Daar komen de Kroaten! Honderdduizenden migranten trekken dankzij EU naar Westen voor het geld

De EU heeft gezorgd voor honderdduizenden Kroatische migranten die naar West-Europa zijn getrokken of dat nog willen doen om in landen als Nederland op zoek te gaan naar een hoger inkomen. De situatie is zo nijpend, dat Kroatië de noodklok heeft geluid: het land dreigt ten onder te gaan aan alle emigratie.

Kroatië sloot zich in 2013 aan bij de EU, en daarmee vervaagden ook meteen de grenzen die het Balkanland had met de rest van de Unie. Het gevolg? Honderdduizenden Kroaten lieten het land voor wat het was en besloten hun geluk te beproeven in landen als Duitsland of Nederland, in West-Europa. Ze zijn allen op zoek naar een fors hoger salaris, en hopen dat hier te kunnen gaan verdienen.

Inmiddels hebben zoveel Kroaten hun land verlaten, dat het niet alleen problemen dreigt te geven in de bestemmingslanden, maar ook in Kroatië zelf. Minister-president Andrej Plenković maakt van een optreden in Brussel gebruik om te schetsen hoe nijpend de situatie in zijn land is. In The Telegraph wordt zelfs gesproken over een heuse bevolkingscrisis:

“European Union freedom of movement rules have triggered a population crisis in Croatia, the last country to join the EU, with hundreds of thousands of Croats moving to Western Europe for higher pay.

“Croatia suffers a population loss equivalent to losing a small city every year,” Andrej Plenković, the prime minister, said at a press conference to mark the country holding the rotating presidency of the EU for the first time.”

Hoe Plenković dat hoopt op te gaan oplossen? Eenvoudig: meer geld! Uit Brussel welteverstaan. Driemaal raden dus welk netto-betalend land ook dáár voor mag gaan opdraaien. Precies: dat zijn wij.

De EU is dus weer lekker bezig. Niet alleen heeft de landenclub uit Brussel gezorgd voor een zorgwekkende leegloop in lidstaten als Kroatië, met alle gevolgen voor de achterblijvende bevolking van dien. Maar ook worden landen als Nederland dus door de EU gedwongen daar uiteindelijk voor te betalen. Om met de woorden van Johan Hoogeboom te spreken: dan heb je dus dubbel pech!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Ritter

  Waar moeten deze mensen wonen?

  Er zijn wachtlijsten van 8 jaar en langer.

  Nederlanders die belasting betalen moeten steeds langer op een wachtlijst staan.

  1. ZiggyStardust

   Inmiddels zijn is er een term bedacht zoals ‘scheefwonen’. Je woont dus ergens en verdient inmiddels meer dan toen je er kwam wonen. Je woont daar lekker, hebt het huisje op orde, hebt fijne buren waarmee je bbqet en je kinderen gaan in de buurt naar school en spelen met de buurkinderen. Maar omdat er continu armoedzaaiers op bootjes aankomen die van ons willen profiteren en niets presteren wordt he ineens aangekeken als scheefwonen. How dare you? Oprotten naar een onbetaalbare woning en plaatsmaken voor nepvluchtelingen! Und schnell bitte!
   Je kinderen zoeken maar nieuwe vrienden en bbqen is slecht voor het klimaat! Oprotten ‘witte’ mensen die een beetje hebben kunnen sparen en hard gewerkt hebben. Plaatsmaken en betalen!

  2. Original NL

   Wachtlijsten van maar 8 jaar??? ..zeker in het hoge noorden.

 2. ZiggyStardust

  De tweedeling in de EU gaat alleen maar groter worden. De aanstaande economische crisis zal de EU in minimaal 2 delen gaan opsplitsen. Kansloze asielzoekers zullen daarbij de katalysator zijn.

  1. Cootje

   En ik zit al jaren te hopen op een zware recessie en een harde brexit , dan komen de echte Europese verschillen en krachten vrij. Er moet altijd iets bewegen om het te veranderen en het is jammer maar met kleine dingen verandert er niet veel er moet bij eenhoorn mensen eerst tegen hun schenen aangeschopt worden voor ze gaan denken een ander doet het wel . Dat is de Nederlandse ziekten

   1. Cootje

    Een hoop mensen

   2. crimson1960

    Je hebt helemaal gelijk.

 3. Grote Trek

  Kroatië is een prachtig vakantie land. Hier werken, sparen en dan op vakantie.

