‘Westerse kinderen hebben islamitische woordje ‘Wollah’ in hun vocabulaire opgenomen… bagatelliseer dit niet!’

shutterstock_270764285
Foto: Jonge kinderen, van wie één met een islamitische muts. Bron: Shutterstock.

Het Arabische woordje ‘Wollah’, waarin gebruikers de islamitische god aanhalen, is bezig met een opmars onder Nederlandse jongeren. Niet alleen degenen met een migratie-achtergrond, zo benadrukt journaliste Kim Boon: “ook Westerse kinderen hebben dit woord inmiddels in hun vocabulaire overgenomen.” Amsterdamse onderneemster Aylin Bilic vindt dat we de opmars van de term serieus moeten nemen.

Zoals elke levende taal zit ook het Nederlands vol met leenwoorden. Voornamelijk uit talen die in omringende landen worden gesproken, zoals het Frans, het Duits en het Engels. Maar vanwege de moderne massa-migratie die in de tweede helft van vorige eeuw op gang kwam, wordt er inmiddels ook flink wat Arabisch toegevoegd aan onze taal. Dat merkte een vriendin van UP!-journaliste Kim Boon. Ook spierwitte en roomblanke Nederlandse kinderen gebruiken inmiddels het woordje ‘wollah’, waarmee ze een beroep doen op de god van de islamieten. Het is geen te geringschatten ontwikkeling, vindt Boon:

“Een vriendin van me werkt met kinderen en vertelde me laatst dat onder die kinderen het zeggen van “Wollah” heel normaal is. En nee, niet alleen onder Turkse/Marokkaanse kinderen, ook Westerse kinderen hebben dit woord inmiddels in hun vocabulaire overgenomen.

Voor de mensen die het vergelijkbaar vinden met het woord croissant of iets dergelijks, dat is het niet: “Met het woordje ‘wollah’ maak je een belofte waarin je Allah je getuige is.””

De zorgen worden gedeeld door Aylin Bilic. Bilic van Turkse origine, VVD-lid en onderneemster. Zij vindt niet dat we lacherig moeten doen over het feit dat dit Arabische wollah de Nederlandse taal is ingeslopen:

“Mensen bagatelliseer dit niet.
In de Turkse taal an sich worden seculiere woorden vervangen door woorden met God of Arabische woorden. Zinnen als:
– ik hoop het
– echt waar
– ik wens etc
Zijn fully islamitisch, in nb de staatstaal.

De diaspora in Europa is er gevoelig voor!”

Wees er dus alert op, willen de twee dames zeggen. Het is meer dan alleen een kreet van hoop, het is ook een stukje kolonisatie van de taal.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

76 reacties

 1.   

  Zegt gvd een VVD’er wie heeft het zo ver laten komen dan VVD in koozoten nu gaan ze blèren terwijl wilders het al jaren roept nu nog steeds maar die word negeerd schaam jullie vuile landverraders donder toch op
  STEM FVD OF PVV in uit de eu

 2.   

  Bedankt voor de waarschuwing. Het heeft mij bewust gemaakt dat ik de laatste tijd idd ook vaker godverwollah en wollahverdomme zeg. Ook zeg ik wel eens wollahdekanker en nondeju, maar dat laatste heeft er niets mee te maken.
  Bedankt DDS.

  1.   

   Haha, godverwollah! Die houden we erin @Zig!

 3.   

  Straattaal van kinderen uit achterstandswijken..waar je mee omgaat wordt je mee besmet…!

 4.   

  Taal leeft, wat reeds lang ingeburgerd is heeft een Jiddische oorsprong. Niks om over die taalverrijking druk te maken. Bijv. Algebra is trouwens een Arabisch woord.
  Tof – goed
  Bolleboos – slimmerik (van ba’al haba’jit = vader van het huis)
  Gabber – vriend (van chaveer = vriend, maat, kameraad)
  Hoteldebotel – in de war, volledig van slag, stapelgek, dolverliefd
  Gein – plezier, lol (van chen = pret, behagen)
  Kapsones – hoogmoed
  Bajes – gevangenis (van bajit = huis)
  Gozer – kerel, makker (van chatan = bruidegom)
  Pleite – weg, verdwenen (van pleta = vlucht)
  ‘Alles kits?’ – kits komt (als gies) uit het Jiddisch en betekent ‘goed’.
  Stiekem – heimelijk
  Smeris – scheldwoord voor een politieagent (van shomer = wachter)
  Noppes – niets
  Gallemieze – stuk, kapot, blut. De uitdrukking ‘naar de gallemiezen gaan’ is hieraan ontleend.
  Wieberen – wegwezen, oprotten (plat Amsterdams, ontleend aan Jiddisch)

  1.   

