Hoppa! Thierry Baudet pakt zelfverrijkend partijkartel aan: ‘9 miljoen extra door D66, lokale partijen een fooi!

baudetjettengelden
Foto: Thierry Baudet legt uit over hoe kartelpartijen goed voor zichzelf zorgen. Bron: Screenshot FVD / Twitter.

Thierry Baudet beklaagt zich in een nieuwe video over de rest van de partijen in de Tweede Kamer, die zomaar akkoord gingen met een lekkere bonus voor zichzelf – namelijk €9 miljoen – terwijl lokale politieke partijen worden afgescheept met een “fooi.” Een poging hierover te debatteren, werd door het zogeheten partijkartel weggehoond. Dat is raar, vindt Baudet, want de lokale politiek is vaak veel populairder dan de “landelijke machtspartijen.”

FVD-voorman Thierry Baudet pakt in een nieuwe video voor de social media-kanalen van zijn partij flink uit in de richting van wat hij het partijkartel noemt. Op voorspraak van D66-aanvoerder Rob Jetten hebben zij aan zichzelf een bonus uitgekeerd van maar liefst €9 miljoen. Nogal krom, vindt de leider van één van de grootste landelijke partijen in de peilingen, omdat wie in de gemeentes gaat kijken daar vaak ziet dat lokale partijen er veel populairder en groter zijn dan zo’n fractie van de PvdA of CDA.

In de Tweede Kamer diende Baudet een verzoek in om over deze kromme situatie te debatteren, maar hij kreeg er ruim onvoldoende steun voor. Woordvoerders van partijen als VVD en D66 wilden het thema doorschuiven naar een overleg over de wet financiering politieke partijen, om te kijken of er voor 2021 en later nog wat te morrelen valt aan de nieuw ingevoerde bonus voor politieke partijen. Baudet vindt dat niet goed genoeg, want dat betekent dat de uitkeringen voor partijen over 2020 vast komen te staan. Dat argument mocht niet baten: een zichtbaar geïrriteerde Khadija Arib stuurde de FVD-leider terug naar zijn zetel.

Op Twitter vat het FVD-Kamerlid de hele situatie nog één keer samen: “Gevestigde partijen krijgen negen miljoen extra door D66. Lokale partijen krijgen een fooi, nog geen 4% van dat bedrag,” zo vertelt Baudet: “FVD wilde hierover een debat, maar de kartelpartijen hielden dit tegen. Wij blijven strijden voor vernieuwing van de democratie!”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

42 reacties

 1.   

  De oude politieke partijen zijn smerige schoften die alleen aan zichzelf denken.

 2.   

  ach duivels 666 stemt in met een tabaksverbod en wil vrijheid op dr*gs gebruik. Wie neemt die bananen club serieus

 3.   

  Waarom wilde FvD voor de peildatum van 31-12-2019 die 40.000 geregistreerde leden hebben?
  Had dat niet iets met subsidie slurpen te maken ?

  1.   

   tja , een heel partijkartel slurpt subsidies en dan ge je de nieuwkomer afbranden op subsidie slurpen in het old boys netwerk , ons cockje heeft kennelijk een zonnesteek opgelopen aan de spaanse costa

 4.   

  Net alsof je aan de slager vraagt waarom de biefstuk op zijn bord zo groot is.

  D66 is failliet, bij de volgende verkiezingen zijn ze weg, misschien wel nul zetels, hetzelfde percentage als de spaarrente.

 5.   

  De huichelaar. Hij is zelf dan maar de politiek ingegaan omdat hij geen cent meer had en niet aan een baan kon komen (bron: Jort Kelder)

  1.   

   kennelijk de juiste instructies gehad van hoofd huichelaar rutte

 6.   

  Van een partijkartel is nooit enig bewijs gevonden. Desondanks blijven Baudet cum suis de term hardnekkig en continu gebruiken. Het is gek dat geen enkele journalist hem hier over heeft bevraagd.

  Partijen framen als een “kartel” staat een zinnig debat bovendien in de weg. Elke partij in het parlement is democratisch gekozen.

  1.   

   ? De roulatie van de falende topambtenaren is duidelijk bewijs lijkt mij. En de verdediging van Rutte voor die falende topambtenaren in het debat met Leijten is voor mij een nog groter bewijs.

  2.   

   QUOTE Van een partijkartel is nooit enig bewijs gevonden END

   Het cordon sanitaire is een grap kennelijk. De groootste partij na de provinciale staten verkiezingen heeft na genoeg nergens deel genomen aan de coalities. Maar volgens brandende bok is er geen partijkartel

   1.   

    @nu ik

    Het “cordon sanitair” is ook nooit bewezen. Ook dit is een onbewezen term die continu wordt herhaald, maar zelfs als men iets voortdurend herhaalt, wordt het nog geen waarheid.

    1.   

     “Het “cordon sanitair” is ook nooit bewezen.”

     Whahahaaahahahaha. Doei trollemans!

    2.   