  1. ZiggyStardust

   Heb ooit in een grote bakkerij gewerkt, Bakkersland genaamd. Daar werken op een aantal vaste krachten van verschillende nationaliteiten na, alleen maar uitzendkrachten. Die uitzendkrachten mogen daar maximaal 26 weken werken. In die 26 weken bouwen ze geen pensioen op, dat is pas na 26 weken. Na die 26 weken wordt je dus automatisch werkloos. Vervelend, zou je denken! Maar niet voor de Hongaren en Polen die daar werken! Na 26 weken gewerkt te hebben, hebben ze namelijk recht op 3 maanden WW! Dat is dus 70% van het laatst verdiende loon, zonder prestatieplicht (het wordt niet gecontroleerd) en dat betekent dus 3 maanden vakantie vieren in Hongarije of Polen met een uitkering die veel hoger is dan het maandelijks netto loon in die landen, en na die 3 maanden begint alles weer opnieuw, met dank aan onze regering en de EU. Ik was vroeger een SP stemmer en lid, maar mijn ogen zijn open gegaan daar in die bakkerij. Ben lid van FvD en ik stem PVV om zoveel mogelijk de uitverkoop van ons land, waar jou opa en oma misschien nog voor gestorven zijn (aan vaders kant zaten ze bij mij in het verzet), tegen te gaan.

   1. Cootje

    De muizen dansen in het rond op de Beverwijks markten , waar je ook de spullen van het vegetarisch winkelen kan kopen . En de drie maanden werken en dan 3 maanden vrij is echt populair onder deze toeristen , plus dat de zorgtoeslag gewoon doorloopt , wij hadden vroeger thee partijen die het evangelie in het Turks en het Arabisch verkondigde maar ze zijn international geworden want het Pools het Bulgaars het Oekraïens en het Roemeens zijn tegenwoordig ook populair in de reclames worden reizen aangeboden met 3 maanden werken en drie maanden vakantie alles wordt keurig voor u ingevuld en u kan morgen beginnen

    1. Piet51

     @Cootje
     Fantastisch: “vegetarisch winkelen”. Is dat een bewust gemaakte grap of een vergissing, omdat je eigenlijk “proletarisch winkelen” bedoelde? “Populistisch winkelen” had ook gekund, of “sociaal/socialistisch winkelen”. Het is maar wat je wilt uitdragen.

     1. Cootje

      Vegetarisch winkelen doen oostblokkers met geprepareerde tassen in bijv parfum zaken en lopen dan de winkel uit zonder te betalen en dat heet vegetarisch winkelen

     2. Piet51

      @Cootje
      O.k., weer wat geleerd. Ik dacht al tientallen jaren, dat zoiets “proletarisch winkelen” werd genoemd. Even snel googelen op “vegetarisch winkelen” leverde deze voor mij nieuwe betekenis betekenis trouwens ook niet op. Dus ik twijfel, maar vind het toch wel een taalkundige noviteit.

     3. Leiperd

      @Cootje, vegetarisch winkelen kan alleen bij de vegetarische slager.

 4. Michael M

  Nederland in de toekomst leeggezogen.

 5. RvdBe

  Meerderheid van NL is een voorstander van dit beleid, zolang dit het geval is zal er niets veranderen.

 6. Nep

  Goed plan raken mijn vacatures op de boerderijen eindelijk ingevuld.
  Die duffe Nederlanders willen niet eens bij ons op de boerderij werken. Ze trekken liever steun!

  1. nu ik

   Als de nepperd nu eens een normaal loon betaald staan er rijen voor de deur. Linkse adepten zijn gek op slaafjes

  2. Cootje

   Je een man en een vrouw een jongen en een meisje een hond een kat en een konijn en . Een boer

   1. Cootje

    Je heb

 7. nu ik

  alles komt goed zeggen de dweilen prutte en swamzon

  stem sociaal , stem PVV

 8. DidiMadloba

  Dit is toch een rechtse site? Als de Kroaten hier goed werk kunnen doen dan zijn ze uiteraard welkom. Dat dicteert de markt.
  Hollandse werknemers die niet kunnen concurreren tegen Kroaten beschermen is LINKS!!!!!!!!!!

  1. Pijnstiller

   Dat zou je denken…….
   Echter het wemelt hier van de linkse trollen

 9. JFU

  Geen probleem toch? Ik ben er van overtuigd, dat deze mensen liefdevol worden opgenomen door al die extreem linkse stemmers die hier door hun stemgedrag voor gekozen hebben, op eigen kosten natuurlijk.

