Kiezer over toeslagenaffaire: staatssecretaris Snel weg, betrokken ambtenaren strafrechtelijk vervolgen

Geen categoriedec 08 2019, 11:00
Het kiezerspanel van Maurice de Hond (Peil.nl) is onverbiddelijk als het gaat om het handelen van de Belastingdienst, haar ambtenaren en de verantwoordelijke staatssecretaris Menno Snel. Volgens een peiling van De Hond vindt een meerderheid van de kiezers dat Snel moet aftreden en de betrokken ambtenaren strafrechtelijk moeten worden vervolgd. Een meerderheid van de kiezers, uitgezonderd VVD'ers, zou voor de Motie van wantrouwen tegenover Snel hebben gestemd.
De kindertoeslagaffaire ging ongeveer zo: ouders ontvingen rechtmatig kindertoeslag, maar dit werd door de Belastingdienst door een administratieve fout niet zo geoormerkt. De ouders kregen vervolgens het label 'fraudeur' opgeplakt en moesten op de koop toe duizenden euro's terug betalen. Sommige ouders hadden het geld niet en kwamen in grote financiële problemen terecht. Dat terwijl de ouders eigenlijk wél recht hadden op toeslag!
In de Tweede Kamer voerde men een emotioneel debat erover en volgens De Hond had dit debat grote indruk op kiezers. Dat zien we ook in de onderstaande tabellen, waarin de resultaten te zien zijn van de peiling. Als we een blik werpen op de drie vragen die hij het panel stelde, dan blijkt direct dat kiezers niet tevreden zijn over Menno Snel en dat hij volgens kiezers 'snel moet aftreden'.

Kiezers duidelijk over Menno Snel: snel aftreden

[caption id="attachment_241179" align="aligncenter" width="850"]Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="850" height="456" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Een meerderheid van de kiezers heeft een negatief oordeel over Menno Snel, ruim 52% van de ondervraagden kan weinig tot geen waardering voor hem voelen. Slechts 10% van de kiezers is overwegend positief over de staatssecretaris. Met name kiezers van D66, zijn eigen partij, zijn nog te spreken over Snel.
Als het aan kiezers had gelegen dan hadden zij tijdens de stemmingen in de Kamer voor de Motie van wantrouwen tegen Snel gestemd. Staatssecretaris Snel was dan razendsnel naar huis gestuurd, maar kon het dankzij de forse inspanningen van de coalitiepartijen nog nét redden in de Kamer. Verder had de man niet voldoende eergevoel om zelf op te stappen, maar dat past natuurlijk bij een D66'er.
Ook zijn kiezers van alle partijen het erover eens dat de betrokken ambtenaren bij de Belastingdienst en het ministerie moeten worden vervolgd. Aangezien de ambtenaren zich niet aan de wet hielden en grote schade hebben veroorzaakt bij gezinnen is het niet vreemd dat kiezers een proces willen zien. Ook bij de kiezers van de coalitiepartijen is er steun voor zo'n proces.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten