De Kerstman mag opzouten, hier is zijn veel betere Joodse tegenhanger: Hanukkah Harry!

Kerstmis komt eraan, en dat betekent natuurlijk één ding: het wordt weer tijd om de kerstklassiekers op te zetten. The Christmas Carol, Home Alone, Jingle All the Way of misschien wat heftiger: Die Hard.

Toch mag er ook één favoriet niet in de verzameling ontbreken: de beslommeringen van de Kerstman en zijn Joodse collega ‘Hanukkah Harry’. Deze sketch uit 1989 in het (nog altijd actieve) Saturday Night Live is al bijna 30 jaar een regelrechte tv-hit. We zien hoe de Kerstman – van origine de christelijke Sint Nicolaas – op Kerstavond met koorts in bed ligt. Supersneu natuurlijk, zeker aangezien miljoenen kinderen op hun cadeautjes wachten.

Gelukkig voor hen is er nog Hanukkah Harry: de Joodse tegenhanger van ‘Santa Claus’, die bij Joodse kinderen langsgaat om cadeautjes te bezorgen. Met het uiterlijk van een orthodoxe rabbijn rijdt hij op zijn rendieren Masha, Herschel en Schlomo door de nachtelijke hemel. En Harry blijkt de kwaadste niet: hij wil best Sinterklaas helpen met Kerstmis, ondanks dat het niet een feest van zijn religie is.

Dus kijk eens aan, dat is nog eens broederschap. Genieten dus maar!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. EU kok

  Mooie dagen Tim.

  1. Tony Faas

   EU kok?

   1. Original NL

    Bah..EU kok.

 2. Rechtsaf

  Toch wel mooi hoe vaak Tim rond deze tijd het woord christen/christelijk/christendom in z’n stukjes zet, woorden hebben kracht en schepping…

  1. Tony Faas

   Amen!

   1. Isengrijn

    Lugar Faas?

    1. Tony Faas

     Isengrijn Judenhasserin!

     1. Isengrijn

      🙂

  2. Isengrijn

   Rechtsachter:

   “…woorden hebben kracht en schepping…”

   Hoe dan!? 🙂

   1. Rechtsaf

    Hoe sprak jouw vader/moeder tegen je?

 3. fusilier

  Tim komt tot bezinning.

 4. Kretoloog

  Het Kerstverhaal van DDS. Een zwerver met kerstmuts bij een kerstboom met een glas melk in zijn hand. Of zoiets. Er is geen touw aan vast te knopen.

 5. Isengrijn

  Ah, een copy/paste van vorig jaar artikeltje.
  Saai!

  Allen een goed Joelfeest!

 6. Adolfina

  De Paus: God heeft de mensen lief, ook de allerslechtsten. Wat kan je nu nog overkomen? Mooie Kerstboodschap. Als je er in gelooft op zijn minst.

  1. Tony Faas

   Wesley Adolfina?

  2. Original NL

   Quote….De Paus: God heeft de mensen lief, ook de allerslechtsten…..
   Tja als hij ze geschapen heeft naar zijn evenbeeld..is god een soort kameleon met een multiple personality disorder!
   Of zoals iemand ooit zei.” God is a sadist but doesn’t even know it!

 7. ko vadis

  Ach, de paus fluit ook zijn refrein weer, in ieder geval allemaal de beste wensen!

 8. Rosasolis

  Dag Tim, bedankt voor deze heerlijke verhaaltje over Hanukkah Harry! Dat is precies wat vele van onze DDS abonnees nodig hebben… namelijk heel wat gezelligheid. De joodse Hanukkah feest vaalt altijd samen met kerst. Eigenlijk is het de voorloper van kerst, van uit de Oude Testament van de Bijbel. Van wat ik nog kan herinneren gaat het over de Feest van Lichten, van de joden nadat zij door leider Judas Maccabeus bevrijd werden van hun aanvallers. Omdat dit grote overwinning te vieren kwam de Menorah, de grote kandelaar, met de ruimte voor ieder dag, voor 8 dagen, een kleine kaars op te steken, omdat eindelijk de bevolking van Israel licht konden krijgen…Zie de verbondenheid, met de kerst viering. Op 6 januari zal ik wat schrijven over de
  Drie koningen. Voor geinteresseerden: Handel heeft een heel mooie oratorium over de
  Judas Maccabeus en de Hanukkah feest geschreven. Deze oratorium wordt jaarlijks in de VK en in Ierland uitgevoerd, vlak voor Messiah van Handel. Vroeger vaak ook in Nederland, met de prachtige stem van Aafje Heijnis. Ik heb ook een keer de solo alt arias gezongen, en ben nog steeds onder de indruk van deze oude maar zeer lichtende leer vanuit de oude testament, prachtig geschreven door Handel in zijn
  Oratorium Judas Maccabeus. Laten onze joden en christenen vieren samen de
  Feest van Lichten!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.