Zo! CDA wordt 17 jaar na Fortuyn en 13 jaar na Wilders eens wakker: ‘Rem op ongebreidelde migratie!’

Het heeft zeventien jaar geduurd, maar eindelijk is het roer bij het CDA dan ook om: er moet strengere grensbewaking gaan plaatsvinden, en Nederlandse paspoorten minder eenvoudig weggegeven. Het lijkt een vrij voor de hand liggende en eenvoudige politieke conclusie, maar het CDA neemt ‘m nu pas. Bijna twee decennia na de opkomst van Pim Fortuyn, anderhalf decennium na Wilders en alweer een kwart dozijn jaren na Baudet.

Je vraagt je af wat de denkers van het CDA gedaan hebben de afgelopen dagen. In coma gelegen? In een alternatieve dimensie geleefd. Je zou het haast denken, want de christen-democraten van Pieter Heerma komen pas nú op de proppen met het idee dat Nederland eens met stoppen met dat absurde opengrenzenbeleid. Minder immigranten naar Nederland, veiligelanders er eerder uit en ophouden met het zijn van de deurmat van deze wereld.

Het lijkt zo enorm zelfevident, maar het CDA heeft er sinds de opkomst van Pim Fortuyn dus bijna twee decennia op moeten studeren. Om pas deze week de knoop door te hakken en schoorvoetend te moeten toegeven dat die kale professor dan tóch gelijk had:

“Het CDA keert zich tegen de ‘ongebreidelde migratie’. Leonard Geluk, voorzitter van een studiegroep die de discussie opent over een nieuwe koers voor de partij, zegt dat ‘zeventig miljoen mensen zich hier willen vestigen en dat is niet te doen’.

Volgens Geluk (49) – voormalig CDA-wethouder in Rotterdam – moet ‘alles in het werk worden gesteld om de migratiestromen te reguleren en de regie terug te krijgen’. Echte vluchtelingen zijn welkom, maar verder moet de immigratie worden beperkt tot een niveau ‘wat de samenleving nog kan dragen’.”

Ja mensen: het duurt zeventien jaar, maar dan heb je ook wat. Een beetje. Binnenkort horen we van de christendemocraten nog eens dat ze de aanslag op de Twin Towers afkeuren, en komen ze met het nieuwtje dat Prinses Diana is overleden! Dat zou toch wat zijn, nietwaar?!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. tailgunner

  Verkiezingsretoriek. Inderdaad, nu al.

  1. jan1

   Ik kan mij niet meer voorstellen dat il hier jarenlang trouw op gestemd heb

   1. jan1

    il= ik

 2. Jumping

  Het CDA zit klem, in de Linkse wurggreep van de VVD, dus wat zij roepen, heeft geen enkele invloed op wat dan ook.

  De club achter gesloten deuren, heeft vaart achter de omvolking bevolen, dus dat gaat gewoon verder.

  Zij (CDA) zijn akkoord gegaan, met het Cordonsanitair van Rutte, dus blijven zij gewoon onder het Linkse Ruttekartel werken.

  1. jan1

   Ben bang dat het niet vvd is maar (.)66 die heel het land verstikt .

 3. Jv

  Ze worden niet wakker, ze hebben alleen het nieuws vanochtend in de Duitse kranten gelezen en willen niet achter blijven.
  Kijk en lees wat Duitsland van accuut van plan is om te gaan doen.
  https://www.bild.de/bild-plus/politik/inland/politik-inland/seehofers-knallhart-plan-ab-sofort-kontrollen-an-allen-grenzen-65842210,view=conversionToLogin.bild.html

 4. Koevoet

  De pyromaan die heldhaftig zijn eigen brand gaat blussen?

 5. Vrijedenkert

  Er wordt helemaal niks wakker bij het CDA! De enigsten van het partijkartel in Europa die enigzins wakker zijn geworden zijn de Deense sociaal-democraten…

 6. Jv

  CDA heeft waarschijnlijk onderstaand gelezen en zijn zich het apelazerus geschrokken!
  Dus ze zijn niet wakker, maar geschrokken!

  http://www.bild.de/bild-plus/politik/inland/politik-inland/seehofers-knallhart-plan-ab-sofort-kontrollen-an-allen-grenzen

 7. claus

  De partijen gaan weer beginnen met profileren, om “rechts” als keuze optie te minimaliseren en buitenspel te zetten, om een zo breed mogelijke waaier uit het electoraat naar zich toe te lokken, immers de Tweede Kamer verkiezingen komen snel naderbij!
  Niettemin heb ik er vertrouwen in, dat de kiezers nu toch wakker moeten zijn!

 8. Sergeant Monty

  “13 jaar na Wilders”

  Wilders strijd toch al 15 jaar tegen de islam?
  Of is islam gelijk aan migratie.

  Dan zou Wilders dus de migratie willen stoppen door moskeeën te sluiten en de koran te verbieden.

  1. Job Jansen

   Monty, bij zoveel domme vragen kun jij het beste bij je volgende reisje je hoofd voor de goalkeeper houden.
   Zelfs de Marine schaamt zich voor jou.

  2. ManusR

   Fijn dat je nu sergeant bent alleen heeft dat geen invloed op je intellectuele bijdrage want ja, islam is gelijk aan migratie, nooit van “hijrah” gehoord of gelezen? Snel doen, ik kan het je aanbevelen net als het woord “taqqiyya”, wat zal je dan slim overkomen zeg.

   1. oknarf

    hijrah is de tocht van Mekka naar Medina die Mohammed maakte en de start van de islamitische kalender. Verder niet veel met de huidige migratie te maken. Tenzij je denkt dat deze vluchtelingenstroom een soort verovering is door de islam. Dan moet je toch echt een ander gedeelte van de koran lezen. De moslim gemeenschap is niet eensgezind dus dit plan is onuitvoerbaar. Kijk eerder naar de macht van de wereldleiders en hun geopolitieke belangen.

    1. Hard

     “Dan moet je toch echt een ander gedeelte van de koran lezen.”

     Natuurlijk niet, de koran is vergif!

     1. oknarf

      Dus iets veroordelen, zonder er een letter van te hebben gelezen?

      Dat klinkt een beetje als Baudet een racist noemen zonder ook maar één boek of interview gezien te hebben.

 9. RvdBe

  Het cda is wakker geschoten omdat ze electoraat verliezen, aan immigratieprobleem gaan ze niets doen.

 10. Baron von Munchhausen

  CDA heeft ALTIJD ingestemd met de PVDA om Nederland te Islamiseren!
  En …..opeens veranderen?
  Wie dit gelooft is……………ja………ja…. in ieder geval de weg kwijt!

 11. Michael M

  Hahahahaha CU en CDA en net als de SGP zijn gelovigen en die hebben maar 1 vooruitzicht: De complete wereld naar hier halen totdat hier in Europa de pleuris uitbreekt maar dan gaan ze bidden want dan komt ie naar beneden om het gevaar tegen te houden. Maar dan is het te laat. Ja, ….je medemens liefhebben maar ze nemen het maar al te serieus. En zo komen de voorspellingen van Nostradamus uit.

 12. Michael M

  CDA wordt alléén wakker als ze zetels verliezen. Voor alle ellende dat ze binnen halen en de open grenzen interesseert ze geen ene rot moer!!

 13. Mezzadra

  Welk normaal mens wil geen rem op ongebreidelde immigratie?

  1. Rechtsaf

   We hebben nogal wat debielen rondlopen in Nederland die geen rem willen en mewzzadratje is daar 1 van

  2. DidiMadloba

   Dat is staand beleid, al jaren.
   Fact checkers stelden vast dat we nu vooral “witte” immigranten zien.

   Eerstdaags kunnen we een grote stroom Britten tegemoet zien, die de gebrek, honger en armoede niet mee willen maken die hun land bedreigt na de Brexit.

   En daar zitten ook de nodige moslims tussen, goed voor een paar flinke woede-aanvallen van Wilders.

  3. Blitzkrieg

   Mezzadra : Jij!

 14. DidiMadloba

  Gaat ook het CDA op de populistische toer? Dat “absurde opengrenzenbeleid” bestaat namelijk helemaal niet. Ja, iedereen kan hier een asielaanvraag indienen. Vluchtelingenverdragen kwamen tot stand nadat in de nazi tijd vluchtende Joden alleen nog “welkom” waren in Auschwitz.
  Maar Nederland staat ook bekend als een land dat heel snel afrekent met nep-vluchtelingen. Dat die hun terugkeer tegenwerken is vervelend, maar doet niets af aan de essentie van het beleid.

  Uiteindelijk willen de landen die het Marrakesch pact hebben getekend tot structurele oplossingen komen voor migratievraagstukken.

  Maar populisten zijn tegen dat pact, omdat het electoraal niet opdiept om constructief te zijn.

  Grenzen sluiten is trouwens een illusie. Door zijn grillige vorm heeft Nederland verhoudingsgewijs een hele lange grens, en die waterdicht beveiligen kost miljarden.

 15. Heras

  Dit geldt tot aan de verkiezingen. Ze hadden al veel langer iets tegen immigratie kunnen doen. D66. GL en pvda hebben de grootste schuld.

 16. Sharktyricon

  Het zou toch eens tijd worden dat het cda de c eraf haalt. Dit soort uitspraken wordt toch niet gesteund door de vele kerken die vluchtelingen juist opvangen…..iets met naastenliefde.

  1. Kretoloog

   De kerken die vluchtelingen opvangen, zijn stemmen-poelen voor de ChristenUnie.
   Bij CDA (en ook SGP) zie je toch wat meer realisme dan naïef-idealisme.

