Bizarre provincie wil prachtig natuurgebied omploegen voor zonnepanelenpark; alleen FVD is tegen

Als het aan de provincie Overijssel ligt, wordt een prachtig natuurgebied straks overhoopgegraven. Want natuur is natuurlijk prachtig, behalve waar het de bureaucratische klimaatdoelen in de weg staat. Dan moeten bomen en heides gewoon wijken voor staal, lithium, glas en andere door mensen vervaardigde gedrochten. De enige partij die zich tegen de aantasting van het landschap verzet, is Forum voor Democratie.

De Nederlandse natuurgebieden staan onder druk. Doordat het kabinet PFAS- en stikstof- en CO2-maatregelen moet regelen, en er targets te halen zijn, moet natuurgebied verdwijnen ten faveure van maatregelen die op papier beter zouden zijn voor de natuur. Klinkt dat vreemd, arbitrair en als een bureaucratische schijnwerkelijkheid? Drie keer juist, maar het is wél een gevaar dat grote delen van de Sallandse Heuvelrug verdwijnen.

Want nationaal park of niet: de klimaatmaatregelen zijn heilig. En dus trekt de natuur aan het kortste eind. Velden vol zonnepanelen, dát is namelijk wat we als land nodig hebben:

“De omwonenden, zeven huishoudens, snappen niet dat uitgerekend op zo’n mooie plek, grenzend aan de Zunasche Heide en met riant uitzicht op de glooiingen van nationale park de Sallandse Heuvelrug, een zonnepark moet komen.

De initiatiefnemer is de Coöperatie Notter-Zuna (CONZ), die de duurzame voorziening in eigen beheer wil uitvoeren en exploiteren. Met de opbrengst hoopt het samenwerkingsverband projecten in de zorg en voor generatiebestendig wonen binnen de buurtschap te financieren.”

De politiek is ooverdovend stil, want ja: het klimaatbeleid leunt op steun van bijna alle partijen, van GroenLinks tot VVD. Alleen Forum voor Democratie doet nog een poging om de Zunasche Heide te redden:

“Politieke partij Forum voor Democratie (FvD) wil dat de provincie onderzoekt of er een verbod kan komen op zonneparken in natuurrijk en agrarisch gebied, zoals in Zuna.

De Statenfractie van het FvD vindt dat het dagelijks provinciebestuur de inwoners van Zuna gerust moet stellen door in geweer te komen tegen het geplande zonnepark van de lokale coöperatie. Bij dergelijke plannen moet volgens Forum het creëren van draagvlak altijd de boventoon voeren.  Tattersall: „Dit project in Zuna levert daaraan geen positieve bijdrage. Er wordt onrust veroorzaakt onder de burgers door het plaatsen van een zonnepark waarvoor geen steun bestaat.”

Heel benieuwd of er zal worden geluisterd, of dat er gewoon roekeloos doorgebouwd wordt aan onrendabele duurzame luchtkastelen. Ook al weet ik vermoedelijk het antwoord al: het blijft goed om te hopen, toch?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Vliegenvanger

  Heel de regering is knettergek met haar klimaatverandering. Natuurgebieden moeten wijken voor staal, glas, etc. Wanneer worden de mensen in Nederland wakker en gaan massaal in actie komen tegen deze vernietigende regering. Al dat gebeuren kost klauwen vol geld, en het is niet eens bewezen dat het daadwerkelijk werkt. Ja wat ik wel weet, de rijken worden rijker en de armen trekken ze nu helemaal t vel over d’r oren.
  Want uiteindelijk betaald de consument het hele gelach. Heel dat Haagse zooitje moet naar huis gestuurd worden, het enigste wat ze doen is Nederland de afgrond in werken.
  Bedrijven de vernieling in werken, mensen uitkleden, opzadelen met toren hoge kosten.
  Gas afsluiten, terwijl andere EU landen de mensen juist subsidie geeft wanneer er een gasaansluiting gemaakt is. Zorg eerst maar eens dat in de hele EU de regels t zelfde zijn.
  Nu is het hele EU gebeuren een complete chaos. In geen een land zijn de regels t zelfde. Ze klooien maar wat aan. De EU regels zijn bull shit.

 2. van Urk

  Heeft inderdaad ook niks met behoudt van natuur of het verbeteren van klimaat te maken. Anders bouw je niet in een natura 2000 gebied. De mens wil gewoon geen teruggang in hun drang naar innovatie en moderne bouwzucht. Met het oog dat fossiele brandstoffen in de toekomst uitgeput zullen gaan raken zoekt men nu naar andere alternatieven om woningen en voertuigen van nieuwe energiebronnen te voorzien. Kernenergie moest de oplossing zijn vanwege zijn uitputtingsloze energie maar is in feite nog te gevaarlijk.