     Meriadoc Brandebok : Natuurlijk is dit wel bewezen. Indereen is het erover eens dat er rond Wilders (en Baudet) een cordone sanitair is gelegd. Dit is de slogan waarmee verkiezingen zijn gewonnen. Alsjeblieft, doe je niet dommer voor dan dat je bent!

     1.   

      Indereen = Iedereen

     2.   

      @Blitzkrieg

      Nee, daar is helemaal niemand het over eens, behalve dat het er in de PVV-kerk dogmatisch is ingestampt. Van een “cordon sanitair” is echter nooit iets gebleken en bewezen. Als je iets veel herhaalt klinkt het weliswaar op den duur annemelijker, maar dan is het nog geen waarheid.

     3.   

      Indereen = Iedereen die PVV stemt en de van de PVV afkomstige FvD stemmers.

     4.   

      Meriadoc Brandebok : Een beetje zoals jij steeds probeerd door te drammen dat iedereen de EU zo geweldig vind en zo gecharmeerd is van alle voordelen. Houd toch op!

     5.   

      Meriadoc Brandebok :

      Rutte sluit Wilders uit: cordon sanitaire tegen de PVV?
      h**ps://eenvandaag.avrotros.nl/item/rutte-sluit-wilders-uit-cordon-sanitaire-tegen-de-pvv/

     6.   

      Nee complotdenker. Er is géén cordon sanitair in Nederland. Er zijn gewoon te veel programmatische struikelblokken en te veel strategische risico’s voor middenpartijen om samen te werken met extremistische partijen.

      Overigens heeft de PVV de VVD (onder Rutte) uitgesloten om mee samen te werken. Typisch dat als andere partijen de PVV uitsluiten dit meteen “cordon sanitair” heet. #slachtofferdenkers.

     7.   

      Overigens heeft de PVV niet alleen de VVD onder Rutte bij voorbaat uitgesloten om mee samen te werken, de partij heeft ook GL uitgesloten omdat deze in het programma had staan dat de Nederlandse cultuur als zodanig niet bestaat.

      Het is volstrekt begrijpelijk dat Wilders geen mogelijkheid tot samenwerking ziet met een partij die zulks meent, en niemand zal hem dat kwalijk nemen. Jammer dat hij zelf als een klein kind loopt te dreinen dat niemand met hem wil.

     8.   

      Beukman : Je hebt geloof ik de link niet goed bekeken! Geen nood, ik zal je helpen.

      Quote : “De PVV gaat aan kop in de laatste peilingen, maar komt wel steeds meer alleen te staan. Naast de VVD lieten eerder ook al het CDA, de PvdA, GroenLinks, SP en D66 weten niets te zien in een samenwerking met de PVV. Er lijkt inmiddels sprake van een cordon sanitaire tegen de PVV, dus dat het gros van de politieke partijen bewust alle samenwerking met Wilders’ partij omzeilt.”

     9.   

      @Krieg
      Dat hangt af van je definitie van cordon sanitaire.
      In België hebben partijen met elkaar afgesproken om niet in zee te gaan met VB. Dát is cordon sanitaire, en naar mijn mening is het onwenselijk en misschien zelfs wel ondemocratisch.

      In Nederland willen partijen echter onafhankelijk van elkaar niet in zee met de PVV, omdat ze ieder onoverbrugbare principiële en programmatische verschillen zien met die partij. Dat is dus precies dezelfde reden als waarom de PVV niet met GL in zee wilde.

      Kortom: pot, ketel, niks cordon sanitaire.

     10.   

      @Blitzkrieg
      Die link heeft een heel lange baard, want ze is meer dan drie jaar oud, nog voor de laatste Tweede Kamer verkiezingen. Die uitspraak had betrekking op die verkiezingen, twee maanden later. Wilders gaf trouwens later bij de formatie ook aan niet met Rutte te willen samenwerken en met de VVD mits Rutte opstapt, wat in de praktijk ook de VVD uitsluit.

     11.   

      Wat Beukman zegt: een “cordon sanitair” impliceert verregaande afspraken om een partij buitenboord te houden, maar daar is nooit iets van gebleken of bewezen. Dat de afspraken er niet waren, blijkt wel uit het feit dat de rechtse bestuurderspartijen eerder samenwerkten met de LPF en de PVV.

      Het cordon sanitair is een op niets gebaseerde complottheorie.

     12.   

      Meriadoc Brandebok : Het isolement van de PVV is de slogan geweest van de verkiezingen. Complottheorie my ass!

     13.   

      “Het cordon sanitair is een op niets gebaseerde complottheorie.”

      Speciaal voor jou, zuigertje!

      PVV werd de tweede partij van Nederland, dus ging Rutte in zee met CDA, D66 (GroenLinks maar die wilde niet) en CU.

      Zo en nu opflikkeren met je zuigende statements, glibber!

     14.   

      @Blitzkrieg

      Ik krijg de indruk dat hetgeen hier zojuist is geschreven volledig langs je heengaat: een cordon is een overeenstemming tussen alle partijen – middels een algemeen aangenomen afspraak – om een partij uit te sluiten. Van zo’n afspraak is nooit wat gebleken. Het is dus volledig uit de duim gezogen en dwaas om erin te blijven geloven.

