Kijk hoe zielig: edgelord van PVV moet per sé “neger” roepen in raadsvergadering

Veel sneuer en marginaler dan dit ga je het vermoedelijk niet krijgen: PVV-raadslid Sebastian Kruis doet helemaal alsof hij gecensureerd wordt, omdat de voorzitter van de gemeenteraad het woord ‘neger’ – tegenwoordig bijna altijd als kleinerende toevoeging bedoeld – liever niet gebruikt ziet.

Het is al jaren de tactiek van de PVV: lekker krijsen, krijsen, krijsen en als je dan eens op al die retoriek commentaar krijgt dan ben je ineens het slachtoffer van censuur. Niets is natuurlijk minder waar: ook PVV’ers hebben vrijheid van meningsuiting, maar het Reglement van Orde van menig volksvertegenwoordigend orgaan is duidelijk over de omgangsnormen. Oftewel: bezig geen schuttingtaal bij wijze van je inbreng.

Sebastian Kruis, een vertrouweling van Geert Wilders zelf en raadslid in Den Haag, weet dat natuurlijk maar al te best. Maar toch schoot hij gisteren in de slachtofferstuip, omdat hij van de vergaderingsvoorzitter te horen kreeg dat het woord ‘neger’ niet helemaal meer de bedoeling is:

“Een provocatie van Sebastian Kruis (PVV) leidde gisteren tot commotie in de raadzaal. Bij een debat over vermeend racisme en mogelijke discriminatie bij de politie nam hij meerdere keren het woord ‘neger’ in de mond.

Dit tot ontsteltenis van diverse politieke partijen en een bezoeker van de publieke tribune, die geschokt de zaal verliet. Nadat Kruis door de commissievoorzitter tot de orde was geroepen, deed ook Arjen Dubbelaar (Groep de Mos) een duit in het zakje. ,,’Neger’ is een gewoon Nederlands woord”, beweerde hij. ,,Het staat in de Dikke van Dale.” Weer greep de commissievoorzitter in en een tweede bezoeker stormde de zaal uit.”

Ja, dat woordje ‘neger’ was ooit misschien een neutrale aanduiding van een persoon met een zwarte huidskleur, maar alhoewel de betekenis stabiel is gebleven, is de connotatie dat niet. Dat laatste houdt in dat een woord een bepaalde gevoelswaarde heeft. Oud wijf en dame op leeftijd betekenen immers ook hetzelfde, maar drukken een heel ander sentiment uit. Neger drukt een uiterst aanmatigende houding uit naar zwarte mensen. Dus nee: geen gepast woord in een volksvergadering.

En zo’n Arjen Dubbelaar mag zich al helemaal kapotschamen met z’n Dikke van Dale. Dat woordenboek puilt bijkans uit van de grove en grievende taal. Dat wil niet zeggen dat al die woorden dan ook geschikt zijn voor politiek of zelfs maar alledaags taalgebruik. Wat een pannenkoek.

Maar de grootste pannenkoek blijft natuurlijk Sebastian Kruis, met z’n gespeelde nep-verontwaardiging om het feit dat hij kleinerende taal gebruikt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

110 reacties

 1. Wesley Benbow

  Het is een PVV-er. Is er meer te zeggen?

  1. ZiggyStardust

   Iemand die zoals hij zelf zegt afstamt van het negroïde ras, maar dit vervolgens niet mag benoemen. Hoe gek en racistisch wil je het hebben? Niets te gek voor Wesley Dembow blijkbaar. Triest.

  2. Kristalix

   Wesley,
   Wat is er meer te zeggen?
   Forumvervuiler, moet jij je bijstandsgeld niet ophalen. Effe een frisse neus halen kan geen kwaad. Randdebiel.

  3. Vlaswiek

   @Kristalix & Ziggy: Negeren is de beste methode, aandacht geven gaat je niet helpen.

 2. Ted Vreden

  Neger, Turk, Marokkaan een pot nat.

  1. Wesley Benbow

   Je stemt vast en zeker ook PVV, Ted. Dat is een racistische partij en die veel domme en boze mensen aantrekt.

   1. ZiggyStardust

    Er is niets mis met stemmen op een partij die een fascistische ideologie, waarin vrouwen ondergeschikt zijn en homo’s en ongelovigen gedood moeten worden, en s*ks met kinderen normaal is, buiten de deur wil houden. Het is zelfs aan te raden! De PVV zul je nooit kunne betrappen op racisme, want dat is not done in die partij. De PVV is de partij van de vrijheid, ongeacht ras of kleur. Maar een fascistische totalitaire ideologie als de islam is gewoon niet welkom in Nederland. Was de PVV racistisch, dan zouden het boeddhisme, hindoeïsme, jodendom en andere religies/ideologien hier volgens de PVV ook geen plaats moeten hebben. Dit is echter niet zo. De PVV heeft een punt als het de barbaarse totalitaire middeleeuwse ideologie die islam heet bekritiseerd en wil weten uit Nederland. Kijk alleen al naar je eigen moeder en zussen. Gun je hen een leven volgens de islamitische regels? Ik denk het niet.

    1. Vlaswiek

     @Ziggy: Jouw reacties zorgen ervoor dat de aandoenlijke kan blijven zuigen.

     1. ZiggyStardust

      Ik kom straks weer met een tip over een stuk touw en een boom in het Zuiderpark als ie het te bont maakt.