  1. Tony Faas

   @van Urk: Klimaat en milieu is een verdienmodel, er worden miljarden omgezet en dat wordt alleen maar meer.

 3. Pijnstiller

  In Nederland hebben we geen natuur, slechts gecultiveerde parken. Het hele Nox, co2 en Pfas gezeur is slechts bedacht om de burger een poot uit te draaien

  1. hansishier

   Precies, maar nu hoor je die zielige boswachters en flora mongolen ff niet…misschien kunnen we alle natura2000 gebieden gewoon volstoppen met zonneparken, dan zijn we ook van de beschermde status af en kunnen we weer volgas doorbouwen en weer 130 rijden

 4. Pinotgris1945

  Overal zie je in Europa weilanden vol zonnepanelen verschijnen, niet aantrekkelijk maar kennelijk noodzakelijk. Overal gigantische parkeerplaatsen vooral rond vliegvelden en winkelcentra. Niet aantrekkelijk maar kennelijk noodzakelijk. Waarom kunnen deze twee niet gecombineerd worden? Dus parkeerplaats onder het zonnepark. Staat mijn auto dus redelijk beschermd tegen regen en zon, wat volgens klimagonders in de toekomst erger wordt, en levert het terrein veel stroom op . Parkeerplaatsen zijn toch al lelijk , kunnen zonnepanelen nog best bij. (Zie bijvoorbeeld parkeerplaatsen rond onze ‘energie slurpende’ luchthavens)

  1. weer opnieuw

   zonnepanelen zijn de wel bekende druppel op een gloeiende plaat , zonnepanelen zijn een zinloze investering

   ht*ps://www.tennet.eu/nl/elektriciteitsmarkt/data-dashboard/importexport/

   1. Tony Faas

    Net als windturbines, het zijn volstrekt onvoldoende subsidiesluppers.

 5. Sergeant Monty

  “van GroenLinks tot VVD. Alleen Forum voor Democratie doet nog een poging om de Zunasche Heide te redden:”

  Zelf Wilders is voor?
  Hoe kan dat nou.

  1. Ron

   Ja hoor daar heb je kapitein Iglo met het verstand van een visstick weer.

   Wilders zit in het kabinet niet in de provincie daar.
   Visstick is een beetje verliefd op Wilders lijkt wel.

   1. Original NL

    Visstick lult om het lullen….that’s it!

   2. hansishier

    Hahaha hersenloze sukkel….ga hier gewoon weg joh.

    1. hansishier

     @sukkelmonty natuurlijk

  2. Ariel

   Tim heeft zo’n pest hekel aan de PVV dat hij de naam van Wilders partij niet uit zijn bek krijgt. Vandaar dat hij nu liegt .
   Ook de PVV is tegen windmolens in Gelderland.

   De PVV wil een Overijssel dat niet is volgebouwd met windmolens en zonnepanelen. Het belastinggeld moet niet naar onnodige linkse energieprojecten maar naar zaken waar de burger in Overijssel echt iets aan heeft.

   https://www.pvvoverijssel.nl/26-vacatures/729-tekst-standpunten

 6. Abn

  7 omwonenden klagen. Bananas.

  Democratie is toch 2 wolven en een schaap die stemmen wat te eten dus schikken of stikken.

  Uiteindelijk moet elektra ergens vandaan komen. Al zijn er nog voldoende daken van woningen en bedrijfspanden leeg om als eerste te bedekken voor het deel PV.

 7. Jack Flash

  Deze regering zit alleen maar tijd te rekken.
  Gewoon alles lekker op zijn beloop laten en Wilders en Baudet zoveel mogelijk negeren.Hoe langer het duurt hoe meer kans dat ze hun smerige plannetjes erdoor kunnen duwen waar ze op ingezet hebben.
  Ze moeten “weggemept” worden.

  1. Abn

   Hoop in de ‘nieuwe’ politiek van de oppositie. Hoop, daar is een gezegde over.

   Een ander gezegde is hoe meer er verandert, hoe meer hetzelfde blijft. Ook al wisselen de poppetjes, op kleine details (120, 130, 100) na bepaalt de ambtenarij de koers en die wisselt never nooit niet.

