2020 wordt het jaar waarin wordt bepaald wie het tegen Rutte mag opnemen: Wilders of Baudet

We gaan volgend jaar een flinke pot politiek armworstelen tussen Thierry Baudet en Geert Wilders zien. Eén van hen zal vermoedelijk door de media worden gepresenteerd als het rechts-populistische alternatief voor Rutte. Maar wie dat wordt? Dat moet nog blijken!

2020 zal in politiek opzicht een stil jaar zijn: er vinden – naar alle waarschijnlijkheid! – geen verkiezingen plaats. Geen Provinciale Statenverkiezingen (pas in 2023), gemeenteraadsverkiezingen (2022) of Europese Parlementsverkiezingen (2024). Ook geen Tweede Kamerverkiezingen – die zijn pas in maart 2021. Toch zal zeker het uiteinde van 2020 bestaan uit het schrap zetten voor die naderende verkiezingen.

Vanaf de zomer van 2020 gaan we van Tweede Kamerleden horen dat zij er de brui aan geven na deze termijn. Ofwel omdat hun respectievelijke partijen hen te kennen hebben gegeven dat ze geen verkiesbare plek krijgen, ofwel omdat ze zelf toe zijn aan een andere uitdaging (lees: een andere baan, met minder werk maar bétere salarisvoorwaarden). En daarna komen de verkiezingsprogramma’s, de lijsttrekkerverkiezingen voor partijen die daar aan doen (D66 en CDA lijken in aanmerking te komen)… en dan wordt het schrap zetten. De eerste slag is dan voor de partij die zichzelf weet te presenteren als hét alternatief voor Mark Rutte en de VVD. Wie kan straks na 10 jaar het stokje overnemen van de moegestreden premier? Op links lijkt Lodewijk Asscher de beste kans te hebben zichzelf als de ‘linkse premierskandidaat’ te presenteren.

Maar de strijd voor het ‘rechtse Rutte-alternatief’ ligt nog wagenwijd open. Bij alle vorige Tweede Kamerverkiezingen, teruggaand tot 2010 was het antwoord op die vraag duidelijk: dat was Geert Wilders. Hij was de enige die op die politieke flank actief was. Maar sinds 2017 heeft de PVV-leider gezelschap gekregen van niemand minder dan Thierry Baudet. Ook de FVD-voorman steekt zijn ambities om een kabinet te leiden niet onder stoelen of banken.

Ze kunnen niet allebei opgaan om de titel, simpelweg omdat ze electoraal gezien in dezelfde vijver vissen. Forum voor Democratie kan alleen maar meer dan twintig zetels halen, als de PVV een beschamend verlies incasseert. Andersom moet de PVV een 20+ zetel uitslag hebben van een flinke teleurstellende groei van FVD. Dromen van zowel PVV als FVD op meer dan twintig zetels is fictie: zoveel rechts-populistische kiezers zijn er gewoon niet in Nederland – zo simpel als dat.

Dus de twee zullen strijd moeten leveren om hun (gezamenlijke) kiezers te overtuigen wie de betere van de twee is om Rutte van rechts aan te vallen. Wilders zal kunnen wijzen op zijn grote politieke ervaring, het feit dat hij eens eerder geregeerd heeft (een soort van dan – gedogen), op zijn internationale bekendheid en het feit dat niet alleen hij, maar ook veel ervaren PVV-Kamerleden klaar zijn voor de upgrade.

Thierry Baudet zal kunnen beweren dat hij de new kid on the block is, met nog maar één termijn er op zitten – dus nog niet vastgeroest. Hij zal zeggen dat hij veelzijdiger is dan one-trick islampony Wilders en een veel bredere visie heeft om het land te leiden. Hij kan Theo Hiddema tippen als minister van justitie, die sowieso hogere ogen gooit voor dat ambt dan welke PVV’er Wilders ook naar voren zou schuiven. Verder is zijn partij robuuster (want ledenpartij) en kan hij zijn verloofde Davina naar voren schuiven als first lady met allure.