     2. ZiggyStardust

      Dit had ik niet moeten schrijven. Deze bloedzuiger haalt bij mij het slechtste baar boven. Negeren is beter idd.

 3. Vlaswiek

  Veel negers roepen zelf ook neger omdat ze perse neger willen roepen. In de VS is het nog erger, daar moeten ze wel neger zeggen anders ben je daar geen neger.

  Zegt de racist: ‘Ik dans niet meer voor witte mensen’

  1. Rechtsaf

   Nigga is een veel voorkomende koosnaam, neger wordt gebruikt als ze trots zijn..

 4. Onno Zel

  Aan ‘neger’ is niets fout. Men heeft er de betekenis van ‘nikker’ aan gegeven omdat in de VS de bewoording ‘nigger’ alleen door de spelling [en uitspraak ] lijkt op ‘neger’ . Net als met ‘blackface’: ook een uit de VS overgewaaide valse interpretatie.
  In de VS is het echt ‘fout’ bedoelt : men ging op het toneel een voorstelling doen met witte randen om ogen en mond. De échte zwarte mensen mochten niet op toneel.

  Dat racisme dat is in Nederland nooit geweest. Denk aan Donald Jones ; iedereen was stapelgek op die man.

  Dat nu ‘Zwarte Piet’ door sommigen gelijk wordt gesteld met ‘Blackface’ is omdat die mensen geen idee hebben van de culturele achtergrond van het Sinterklaasfeest.
  Sterker nog : ze willen het niet weten. Ze zijn op een missie : eerst Zwarte Piet er uit,
  dan de straatnamen en beelden aanpassen aan hun eisen en dan hun feitelijke doel :
  grote zakken geld als compensatie voor een slavernij verleden..

  Ik zeg : stuur ze naar het midden-oosten en laat ze bij de Arabische leveranciers van slaven hun geld gaan halen. Zitten ze voor ze met hun ogen knipperen achter tralies.

  1. Blitzkrieg

   onno Zel : Mooi stuk, alleen ben ik het niet helemaal met je eens. Hoewel we mensen hebben als jerry airfryer en sylvana, is de echte aanjager van dit soort zaken onze overheid die cultuur marxisme subsidieert. Zoals ik vaker zeg is het de overheid die ons – met kwade opzet – tegen elkaar uitspeelt.

  2. Shadow1100

   Druppeltje voor druppeltje……!!!!!!

   De Paasdagen; cowboy en indiaantje; de kannibalen-attractie in de Efteling; negerzoenen; jodenkoek; Sjors & Sjimmie; blote postzegel; een schilderij van deels ontblote vrouw in een gemeentehuis; de 4 mei dodenherdenking; standbeelden en staartnamen van onze helden; nu weer de naam HAMburger; de term Gouden Eeuw; slavenvergoeding; genderneutraal speelgoed; het Wilhelmus uit het onderwijs; Hagenoot ipv Hagenaar/Hagenees; Sinterklaas wordt pakjesfeest; het Paasfeest wordt voorjaarsfeest; Kerst wordt Winterwende.
   What next???????

   Er wonen straks overal zoveel mensen met een migratieachterstand uhh -grond, dat alle Nederlandse tradities, gewoontes, gebruiken, normen en waarden veranderen of verboden zullen worden.
   Een traditie (Latijn: trádere, overleveren) is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven.
   De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit.
   Pinksteren en Hemelvaart worden straks ingeruild tegen ramadan, offer- en suikerfeest. De grote supermarkten doen er al vreselijk aan mee. Lidle en consorten.
   Straks mag zelfs het leuke kinderfeest Sinterklaas en zwarte P…. Ho even, daar is toch al wat mee? Oh ja! Zwarte Piet te zwart, Sinterklaas te wit, te machtig, te katholiek……
   Maatschappelijke INstabiliteit.

   Pas op uw tellen.…. Stem rechts….!!!!

 5. Jumping

  Kijk men kan er lang of kort over lullen.
  In 1602 komt het woord negro (neger) in Nederland voor het eerst voor.
  Dus wat is in 2019 veranderd.

  Kijk omvolking is ook zo’n woord, wat uit Wikipedia is verdwenen.

  Neger , Omvolking , Rasist en bv Moorkop blijven woorden die gewoon bij de Nederlandse taal horen.

  1. Sharktyricon

   K*nkerlijer is ook een woord wat bij de Nederlandse taal hoort, dat betekent niet dat het niet kwetsend is

   1. Rammstein

    ‘Kankerlijer’ is altijd bedoeld geweest als scheldwoord en om te kwetsen. ‘Neger’ is altijd een doodnormale aanduiding geweest zonder bijbedoeling en is nu onder druk van linkse racisten en SJW’ers geevolueerd tot een soort verbale verkrachting.

    Taal in handen van dictatoriale stromingen mondt altijd uit in smerige propaganda.

    1. Bosche draak

     En zo is het, haaiesoep loopt weer bijdehand te doen met z’n kulvergelijking

    2. Sharktyricon

     Even voor alle duidelijkheid: de officiële zoals in het woordenboek omschreven betekenis van het woord neger was tot 1863 zwarte slaaf, na de afschaffing van de slavernij werd de term neger in een meer algemene zin gebruikt al waren er toen al bezwaren vanwege de geschiedenis van het, omdat deze beladen was. De bewering dat het een gewoon Nederlands woord is is dus nonsens. Het is altijd al een term geweest die een negatieve lading had en er word al 150 jaar bezwaar tegen gemaakt. Het dus niet iets van politiek correct links Nederland maar een oprecht bezwaar van mensen met een donkere huidskleur, omdat het weldegelijk verwijst naar het slavenverleden.

