FvD trekt ten strijde tegen dreigend vuurwerkverbod: ‘Criminelen gaan ongestoord door met verzieken!’

Anders dan een hele verzameling linkse en christelijke partijen keert Forum voor Democratie zich niet tegen een eventueel vuurwerkverbod dat sinds vorige week boven de politieke markt zweeft. Volgens de partij lost het niets op, en ziet meer heil in keiharde handhaving. “De roep om een vuurwerkverbod is weer een typisch voorbeeld van struisvogelpolitiek,” aldus partijleider Thierry Baudet.

Anders dan partijen van linkse en christelijke snit, gaat Forum voor Democratie niet overstag om een vuurwerkverbod te steunen in de Tweede en Eerste Kamer. De beweging van Thierry Baudet vindt een vuurwerkverbod “struisvogelpolitiek.” Op social media legt Baudet uit waarom hij het geen goed idee vindt om al het vuurwerk in Nederland categorisch te verbieden:

“De roep om een vuurwerkverbod is weer een typisch voorbeeld van struisvogelpolitiek. Wegkijken voor de échte problemen en de achterliggende oorzaken; en liever een hele traditie verbieden waar miljoenen NLers vreedzaam en overlastvrij van genieten.

Keihard optreden tegen vuurwerkoverlast, criminelen, vandalen. Bestaande regels strikt handhaven. Verhogen straffen, groepsaansprakelijkheid. […] Géén verbod dat miljoenen onschuldige burgers treft maar HERSTEL law&order!”

Op de website van Forum voor Democratie staat het plan van de partij in vijf punten uitgelegd. FVD wil dat er meer wordt gedaan om de import van illegaal vuurwerk te betuegelen, onder meer door illegaal vuurwerk als wapen te kenmerken. Ook moet de politie worden uitgebreid met nieuwe agenten, en daar waar nog steeds tekorten overzien moet het leger bijspringen. Daarnaast ziet de partij een zinnige oplossing voor de vuurwerkoverlast in een het verhogen van straffen en het invoeren van huisarrest voor notoire raddraaiers.

Ten vierde moet de politie iedereen van een groepje jongeren verantwoordelijk houden voor het afsteken van illegaal vuurwerk, en niet alleen degene die z’n aansteker onder de lont hield. Tenslotte moeten mensen die onveilig vuurwerk afsteken strenger worden vervolgd.

Het is nog niet bekend of het plan kan rekenen op steun in de Tweede Kamer buiten de Forum-gelederen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Blitzkrieg

  Check, prima plan. Ga zo door forum.

 2. Tguard

  Eindelijk een partij die fatsoenlijk reageert en niet vanuit de emotie. Wat zijn we toe aan vernieuwing
  De duidelijk populistische partijen Moeten gewoon worden geminimaliseerd en het roer overgeven aan mensen met kennis en visie. Baudet met zijn achterban weten wel raad met het huidige hijgerige klimaat. Wetten handhaven en niet weer allerlei extra regeltjes . En voor die hijgerige artsen die zonodig een rechtszaak willen aanspannen zou ik willen zeggen zet je in voor goedkoper gezond voedsel zodat de mensen met een mindere beurs ook fatsoenlijk eten voor zichzelf en hun kinderen kunnen kopen. Kijk statistisch eens naar de gerelateerde ziekten mbt obesitas ipv in de waan van de dag mee te gaan.

  1. Grote Trek

   Gezond voedsel kun je zelf kopen, daar hoeft een arts niet voor mee te lopen. Maar de mens kiest liever voor sigaretten, shag, joints, goedkoop bier, drank. Het gaat er om wat de prioriteiten zijn.
   Die artsen zijn bezorgd voor de ongelukken met vuurwerk. Het is moeilijk een shaggie te rollen met één vinger aan de hand zonder duim. Bedoel ik.

   1. van Urk

    Artsen moeten niet gaan zeuren voor iets wat eigenlijk hun werk is. En dat is gewonden oplappen. Als ik mijn vinger per ongeluk eraf snij door een mes dan lopen ze toch ook niet stuiteren dat alle messen verboden moet gaan worden? Rechtbanken en al worden erbij gehaald om vuurwerk te verbieden terwijl deze artsen ook over zaken als alcohol, hard rijden, dr*gs, huiselijk en straatgeweld etc. meer hun best over kunnen gaan doen.