 10. Sergeant Monty

  “Kroatië sloot zich in 2013 aan bij de EU, ”

  In die tijd had er toch ook iemand een meldpunt voor oostblokkers geopend.

  Wat is er met die informatie gedaan?
  Of bleef het alleen maar bij benoemen?

  1. Ron

   Jaren geleden is bij de marine en meldpunt gekomen voor discriminatie en seksisme tegen vrouwen.
   Daar is best veel informatie uitgekomen afhankelijk van hoe het opgepakt wordt door hoger hand.

   Met die informatie is daar nog iets mee gedaan?
   Of was het symboolpolitiek?

   1. Sergeant Monty

    “Of was het symboolpolitiek?”

    Hoogstwaarschijnlijk wel.
    Net als het oostblokkers meldpunt symboolpolitiek, om het volk de indruk te geven dat je keihard voor ze aan het werk bent.

    Maar er ondertussen niks aan gaat doen voor hen.

    1. Ron

     Precies. En dat wat ik je vraag is ingesteld onder zittende partijen die de macht wel hebben om het te veranderen en er niets mee doen.
     Wilders wil het veranderen maar heeft de macht ervoor nog niet.

     Dus Wilders bedrijft geen symboolpolitiek.

     1. Sergeant Monty

      “Dus Wilders bedrijft geen symboolpolitiek”

      Wilders belooft dingen die hij niet waar kan maken.
      Bijvoorbeeld, ‘minder minder, dan ga ik dat regelen’.

      Zijn adepten wachten nog tot hij dat gaat regelen.

     2. Ron

      Cordon sanitair zegt je dat wat?
      Maar wel duidelijk hoe jij denkt, de zittende macht beloofd komt niets na een dat vind jij goed.
      Degene die beloofd maar gebonden is met handen en voeten kam je af.

      Is dat soms symboolpolitiek?

     3. Sergeant Monty

      @Ron
      “Cordon sanitair”

      Wilders had zichzelf buiten gesloten door op de vooravond van de verkiezingen te zeggen dat hij niet ‘met VVD te zullen gaan samenwerken waar Rutte deel van uitmaakt’.

      Het is natuurlijk ook veel eenvoudiger om van af de kade commentaar te leveren en geen verantwoording te hoeven dragen.

     4. nu ik

      wilderrs heeft zich niet buiten gesloten dipstick. Wilders is buiten gesloten conform het verslag van senator Hille van het cda sprookjesverteller

     5. Piet51

      Nu ik
      Je hebt het over iets heel anders. Bij de laatste verkiezingen in 2017 gaf Wilders voor en na de verkiezingen aan niet met Rutte te willen samenwerken, wel met de VVD. Feitelijk sloot Wilders dus samenwerking uit, wetend dat de VVD nooit Rutte zou laten vallen.

      Maar 5 jaar eerder waren er twee verklaringen van het uiteenspatten van de samenwerking met de PVV in Rutte I, namelijk :
      1. Wilders hield ermee op.
      2. Het CDA weigerde een toezegging na te komen; door Hillen zo naar buiten gebracht.

      Jij doelt in je reactie op punt 2 uit 2012.

     6. Piet51

      @nu ik
      Hillen was in 2012 trouwens al lang geen senator meer, maar Minister van Defensie. Dat maakt zijn analyse van de CDA-rol nog wat gewichtiger. Die analyse is evengoed nooit breed geaccepteerd.

     7. nu ik

      waarheid wordt in jouw kringen nooit geaccepteerd of gewaardeerd malle pietje , dat weet iedereen hier dank zij jouw kul reacties mafklapper

     8. Piet51

      @nu ik
      Als je ook maar een beetje een vent bent, vertel je mij en de andere lezers hier op welke punten uit mijn antwoord op jouw reactie ik ongelijk heb. Want Wilders sloot zichzelf in 2017 buiten door niet met Rutte willen regeren. Dat heeft helemaal niets te maken met de botsing in 2012 die door Hillen werd geduid.

      En nu a.u.b. niet afhaken, zoals je zo vaak doet als het moeilijk wordt. Ik kan heel goed tegen ongelijk, maar ik kan er niet zo goed tegen als anderen afhaken na fatsoenlijke en terechte tegenwerpingen. Je kraakt mijn reacties zo vaak af om vervolgens niet meer te reageren als dat afkraken plotseling toch niet terecht blijkt te zijn, dat het gaat opvallen. Weet je, dat je vaak mijlen ver naast de feiten zit?