Of Wilders of Baudet deze tug-of-war gaat winnen? Ik heb daar zo wel een idee over. En over één van de twee de sluwe Mark Rutte dan zal weten te overklassen bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021? Ook op die vraag weet ik denk ik wel het antwoord. Maar ik laat nog wel wat te raden over. Is spannender op die manier, nietwaar?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. weer opnieuw

  stem sociaal , stem PVV

  Op onderwerpen draait Baudet nu al als een drol in de pot.

  Uit de parlementaire EU of niet meneer Baudet ? graag een ja of een nee en geen sprookjesverhaal

  1. hansishier

   Je kan er pas uit als je er uit kàn. Tot die tijd zit je er gewoon in en moet je meedoen om het spel te blijven spelen en invloed uit te oefenen. Je moet momentum hebben en opportuniteit.

   1. Abn

    Je scoort stemmen national niet EU breed. Zie voorbeel Sinn Féin in het britse lagerhuis in het maken van een statement door de zetels leeg te laten.

    Daarmee krijg je thuis meer stemmen. En daar wordt het uiteindelijk besloten. Invloed is leuk, maar als je invloed hebt, waarom dan vertrekken?

 2. Jumping

  RUTTUP EN NEXIT.
  Dat zijn de speerpunten voor 2020.

 3. Gerlos

  Ze mogen het proberen maar zullen helaas geen regering kunnen formeren dus wordt het de vierde kabinet VVD met als premier Rutte of Dijkhoff

  1. weer opnieuw

   uw spreekt voor het gehele electoraat Gerlos ? hoogmoed komt voor de val

 4. Sergeant Monty

  “wie het tegen Rutte mag opnemen: Wilders of Baudet”

  Opnemen tegen Rutte?
  Wie het grootste deel van het volk voor zich kan winnen lijkt mij een betere instelling.

  1. Blitzkrieg

   Sergeant Monthy : Wilders of Baudet dus!

 5. EU kok

  Het is hier net Randstad.

 6. Kretoloog

  Geen verkiezingen in 2020, tenzij het kabinet valt. Maar wel 2 nieuwe lijsttrekkers. Bij het CDA: wordt het Wopke Hoekstra, Hugo de Jonge of toch Mona Keizer? En bij D’66: Sigrid Kaag-Kak, Rob Jetten of toch Karin Ollogren?

  Wat mij betreft: CDA met Keizer en D’66 met Jetten. De andere kandidaten zijn stuk voor stuk beroerder.

  1. Rosasolis

   @Kreteloog. Fijn dat je opkomt voor de CDA, ook mijn partij. Je heb Pieter Omtzigt vergeten.
   Jouw kennende, vraag ik me af…steun je echt onze CDA, of is wat je schreef alleen schijn? Ik denk dat ook jij weet dat Ollogren is opgestapt. En Jetten heeft verklaart dat hij binnenkort niet meer D66 als leider wil vertegenwoordigen. Misschien kiezen D66 de leden van D66 P. Dijkstra als hun leider. De CDA wil mensen helpen met hun lijden in onze miserabel wereld, en voor hen help zorgen zodat zij juist niet willen overgaan naar euthanasie. CDA is voor vooruitgang naar de toekomst, dat verzorgd wordt door zowel mannen als vrouwen in onze maatschappij. Wij hebben intelligente mensen nodig, (zowel mannen en vrouwen) om te zorgen dat onze aarde kan doorgaan. Maar geen discriminatie tegen hoog-geleerden, door extreem-rechts die helemaal niets van het wetenschap weten!

 7. yellow thread street

  Geert en Thierry zullen samen een blok moeten vormen om ons land van de ondergang door Brussel te redden. Niet makkelijk, ze zitten grotendeels op 1 lijn, en de tijd dringt. Zelf hoop ik echter dat de huidige regering voorspoedig klapt en we niet tot 2021 hoeven te wachten.