    1. Sharktyricon

     Dokters moeten niet zeuren!? Jij zou je god op je blote knietjes mogen danken dat er zulke professionele goed opgeleiden mensen zijn die de mensen hier ongeacht hun bewustzijn oplappen, iets meer respect zou op z’n plaats zijn. Je doet net of het de normaalste zaak van de wereld is dat die mensen doen wat ze doen, kennelijk besef je niet wat het met een mens doet om zoveel ellende te zien, als een arts zegt dat een verbod misschien wel een idee is, is dat op z’n minst iets om over na te denken

 3. marco kruidenberg

  De goeie moeten altijd onder de kwaaie lijden. De kwaaie worden niet aangepakt. Lijkt me een juiste conclusie van FvD

  1. nu ik

   klopt naadloos , marokkaantjes in amsterdam west bestoken de hulpdiensten , marokkaantjes in ede bestoken een rouwstoet en de overheid komt met een totaal vuurwerkverbod !

   K N E T T E R G E K , minder minder , minder

 4. Johnsen

  Slecht plan van Forum. De meeste mensen willen een verbod. Luister eens naar het volk Baudet!
  Traditie???? Wij lopen toch ook niet meer op klompen?!

  1. Ben Venuti

   Sodemieter op Boudewijn Hummelinck Benbow Graatsma….

  2. van Urk

   Er zit namelijk bij klompen ook geen lont aan. Vuurwerk wordt in iedere land afgestoken. En kennelijk in Polen, Duitsland en Belgie nog zwaarder. En dan zal men het hier gaan afschaffen vanwege een paar zure truttige burgers die eigenlijk overal elk ding last van hebben?

   1. Johnsen

    Nee en aan molens ook niet.
    Weer een traditie verbrand.

    1. Pijnstiller

     Martijn Benbow is weer wakker

  3. Pijnstiller

   Martijn Benbow is weer wakker

 5. Cycle25

  Polen lacht zicht rot, die zitten in hun handen te wrijven en gaan nu al een tiental extra fabrieken neerzetten.

  2020 – 2021 zal daarom nog 3 x harder zijn dan afgelopen oud en nieuw.

 6. Vit

  Punt is alleen dat de meeste ongelukken gebeuren met legaal vuurwerk.

  1. Vit

   Het is wel een goed plan om illegaal vuurwerk te kenmerken als verboden wapenbezit.

  2. van Urk

   Een bushokje of brievenbus blaas je niet op met een legaal rotje of voetzoeker. En als iemand in een dronken bui voor de camera het leuk vindt om een brandend vuurpijl tussen zijn tanden te gaan plaatsen dan vraag je er ook om.

  3. Tguard

   Dat is gewoon niet waar !!!!!

 7. Nep

  Verbieden verbieden die rotzooi!
  Slecht plan Baudet!

  1. van Urk

   Dan ook geen vuurwerkshows als het in uw ogen rotzooi is.

 8. Vit

  De lont in het kruitvat (hoe toepasselijk) is de tragedie in Arnhem, dat lijkt mij duidelijk.

  1. Vit

   Ik word er nog depri van als ik daar aan denk.

 9. van Urk

  Als men nou gewoon Europese afspraken maakt dat er geen vuurwerk aan Nederlanders in het buitenland verkocht mag worden. Dat betekent gewoon dat een Belgische vuurwerkverkoper de Nederlandse consument mag gaan weigeren. Vuurwerkhandelaren moeten in ons land ondertussen alleen nog maar legaal siervuurwerk (fonteinen, cakes, compounds en cat.1) verkopen en niet meer knalvuurwerk of labiele vuurwerk zoals vuurpijlen en singleshots. En zorg dat supermarkten een week voor oud en nieuw geen vuurwerk al heeft liggen. En beperk de verkoopdagen met een dag minder of alleen afhalen op oudejaarsdag. De leeftijd opschroeven om vuurwerk te mogen gaan kopen. Dat zijn genoeg punten om in ieder geval wat minder overlast en ongelukken te creeeren en kan de normale consument toch zijn vuurwerk af gaan steken.

  1. Mar

   @van Urk

   Hebben ze al de personen gevonden die een voordeur eruit geblazen hebben in Urk?