  2. Pijnstiller

   Beste heer Monty,
   Oostblok en Balkan dient u sowieso uit elkaar te houden. Misschien had u toch moeten opletten bij Aardrijkskunde en geschiedenis 🙁

 11. Tman

  Alle studenten in Nederland met een migratieachtergrond, hebben als toekomstbeeld en beroepsvoorkeur een job in de advocatuur voor ogen, danwel zoiets als maatschappelijk werker, sociaal ambtenaar, politicus,worden lid van GL. Denk, D66 of Bij1!
  Waarom? Om doeltreffend en vooral snel, de nieuwe ongeschoolde kinderenfokkende invasies van familie en landgenoten te faciliteren, en het pad effenen naar de vele gratisgeld loketten!

 12. Neko-

  Ik heb ergens gelezen dat Nederland per jaar een kleine stad aan immigranten heeft…

  Nu weet ik ook waar de andere kant van die weegschaal is, als Kroatie een kleine stad aan emigranten per jaar heeft.

 13. Bullshit15

  Blijf het toch zeggen uit de eu
  Stem fvd of PVV

 14. ReneR

  Is het nu duidelijk dan, NEXIT, zsm en die grenzen Nu dicht? Als onze overheid dit nu nog niet doet. Dan willen ze Nederland bewust slopen……

 15. Rosasolis

  Inderdaad moet er niet duizenden immigranten uit Oost-Europese landen naar westerse EU landen zomaar toegelaten worden. Maar wel enkele uitzonderingen. Er zijn hoog-gescholden uit deze landen die hulp zoeken om verder met hun studie door te gaan. Westerse EU landen moeten hun een kans geven om hun onderwijs verder door te kunnen zetten, zo dat zij daarna het door aan hun eigen land kunnen doorgeven. Kroatie is een goede voorbeeld. Het is grotendeels een westerse land. Zagreb is de vanouds zeer culturele hoofdstad. Enkele Kroaten studeren aan onze conservatoriums en universiteiten. De deur moet nooit gesloten worden voor deze mensen met kennis en studie. Wij moeten deze jonge mensen helpen om hun land verder op te bouwen. Maar nogmaals het moet nog steeds beperkt zijn. Want er is enorme woningstekort onder onze Nederlandse studenten. Vele studenten leven onder vreselijke omstandigheden…dat ik mee gemaakt jaren geleden, toen ik als uitwisseling student uit Canada, terecht kwam
  in een zeer arme wijk van Den Haag, waar ik alleen een kleine kolen kacheltje had om me wat warmte te geven, tijdens de koude natte Haagse winter. Mijn enige hoop was wat bekendheid en hulp te krijgen van de zeer getalenteerde docenten en leerlingen van de Kon. Conservatorium in Den Haag. Die me veel steun hadden gegeven in het vaak Oude Muziek. Daarom kwam ik naar Nederland als jonge afgestuurde Master in Music Cum Laude uit Canada, om verder te kunnen gaan in mijn keuze: Oude Muziek.
  Canada (en ook Amerika) was lang niet zo ver met deze zeer belangrijke kennis als Nederland! Het ging toen alleen over de bekende romantische opera. Daarom kwam ik naar ons land, met de hoop om verder te gaan in mijn geliefde vak.
  Terwijl duizenden Nederlanders toen naar Canada emigreerden! Meestal boeren, maar ook vele medewerkers, en studenten in andere vakken… Na al die jaren vanaf 1970, tot nu toe weten iedereen dat Nederland deel is van planeet Aarde, en niet moet afsluiten van de rest van de wereld…zoals Hongarije probeert dat te doen. Terwijl ze blijven financiele steun van de EU krijgen.

  1. Rammstein

   Wil het een beetje vlotten met je Nederlandse taal- en inburgeringscursus, Rosasolis?

   1. Vit

    Ik bewonder jouw geduld dat je het hebt gelezen.

    1. Rammstein

     🙂

    2. Ron

     En dat zeurt dan tegen mij dat ik niet interessant ben voor de geweldige abonnees, maar heeft zelf niet in de gaten dat haar gewauwel over haar oud kattengejank niemand interesseert.