 8. Willem Bever

  Goh Tim je kristallen bol er maar bijgepakt; mijmeren over wat er kan gebeuren is vrij zinloos…het antwoord is alles dus zat bladvulling maar weinig toegevoegde waarde.

  Verstandig van FVD en PVV is elkaar vooral niet af te gaan katten en proberen meer
  “anti” steun te vergaren. Monty heeft deels gelijk maar met het volk ben je er dus niet in de 2e kamer we weten inmiddels hoe “het” werkt.
  Allianties smeden dus en je roots daarbij niet verliezen

  1. hansishier

   Idd wel weer een redelijk if the Elder onzin stukkie

 9. hansishier

  PVV en fvd kunnen samen best meer dan 50 zetels halen. In alle andere partijen zitten genoeg stemmers die over kunnen lopen en dat zijn niet persé allemaal rechtse populisten.

  1. Sergeant Monty

   “PVV en fvd kunnen samen best meer dan 50 zetels halen.”

   Met een goed en geloofwaardig verkiezingsprogramma is dat zeker mogelijk.
   Maar daar kom je niet weg mee met een A4tje.

   Wilders zal concreet moeten aangeven hoe hij de koran gaat verbieden en alle moskeeën gaat sluiten. Ook zal hij moeten aangeven hoe hij onze grenzen gaat sluiten, metaforisch of hermetisch. Eén en ander zal hij dan door moeten rekenen en presenteren in zijn verkiezingsprogramma.

   Zoals Trump heeft gedaan, hij beloofde een muur die door de Mexicanen zou worden betaald.

 10. Johnsen

  Geen van de twee. Rutte blijft gewoon!
  En zo gaat het verder.
  Er is verder niets te kiezen.

  1. weer opnieuw

   tja , dat is bekent , zelfs digitaal stemmen wordt geblokkeerd om de machtsspiraal bij het partijkartel te houden

   stem sociaal , stem pvv

  2. Willem Bever

   Wellicht maar hij zal bij iemand moeten aankloppen en pinokkio ??? 🙂

  3. Tony Faas

   Wesley Johnsen Quispel?

 11. Lex

  Laat Baudet maar primeer worden als er maar een goede samenwerking komt met Geert.

  Zoals ik in vorige post’s al had gemeld verwacht ik dat het een hete winter gaat worden voor het kabinet, de provincies en de gemeentes.

  Het vuur zal van alle kanten aan de schenen worden gelegd. Laten ze nu niet denken dat ze die milieu en klimaat CO2 Stikstof ellende er zo maar even doorheen kunnen rammen pikken en slikken.

  Ik verwacht dat er een enorme weerstand zal gaan komen tegen deze waanzinnige milieu waanzin en het kabinet uiteindelijk zal gaan vallen.

  Steeds meer en meer nederlanders zijn dit milieu gezeik en het geld dat het gaat wat gaat kosten meer dan zat.

  Vooral de boeren en de bouwers.

  1. Sergeant Monty

   “Laat Baudet maar primeer worden als er maar een goede samenwerking komt met Geert.”

   Wilders levert al 15 jaar lang dagelijks strijd tegen de islam en jij gunt Baudet na 3 jaar politiek al het premierschap.
   Dan verwacht je ook nog een goede samenleving tussen Baudet en Wilders?

   Denk jij werkelijk dat Wilders onder Baudet gaat werken?
   Misschien is Wilders niet groot genoeg en zal Baudet toenadering zoeken tot de VVD, wat Wilders absoluut niet zal doen.

   Als Wilders niet groter wordt dan FvD zullen de coalitie gesprekken op niets uitlopen.
   Trouwens met andere partijen ook. Wilders zal als eerste prioriteit stellen, het de-islamiseren van Nederland.
   Iets waar de andere partijen geen priio aan hechten.