     15.   

      Meriadoc Brandebok : Het isolement van de PVV was (en is nog steeds) gewoon verkiezingsretoriek. De PVV zou door de zittende partijen worden uitgesloten, gewoon live tv. Al het handjeklap is gedaan in de achterkamertjes, het is duidelijk dat de PVV vakkundig buiten schot is gehouden. Hetzelfde is met het FvD tijdens de provinciale gebeurd. Het cordone sanitair van rechtse partijen vind in heel Europa plaats.

     16.   

      @Blitzkrieg

      Nee, de rechtspopulisten zijn bij elke doorbraak (de LPF in 2002 en de PVV in 2010) bij de coalitie-vorming betrokken. Er is nooit een afspraak geweest en niemand heeft dat ooit aangetoond. De partijen zijn afzonderlijk tot de conclusie gekomen dat een samenwerking voor de PVV niet voordelig was. Linkse partijen overigens eerder dan rechtse partijen.

      Wilders heeft de complottheorie over het “cordon sanitair” er van meet af aan bij zijn aanhangers ingestampt, maar het is niet waar: het is onzin, lariekoek, onbewezen, flauwe kul.

     17.   

      @Krieg
      Jij lijkt niet te kunnen of willen begrijpen dat in een polderdemocratie als de onze een partij met extreme standpunten zichzelf buitenspel zet bij de formatie-onderhandelingen.

      Vreemd genoeg lijk je wél te begrijpen dat de PVV GroenLinks uitsloot, maar ik heb nog geen kritiek gehoord van jou daarover.

      Echt bont maakte Geert het toen hij de VVD onder Rutte uitsloot van onderhandelingen. Dan ging het dus niet eens meer om onoverbrugbare programmatische verschillen maar om de persoon van de heer Rutte.

      Jij vindt dat allemaal te billijken, maar dat de heer Wilders wellicht als persoon buitengewoon slecht zou liggen bij een heleboel fracties en daarom niet met hem in zee willen, noem je “cordon sanitaire”.

      Het wringt nogal, @Krieg.

 7.   

  Het zijn wel weer die linkse ratten die het weer ontkennen ooooo als baudet wat vind in zegt dan staat heel links op achterste poten in voorzitter Arib zelf zo’n linkse rat kan hem niet eens uit laten praten
  Ik zal zeggen baudet zet hem op
  STEM FVD OF PVV in uit de eu

  1.   

   PVV of FvD.

 8.   

  Een van de vele trucjes van het partijkartel om de macht te behouden.Zorg dat je eigen portemonnee goed gevuld blijft met gemeenschapsgeld en die van de concurrent niet, heb je altijd een stapje voor. Dat weet de huidige kliek goed te regelen!

 9.   

  Tegen het kartel valt niet te vechten!
  Een kans voor de burger: stem tijdens verkiezingen op geen enkele Kartelpartij!

 10.   

  Wat Baudet wilt is democratie, en dat is door de huidige partijen verder uitgekleed. Deze vorm van zelfverrijking is al zolang dat men niet beter weet

 11.   

  Walgelijke d66. en andere mensen kunnen niet eens rondkomen.
  Gelukkig zwakt de invloed van d66 snel af. Het is geen politieke partij meer maar een parasitaire club. Vroeger hadden ze nog doelen om na te streven, nu verzinnen ze allerlei onzin van ons belastinggeld

 12.   

  Ik vind dit een beetje gezeur van Baudet, dit besluit is reeds eerder goed gekeurd en afgesproken, moet je niet gaan piepen als de kiek verdeeld wordt, maar eerder je mondje open trekken.

  1.   

   Dr. Knowswhy : Dan hoor je daarna standaard dat er nog een debat komt en dat ze het er nog wel eens over gaan hebben. Daarna komen ze – in dat toekomstige debat – dat het nu te laat is en dat er eerder over gesproken had moeten worden. We hebben het zelfde spelletje al zovaak gezien, het is werkelijk misselijkmakend.

   Het is steeds ja morgen, en als het dan morgen is zeggen, ja maar dan had je gisteren…

 13.   

  Dan moet Baudet een initiatief-wetsvoorstel indienen. Daarvoor zit hij in de Kamer. Niet om vrijblijvend te mopperen.

 14.   

  Dit huzarenstukje speelt zich recht voor de oogjes van de burger/belastingbetaler af n ons elite links is ziende blind,horende doof n wil bewijzen!?
  Hoe ver heb je je hoofd dan in je achtereind hangen!?
  Weg met deze graaiers asap!

 15.   

  Khadija Arib is anti democratisch omdat zij de marokaanse overheid steunt I.v.m repressie in Rif gedeelte
  Mevrouw arib kan niet in nederland democratisch zijn en in marokko dictatoriaal of je bent democratisch of je bent pro dictatuur zij is hetzelfde als osturk kalkoen

 16.   

  Stem dan NIET op dat inhalige tuig. Stem PVV want dan krijg je er een consequent anti-islam standpunt bij cadeau.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!