 6. Job Jansen

  Een blanke, is een blanke. Een neger is een neger. Zwarte piet is zwarte piet. Een moslim is een smeerpijp.

  Dit land is zo ziek dat het zichzelf onderkotst terwijl het stront vreet, om zich vervolgens af te vragen waarom het ziek wordt.

  Tijd voor schoonschip, op z’n oud Hollands.

 7. merlot

  Tim schrijft: “Neger drukt een uiterst aanmatigende houding uit naar zwarte mensen.”

  Onzin. Het is een gewoon woord. Geen scheldwoord, nooit geweest ook.

  Maar goed, we wisten het al: het leidende duo van DDS is gewoon politiek correct, want alleen politiek correcten maken bezwaar tegen het woord neger.

  En welk alternatief beveelt Tim aan? Kennelijk vindt hij de aanduiding zwarte (of zwarte mens) beter. Nou, op de keper beschouwd vind ik dat nog een veel negatievere connotatie hebben.

  1. Blitzkrieg

   merlot : Misschien gebruiken ze liever blanke Nederlander met een kleurtje.

  2. Robert75

   Haha ja echt he ze worden steeds politiek correcter hier. Neger komt gewoon van het Spaanse woord Negro wat gewoon zwart betekend. Het enige belachelijke is dat er een Groen Links gekkie als voorzitter zit die denkt haar normen te kunnen opleggen aan gemeenteraadsleden.

 8. Jack Flash

  Sebastian Kruis is blijkbaar de enigste normale die zich in die zaal begeeft.Een trotse neger.
  De rest is gefrustreerd blijkbaar.

 9. Timber

  We moeten dus zwarte gebruiken voor neger. Maar Zwarte is juist racistisch indien de neger niet zwart is maar bruin!?

  Of zie ik het verkeerd!?

  We kunnen geen Afrikaan zeggen, want een Marokkaan is ook een Afrikaan, maar niet een neger.

  Andersom is het ook een probleem. Een witte hoeft niet uit de 1ste wereld te komen.
  Neem bijvoorbeeld een Zuid-Afrikaanse boer. Die is wit. Moeten we dan zeggen een Witte Afrikaan!?

  Of zijn we nu door gedraaid!?

  1. Ted Vreden

   Je maakt het er wel/niet duidelijker op en je hebt ook een punt!

  2. Sergeant Monty

   “Neem bijvoorbeeld een Zuid-Afrikaanse boer.”

   Het is maar hoe relevant je het benoemen van iemands huidskleur vind.
   Iemand is doktor, boer, politieagent zwerver.

   Hoe belangrijk is voor jou zijn huidskleur?

   1. ZiggyStardust

    Monty, dat is het totaal niet. Maar tegenwoordig is het hokjesdenken weer groots aan het worden. Links, rechts, wit (blank), zwart( donker). Het gaat gewoon nergens over. En er is nu een groep die voor hun eigen politieke agenda zwarte piet misbruikt om de boel flink op te naaien en mensen uit elkaar te drijven, met als excuus racisme. Duh. Hoe doorzichtig wil je het hebben? De complete Antillen handhaven zwarte piet, en de rest van Europa ook in een nationale/regionale vorm. Het ware racisme wordt bedreven door hen die mensen en tradities tegen elkaar opzetten.

    1. Sergeant Monty

     “Maar tegenwoordig is het hokjesdenken weer groots aan het worden”.

     Klopt precies. In plaats dat we individuele personen aanspreken of verantwoordelijk houden voor een bepaalde gedrag kijken we er de hele groep op aan.

     1. Ron

      Doet die airfry iets anders dan?
      Die spreekt er kinderen op aan. En niet individueel.

      Je krijgt apartheid door verschil te creëren.

      Maar waarom zouden we dat nog toelaten.?
      We laten het al te lang toe en nu er weerwoord komt vanuit de blanken, zouden de blanken ineens alleen de individu aan mogen spreken.
      Die individu is betrokken bij de groep aangezien hun eigen groep geen afstand ervan neemt maar juist ondersteunt.
      Dus cirkel rond, de groep wordt aangesproken.

      Ik las zojuist een artikel over afvallige bij de islam ook daar is de groep actief dan en de afvallige moet hulp krijgen.
      Dus nee er is recht om de groep aan te spreken, want ze blijven in groepen opperen in plaats van dat ze toe laten dat wij ze wel accepteren en niets opdringen als ze ons niets opdringen.

     2. Rechtsaf

      Monty is een Nedermoslim die graag iedereen die rechts is ter verantwoording wil roepen

     3. Ron

      Dan moet hij zijn ogen eens open doen hoe het op dat drijvend stuk schroot er aan toe gaat.
      Van veel mariniers hoor ik ook dat als er ellende is aan boord het 9 van de 10 keer komt door de anders gelovigen onder hun.

      Hun jantje is zo klein dat ze steeds moeten over compenseren door agressie te vertonen.

      Daarna zijn de vrouwen aan de beurt aan boord.

      Ook daar zit een duidelijk verschil met de Nederlandse jongens en die van buitenlamp komaf.

      Beide groepen hebben macho cultuur richting de vrouw aan boord maar er is duidelijk verschil in de manier waarop.

