang duren, 5 minuten voor het hekje en daarna tegen de muur met dat gajus…

   1. Wesley Benbow

    Politiek Profeet is dus geen echte Nederlander.

    Ga terug naar je eigen land, sukkel.

   2. ZiggyStardust

    Precies! Smokkel je verdovende middelen naar Indonesië of de Filipijnen, dan weet je ook dat daar de doodstraf op staat. Dat risico neem je. Zelf ben ik tegen de doodstraf, maar als je het zo graag op wil zoeken dan moet je je straf ook maar ondergaan. Het zou een wel heel erg imperialistische gedachte zijn om te denken dat wij overal in de wereld kunnen bepalen wat voor straffen er gehanteerd moeten worden. Heb je ons land, de Nederlandse nationaliteit en onze wetten afgezworen, dan sta je er alleen voor en dan moet je niet hier komen janken. Maak dan gebruik van je andere paspoort zou ik zeggen, probeer het daar nog maar eens.

    1. Beukman

     Het is lullig voor die mensen, maar daar ben ik het geheel mee eens.

     1. ZiggyStardust

      Beukman, het leven is niet eerlijk, en de wereld is niet eerlijk, wat dat ook al van waarde zou kunnen zijn. Het is zoals het is, de een heeft meer geluk dan de ander. Maar sommigen kiezen er blijkbaar voor om hun kansen op geluk (vanuit mijn standpunt gezien dan) te verminderen door in een ander land rotzooi uit te gaan halen. Sommigen kiezen ervoor om het beste uit zichzelf ( is ook relatief) te halen. In Nederland zijn de regels iig duidelijk. Waag je je kansen elders, dan heb je kans op de door jou verlangde vruchten, maar moet je ook akkoord gaan met de lasten in geval van falen. Die waren immers vooraf bekend.

   3. Jumping

    @PP.

    Hij doet gewoon wat ieder verstandig mens voor ogen staat.

    Berechten en straffen in de regio waar ISIS hun moorden pleegden.

    PAS OP RUTTE DE LEUGENAAR, HEEFT AAN DIT BERICHT VAN ASSAD, MORGEN GEEN HERINNERING MEER.

    Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

    1. Top

     Jammer, dat ‘het volk’ de door ISIS gemaakte opnames niet mag zien, waarbij een 12 jarige jongen, het hoofd wordt afgesneden en zijn moeder verplicht is om het te kussen. En zijn oudere broer ‘onthoofd’ wordt met een zwaar luchtafweer kanon. Zijn drie zussen worden verkracht en in een kuil levend begraven en moeders wordt, na verkracht te zijn, opgehangen als laatste. Ik denk dat die sneeuwvlokje van liefde heel snel zullen smelten. En voor het triefel, wat het opneemt voor het barbarisme van de Islam? Uw tijd is beperkt.

 2. Wesley Benbow

  Berechting van Nederlanders dient in Nederland plaats te vinden. In het Syrische recht bestaat de doodstraf, dus dat is nogal wiedes.

  1. Sergeant Monty

   “Berechting van Nederlanders dient in Nederland plaats te vinden.”

   Deze jihadisten willen helemaal niet in Nederland berecht worden.
   Zij erkennen onze rechtsstaat niet. De enige rechtspraak die zij erkennen is de sharia.
   Gelukkig komt een Syrische rechtbank hier het meest mee overeenkomst.

   Waarom zou een jihadist in Nederland berecht willen worden?

  2. Anne Sophe Schillersdorf

   Dat is onjuist. Juridisch gezien mogen Nederlanders die in het buitenland een misdrijf plegen in het betreffende land berecht worden. Dat is in dit geval Syrië

   1. Sergeant Monty

    Het is juist beter voor de slachtoffers zodat zij ook kunnen zien dat hun recht wordt aangedaan.

    Als je sympathie heb met de slachtoffers zal je hiermee instemmen.

    Heb je sympathieën met de jihadisten wil je ze in Nederland berecht hebben.

   2. gargamel

    Noit gedacht, jou gelijk geven!

  3. jan1

   Ik slaap vannacht goed.
   Nu als de bliksem de bewaking overnemen want anders gaat sjoerdsma ze nog naar hier smokkelen.

  4. Pijnstiller

   Het Nederlandse rechtsysteem is overbelast. Reden temeer om ze daar te berechten. Is ook beter voor het klimaat. Scheelt weer een paar onnodig vervuilende vluchten. Bovendien wanneer we ze hier opsluiten kost het weer fossiele energie om de cellen gedurende winter te verwarmen. In Syrië is dat niet nodig. Het is daarnaast ook de meest humane manier. Het is haast onmenselijk om een ziek beest op te sluiten. De Syrische methode is menselijker, zoe het als euthanasie

 3. Isengrijn

  Assad heeft het volste recht om deze IS-strijders te vervolgen in zijn land.
  Het handje vol Nederlanders en autochtonen met een Nederlands paspoort hebben dat gewoon te accepteren alsmede hun straf.

  1. Politiek Profeet

   Assad mag wel opschieten(!), voordat het links tuig die moordenaars hierheen haalt….

  2. Wesley Benbow

   In dit geval worden Nederlandse staatsburgers onderworpen aan een rechtssysteem waar de doodstraf kan worden opgelegd. Dat moeten we als Nederland niet willen.

   Ik weet dat hier reaguurders zijn die voorstander van de doodstraf zijn en deze mensen zouden willen vermoorden. In mijn opinie zijn dat geen echte Nederlanders.

   1. Kristalix

    Ja hoor Wesley,
    Dat wil de Nederlandse bevolking wel.

    Assad is hoofd moorden en dood en verderf.
    We willen zelfs de resten niet terug.

    Wat Turkeye naar Schiphol stuurt? Door naar dasmascus. Enkeltje natuurlijk.

    1. Vlaswiek

     Negeren is beter, daar tref je hem écht mee. Iedere reactie aan zijn adres is alleen maar glijmiddel voor z’n zelfbevrediging.

   2. Sergeant Monty

    “Ik weet dat hier reaguurders zijn die voorstander van de doodstraf zijn”

    Die jihadisten hebben ook geen moeite met de doodstraf.
    Zij geven niks om mensen rechten.

    Waarom om geef jij meer om hen dan om hun slachtoffers?

    1. Rammstein

     “Waarom om geef jij meer om hen dan om hun slachtoffers?”

     Schaakmat voor Kabouter Wesley.

    2. Top

     Zo! Ik vind nu, dat je je strepen verdiend hebt! Het gaat goed zo, met U!

   3. jan1

    U heeft een mooie naam Wesley ?
    Bent u een echte Nederlander ?
    Ik wel en ben voor deze misdadigers voor de doodstraf

 4. ZiggyStardust

  Volg live het geglibber van Rutte over zijn herinnering van de burgerdoden nu op Ziggo 502! Laat je niets wijs maken!

 5. Agios

  Ik had er nog niet aan gedacht, maar Assad heeft natuurlijk gelijk. Misdaden moeten worden bestraft in het land waar de misdaad is gepleegd.

  1. Politiek Profeet

   Assad zal dat gore moslimtuig berechten en de juiste (dood)straf geven,hier in nederigland waar het links gajus heerst, krijgen ze een foei gesprek met thee en een halalkoekje erbij…

   1. jan1

    Misschien kan Assad om uitlevering vragen van dat tuig wat hier al is ?

 6. Anne Sophe Schillersdorf

  Dit lijkt me alleen maar logisch. Nazi misdadigers werden na de tweede wereld oorlog ook vooral in Duitsland berecht. Assad mag ze hebben

  1. ZiggyStardust

   En Israël jaagt nog steeds op hen!

 7. RvdBe

  Assad moet het doen, in NL zouden ze wegens gebrek aan bewijs zo weer vrij rond lopen.

 8. Beukman

  Een bekend verhaal: wij in Nederland zijn natuurlijk heel erg tegen dictators. Echter sommige dictators komen goed van pas bij het oplossen van Nederlandse problemen. En dan komt opeens de soepele opportunistische Hollandse koopmansmentaliteit boven, wars van moreel gedoe.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   Niets opportunisme. Het lijkt me vrij normaal dat als je ergens in het buitenland een misdrijf pleegt jij buiten de Nederlandse bescherming en verantwoordelijk valt.

 9. Politiek Profeet

  Wij hebben in west europa last van een heel nest dictators, hun nest ligt in Brussel, en er leven er ook een aantal in de bekende landen zoals nederigland met pinokkio, duitsland met merkel wir schaffen das…en de rat macron….
  Dus aan dictators ook hier geen gebrek…

 10. Tman

  De Syrische president Bashar Al Assad heeft helemaal gelijk, hij wilt dat tuig persoonlijk afslachten!
  Ze hebben zich in zijn land het meest gemanifesteerd, en nevenbij is Europa van het probleem af!

 11. debontereus

  Joepie
  Eindelijk een verstandig besluit .
  Nu alles terug sturen en niks meer in nederland berechten .
  Het zal mooi opruimen .
  Ik denk dat Assad de juiste oplossing heeft voor dat tuig .

