Oud-GL-Kamerlid Zihni Özdil: ‘De echte fascisten zijn linkse mensen die geen debat willen!’

Linkse politiek is in verval. Daar hoef je mij niet voor te geloven, maar alleen maar je oor te luister leggen bij voormalig GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. Hij schreef voor Vrij Nederland een lang en intrigerend essay over hoe angstaanjagende linkse ideeën over intellectueel puriteit de nagel aan de doodskist zijn van het vrije debat. “Als we alles bij elkaar nemen en uitzoomen, zien we denk ik de langzame dood van links als vaandeldrager van het publieke belang van een open samenleving. Je mag je überhaupt niet in dezelfde ruimte begeven als rechts, laat staan ermee in debat gaan,” aldus Özdil.

Het gebeurt niet vaak dat we hier bij DDS u doorverwijzen naar een spraakmakend links essay, van een GroenLinks-coryfee op een links medium als Vrij Nederland. Maar vandaag doen we dat dus lekker wil. Want het stuk heeft een indringende en loepzuiver afgestelde boodschap. Auteur Zihni Özdil (tot voor kort GroenLinks-Kamerlid) kondigt het op Twitter al aan met met een prikkelende boodschap: “Waarom linkse mensen die geen debat willen de echte fascisten zijn. Mijn nieuwe essay voor Vrij Nederland.”

Wat er dan in dat essay staat? Nou, laten we eens lezen:

“We zien niet alleen in allerlei peilingen dat linkse mensen veel minder voorstander zijn van de vrijheid van meningsuiting, maar ook in de producties van zichzelf links vindende intellectuelen. Ook in Nederland. Een gerenommeerde linkse wetenschapper aan een universiteit predikte dat ‘GroenLinks en D66 niet fundamenteel verschillen van extreemrechts’ of dat ‘dialoog of discussie met rechts’ irrelevant is.

Klinkt heel radicaal allemaal. Maar wat betekent dat in de praktijk? Een zeer giftige en schadelijke boodschap die mensen aanspoort om zich af te sluiten onder gelijkgestemden. De spreekwoordelijke ogen dicht en vingers in de oren. Een pleidooi voor intellectuele luiheid. Een individualistische wereld waarin ongewenste ideeën niet hoeven te worden aanschouwd. Laat staan de eigen ideeën hoeven te worden aangescherpt.

Vrijzinnigheid dreigt zo te verdwijnen als speerpunt van de linkse, progressieve mens.”

Dus als Donald Trump aanstaande november de presidentsverkiezingen wint. Als Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie de grootste partij van Nederland wordt. Als Boris Johnson de Britse politiek de komende tijd blijft domineren en Salvini de Italiaanse peilingen blijft winnen: denk dan nog maar eens aan de woorden van Zihni. Links heeft dan al die evenementen kunnen keren als ze die onuitstaanbare boycotcultuur maar hadden laten varen.

Maar liever dan dat ze dat doen, schieten de ‘woke warriors‘ aller landen liever zichzelf keihard in de voet. Zelf weten, natuurlijk. Maar dan niet verbaasd zijn als er consequenties volgen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Blitzkrieg

  Wat zeg je? La la la la la, ik hoor je lekker toch niet!

 2. Riesmog

  Links heeft vervelende trekjes, maar legt vinger bij types als Salvini, Trump en Baudet wel op de juiste plek.

  En deze man pleit er ook voor dat dom rechts net zo dom mag loeien als een haat-imam

  1. Top

   En daar is de aanhanger van de NSDAP! Riesmog, het geluid van een terminale roker.

  2. Johnsen

   Precies ben het met je eens!

   1. Mycase

    Randdebiel

   2. Hard

    Wesley Johnsen?

  3. Ron

   Of rechts is niet zo dom maar wil hij het dom loeien van links beperken.
   Fascisme is gelijk aan links.

 3. Rammstein

  Een eerlijk, opmerkelijk en open stuk van Zihni Özdil. De strekking van zijn artikel is geheel juist: linksdenkende gutmenschen sluiten zich af voor elke discussie en elk debat met wat zij noemen ‘populistisch rechts’. Daardoor sluiten linkse ‘progressieve’ mensen zich volledig op in hun eigen gelijk en laten geen ander geluid meer toe.