     4. Sergeant Monty

      @Ron
      “Van veel mariniers hoor ik ook dat als er ellende is aan boord”

      Uit deze zin haal ik al dat jij helemaal geen inzicht hebt in de Marine. Laat staan dat jij ervaring hebt met hoe het leven aan boord van een Marine schip is.

     5. Ron

      Dream on.
      Zet een paar dozijn mannen bij elkaar in eender welke omgeving en er komt ellende. Groot of klein maar problemen zijn er.
      En daarom zei ik als er ellende is.

      Herinner jij je nog de affaire in 2011. Wat is daarna naar buiten gekomen?

      Volgens mij heb jijzelf weinig ervaring omtrent de marine.
      Jij illustreert een beeld alsof het tot in de puntjes gedisciplineerd afgedrilde personen zijn waar alle zelfdiscipline uitgaat naar doel gericht en persoonlijke voorkeuren en gevoelens uitgeschakeld zijn.
      Dat is hollywood niet de werkelijkheid.
      Wel is de instelling dat mocht er een inzet zijn dat er dan persoonlijk voorkeur niet geld maar alleen de uitkomst en er zijn voor elkaar. Dat klopt maar ze zitten lang met elkaar opgescheept met ook vrije tijd.

      Ook frappant dat als je dat weerlegt je mijn bewering omtrent de bejegening van vrouwen aan boord niet bekritiseerd.

     6. Sergeant Monty

      @Ron
      Probeer jij als buitenstaander mij nu te vertellen welke problemen er aan boord van schepen spelen?
      Bij ons is zeker niet altijd alles rozengeur en maneschijn.
      En als je maanden met elkaar leeft ontstaan er wel eens problemen met bemanningsleden onderling.

      Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat een religie hier de oorzaak van was zoals jij wil laten geloven.

     7. Ron

      Hey is niet de religie die het probleem is. De aanhangers ervan, jij verdraaid bewust de woorden. Je weet dondersgoed wat ik bedoel.

      En mag jij als buitenstaander wel de andere onderdelen vertellen wat daar de problemen zijn?

     8. Ron

      Jij pretendeert hier voor heel defensie te mogen spreken als jij over Wilders praat.

      Ga jij nu voor alle defensie medewerkers de standaard stellen?

      Ik kan je vertellen dat jij indien jij echt bij defensie een uitzondering bent.

      De hoge pieten daarentegen die allemaal onderaan begonnen zijn draaien ook naar links voor de buitenwereld hoe hoger ze klimmen, en laten hun eigen maten vallen als een baksteen.
      Stappen ze dan uiteindelijk uit de spotlight zijn ze weer zo rechts als het kan.

      Daar liggen de problemen bij de opgelegde politieke correctheid die opgedrongen worden.
      Zowel bij defensie als burger.

     9. Sergeant Monty

      “Jij pretendeert hier voor heel defensie te mogen spreken als jij over Wilders praat.”

      Nee hoor. Maar Wilders heeft met zijn gedoogsteun wel heel defensie laten bloeden voor 1 miljard.
      Als defensie hem zo aan het hart lag had hij de stekker uit het kabinet moeten trekken.

      Maar dat heeft hij niet gedaan. Hij had hogere belangen.

     10. Ron

      Je reageert weer op 1 klein detail maar de rest laat je weer gaan.
      Maar ga jij lekker je frustratie handhaven, je ” collega’s” delen je mening niet.
      Moet toch wel pijn doen nergens medestanders te vinden hoe hard je ook orakel.

      Ipv dat grijsgedraaid riedeltje van 1 miljard geef eens inhoudelijk antwoord op mijn stellingen.

     11. Bijenzwerm

      @ron u bent in conclaaf met een tr@l.
      Zijn doel is u te treiteren te zuigen te trollen met als doel boze reacties en scheldpartijen uit te lokken.
      Het lijkt erop onze sergeante de huistr@l en t#rrel zijn doel bij u bereikt.

     12. Ron

      @bij.

      Je hebt gelijk.

      Vind alleen dat er zichtbaar mag zijn dat hij niet een echte representatief voorbeeld is voor wat hij zegt te zijn.

     13. Bijenzwerm

      @ron inhoudelijk krijgt u niks van de tr@l..
      Alleen een verbale scheet recht in uw gezicht met een klodder fluim erachteraan.

     14. Sergeant Monty

      @Ron
      “De hoge pieten daarentegen die allemaal onderaan begonnen zijn draaien ook naar links…………”

      Waar haal jij al dit politieke geneuzel vandaan.
      Bij defensie proberen we zo goed en zo kwaad ons werk te doen.
      Over politiek doen mij niet zoals jij het voorschotelt.

      Wat is jou relatie met de Marine dat jij het zo goed schijnt te weten hoe het leven en werken aan boord van een Marine schip gaat?

     15. Ron

      Ik schotel je niets voor.
      Dat maak jij ervan.
      Is geen politiek geneuzel maar een feit.
      Buiten de korpswaarden die op de eerste plaats komen, heeft iedere massief nog een eigen gedachtegang.

      Die colleges van je snappen nog dat er soms hogere belangen zijn en dat Wilders die ook had. Op en ander vlak weliswaar maar jij zou moeten snappen dat er soms keuzes gemaakt moet worden.
      Jij bent opgeleid voor bepaalde keuzes te maken, en meestal voor hoger belang. En dat valt soms verkeerd uit.
      Bij Wilders misschien ook.

