Generaal Haftar weggelopen bij Libië-overleg – EU-president geeft Haftar schuld van instabiliteit

Libische krijgsheer Khalifa Haftar is vertrokken uit Moskou zonder de definitieve wapenstilstand te ondertekenen. De EU, Turkije, Rusland en andere betrokken partijen zijn nu in rep en roer, want de strijd om Libië zit in z’n laatste fase.

Nieuws over diplomatie, vooral in de context van een conflict, lijkt soms te gaan over één groot naïef schouwspel. En al helemaal als de EU zich ermee bemoeit. Want dat Haftar überhaupt akkoord ging met een staakt-het-vuren, was al onverwacht. De man heeft met zijn leger ongeveer 70 à 80 procent van Libië in handen (al zijn grote delen van Libië lege woestijn). Hij is dus aan de winnende hand.

De reden dat hij het definitieve staakt-het-vuren niet ondertekende, is omdat er geen deadline wordt genoemd voor de ontbinding van het regeringsleger (Serraj). Logisch dus dat hij dat niet ondertekent, want als hij dat wel zou doen geeft hij de Libische regering van Serraj oneindig veel ademruimte. Gezien het feit dat vrijwel niemand zich aan het wapenembargo houdt, betekent dat gewoon dat de kans héél groot is dat Serraj zich kan herbewapenen. Zou Haftar dan alsnog toeslaan, dan is hij degene die het staakt-het-vuren heeft geschonden.

EU-president Charles Michel schuift Haftar (door zijn weigering om te tekenen) nu in de schoenen dat Haftar de ‘diplomatieke pogingen om de situatie in Libië te stabiliseren’ bemoeilijkt. En dat ‘vanwege de instabiliteit en strijd in Libië vooral Italië kampt met een stortvloed aan migranten die proberen Europa binnen te komen’. Als de boel daar niet snel stabiliseert, dan dreigt er volgens Michel een nieuwe migrantencrisis én een toenemende kans op terreuraanslagen!

Maar laten we vooral niet vergeten wie Khadafi uit de weg hebben geruimd en in wat voor staat dat land is achtergelaten. Want toen Khadafi er nog zat was Libië geen springplank voor migranten. En de huidige Libische regering had al voor de opkomst van Haftar problemen om het land weer stabiel te krijgen, terwijl het hem juist wel schijnt te lukken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Stanly2000

  Laat de Eu aub zich NERGENS mee bemoeien, succes verzekerd!

 2. nu ik

  het linkse zooitje uit Brussel moet zich nergens mee bemoeien. 1 mislukte arabische lente is ruim voldoende

 3. Cootje

  De grootste aandacht kreeg de woestijn republiek Egypte met zijn Arabische lente , maar toen legaal de moslimbroederschap de verkiezingen won steunde die laffe Europese politici weer gauw het leger terwijl ze Rusland veroordelen voor het bezette van de Krim politiek met twee gezichten en hoe het het beste uit komt of in hun straatje , de mensen verlangen gewoon weer naar de oude dictators , Erdogan is in zijn land populairder dan het lachebekje hier, en de noord Koreaan weet ook dat hij zijn privilege niet bloot moet geven aan het westen want die hebben goede drones , en je krijg garanties tot de deur

  1. JochemX

   Cootje, de Moslimbroederschap streeft een Soennitisch-Islamitische staat na. Ze hebben geen enkel democratisch oogmerk.

   1. Cootje

    Daar gaat het mij niet zijn volgens mij ook foute vrienden , maar wel legaal gekozen

    1. Cootje

     Daar gaat het mij niet om

   2. Fonz

    De islam is een satanische ideologie, de islam is een systeem, een ideologie met componenten:
    1 – religieus (koran) de religieuze component is niet los verkrijgbaar..
    2 – justitieel (sharia, wetgeving)
    3 – militair (jihad)
    4 – economisch (uitlenen zonder rente)

   3. Cootje

    En het gaat er niet om een democratisch oogmerk , want daar geeft Amerika en het westen ook niet om . Het gaat om de juiste persoon voor hun op de juiste plaats om hun belangen te behartigen , / kijk naar Saoedi Arabië / of nog gekker naar China , democratie bestaat in sprookjes

  2. Bolkestein

   Moslimbroederschap kreeg gelijk miljardensteun van de EU. Voor o.a. bevorderen democratische rechtstaat en zo… Echter, het leger deed ineens pasje naar voren. Schandelijk schandelijk schandelijk dat de EU niet militair ingreep, is het niet? EU had zich niet ingemengd. Schandelijk hè?

