NPO gaat groot congres tegen nepnieuws organiseren, om te waarschuwen voor ‘propaganda en YouTube’

Daar gaan we weer met z’n allen: de volgende ‘we gaan allemaal naar de verdommenis’-waarschuwing van een gevestigd medium over nepnieuws. Ditmaal niet minister Ollongren, maar NPO-eindbazin Shula Rijxman. Ze gaat zelfs een heel congres organiseren om te roeptoeteren tegen het fenomeen dat onze vrijheid bedreigt. Toe maar!

Natuurlijk is er geen weldenkend mens vóór nepnieuws. Manipulatie, verzonnen berichten, onzin… volgens mij kunnen we het er allemaal over eens zijn dat dát niet de bedoeling is. Maar bij de discussie over dit uit Amerika overgewaaide fenomeen gaat het altijd mis met stap 2: wie zijn dat dan, de verspreiders van nepnieuws? Geen medium dat ooit naar zichzelf wijst: het is altijd ‘de ander’ die tot doel heeft om foutieve informatie bij mensen in het hoofd te prenten.

En vanuit het perspectief van de door de belastingbetaler overeindgehouden NPO zit het nepnieuws… vooral op YouTube. En bij propagandazenders, wie of wat dat dan ook zijn. En die zijn zo gevaarlijk, schrijft NPO-topvrouw Shula Rijxman, dat onze vrijheid onder druk staat. Toe maar. Dus wat gaan we doen? Een congres organiseren over het hele probleem:

“Hoewel minister Ollongren onlangs vaststelde dat het bewust verspreiden van desinformatie hier niet op grote schaal voorkomt, maak ik me daar als voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep wél zorgen over. We mogen er onze ogen niet voor sluiten. We zien de stijgende populariteit van propagandazenders en invloedrijke YouTube-kanalen. We zien de ontregelende impact van sociale media, door gebruik van slimme algoritmes, en haatcampagnes.

Een antwoord is niet eenvoudig. We zullen samen op zoek moeten. De NPO organiseert daarom een congres. Waar we samen met omroepen, nieuwsmedia, deskundigen en wetenschappers zoeken naar antwoorden op die nieuwe technieken en internationale machtsconcentraties. Samen met het publiek en vanuit alle denkstromingen willen we onderzoeken hoe we antwoorden kunnen geven.”

Nogmaals: niemand in Nederland is letterlijk voor nepnieuws, ook al is het er wellicht wel. Maar is er íémand in dit land dit denkt dat we dit fenomeen kunnen uitroeien door er even lekker Hollands over te gaan vergaderen op een congres? Nou?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. Gewoon werken

  Stoppen met de npo dan zijn we al een heel eind verder!!!

 2. Ad Fundum

  Een prachtige vrouw, goed om mee te vergaderen in een warm bad, bed.

  1. DidiMadloba

   Ook al nep-nieuws: ze wordt volgende maand 61, en op internet staan dan ook aanmerkelijk minder flatteuze foto’s.

 3. Blank en niet Wit

  Ze doet haar best maar. Ze zal zich wel in allerlei bochten moeten wringen om niet in haar eigen vingers te snijden. Nep Propaganda Omroep.

  1. DidiMadloba

   Als u dat denkt ben u al ten prooi gevallen aan nep-nieuws.

 4. Vit

  In de psychologie is het een bekend fenomeen dat iemand de aandacht probeert af te leiden door verwijten te maken maar wat men zelf doet, in dit geval is het de NPO met name de NOS die er een ster in is, nepnieuws dus.

  1. Vit

   Ps, het motto van de NOS is: ‘Wij vertellen wat u moet geloven’.

   1. Vlaswiek

    @Vit: Inderdaad! Gister nog een gesprek met een man van in de 60 jaar. Hij had het over de NPO-stokpaardjes zoals; klimaat, EU, D66 etc.

    Toen ik doorvroeg over de thermostaatknop van de aarde was hij klaar met praten.