      Maar jij preekt voor heel defensie en dat is niet juist.
      Aan boord, in de lucht of op de grond is er in elke discipline een saamhorigheid maar wel met individuele gedachtes.
      Dus ja er is gesneden in budget maar dat is niet het grootste probleem vinden anderen.

      Dat jij jou mening hebt is prima maar veel van je meningen presenteer je als mening van de marine.
      En daarnaast is dat niet representatief.
      Ik denk dat ik met de laatste zin genoeg zeg over wat ik weet over de marine.

 10. merlot

  Hilarisch: de betrokken PVVer heeft zelf negeroïde genen en is zich daarvan ten volle bewust.

  En dan tikt zo’n politiek correcte geit hem op de vingers dat hij het woord neger niet mag gebruiken.

  Whoehahaha.

  1. Blitzkrieg

   merlot : Nooit enige negatieve associatie gehad bij het woord neger.

  2. Anne Sophe Schillersdorf

   behehehehhehehe

 11. Buzz68

  Pffff dat was weer niet zo tactvol van de PVV.
  Maar die kleurlingen moeten ook niet zo overdreven gevoelig zijn hoor. In Nederland is men gewoon om -zoals ze dat in Engeland ook doen -“elkaars niertjes te proeven”.

  1. Bosche draak

   “Tasting eachother’s kidneys” ?
   Weet u dat zeker?
   Snap wel dat de uitdrukking van het ene naar het andere land vaak niet goed vertaalt
   Bijv. “Make that the cat wise”

   Kunt u anders de Engelse versie hier neerzetten?

   1. Ron

    Bind the cat at the bacon ala die coach die dat zo goed kon

 12. Bolland

  slap gelul.

 13. Robert75

  Ojee dat politiek correcte mens die daar als voorzitter zit zegt zomaar dat die lijn niet zwart/wit is wat behoorlijk racistisch overkomt hoor. En buiten dat om sinds wanneer gaat een voorzitter over de inhoud van een gemeenteraadslid. Uiteindelijk bepalen de kiezers of zijn uitlating, waar overigens niets mis mee is, gepast is of niet.

 14. Bockbeer

  Bring back the Negerzoen.

 15. Kretoloog

  Wie is er het meest zielig?

  De PVVer die zo nodig neger moet roepen?
  De Groep-de-Moser die er overheen ging?
  De commissievoorzitter die zijn politiek-correcte mening doordreef?
  De hoofdredacteur die wanhopig op jacht is naar meer clicks?

  Zegt u het maar!

  1. Job Jansen

   De hoofdredacteur die wanhopig op jacht is naar meer clicks?

   +1

   1. Vlaswiek

    @Job: Je zou wel eens gelijk kunnen hebben.

  2. Wesley Benbow

   Ik ga voor de PVV-er, Kretoloog.

   Maar, eerlijk is eerlijk, PVV-ers zijn natuurlijk altijd zielig.

  3. Top

   Ik ga voor de laatste stelling! Waardeloos! En de reden dat ik niet stort!

 16. Kristalix

  Niets mis met het woord neger.
  Het geeft het goed weer.
  “De zwarte medemens, doorgaans niet echt snugger.”

  Vaak nog echt dom ook. Afriyie, Sylvana Simons.

  Tja, het bewijs is wel gegeven.

 17. weer opnieuw

  een neger is een neger en blijft een neger. Hij mag slapen in de neger hut van oom tom .

  Een negerzoen blijft een negerzoen en is een heerlijke lekkernij. Wit van binnen bruin van buiten. Zalig snoepje niets mis mee.

  Een jodekoek blijft een jodekoek. Blanke vla blijft blanke vla,

  leuker kan ik het niet maken wel makkelijker , stop dat politiek correcte gelul om niets

 18. Vlaswiek

  Het woord ‘neger’ is afgeleid van het Spaanse woord ‘negro’ dat zwart betekent.

  Binnen de identiteitspolitiek moet alles een kleur hebben, en daar trappen wij natuurlijk niet in. Blank is blank, zwart is zwart, een neger is een neger en een lichtgetintiër is een lichtgetintiër.

 19. staleo

  Mij valt telkens weer op dat Tim 99% negatief is over alles wat met de PVV te maken heeft, zelfs als een neger over negers spreekt.
  Wie is nu degene die hier de zaak ophitst???

 20. Henk Albarda

  Fout Tim Engelbart. De PVV’ers hebben groot gelijk. Zoals ik al eerder duidelijk heb gemaakt, tot die racistische ghanees hier podium kreeg van racist pauw, gebruikte ik het woord neger nauwelijks. Nu die enkele racistische negers er zelf een punt van maken, gebruik ik het woord neger weer zeer bewust tegen negers.
  Met dit soort racistische anti autochtone artikels zorg je ervoor dat een groot aantal echte Nederlanders NIET aan DDS gaan doneren.

  1. Robert75

   Wat voor een artikel zou het zijn geworden als bv Annabel Nanninga het woord neger had gebruikt ?

  2. Piet51

   @Henk Albarda
   Je maakt nu wel haarfijn duidelijk, dat je het woord “neger” puur beledigend en racistisch gebruikt. Eigenlijk nog sterker. Je gebruikte het woord niet, maar toen bleek, dat je er mensen eme kunt beledigen zag je onvermoede mogelijkheden. Als dat geen racisme is?

   1. Wesley Benbow

    Dat lijkt me de spijker op de kop.