 12. Marija

  Goed dat assad zich hierover uit laat.
  Hoop dat er naar hem wordt geluisterd en opgevolgd.

  1. Marija

   Zo kan het tuig de dans niet ontspringen, tenzij onze klootjes regering toch tegenwerkt.

   1. Politiek Profeet

    Gristen unie, groen slinks,partij van de allochtonen,demonen66,partij van het ongedierte,cristelijk demonen app,slappe prut, veel voor dommerds,moslimgajuspartijtje, kweek van de pvda…..,al deze landverraders zien het isistuig graag hier terug, lekker aan het overheidsinfuus en tot einde der dagen aan de uitkering.
    Niet nadat ze eerst ettelijke supermarkten, bussen, scholen hebben opgeblazen met onschuldige echte nederlanders…

 13. ZiggyStardust

  Kijk nu naar Ziggo 502, politiek 24, en kijk hoe onze Mp glibbert over de burgerdoden in Irak. En hem zou je terugkeerders toevertrouwen die misschien jouw buren kunnen worden? Slaap zacht en schaf een Duitse herder aan zou ik zeggen.

 14. weer opnieuw

  Assad zal dan zelf als eerste voor genocide terecht moeten staan

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   Hoezo genocide?

 15. wietordok

  Prachtig, dit bericht doet mij plesier.

  Eindelijk eens goed nieuws.

  Doktor Bashar Al Assad is een wijs man.

  Laat ze Syrie maar weer opbouwen, mankracht is duur.
  Syrie heeft veel goede mensen verloren.

  Ik stel voor 21 jaar dwangarbeid.
  Dat is het minste wat ze verdienen.

  1. Wesley Benbow

   “ Doktor Bashar Al Assad is een wijs man.”

   Ik zou hem een weerzinwekkende oorlogsmisdadiger en massamoordenaar willen noemen.

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Wat jij vind heeft niemand boodschap aan 🙂

  2. ZiggyStardust

   Ipv de doodstraf (waar ik op tegen ben) zou een gepaste straf naar mijn mening zijn om een ieder die zich aangesloten heeft bij IS dwangarbeid te laten verrichten tot de laatste steen weer op z’n plaats staat. Opbouwen wat je kapotgemaakt hebt. De doden kun je helaas niet meer terugbrengen, maar ipv dat je zelf ook sterft ha je herstellen wat je kapot gemaakt hebt. En daarna kunnen we gesprekken voeren over eventuele terugkeer.

  3. Anne Sophe Schillersdorf

   Plesier 🙂

 16. weer opnieuw

  hoor de stront vlek , de extremisten dienen vervolgd te worden in het land van de misstanden net zoals een dr*gssmokkelaar in Azie.

  De terroristische extremisten zijn geen slachtoffer maar dader. Geen genade voor die honden die zeker geen Nederlanders zijn maar islamitische terroristen.

  1. debontereus

   @weer opnieuw
   Niet voeren .
   De p*do doet zijn best om reacties te krijgen .
   Hij ligt al bijna te janken voor zijn van het masturberen smerig en vet beeldschermpje omdat hij genegeerd wordt .

   1. weer opnieuw

    hij

   2. weer opnieuw

    hij kan mij niet lezen , ik zit achter zijn scr*pt 🙂

  2. Vlaswiek

   @weer opnieuw: Negeren is beter, daar tref je hem écht mee. Iedere reactie aan zijn adres is alleen maar glijmiddel voor z’n zelfbevrediging.

 17. Kristalix

  LOL, Assad is erg goed in moorden en dood en verderf. Zijn business. In dit geval? Geef ze maar aan Assad ja.

  1. debontereus

   @ Kristalix
   Precies

 18. Sharktyricon

  Heerlijk inkoppertje weer.
  Echter is het politiek gezien iets lastiger, laat Assad nou namelijk net iets te enthousiast zijn met het uitmoorden van mensen. Blijkbaar zijn vele hier vergeten dat Assad de burgeroorlog in Syrië is begonnen en zelf dus verantwoordelijk is voor alle ellende daar. Hem weer in het zadel helpen door isis leden te “berechten” (lees:zonder enige vorm van proces executeren) zou hem gewoon weer aan de macht helpen en zo wss al zijn tegenstanders als isis leden identificeren en uitschakelen. Het zou in 1 klap de complete aribische lente teniet doen. Maar Assad ziet heel goed dat overal ter wereld mensen denken dat Isis “the root of all evil” is en maakt daar dankbaar gebruik van.