 4. ikweetwatikwil

  En toch is er een EU president die het even voor ons zal uitmaken. Uit de EU en de grenzen weer zoals het ooit was.

 5. Politiek Profeet

  Laat de generaal maar de kans krijgen om orde op zaken te stellen, alles wat daar de boel ontwricht terug naar de zandbakken waar ze vandaan komen en verder afspraken maken met Italie en Spanje om alle gelukszoekers of te verzuipen met de linkse ratten brigades die ze helpen en/of terug naar Libie waar Haftar ze terug kan sturen naar de zandbak…

 6. Cootje

  Verhofstadt zit tegenwoordig op gymnastiek en concurrent Timmermans op een cursus diabetische vreterijen , de een heeft te veel ei witten de andere te veel, veel te veel suiker komen alleen maar schuimpjes van . Die kunnen zich aardig redden met een salaris van 3 ton € zonder onkosten vergoeding , dus die gaan voor alle winden .

 7. Agios

  “EU-president Charles Michel schuift Haftar (door zijn weigering om te tekenen) nu in de schoenen dat Haftar de ‘diplomatieke pogingen om de situatie in Libië te stabiliseren’ bemoeilijkt.” Wel, als de EU van mening is dat Haftar de grote schuldige is in een nog lopende proces, dan kun je er donder op zeggen dat de halsstarrige Haftar het gelijk aan zijn zijde heeft. En om Haftar nu op voorhand te verwijten dat deze het doorlaten van migranten bevordert, klinkt wel heel raar nu het doorlaten van migranten zonder Haftar bijzonder voorspoedig was…

 8. Leiperd

  Neen, de EU blijft! Solid as a rock. Wij zouden raar staan te kijken wanneer Oregon in de VS zou streven naar onafhankelijkheid. Ook Texas dat aansluiting bij Mexico zoekt.
  Geen Nexit, Wilders weet niet waar hij aan begint.

  1. nu ik

   quote Geen Nexit, Wilders weet niet waar hij aan begint. end

   Wilders weet heel goed waar ie aan begint. 13.000.000.000 euris beschikbaar krijgen voor zorg en scholing

   stem socoaal , stem PVV

  2. Rammstein

   Leipekop, er is geen verenigde staten van Europa, je vergelijking gaat dus mank. En een Nexit is het beste wat ons kan overkomen. Europa kan niet zonder doorvoerland Nederland: we gaan dan ook een fantastische toekomst tegemoet als zelfstandige natie, net zoals b.v. Singapore.

   1. Politiek Profeet

    Rammstein en anderen@
    Niet reageren op linkse trollen a.u.b
    Piet 51-watcher-henk43-grote trek-nep-didimadloba-rosasolis-sergeant monty-eu kok-leiperd e.a…
    Allemaal links gajes die de aandacht niet waard zijn op een forum. niet op reageren, zijn ze snel naar joop of terug naar de inrichting waar ze thuis horen…..

  3. ikweetwatikwil

   Leiperd Uw vergelijking slaat als een tang op een varken. Wij zijn geen verenigd Europa. En dat willen we ook niet. We blijven baas in eigen land.

  4. Hard

   @Leiperd: Draagvlak?

   1. Fonz

    @Hard niet!

 9. Fonz

  EU president? wie heeft die gekozen? de burgers?

 10. Ritter

  De instabiliteit van Libië komt doordat Obama en Hillary Kadaffi uit het zadel hebben gelicht waardoor het land uit elkaar is gevallen.

  Ook hield Kadaffi de immigratie stromen tegen die via Libië naar de EU wilden reizen.

  “Dankzij” Obama en Hillary zitten de EU landen nu met een doorlopende stroom illegale migranten die via Libië naar Europa reizen.

  1. Bolkestein

   Uri Rosenthal (oud-minister BuZA): “De Arabische lente heeft in Libië niet gebracht wat ervan verwacht werd.”

   Dan moeten in 2011 de verwachtingen wel heel erg dom geweest zijn. En de bedoelingen waren nog wel zo goed…

   Er moest en zou geholpen worden met het laatste zetje voor Khadaffi. Het vervolg kennen we. Fantastisch hè die blijde verwachtingen en goede bedoelingen? Vooral die migrantenstromen die er daarna kwamen en daarvoor niet waren, echt fantastisch! Nobelprijs voor Vrede voor de EU?

 11. Bolkestein

  Onmiddelijk schapen, vliegtuigen, tanks, militairen in de aanslag! Libië smacht naar 70 jaar EU-vrede!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.