 12. JFU

  Er zal niets veranderen bij een volgende verkiezing, tenzij de PVV en Forum een lijstverbinding aan zouden gaan. Dan kunnen ze er niet meer omheen, maar dat zie ik ook niet gebeuren. De ‘linksen’ zullen alles uit de kast halen om dat te voorkomen, onder leiding van opper lachebek Rutte die desnoods ‘DENK’ erbij zal halen om maar een meerderheid te krijgen. Het begint al bij het tellen van de stemmen….zeer veel linkse z.g.n.’opjective’ medewerkers in de stemburo’s valt wel erg op… En daar moet je dan vertrouwen in hebben? Nier voor niets dat electronisch stemmen met je DigiD,wordt tegen gehouden. Het manipuleren is dan een heel stuk moeilijker.

  1. Rechtsaf

   Frauderen met stemmen ligt op de loer, sterker nog, dit gebeurt ook..

   1. weer opnieuw

    het potlood is niet voor niets nog de stemwijze

  2. Sergeant Monty

   “….zeer veel linkse z.g.n.’opjective’ medewerkers in de stemburo’s valt wel erg op…”

   Wat houd zeer veel rechtse objective mensen tegen om bij stembureaus te gaan werken en controleren?

  3. Meriadoc Brandebok

   @JFU

   Stemmentellen is gewoon openbaar. Bij de volgende verkiezingen moet je zelf maar gaan kijken bij een stembureau bij jou in de buurt. Fraude is vrijwel onmogelijk: je kunt bij een stembureau echt niet tien VVD-zetels erbij plussen.

   Maar stel dat er bij een stembureau fraude wordt gepleegd: dan is dat net genoeg voor een a twee zetels. Als het stemmenaantal uitstijgt boven het aantal buurtbewoners, of gemeente-inwoners, dan is er heus wel iemand die zegt: “hé, dat klopt niet”.

   Of meldt je zelf aan om stemmen te tellen als je het echt wilt controleren.

 13. Rechtsaf

  leugenclown Rutte? die is uitgescheten, en als leugenclown nog aan de macht blijft moet men zich ernstig afvragen waar er gefraudeerd wordt…

 14. Abraham50

  Tim, je vergeet Groep Otten. Hey realistische rechtse geluid toch?
  …of is dat de uitkomst die je nog niet wil verklappen?

  1. Abraham50

   Hey is het, voor EU kok

   1. Tony Faas

    EU kok?

    1. Abraham50

     Taal verbeteraar

     1. Tony Faas

      Aha, EU kok!

 15. Robert75

  Gaan we nu al speculeren over de verkiezingen? Dat duurt nog meer dan een jaar. Kan nog van alles gebeuren in de tussentijd.En ik denk ook niet dat de media gaat bepalen wie het zal opnemen tegen Rutte. Wie zegt eigenlijk dat iemand het gaat opnemen tegen Rutte?

  Uiteindelijk zullen de peilingen bepalen welke partijen gaan strijden voor de winst en niet de media. Want als dat inderdaad zo zou zijn en ze zullen Baudet naar voren schuiven dan moet die in de toekomst gelijk zijn muil houden over de media, want dan heeft ze keihard nodig.

 16. Henk Albarda

  Tim, onnavolgbaar. De VVD is een meer dan honderdduizend kiezers kwijtgeraakt aan FvD. In 2016 was ik, VVD van 1987 – 2016, de leugens van rutte zo zat, dat ik na meer dan 25 jaar VVD die partij twijfelend verliet.
  IK verlang van mijn partij een zeer restrictief uitkeringen en subsidie beleid, openstaan voor een laag belastingtarief voor Klein MKB, een realistisch immigratie beleid (en jaren daarna definitief de grenzen dicht) en aanpakken van de zich voortdurend misdragende moslims. En natuurlijk het afbouwen van de klimaat waanzin. Zo zijn er 2 miljoen Nederlanders die nu niet op PVV stemmen.
  Ik heb 6 jaar nodig gehad om het rechts lullen, links uitvoeren van rutte in te zien. Reken maar dat er tegen TK 2021 nog meer VVD ers naar FvD overstappen, en zeker bij TK 2025.
  FvD en PVV vissen hoogstens voor 50 % in dezelfde vijver en dus zal TK 2021 PVV de grootste zijn, en TK 2025 FvD. Vanaf TK 2021 zullen FvD en PVV waar mogelijk samenwerken. Vanaf TK 2025 zal de PVV water in de uitkering- en Zorg wijn moeten doen. De Zorg moet commercieel blijven, maar de bureaucratie moet 90 % minder, waarna de Zorg betaalbaar blijft…..

