Rotterdam komende jaarwisseling vuurwerkvrij! Lokale VVD-fractie helpt totaalverbod vuurwerk aan meerderheid

Gemeente Rotterdam laat er geen gras over groeien! De discussie over vuurwerk leidde in de gemeenteraad nu al tot een meerderheid voor een totaalverbod, met dank aan de Rotterdamse VVD-fractie. Rotterdam is daarmee de eerste (grote) gemeente die een duidelijk standpunt heeft genomen.

De argumenten zijn volstrekt helder. Overal in de stad was er veel overlast en vonden er vernielingen plaats. Vuurwerkvrije zones bleken toch niet zo vuurwerkvrij als gehoopt, net zoals de hulpverleners. Daarbij had Rotterdam ook nog te maken ‘grote groepen jongeren’ die de straten onveilig maakten en zo’n 1.000 meldingen bij de Rotterdamse meldkamer opleverden. Logisch besluit dus.

Opvallend is wel dat de Rotterdamse VVD-fractie hiermee afwijkt van het landelijke VVD-standpunt. Die zijn namelijk alleen voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk en willen ‘minder gevaarlijk’ vuurwerk wél toe blijven staan. De gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV) staat dit onderscheid echter niet toe, dus neemt de Rotterdamse VVD dat ‘verlies’ maar op de koop toe. Beter dan dat heel Rotterdam wéér een oorlogsgebied wordt.

En dit is eigenlijk hoe het overal zou moeten gaan. Gemeentes die zélf kijken naar hun eigen situatie en op basis daarvan bepalen wat zij het beste kunnen doen voor de lokale burgers. Na Rotterdam zullen er vast nog wel een aantal gemeentes dit voorbeeld volgen, maar ik hoop ook dat er gemeentes zijn die het wél blijven toestaan en zeggen: ‘Hier was het niet zo’n teringbende en verliep alles eigenlijk wel soepel, dus dat doen we gewoon weer opnieuw.’ Al zullen die tegen die tijd misschien wel bang zijn voor grote groepen nomadische Rotterdammers…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. nu ik

  Hebben de mafklappers het ook gehad over de handhaving , verkoop verbod en of import verbod of doen de idioten gewoon weer wat symboolpolitiek in het verbodpotje ?

  1. Blitzkrieg

   nu ik : Eerst kabinet Baudet / Wilders zo snel mogelijk een nexit, dan komen bij mij de pijlen uit de kast en wordt het ouderwets feest op straat.

   1. Cootje

    Ik doe dan ook mee

    1. Blitzkrieg

     Cootje : Dit soort spontane feesten zijn het mooiste, je hebt geen uitnodiging nodig want iedereen doet mee.

 2. Cootje

  Wie gaat dat handhaven ???

 3. Kidogo

  Succes met handhaven !! Rotterdam !!

 4. Sergeant Monty

  “Overal in de stad was er veel overlast en vonden er vernielingen plaats.”

  Als de gemeente/overheid consequent wil zijn moeten ze ook maar de alcohol verkoop gaan verbieden.
  Ten gevolge van overmatig gebruik door een kleine groep is er ook ‘veel overlast en vonden er vernielingen plaats’.

  Alcohol geeft jaarlijks meer leed dan vuurwerk.
  Een heel grote groep mensen geniet van alcohol en vuurwerk en weet hier verstandig mee om te gaan.

  Een minderheid maakt er misbruik van en schaadt anderen.
  Maar wie worden er nu gestraft?
  De goedwillenden.

  1. Job Jansen

   Ja hoor Monty,

   De grootste leverancier van alcoholisten en h.o.e.r.e.n.lopers is de Koninklijke Marine.

 5. Vrijedenkert

  Ik ben niet zozeer voor of tegen een vebod maar heb enorm grote twijfels bij het handhaven van dit totaal vuurwerkverbod alleen in R’dam?
  Vele vragen:
  Is het alleen een verbod op het afsteken in R’dam en niet op bezit van legaal vuurwerk?
  Mogen ondernemers in R’am nog wel legaal vuurwerk verkopen of niet?
  Met totaalverbod R’dam mogen mensen uit andere gemeenten nog wel met legaal vuurwerk door R’dam heenreizen of moeten die omreizen?
  Moet de Mareschaussee nu Rotterdamse burgers die in Duitsland of België hun vuurwerk legaal hebben gekocht deze allemaal staande houden aan de grens en in beslag nemen en burgers uit andere gemeenten allemaal fijn laten doorrijzen?
  Gaat Rotterdam dit vuurwerkverbod die ook al heel lang geld de dagen, weken en maanden voorafgaande aan oud en nieuw nu ook handhaven wat men al 50 jaar niet heeft gedaan of niet is gelukt of gedoogd?

  Een gemeente die een totaal vuurwerkverbod invoert en de andere gemeenten niet noem ik volslagen idioterie en geschift, een totaalverbod met open grenzen werkt alleen als dat landelijk en gelijktijdig met aangrenzende landen wordt ingevoerd, al het andere is onzin en niet te handhaven…

  Krankzinnige symboolpolitiek!

  1. Kretoloog

   Inderdaad symboolpolitiek. Grote initiator hierachter is burgemeester Aboutaleb, de salafistische moslim die weer een ‘wapenfeitje’ nodig heeft om te worden herbenoemd voor zijn 3e termijn.

 6. Robert75

  Dan schieten ze toch het vuurwerk buiten Rotterdam af. Wat Rotterdam hier mee doet is dus het probleem die ze zelf blijkbaar niet willen oplossen, verplaatsen naar een andere gemeente.

 7. Henk Albarda

  VVD Rdam, netzo rubberen ruggegraat als rutte. Vuurwerk verbod gaat niets opleveren, de Afrikaantjes en MO’ers gaan net zo makkellijk door met hun illegale vuurwerk. Met een beetje goeie wil stappen er nog weer een paar VVD kiezers op.

  1. nu ik

   zijn er nog vvd kiezers -stemmers- dan ?

   stem sociaal , stem PVV

 8. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Je moet ergens beginnen. Zeker als een feestje uitmond in het smijten van vuurwerkbommen naar hulpverleners / brandweer etc.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.