  Dat leidt op den duur tot een eenzijdige, drooglopende en inerte mening en kijk op de wereld, die op den duur leidt tot volledige verkramping.

  2020 wordt het jaar dat links volkomen irrelevant wordt.

  1. Agios

   Links heeft zich door schaamteloze arrogantie gehaat gemaakt. We komen op een punt dat ze er weinig meer toe doen. Ze hebben het ernaar gemaakt. Ok, exitus!

  2. Cycle25

   En 2021 dat links net zoals Rutte ooit riep tegen PVV gedecimeerd gaat worden.

 4. Evil Zorro

  Bij de laatste peiling in Vlaanderen wordt het Vlaams Belang met 27% de grootste partij. N-VA volgt met 22%.

 5. Bullshit15

  Die linkse ratten ze maken de laatste stuiptrekkingen ze weten dat ze aan het verliezen zijn dank zij jensen horen wij het ware geluid laat npo maar lekker verder liegen mensen met gezond verstand weten wel beter linkse ratten zijn het gevaarlijkste voor ons wat zo’n mooi landje was ze hebben ons landje verkocht aan moslim in aan Brussel stem fvd of PVV in uit eu

 6. Pescador

  ik hoor en lees steeds over dat verschrikkelijke extreem rechts,
  nu weet ik wel dat ik de slimste niet ben, maar ik weet 100% zeker dat er wel een extreem links is die blagen die altijd met monddoekjes voor de wet aan alle kanten met voeten treden zelfs prominenten van groen links en D66 doen daar in mee. zolang als dat soort onzin wordt goed gekeurd zal er niet veel veranderen in nederland , want volgens mij mag je in nederland bij wet geen gebouwen kraken, volgens mij mag je ook niet ongevraagd een boerderij binnen komen, volgens mij mag je ook niet met stenen naar de politie gooien enz enz enz. gelukkig hebben we tegenwoordig een goeie minister van justitie die heeft de maximale straffen verhoogt, niet de minimale maar de maximale. dus nu is het de kunst om een rechter te vinden die de maximale straf eens laat uitvoeren in plaats van in 75% van de veroordelingen minder als de minimale straf uit te delen.

  1. DidiMadloba

   De Nederlandse wetten kennen geen minimumstraffen, dus een lagere straf geven is onzin.

   In landen die wel minimumstraffen kennen moet de rechter zich soms in moeilijke bochten wringen om geen hogere straf te geven dan in een concreet geval gerechtvaardigd is.

   Wilders persoonlijk boete nog dat de wet de rechter de mogelijkheid biedt een verdachte schuldig te verklaren zonder straf op te leggen.

 7. AntiPartijKartel

  Link wil gewoon de macht, niks anders.
  Controle over de hard werkende mensen en belastingen heffen. Klimaat en CO2 zijn nu hun speerpunten, en helaas de hele (top)ambtenarij op elk ministerie is hiermee besmet en maken of breken een minister als deze niet links genoeg is.

  Het failliet van de EU komt eraan….

 8. marco kruidenberg

  Verrassend maar ZEER WELKOM iemand van links die zijn nek durft uit te steken

 9. JFU

  Toch vreemd, dat linkse politici rechtse uitspraken doen als
  ze geen politieke verantwoordelijkheid meer hebben.
  Het zou ze sieren dit altijd te doen…maar daar heb je een rechte rug voor nodig, en die zijn er, op een enkeling na niet.

 10. DidiMadloba

  De stiekeme moslim Zihni Özdil treitert een beetje.

  Waar hij het over heeft is dat “linkse” mensen vinden dat de vrijheid van meningsuiting geen vrijbrief geeft om populistische leugens de wereld in te sturen, om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten

  1. Rammstein

   De stiekeme moslim DidiMadloba lult weer een beetje uit zijn nek.

   Zihni zegt het overduidelijk: “Als we alles bij elkaar nemen en uitzoomen, zien we denk ik de langzame dood van links als vaandeldrager van het publieke belang van een open samenleving. Je mag je überhaupt niet in dezelfde ruimte begeven als rechts, laat staan ermee in debat gaan.”

  2. Ron

   Maar links vind de vrijheid van meningsuiting wel een vrijbrief voor framing, laster en smaad.
   Leugens over divers maatschappelijke onderwerpen valt bij links allemaal onder die noemer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.