    De term ‘neger’ wordt als diskwalificerende term gebruikt en iedereen die dat doet drukt er dus racisme mee uit.

 21. wietordok

  In het land waar ik verblijf, krijg ik wel eens de vraag.

  (In de rij bij de bakker, een klant.)

  Ik wil niet rasistisch zijn, MAAR, Uw accent, waar komt die vandaan.

  Dan antwoord ik: Ik ben Nederlander.

  Reactie: Ah, een Hollander.

  Ik: Nu bent U mij aan het beledigen.

  Het zal belachelijk zijn indien nu alle Nederlanders die niet
  uit noord of zuid Holland komen, wonend in het buitenland, gaan démonstreren,
  vernielen en verstoren, omdat ze op hun kleine piemel zijn getrapt en zich
  niet willen associeren met

  arrogante Hollanders die onze onafhankelijkheid met geld uit slavernij
  en kolonistie wist te onderdrukken en met huurlegers te verslaan.
  Onze burchten te slopen en ons uit de geschiedenis te wissen.

  Nu ik naar Nederland kijk, lijkt het erop dat de geschiedenis zich herhaald.
  Corruptie, het grootste interne probleem.

  1. Ron

   Tja wat is daar tegen te zeggen.
   Enigste dat ik ook niet zo graag met Hollander wordt vergeleken.
   Ik ben Nederlander.

  2. Rechtsaf

   Mij interesseert het geen moer, ik ben een Hollander en kom uit the Netherlands

   1. Rechtsaf

    Of een Nederlander uit Holland

    1. wietordok

     Ik zou een trotse Hollander geweest zijn.

     Echter, mijn Gelre’s bloed stroomt sinds géneraties in mijn aderen.

     Door mijn lange afwezigheid, en géén invloed vanuit de Nederlandse samenleving,
     krijgt mijn genetische erfenis de overhand.

     Nu hoop ik maar dat het piraten bloed nog in de Hollandse aderen stroomt.

 22. fusilier

  Sambo ,het kleine zwarte jongetje. De negerhut van Oom Tom. Sjors en Sjimmie. Allemaal prachtige jeugdverhalen.

 23. Heras

  Iedereen mag wel een blanke; te pas en te onpas, een ‘witte’ noemen, maar negroïde is verkeerd???
  misschien moeten we dan maar allemaal een piepertje bij ons dragen. zodra een kleur van iemand genoemd moet worden, even op het knopje drukken…..’ja, want hij is’…..Pieeeeeep.
  Een idee voor d66 misschien?

 24. Anne Sophe Schillersdorf

  “Neger” is een uitdrukking dat niet meer in onze tijd past. “Neger” is een beledigende en degraderende term om iemand te beschrijven die de zwarte huidskleur heeft.

 25. jan1

  Gister en klein stukje Pouw gezien.
  Over het bevragen van mensen op straat
  Best wel geïnteresseerd geluisterd en geprobeerd het te begrijpen.
  En ja Het was leuk tot achter je oren krabbend het was ook verneukeratief en alarmerend.
  Op het einde was daar een man die het had over dat je niet alles meer mag zegen en daar werd wat luchtig op gereageerd.
  Maar nu het nog kan dit ivm de nieuwe wet discriminatie wil ik mijn hoofd nog even herijken voor het te laat is (als het al niet te laat is:)

  1. jan1

   Hier ging iets fout:(
   Er komt een aanvulling op de wet Met het extra benoemen van alle mensen die niet hetero zijn En nog wat .
   Het identificeren of aanwijzen van mensen in het algemeen word super ingewikkeld Als je bedenkt dat al die mensen die nu apart genoemd worden zich zelf in een kaartenbak hebben gezet .
   Al die mensen die zich zelf nu naar voren gebracht hebben lopen die nu niet de kans om achterop te komen om dat er zoveel rekening en waakzaamheid ten opzichte van deze groepen komt dat geen mens er zich nog aan wil branden.
   De politie man vraagt ? kunt u hem of haar identificeren? Ja dat wil ik wel,die persoon kwam uit koukasies Europa en vermoed dat hij lang in het donker gezeten heeft en als u nu de comp kunt bemensen dan kan ik ook nog de jurk uit zoeken deze persoon uit de alfabetklasse droeg?
   Ergens tussen die opa en oma + dappere kleindochter en die laatst bevraagde man gister bij Pouw komt toch de vraag kunnen wij ons noch wel vrij uiten?
   Als het goed is is de wet nog niet door de 1e kamer en hoop dat ik niet discriminerend of partijdig was.

   1. Ron

    Of als de politie je vraagt een mogelijke dader te identificeren, aangeven dat je dit onmogelijk kan ivm dat je anders beschuldig wordt van discriminatie.
    Stoppen ze vanzelf met die onzin. Ze maken hun eigen werk onmogelijk.

    1. jan1

     Een blanke Afrikaan,een Arabische Afrikaan mag ik ze zo noemen?
     Maar hoe en mag ik überhaupt de oorspronkelijke afrikaan wel benoemen

 26. Koeriertje

  Kan iemand mij uitleggen wat er fout is aan het woord “neger”?
  Oh, en niet komen aanzetten met: “Dat is racistisch of iets van die strekking”.