 10. Dennis76

  Beetje hetzelfde als de pinautomaten maar weghalen omdat die klaplopers ze opblazen

 11. Sharktyricon

  Wow als baudet aan de macht komt wordt Nederland een onvervalste politiestaat, strenge grenscontroles, politie die strenge controles moet uitvoeren bij het afsteken van vuurwerk (hoe ga je dat in baudetsnaam controleren?) evt. met hulp van het leger(!?) meer blauw op straat, strengere handhaving. Man ik ben zo benieuwd waar baudet al het geld vandaan gaat toveren om dit alles te bewerkstelligen, maar daar laat ie ons in het ongewisse over.

  1. Rammstein

   Er is nog nooit een partij in Nederland geweest die meer dan 75 zetels haalde. Dat zal Baudet ook niet lukken. Er komt dus altijd een coalitie en dat betekent compromissen sluiten.

   Sharky lijdt, geheel onnodig, aan angst- en waandenkbeelden.

   1. Sharktyricon

    Ja bijna, helaas concludeerde ik net ook al dat hij het geld om dit te financieren onmogelijk voor elkaar kan krijgen. En dus lijd ik niet aan angst- en waanbeelden maar aan een realistische kijk die beseft dat baudet zijn kiezers voorlegt en omdat, zoals je zelf al benoemt, hij een coalitie moeten voeren en dus onmogelijk al zijn mooie plannetjes kan uitvoeren

   2. Bullshit15

    Als FVD zijn rug recht houd net als geert Wilders dan komt het helemaal goed veel minder kan het worden daarom stem fvd of PVV in uit de eu

  2. Bullshit15

   Verstanldlooze jij leeft liever onder een dictatuur zeker waar deze bende mee bezig is alles maar verbieden in noord Korea mag nog meer dan bij ons als dit zo doorgaat ik zou zeggen word wakker in stem fvd of PVV in uit de eu

 12. Bullshit15

  God dank er is nog iemand die onze traditie nog in ere wil houden ga zo door Thierry b heb er niks aan toe te voegen wat er bovenstaande staat
  In tegen de rest zou ik zeggen die wel voor verbod zijn stelletje watjes altijd maar de makkelijkste weg kiezen ga die filmpjes bekijken 90 procent is eigen schuld bv ze stoppen een vuurpijl in hun reet waardoor ze hun reet verbranden eigen schuld dikke bult
  Door deze verstanloze DEBIELEN moet vuurwerk weer verboden worden
  Stelletje watjes
  Fvd ga zo door
  Stem fvd of PVV in uit de eu

  1. Op Koers

   Baudet zal het niet met u eens zijn. Alzo niet met uw taalgebruik. FvD heeft deze supporters liever niet.

   1. Fonz

    op koers denkt het wél te weten..

 13. Dixie

  Eindelijk hoor ik iets zinnigs in deze discussie.

 14. Robert75

  Dat moet een tegenvaller voor Tim zijn. Dat zijn geliefde Baudet tegen een vuurwerkverbod is.

  1. Op Koers

   In Arnhem zal het FvD waarschijnlijk niet veel stemmen trekken na de uitspraken van Baudet. Misschien zie ik dit verkeerd?

 15. Joost mag het weten

  Een beetje vergelijkbaar met wat er in Amerika speelt met vuurwapens en het verbod op de katapult in NL nadat deze door krakers tegen de ME werden gebruikt door krakers. Beetje jammer dat een kleine groep raddraaiers het verpest voor de rest.

 16. Wim Vreeswijk

  Je kunt wel allerlei papieren tijgers gaan verzinnen, maar voor handhaven is geen politiecapaciteit.

 17. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Keihard verbieden en keihard handhaven…
  Zou moeten, gaat niet lukken… De gestoorde raddraaiers lachen zich de lul uit de broek om balloze Rutte en kliek !

  1. Fonz

   “keihard handhaven…”

   Verbod op gezichtsbedekkende kleding handhaven? inderdaad probleem is de structurele bezuinigingen bij de politie

 18. Fonz

  Al 10 dagen gezeik over vuurwerk, iedereen doet net alsof héél Nederland een oorlogsgebied is geweest, heel die linkse achterlijken moeten eens lekker oprotten met hun vuurwerkverbod, echt elk leuk dingetje moet blijkbaar verboden worden, er zal aan eind van dit jaar nog meer vuurwerk worden afgestoken..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.