  1. Meriadoc Brandebok

   Er is slechts een zeer beperkt rechtspopulistisch electoraat. Daardoor zullen de klassieke bestuurderspartijen altijd de meest dominante plaats innemen in het politieke bestel.

   De groei van FvD is ten koste gegaan van de PVV en niet bovenop de PVV gekomen. Zolang de rechtspopulisten zichzelf niet uitsluiten van regeringsdeelname kan men hooguit ijveren voor een plekje aan de coalitietafel bij de traditionele partijen.

   1. Rosasolis

    @Meriadoc en Abraham. Ik ben met veel van jullie eens….maar geen van de traditionele partijen willen samen met PVV noch FVD samenwerken in een coalitie.
    De traditionele partijen lijken zover de nieuwe partij Group Otten te accepteren.
    Enkele van hun net bekende doelstellingen zijn wel progressief, niet extreem-rechts,
    niet racistisch, en niet tegen vrouwen met hoge functies.

  2. Tony Faas

   “Reken maar dat er tegen TK 2021 nog meer VVD ers naar FvD overstappen, en zeker bij TK 2025.”

   Klopt, kijk maar terug, VVD heeft sinds 2010 alleen maar zetels verloren en die trend gaat zich doorzetten, vooral ook omdat ze in feite de GroenLinks agenda uitvoeren.

 17. Bolkestein

  Zowel de PVV als het Fvd worden groter dan de VVD.

 18. J.C.

  De PVV en FvD gaan met een aan zekerheid grenzend waarschijnlijkheid heel hoog scoren bij de aankomende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Want ook de linksliberale (met of zonder christelijk sausje) deugmensen gaan komend jaar immers de prijs meebetalen voor de irreële plannen van Rutte III. En dat voelt au in de portemonnee, hetgeen mede het kiesgedrag bepaalt.

  Ze zouden er volgens mij wijs aan doen, als zij zich niet tegen elkaar laten uitspelen, maar gewoon op volle kracht hun eigen programma kenbaar maken en hun eigen daarmee instemmende achterban bedienen.

  1. DidiMadloba

   Nederland wordt een rijk en vies land.

  2. Tilda

   Holle frase. Een holle frase is een zin of uitdrukking die mooi of indrukwekkend klinkt, maar bij nadere beschouwing weinig om het lijf heeft. Vaak gaat het om beloftes of idealen die niet waargemaakt worden. Gaat u daar maar van uit “volgens” mij.

 19. DidiMadloba

  Populisten zijn voor de show, maar geef ze alsjeblieft geen zeggenschap

 20. Rosasolis

  Het wordt geen touwtrekkerij voor de aanhangers van of Wilders of Baudet. Het is allemaal hetzelfde bekende verhaal van die twee; niets nieuw, niets bijzonder, niets progressief. Zij zullen elkaar blijven steunen. Omdat geen andere partij willen samenwerken met PVV of FVD. Binnenkort zullen zij fuseren tot het oprichten van Een
  extreem-rechts partij. Waarschijnlijk zullen het aan de leden van FVD liggen om een
  leider te kiezen…(PVV is tot nu toe een societeit die geen leden heeft, behalve Wilders).

 21. Jack Flash

  Als Wilders Baudet samenpakken met de nodige zetels zou ik niet weten wat links nog moet uithalen als tegenwerking.
  Ik hoop niet dat ze in herhaling der geschiedenis gaan vervallen.

  1. Lex

   Als Wilders Baudet samenpakken met de nodige zetels zou ik niet weten wat links nog moet uithalen als tegenwerking.

   Precies mijn gedachte.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.