  1. Ron

   Gewoon negeren die onzin

  2. Piet51

   @Koeriertje
   Met “neger” is net zoveel mis als met “fascist”. Dat was niet eens zo heel lang geleden de naam van een geaccepteerde Italiaanse politieke partij. Later verloor het woord zijn fatsoenlijke betekenis en kreeg het een afkeurenswaardige betekenis. Als ik nu iemand zou uitmaken voor fascist zou dat een heel zware belediging zijn, tenminste voor de meeste mensen.
   Als ik een landbouwer “boer” noem, komt dat waarschijnlijk over als een geuzennaam. Als ik mijn buurman “boer” noem, krijg ik een klap voor mijn kop. Zo kan een “normaal” woord dus erg fout zijn. Zo ingewikkeld is het niet, maar je moet het wel willen zien.

   1. Vlaswiek

    “Zo kan een “normaal” woord dus erg fout zijn.”

    Zoals; ‘Ik dans niet voor witte mensen.’?

    Ik weet niet hoe het met jou zit Pieter, maar ik ben het inmiddels goed zat! Keek ik vroeger niet op of om wanneer er een neger verscheen, tegenwoordig moet alles gekleurd zijn en wordt er door de linksfascisten overal een lading ingelegd.

    Opdonderen!

   2. Ron

    Je geeft het al aan Piet.

    Jij noemt je buurman boer terwijl die geen boer is dan is het kwetsend, maar tegen de agrariër die boer is niet.

    Zeg je dus in die stelling neger tegen een neger dan is het geen kwetsing, zeg je het tegen een blanken of licht getint dan wel.

    Hetzelfde geld voor de schoonmakers die interieur verzorgers willen genoemd worden maar gewoon schoonmakers zijn.

    1. Piet51

     @Ron
     Ik ben het niet met je eens. In je voorbeelden hebben de gebruikte termen een beschrijvende (niet per se positieve) en in een andere context een afkeurende klank. Daarom zul je altijd oppassen met het gebruik van die term, als je de sfeer goed wilt houden. Het is handig om te weten hoe dergelijke termen opgevat kunnen worden. Als “neger” voor jou een positieve klank heeft, maar op anderen kwetsend kan overkomen, is het handig als je dat weet en die nuancering aan kunt brengen. Dat voorkomt misverstanden. Als je dat niet interesseert, maar dat veronderstel ik nu nog even niet, moet je rekening houden met misverstanden. Als je erg gehecht bent aan het woord “neger”, zou ik het gewoon blijven gebruiken, maar erbij zeggen welke bijzondere waarde dat woord voor jou heeft. Mij lijkt dat het begin voor een goed gesprek. Als “neger” geen bijzondere positieve betekenis heeft, zou ik het vermijden. Dat maakt het leven een stuk simpeler.

   3. Bosche draak

    Wat een onzin,
    Idioten die het verschil tussen neger en nikker niet kennen maken er een probleem van ja.
    Met (s)linkse valsheid wordt zo getracht de discussie dood te slaan door de ander weg te zetten als rascist/fascist etc etc
    De woorden verliezen juist zo hun betekenis.
    De ware racisten worden ontzien door deze doorgeslagen correctheid, want het wordt te pas en te onpas gebruikt.

    Jullie maken het ingewikkeld want jullie kant is de enige die jullie willen zien doorgeslagen arrogantie maakt jullie blind voor de andere zijde van het verhaal.

 27. Bosche draak

  Engelbartje moet zich niet zo aanstellen en dat gezeik met z’n haaterectie naar PVV doet hij maar thuis tussen het aardappelen bakken door.

  Neger is gewoon een woord wat staat voor een zwart/bruin/ donker gekleurde mens

  Nikker is het negatieve discriminerende
  woord wat niemand gebruikt (ik doe het nu ter vergelijking snappen jullie toch zeker wel?)

  Slap stukje weer Timmetje, dat kan beter
  Minder lopen grienen en wat meer hollandse nuchterheid A.U.B.

  1. jan1

   Minder lopen grienen en wat meer hollandse nuchterheid A.U.B.
   Als Friese nederlander voel ik nu wat het is gediscrimineerd te worden 🙁

   1. Bosche draak

    Kop op Janneman, de Friesen kunnen sinds hun blokkeeractie zowiezo niet meer stuk in mijn boek 😉

 28. Piet51

  Dit artikel van Tim Engelbart spreekt me zeer aan. Arjen Dubbelaar (Groep de Mos) hoedt er een heel interessante definitie van acceptabele omgangstaal op: “Als het in de Dikke Van Dale staat, mag je het woord gewoon gebruiken”. Dat biedt mogelijkheden. Dus iemand racist noemen? Kunnen we vanaf nu gewoon doen. Ook de kwalificatie fascist is vanaf nu niet meer “not done”. Voor nazi, allerlei varianten van seksuele voorkeuren, allemaal “gewone” woorden, geldt vanaf nu hetzelfde.

  1. weer opnieuw

   Het artikel spreekt je niet aan malle pietje maar je domme logica ziet onlogische onmogelijkheden volgens je pieterpeuetrige linkse begrijpertje malle pietje.

   Je roert de woordenbrij weer aardig door elkaar mafklapper

 29. Koeriertje

  Piet51, hou toch op met die onzin.
  De woorden die je aanhaalt worden reeds volop, te pas en te onpas gebruikt.
  Als je niet GL of D666 bent, voldoe je al aan dat “uitscheldcriterium”.
  En weet je wat het effect is?
  Ze verliezen hun waarde!!
  Dit komt mede doordat 90% van de gebruikers de betekenis niet kent.
  Men kakelt maar na wat “overal” wordt gekukeld.