  2. Bosche draak

   Dar verklaart ook de strapatsen van wangedrocht Wesley en zijn slippendragers

 5. Bockbeer

  Npo is zelf de grootste verspreider van nep nieuws. Vandaar ook dat steeds meer mensen hun tv vaarwel zeggen.

  1. Blitzkrieg

   Bockbeer :
   NOS is the Dutch CNN | Biased News in Holland
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=Ht-4NOtlO6A

 6. weer opnieuw

  tuurlijk we moeten geloven dat de oceanen 7 meter stijgen , dat co2 de aarde jaarlijks opwarmt en dat een eu commissaris zijn 25000 euris per maand echt verdient.

  linkse hypocriete absolute waarheid gaat uiteraard boven objectieve waarheid

  1. Blitzkrieg

   weer opnieuw : Het is echt totaal bizar. Niet alleen is dat hele klimaatgebeuren één hoax, het gaat namelijk nog veel verder. Als je de IPCC rapporten leest staat daar duidelijk – weliswaar moet je ernaar zoeken – dat de zeespiegel niet bijzonder stijgt, maar ook dat het aantal orkanen en extreem weer niet zijn toegenomen. Het is te gek voor woorden dat deze informatie van de door de mainstream media geaccepteerde bronnen niet wordt gebruikt in de actuele bericht geving. Feit is dat actie groepen zoals extinction rebellion niet de (corrupte) mening van de IPCC weerspiegelt, maar vele malen extremer zijn. Dit wordt (extremische actiegroepen) in het nieuws gebruikt als informatie bron!!!

   1. weer opnieuw

    je hoeft mij niet te overtuigen krieg. Ik lees die shit met regelmaat bij de bron zodat ik voor 100% de overtuiging heb dat we openlijk in de zeik worden genomen door een dubbele agenda.

    kinderen bepalen tegenwoordig de politieke lijn door populistich geblaat

    how dare she !

 7. Benny

  De npo liegt af en toe, laat vaak halve waarheden horen, laat belangrijke fijten weg, en is eenzijdig in haar berichtgeving en is vooral dom links…. Wat wil dat wijf nou.,zij zelf behoort bij de vals nieuws brengers van dit kapot land…..

  1. Heinz

   Ruhe, @Benny. Fijt is een vervelende aandoening. Een huidontsteking aan de vinger.Neem direct contact op met je huisarts wanneer het je overkomt. Verder is TV kijken geen verplichting. Maar dan mis je Baudet, dat is jammer. Hij maakt zich altijd zo goed op!

   1. Vlaswiek

    Degene die niets zegt terwijl hij niets schrijft, het is dan ook geen enkele moeite om zo’n reactie over te slaan.

    1. Bosche draak

     Wat die droplul meent te zeggen is:

     Fijten=Feiten

    2. Bijenzwerm

     @vlaswiek als hij niks schrijft, hoef je ook niks terug te schrijven… Hou die huistr@l niet in leven.

 8. Vlaswiek

  Ik heb de NPO niet nodig om te bepalen wat ik wel/geen nepnieuws vind. Ik heb de NPO sowieso niet nodig en ik kijk er al jaren niet meer naar. Ik heb geen zin aan ‘steeds hetzelfde’ waarbij datzelfde voortdurend is gekleurd door degene die de NPO financiert.

  Ik ben dan wel weer lid van ON!

  1. Heinz

   Max is ook wel ok, @Vlaswiek. w.g. Hendrik Groen

 9. Cesare

  Gewoon stoppen met die linkse guppen. Gewoon de NPO sluiten.

 10. Wesley Benbow

  Tim is geen voorstander van nepnieuws maar vindt het geen goed idee om er aandacht aan te besteden. Zoiets.

  1. Crassus

   Anti reclame is de beste reclame. NPO is al veel genoemd dat zegt veel.