   2. Hard

    “Wil het een beetje vlotten met je Nederlandse taal- en inburgeringscursus…”

    Bijzonder dat de taalnazi’s alhier dan weer wel hun nazikaken stijf op elkaar houden. 🙂

   3. Rosasolis

    @Rammstein. Mijn Nederlandse taal kennis is al jaren geleden al vast gesteld, door mijn studie en diploma, en jarenlang werkzaamheden in mijn vaak!
    Ik denk dat het bij u gaat om haat tegen ieder buitenlander die met Nederland wil samen werken. U denkt dat Nederland een ge-isoleerde land moet gaan worden!
    Net als Hongarije, die helaas nog steeds lid is van de EU, en nog steeds veel steun krijgt voor het onmenselijk regiem van Orban. Dagelijks sterven de opgesloten echte vluchtelingen in de concentratie kampen van Orban. Dagelijks komen de wagens de lijken ophalen…Ze komen nooit vrij. Omdat zij aan de wereld kunnen vertellen hoe erg in de kampen van Orban is.

    1. Bockbeer

     Orban is een held, en Hongarije een prachtig land. En dat willen ze zo houden. Ze doen hun land niet in de uitverkoop.

    2. Politiek Profeet

     Hahahaha , typisch gevalletje van HOOGOPGELEID,flatgebouw van 15 hoog ,kale kamer en blinde dove docent….witte jassen mannen met bijbehorend busje….

    3. Veteraan

     Je raakt steeds meer in de WAR Rosa.
     Concentratiekampen van Orban, het moet niet gekker worden.
     Ik ben blij met een man als Orban die het tuig tegenhoud en zich niet laat dwingen door idiote eisen van de EU.
     En jouw Nederlands is echt niet zo goed en samen met wat wartaal is het onleesbaar. Dus ik ga jou maar eens niet lezen voortaan.

    4. Ron

     @ Rosa,
     Als jij deze reacties zo eens leest zou jij dan niet eens een keer hand in eigen boezem steken?

     Zou het niet eens gewoon zo zijn dat jij zoveel onzin uitkraamt dat zoveel mensen op jou reageren?

     Of ga jij mij nu betichten dat ik iedereen hier heb gebeld om op jou te reageren?

     Orban zal geen schatje zijn maar waar jij iedereen van beschuldig gaat wel heel VER. Concentratiekampen waren 75 jaar geleden.

  2. Ron

   Rosa,

   Hoe ver ben je met het lijstje?

   1. Politiek Profeet

    Het lijstje is in beslag genomen door de witte jassenbrigade….nu haatbaard trudeau ff op de hoogte brengen van de terugkeer van een verward personage….

  3. nu ik

   QUOTE Er zijn hoog-gescholden uit deze landen die hulp zoeken om verder met hun studie door te gaan. END

   Dat zei prutte ook over de invasie uit syrie , iran en irak. 95% van dat volk zit nog steeds in de bijstand.

   Laten die hoog opgeleiden fijn hun eigen land opbouwen. Opzouten met die leegvreters

  4. toetssteen

   Rosasolis
   Canada maakt deel uit van Amerika. U bedoelt de VS.

 16. R. Echts

  Dit komt door mensen zoals George soros met hun waan ideeën, ik zeg wapen u en knal alles af.

  1. Piet51

   @R. Echts
   Tegen wie zeg je dat en wie wil je af laten knallen?

 17. Joost mag het weten

  De EU is eigenlijk gecreëerd naar het model van de VS. Ze zijn alleen vergeten minimumloon, belastingregels, uitkeringen,etc. gelijk te trekken. Dat betekent dus ook een centrale regering . Daar willen ze natuurlijk ook naartoe maar dat vertellen ze niet om overduidelijke redenen. Daarom dit niet werkende model met alle problemen van dien. Natuurlijk is het de bedoeling dat het volledig uit de hand loopt want dan kunnen ze de oplossing, weg met al die soevereine staatjes, doorvoeren. Het beproefde problem-reaction-solution model…

  1. nu ik

   joost weet het zeker in deze , de smeerlappen doen 24-7 niets anders dan de publieke opinie sturen in plaats van beleid maken. De dubbele agenda techniek

 18. Veteraan

  Van der moslims is zo’n 70% Tokkie.
  Van de Oost Europeanen is zo’n 40 % Tokkie.
  Van de Nederlanders is zo’n 20 % Tokkie.
  Veel Tokkies dus hier.

 19. Sando

  Weer meer zwarte pieten er bij heb ik geen werk meer in december

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.