 30. musicmaniac

  Het woord neger mag niet. Het woord zwarte mag niet. Het woord kleurling zal ook wel verboden worden. Wat blijft er dan nog over? Roetmop? Wandelende moorkop? Levend pure chocolaatje?

  1. Bosche draak

   Roetmop
   Pindarots
   Kolenkop
   Bosaap
   Speergooier
   Rokdragers
   Diklippen
   Aangebakken lendekotelet
   Zwartjoekel
   Kwattareep
   Chocoprins
   Bruintje beer
   Moorkop

   Om maar een paar voorbeelden te noemen…

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Alleen omdat er nog ergere uitdrukkingen bestaan wil niet zeggen dat het woord “neger” niet racistisch is

  2. Rosasolis

   @musicmaniac. Ik denk dat het woord kleuring zal blijven. Want kleurling wordt ook internationeel door de politie gebruikt tegen mensen die niet blank zijn. Zowel voor slachtoffers als criminelen. Dit is de beste beschrijving, en het is niet discriminerend bedoeld. Het wordt alleen voor identificatie gebruikt. Alleen domme blanke racisten willen
   doorgaan met beledigende namen en uitroepingen tegen kleurlingen, om aan hun
   kennissen te tonen dat alleen Blanke Mannen zouden superior mensen zijn.

   1. Bosche draak

    Dat maak jij ervan domme gans

 31. Indigo Child

  Nou ja weet. We hebben altijd neger gezegd dus dat blijft ook zo. In Suriname en op de Dom. Republiek gebruikt men dat ook. Ik laat me niet door dat rare groepje ook nog taalgebruik voorschrijven zou ik zeggen lol

 32. dijkbende

  Nou ik heb die (negatieve) connotatie helemaal niet, die zit louter in the eye of the beholder! Een neger is een zwarte en daar is niets mis mee. Mensen die die negatieve connotatie wel voelen zijn debiele racisten!

 33. shidaian

  Sorry hoor Tim Maar nu ben jij toch echt een nog grotere pannenkoek.

 34. Rosasolis

  Misschien hebben de PVV ers recht van mening, maar de PVV is officieel geen partij,
  maar een societeit die alleen Een lid heeft: Geert Wilders. Jammer dat velen niet weten dat de PVV medewerkers geen enkele stemrecht hebben binnen het societeit. Maar toch komen af en toe een van hun medewerkers aan het woord. De voorzitter van de gemeenteraad van Den Haag heeft helemaal gelijk. Het woord “neger” is zeer kleinerend, en wordt nooit meer gebruikt. Het juiste woord is nu: kleurling. In mijn van Dale Nederlands-Engels woordenboek staat “neger” niet eens in. Maar wel kleurling, met als vertaling: coloured person.
  Waarschijnlijk wordt alleen in sommige delen van de zuidelijke staten van Amerika het woord “nigger” gebruikt, maar dan alleen onder domme laag-geschoolde bevolkingsgroepen. Ik lees momenteel een boek met een verhaal dat in Atlanta, Georgia speelt. Dit is een zeer bekende internationele stad, met een grote kleurling bevolking…waarvan velen de allerhoogste posities in business, rechten, en politiek hebben, zowel mannen als vrouwen. Jaren geleden werden universiteiten en colleges in Georgia opgericht voor hoge onderwijs voor gediscrimineerde kleurling studenten. En de resultaten van deze toenmalige arme studenten is nu vooral in Atlanta, (de hoofdstad) zichtbaar. Enkele jaren werd er in deze mooie stad de Olympic Zomer spelen gehouden. Zonder enige discriminatie tegen wie dan ook.

  1. Ron

   Waar zijn je taalfouten?

 35. Sharktyricon

  Er is bij mij toch het ernstige vermoeden dat de mensen die het woord neger niet beledigend vinden ook geen enkele donkere vrienden of familieleden hebben. Ook vraag ik me af wie van de helden hier deze argumenten durven te bepleiten bij een groepje Antillianen….

  1. Bosche draak

   Jouw ernstige vermoeden is kul, (s)linkse loempia’s menen altijd voor anderen te moeten spreken, wellicht om hun eigen gebrek aan inhoud te maskeren?

   1. Caesar Lion Cachet

    LS…

    De Bosche Drol en inhoud ! HAHA HA !

 36. Wesley Benbow

  Ook dit artikel toont aan dat DDS zich probeert te distantiëren van guurrechts.

  Ik juich dit toe.

 37. Raspoetin

  Als ik een Chinees een ‘Chinees’ noem,
  is er geen haan dat ernaar kraait.
  Wat hebben die negers in een vorig leven uitgespookt dat ze in dit leven ‘gedegradeerd’ zijn? 🙂

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Wat veel mensen niet weten is dat de Joods / Christelijke religie de zwarte medemens heeft gedegenereerd tot slaaf. Bedenk evengoed dat er in de oudheid florerende culturen zijn geweest met uitsluitend zwarte mensen… Wat te denken van Rudolf Steiner de grondlegger van de Vrije School en het feit dat in de advertenties waar slaven werden aangeboden de naam Cohen het meeste voorkomt…

 38. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Het is toch om je te behuilen dat hier een punt van wordt gemaakt op deze meest ruggengraatloze site van Nederland !

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…
   Je moet natuurlijk niet thuiskomen met een werkeloze, langharige, joodse blanke neger van Aziatische afkomst uit Brabant…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.