 11. Vit

  De welbekende affaire Putin die GeenStijl aan het licht bracht waarbij de NOS vreselijk door de mand viel was ook niet kwaad.

  Grinnik (in het kwadraat).

  1. Vit

   Voor degene die het niet meer weten: Putin had geen aandacht voor een verslaggever van de BBC volgens de NOS, helaas bleek voor hen uit het originele filmpje van RT dat een gesprek met hem er zorgvuldig tussenuit was gesneden, hé wat vervelend nou.

 12. Wesley Benbow

  “Nogmaals: niemand in Nederland is letterlijk voor nepnieuws, ook al is het er wellicht wel. Maar is er íémand in dit land dit denkt dat we dit fenomeen kunnen uitroeien door er even lekker Hollands over te gaan vergaderen op een congres? Nou?”

  Alleen vergaderen is ook niet genoeg.

 13. Boeddha

  Dat is nog eens goed nieuws.
  De NPO gaat dus stoppen met het brengen van nieuws?

 14. Roughwood

  Wat een gotspe! Wordt vast net zo’n daverend succes als dat democratiefestival van nepnieuwsminister Ollongren. Daar raakten ze de gratis(!) kaarten aan de straatstenen niet kwijt, waarna in allerijl nog busladingen vol ambtenaren werden opgetrommeld zodat het nog iets leek. Tevergeefs. Gratis was het ook allerminst, het kostte de belasting betalende burgers van NL 1 miljoen euro. Weggegooid geld. Nutteloos door het putje. Laat mevrouw Rijxman op voorhand even heel transparant het kostenplaatje bekend maken. En wie wat betaalt. Ik heb wel zo’n vermoeden…

 15. Jumping

  DE NPO = FAKE NEWS.

  Gedragen door het Ruttekartel.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 16. Lex

  Hmm ik heb een heel sterk gevoel dat ze de YouTube uitzendingen van Jensen bedoelen.

  Neeeeeeeeeeeeeee de waarheid dat is nep nieuws natuurlijk.

  Daarom kijk ik ook uit naar de nieuwe omroep in oprichting Ongehoord Nederland zag net dat het richting de 46000 gaat ze hebben nu 45782 leden.

  Het tempo is wel gezakt maar ik hoop dat na het weekend de teller op 46500 zal staan.

 17. Tguard

  We zien dat de overheersende opinie een tegengeluid lijkt te ontvangen op relatief vrije media zoals YouTube. Hierdoor ontstaat een objectiever kijk op Nieuws items. Wij zijn blij te zien dat er meerdere kanten van een verhaal voor alle mensen beschikbaar is.
  De objectieve nieuws verspreiding is niet van een medium en wordt dus verbeterd, door meerdere kanten van een verhaal te belichten. Denk hierbij aan het nieuws mbt het midden oosten, trump, terrorisme, IS bruiden, klimaat, racisme etc etc
  Ik vind het verontrustend dat er mensen zijn die het idee hebben zelf objectief te zijn.

  1. Lex

   Het zal me niet verbazen als het Youtube kanaal van Jensen door het linkse zootje geblokkeerd gaat worden. Als ze een hond willen slaan dan vinden ze al snel een stok.

   Nu weet ik niet hoever de macht van dat linkse zootje gaan maar het zal me niet verbazen. Want Jensen maakt velen linkse raddraaiers belachelijk en maakt hier geen vrienden mee.

   Maar dat is ook juist zijn bedoeling.

   Heerlijk daar geniet ik juist van.

   Lex

   1. Vlaswiek

    @Lex: Jensen.nl is snel gevonden. Dagelijks van de partij!

    🙂

   2. Vanduinen

    @Lex, dat gezeever van Jensen is totaal niet belangrijk. Bij politiek gaat de knop om. Netflix is veel veelzijdiger. Wie bekijkt er nog een debat. Het zijn toch allemaal nep acteurs, Wilders, Baudet.