 8. Jumping

  Inderdaad prachtig, de Nederlandse bevolking moet gaan voelen en zien, wat het Linkse Rutte Kartel, met Nederland voor heeft.

  Ram heel Nederland vol, met windmolens en zonnevelden.

  Hou ook de grenzen open, voor de Miljoenen Gelukszoekers die nog onderweg zijn.

  En de woningen die we bouwen, moeten eerst naar deze gelukszoekers.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 9. weer opnieuw

  Een vogelaartje , K N E T T E R G E K

 10. Adriaanv

  Het lijkt wel of alleen FVD en SGP nog gezond verstand hebben in de regering.

  1. Tilda

   Schijn bedriegt, niet alles is wat het lijkt.

   1. Abn

    Nou voor een zitten die niet in de regering, en wss beide nooit.

 11. Bullshit15

  Het helpt toch niet wat je zegt ze doen toch waar ze zin in hebben het gewoon volk blijven negeren in blijven uitkleden nu is stroom nog goedkoop maar als iedereen aan de electrise auto zit in aan de warmtepomp dan kan je dubbel betalen wand ja het geld moet toch ergens vandaan komen

  1. Tilda

   Zeker, het is een teken aan de wand! Laag hoog tarief is er dan niet meer bij!

  2. Abn

   BS, klopt dat het ergens vandaan moet komen de centen. Daarom kan je beter op tijd beginnen te subsidiemelken, zoals al de EV rijders van de zaak nu.
   Dan ga je er netto op vooruit, achteraan hobbelen houd in dat je de voorlopers financiert zonder persoonlijk er beter van te worden.

 12. RvdBe

  Natuurgebieden zijn de pest voor het klimaat, veroorzaken stikstofproblemen, opheffen die gebieden en volbouwen met gesubsidieerde klimaatapparatuur.
  Gaaf land hebben we toch.
  Trump is gek.

 13. Rosasolis

  Ik heb enkele maanden geleden een beeld vanuit Spanje gezien, met een grote veld van zonnen panelen die voor de plaatselijke bevolking voor stroom gaat verzorgen… Waarom niet? Hoewel ik in een arme huur woning leef, zie ik dat er overal in onze buurt, burgers die wel een eigen huis hebben, allemaal zon panelen hebben op hun dak.
  De natuur gebieden van Noord-Holland worden helemaal niet vernield. De bewoners houden van onze bossen, zodat ze worden nooit vernield. Zonnen panelen zijn niet lelijk en helpen voor stroom te zorgen. Ik hoop dat binnenkort onze huur vereniging
  zal enkele zon panelen gaan installeren. Misschien zal onze energie kosten wat lager kunnen worden.

  1. Ron

   Daar ga je al weer.
   Er wordt zojuist tegen je gezegd onderzoek eerst voor je wat neer plempt.

   Voor huurders wordt het volgend jaar als eerste niet rendabel die panelen.

   1. Rosasolis

    Ron. Daar gaat u alweer. Wie denkt u dat u bent om te beslissen of iemand wel of niet informatie heeft gekregen. U heeft geen enkele informatieve commentaar op bovenstaande artikel gegeven! Alleen uw typische domme trol opmerkingen tegen onze abonnees, mij inclusief, dat deze site beslist niet siert.

    1. Vit

     Leer nou eens fatsoenlijk Nederlands formuleren, tenenkrommend dit.

    2. Ron

     Als jij geïnformeerd was geweest had jij dat gebrabbel hierboven niet neergesmeten.
     Dan had je geweten dat de salderingsregeling volgend jaar negatief uit gaat pakken voor huurders en zat jij niet te springen om zonnepanelen.

     Plus dat je weet fictie schrijft. Je doet je anders voor in je arme huurwoning. Is dat om mensen te laten geloven dat het wel meevalt met de armere onder ons?

     En nogmaals of je nu abonnee bent of niet interesseert me niet, dat is geen vrijbrief om alles te kunnen zeggen.

    3. Ron

     Ps welke ONZE abonnees bedoel je buiten jouzelf dan?

 14. J.Rademaker

  Alleen de gebieden die eigendom zijn van natuurmonumenten gebruiken is een goedkope oplossing.

 15. Joost mag het weten

  Net zoals Urgenda via de rechter heeft afgedwongen dat onze CO2 uitstoot versneld afgebouwd moet worden kunnen andere natuurclubjes het slopen van natuur voor zonneweiden of windparken tegenhouden. Beetje raar dat milieu en klimaat blijkbaar strijdig zijn met elkaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.