  2. Blitzkrieg

   Sharktyricon : Ik geloof niet dat kerken grenzeloos vluchtelingen willen opvangen, en al helemaal niet als we ze zelf importeren. Ook ethisch gezien is het totaal onverantwoord wat we aan het doen zijn. Die c eraf halen lijkt me overigens wel een goed idee, een stelletje hypocrietelingen zijn het. Je naasten wonen namelijk niet alleen in Afrika, maar ook je buurman, of die arme mevrouw die op de hoek woont en is aangewezen op de voedselbank is je naaste.

   1. Sharktyricon

    Zeer met je eens blitzkrieg, al is het wel zo dat veel kerken onderdak bieden aan uitgeprocedeerde mensen en mensen die nergens terecht kunnen. Ik ben ook niet van mening dat mensen ongelimiteerd hier kunnen komen al is mijn blik wel breder gericht dan enkel oorlogsslachtoffers. Ook mensen uit politiek wrange gebieden zouden hier asiel mogen krijgen. Het hele stuk van je naaste kan ik alleen maar onderschrijven

    1. Mezzadra

     Dat is een zinnige toevoeging. Een ander bezwaar is hier dat we als Nederland onmogelijk kunnen toestaan dat Nederlanders in het buitenland de doodstraf krijgen.

 17. Bolkestein

  Ach, datzelfde CDA dat nu alweer jankt over dat IS-oorlogsmisdadigers niet in Iraq berecht mogen worden. Ze mogen daar en hierheen gehaald wel halzen doodsnijden, maar hun verdiende doodstraf daar waar ze hun oorlogsmisdaden hebben begaan niet. Dezen mogen ongebreideld hierheen gehaald worden.

  1. Sharktyricon

   Er is een heel simpele verklaring te geven waarom ze IS misdadigers in Nederland willen berechten. Namelijk dat als ze zouden zeggen dat die zonder interventie berecht mogen worden in het land waar ze zitten dit ook inhoud dat als bijvoorbeeld journalisten worden opgepakt in Rusland en vals beschuldigd worden in dat land ze ook daar berecht mogen worden. Dat mes snijd dus aan 2 kanten en politiek gezien is dit dus de beste oplossing

   1. Bolkestein

    Vandaar dat je het CDA ook helemaal nooit hoort over al die gevangen journalisten in Turkije.

   2. Bolkestein

    Eén van de weinige keren dat een VVD’er nog wèl iets zinnigs zegt (We hebben het even niet over de daad bij het woord voegen, want dat kent de VVD niet.) en gelijk huilt het CDA mee met de IS-oorlogsmisdadig(st)ers. Dat u het maar weet.

    De VVD gaat te ver met het accepteren van de doodstraf voor IS- strijders

    Volgens de VVD is de doodstraf voor Nederlandse IS-strijders in Irak acceptabel. De kans bestaat dat Irak alleen wil meewerken aan een rechtbank voor buitenlandse IS’ers als de doodstraf mag blijven. Volgens de VVD moet je dan pragmatisch zijn en kan de doodstraf dan de ultieme consequentie zijn.

    Regeringspartners CDA en D66 zijn het niet met de VVD eens. Zij vinden de gevolgen voor Nederland als land dat internationaal strijdt tegen de doodstraf en voor mensenrechten te groot.

    Is de doodstraf acceptabel voor strijders van IS, als dit ook inhoudt dat ze ook in Irak berecht kunnen worden? Of moet Nederland in alle gevallen tegen de doodstraf zijn?

    h**ps://www.nporadio1.nl/standpunt/2019-11-08

    1636 stemmen
    32% eens
    68% oneens

 18. 3wiem

  Vroege verkiezingsretoriek. Als het erop aankomt zullen ze kiezen voor Brussel volgen en eigen positie. Hebben we al vaker gezien. Waar waren ze toen en kon worden gestemd voor Wet Bescherming Nederlandse Waarden? …. CDA tegen….Niets meer aan toe te voegen zou ik zeggen.

 19. Wim Vreeswijk

  Het CDA heeft het minstens 17 jaar uit de hand laten lopen dankzij hun kiezers die zich lieten hersenspoelen met hun brave smoesjes.

 20. rujoleki

  Cda christenen dienen alla Vuile huichelaars en landverraders in Nederland.

 21. RS

  CDA=Farizee-ers Partij.

 22. Joost mag het weten

  Ik verwacht dat meer partijen op dit onderwerp gaan verschuiven al is het alleen maar om FvD en PVV de wind uit de zeilen te vangen.

 23. C.A.Barstow

  Als ik het goed heb komen de verkiezingen steeds dichterbij?
  Dat zegt genoeg over alle omzwaaien die je hoort en ziet.
  geloof hen niet, u wordt zoals gewoonlijk misleid.
  Zij nemen hun door misleiding, leugens en bedrog veroverde plaatsen op het pluche weer in
  en u bestaat niet meer.

  Stem FvD/PVV.

 24. Adriaanv

  Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.