   3. Wesley Benbow

    “Het zal me niet verbazen als het Youtube kanaal van Jensen door het linkse zootje geblokkeerd gaat worden.”

    Waarom zouden ze dat willen en hoe dat in hemelsnaam realiseren?

    Jensen is een zegen voor de Publieke Omroep. Het toont dat er geen zinnig alternatief is voor de kwaliteitsmedia.

   4. Blitzkrieg

    Vlaswiek : Toch heeft de NPO tegenwoordig wel een probleem. Baudet en Wilders zitten er bovenop. Ze kunnen niet meer alles maken waarmee ze vroeger gemakkelijk weg hadden kunnen komen. Uiteindelijk zou het me niet verbazen als ze juist reclame maken voor wat zij “nep nieuws” noemen. Vele mensen zullen namelijk juist de genoemde sites en video’s gaan opzoeken. Sites en video’s waarvan ze vaak het bestaan niet eens afwisten. Ik moet nog zien hoe dit gaat aflopen, uiteindelijk kunnen ze niet voorkomen dat mensen wakker aan worden zijn.

 18. Heras

  …dan nodigen ze vast Robert Jensen uit om mee te praten over fakenieuws…of toch maar niet.

 19. Jack Flash

  “Een congres onganiseren over het probleem”
  Dus ze organiseren een congres over hunzelf.Iets van slager die….je weet wel..

 20. Ted Vreden

  Gaan ze zichzelf dan eindelijk opheffen? Moedig van ze.
  Wel jammer eigenlijk, kon altijd wel smakelijk om die propaganda omroep lachen.

 21. Timber

  1 ding is zeker NPO weet alles van nep nieuws maken.

 22. Rosasolis

  Volste lof voor NPO voorzitter S. Rijxman, die een congress over nep-nieuws gaat organiseren! Eindelijk. Het is nu hard nodig; hopelijk alle omroepen doen mee. En misschien ook enkele internet sites. Jaren geleden was ik geinteresserd om de maanden voor de Amerikaanse pres.
  verkiezing te volgen op alleen Een bekende internet site. Ik wou wat informatie over twee Republikaanse kandidaten hebben, behalve Trump. En dan kwam de ramp: behalve wat info van Google en een site dat Front-Page Magazine heet, werd mijn bescheiden laptop meteen dagelijks bestormd met ongelooflijk veel extreem-rechts nep-nieuws van diverse Amerikaanse sites…die ik nooit voor hebben voor gevraagd! (Ik moest denken aan de bekende compositie voor orkest:
  De Tovenaar’s Leerling)! Wow, waarom zoveel interest in een Europese correspondent?
  De enige reden dat ik kon denken, was dat Front-Page Magazine mijn Engelse naam had door gegeven aan hun extreem-rechts “zuster sites”! Er wonen vele Amerikanen in Nederland…ook met een dubbele paspoort! Misschien dachten Front-Page Magazine
  dat ik een van hun zieltjes in “Holland” was, dat zou voor Trump zou gaan stemmen.
  Omdat ik zoveel last van al dit Amerikaanse internet troep had gekregen, ruim 4 jaar geleden, heb ik de KPN gevraagd om een van hun medewerkers naar me te steuren,
  want ik kon niet van al die Amerikaanse politieke rotzooi afkomen. Ik moest dagelijks
  tenminste een half-uur werken om van al deze sensatie politieke reclames af te komen.

 23. merlot

  “Samen met het publiek en vanuit alle denkstromingen willen we onderzoeken hoe we antwoorden kunnen geven.”

  Dit is pas geloofwaardig als de NOS eerst in eigen boezem kijkt. Ze kunnen beginnen met het zwartboek dat Arnold Karskens over hen heeft gemaakt.

 24. JFU

  Nep nieuws is het nieuws dat de N.P.O en de nu zittende elite niet aanstaat.

 25. Original NL

  Dat congres betaalt ze uit eigen zak??
  Of moeten wij weer aan deze zinloze poging tot censuur meebetalen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.