  1. Sergeant Monty

   Assen zal zeker meer mensen betichten lid van IS te zijn om zijn tegenstanders uit de weg te ruimen. Maar ook zonder die beschuldigingen verdwijnen zijn politieke tegenstanders.

   Maar dat moet geen excuus zijn om ‘Nederlandse’ jihadisten hier in Nederland te willen berechten.
   Van een islamitische rechtbank accepteren ze wel een straf.
   De Nederlandse rechtstaat accepteren zijn niet vandaar ook dat ze naar het kalifaat gingen.
   Het beste is berechten in de regio en zoals ze zelf zeggen, alles geschied met Allah’s wil.

   Hun vrijspraak of de doodstraf.

  2. Original NL

   De arabische lente bleek achteraf een arabische hongerwinter.
   De islamitische doos van pandora moet gesloten blijven en dat gaat het best onder een dictator.
   Zie irak.. waar de diverse moslimgroeperingen zich wederzijds willen uitroeien.
   Sadam hield de boel tenminste rustig.
   Pogingen om van irak een democratie te maken bleken een utopie.
   De islam en democratie zijn water en vuur.
   Het wordt tijd dat ook onze polutici dit gaan inzien en de islamisering van nederland stoppen!
   Op rutte kunnen we niet rekenen die heeft heel andere plannen.

 19. Rechtsaf

  Assad is natuurlijk een absolute randdebiel maar heeft een punt, daar berechten..

  1. Vlaswiek

   @RA: Dat zal wel moeten, hoe moet je elders iemand berechten terwijl je de bewijzen niet hebt?

   1. Behold My Negativity

    Dat is waarschijnlijk ook de bedoeling van het westerse juridische systeem.
    “Wij hebben geen bewijs van uw daden, dus wij kunnen(/willen) u niet schuldig stellen. Hier is een tegemoetkoming van €3200 ter compensatie van uw tijd.”

 20. JFU

  100% mee eens…weten we zeker dat dit tuig definitief wordt opgeruimd. Binnen 10 minuten is het vonnis geveld.Worden ze hier berecht komen ze er af met een taakstrafje en levenslang een uitkering met alle voorzieningen,met alle gevaren van dien.

 21. Heras

  En gelijk heeft hij. De terroristen hebben daar alles kapot gemaakt ; alle bruiden, mannen vanuit Turkije en andere omringende landen, allemaal daar berechten.

  1. Ben Venuti

   Natuurlijk dienen zij in Syrië door Assad te worden berecht, alleen gaat dit niet gebeuren, dit slappe knieën kabinet laat gedwee zijn oren hangen en luistert naar D(ebiel)66, PVDA, CU en GL.

 22. Pescador

  Ja zij horen in Sirie berecht te worden en van mij mogen ze de doodstraf krijgen wie moord mag sterven.

  1. Wesley Benbow

   Er zijn in Nederland nog mensen die de doodstraf bepleiten. Het is een barbaarse opvatting maar er bestaat vrijheid van meningsuiting, ook voor primitief gebral.

  2. Vlaswiek

   @Pescador: Negeren werkt het beste, ervaringen wijzen dat uit.

 23. Jynx

  Hij heeft alle recht om dit gajes in zijn land te berechten!

 24. Rosasolis

  Hopelijk krijgen we binnenkort meer over het justitieel beleid van Syrie te weten, over de berechting van ex – IS vrouwen en mannen in dit land. Maar voordat het bekend is, vindt ik dat we eerst naar Assad moeten luisteren. Omdat deze leider is kennelijk nu bereid om over zijn ervaringen en die van zijn landgenoten te vertellen. Kortom, zijn we allemaal benieuwd van wat hij wil vertellen, na al die vreselijke jaren van het IS nachtmerrie.
  Omdat de IS aanhangers zoveel ellende in Syrie hebben veroorzaakt, waaronder ook veel terroristen van Europees afkomt, vind ik dat we moeten meer van Assad weten. Zijn regime had nooit discriminatie tegen de christenen in deze land uitgevoerd. Wij willen Assad steunen als hij gevangenissen willen bouwen om IS criminelen hun straf te geven, maar geen executies.

  1. Politiek Profeet

   Ga koken domme doos.

 25. Rud56

  Het IS-gajes (en ander hier wonend islamvolk) wil volgens de Koran leven. Hiertoe verwerpen ze ongelovige samenleving in alle opzichten, maar als het op hun verdiende berechting aankomt, zoals zij ook altijd naar streven, zijn ze opeens zielig! En dan deugt het recht niet!
  Nou, Assad heeft mijn volle steun, opruimen dat islamvuil!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.