   Eindelijk eens een nuchtere, verstandige reply op DDS.

  2.   

   Tof(ik).

  3.   

   Bijna alles wat je noemt Oliwier, is van Jiddische oorsprong. De Joden hebben onze taal inderdaad enorm verrijkt.

   Helaas loopt het aantal Joden in Nederland op dit moment sterk terug: ze zijn op de vlucht voor het sterk antisemitische bezettingsleger met moslims van uiteenlopende pluimage. Daarmee loopt ook dat arsenaal aan prachtige Jiddische uitdrukkingen terug en wordt vervangen door het rif-bargoens en arabische straattaal als wollah, kech en ka jam.

   De Joden eruit, de antisemieten erin: het linkse gespuis zweert erbij.

   1.   

    Quote: ze zijn op de vlucht voor het sterk antisemitische bezettingsleger met moslims van uiteenlopende pluimage.
    .
    Hellup, is er een psychiater in de virtuele zaal?

    1.   

     Heb je hulp nodig? Ik begrijp het wel. Geheel getransformeerd naar de ons vijiandig gezinde invasie-, kolonisatie en bezettingsmacht de Islam volg je deze doctrine en hanteer jij ook hun logica. Dus je laat je troosten met leugens. De waarheid doet jou schofferen. Als je hulp zoekt dan adviseer ik je de Gouden Gids of zo ter hande te nemen. Daar tref je misschien een telefoonnummer aan. Hier op DDS heb je niets te zoeken en vandaar ook mijn welgemeende advies hier weg te blijven en je vervuiling achterwege te laten. Misschien kan ook het huisreglement toegepast worden. Een bezem uit de kast kan deze vervuiling ook wegvegen.

   2.   

    Je vergeet even een detail, @Rammstein. 90 procent van de joden is in de oorlog afgevoerd en uitgeroeid. Mede met dank aan een hele hoop kaaskoppen, grof te rubriceren als overijverige NSB-ers, ambtenaren en huis-, tuin- en keukenantisemieten.

    1.   

     Deugman, ik had het over de Joden in Europa in deze eeuw. Dat had je wel door, maar je moest der holocaust er even aan de haren bijslepen – andere munitie had je niet.

     De Joden trekken zich uit heel Europa terug, Beukman. Daar zijn al genoeg alarmerende verhalen over geschreven.

     Tegelijk loopt Europa vol met immigranten van onvervalste antisemitische snit. Wat een wonderlijke coincidentie, vind je niet?

     1.   

      Het was zoals ik al schreef ook maar een detail uit jouw betoog dat ontbrak, @Gutstein, de Holocaust.
      Ik lees dat er in 2015 inderdaad 85 joden zijn geëmigreerd. Het zijn er gelukkig bij lange na niet zoveel als uit sommige Oost-Europese landen. Dat is dan weer het goede nieuws.

     2.   

      Trouw, december 2017: “De Joodse gemeenschappen in Europa verkeren in crisis. Als reactie op de toename aan antisemitische incidenten stijgt de emigratie van West-Europese Joden naar Israël de afgelopen jaren.

      Frankrijk, waar de helft van alle racistische incidenten tegen Joden is gericht (terwijl zij minder dan één procent van de bevolking uitmaken), is koploper. Sinds 2006 zijn zo’n 40.000 Franse Joden naar Israël geëmigreerd, waarvan 20.000 in 2014 tot en met 2016.

      HLN Belgie, 2015: Circa 250 leden van de Joodse gemeenschap in België, die zowat 30.000 mensen telt, zijn naar Israël geëmigreerd in 2014.

      CIDI, 2019: Grote stijging antisemitische incidenten in Nederland, CIDI roept op tot actie

     3.   

      Onze islamknuffelende antisemieten vallen weer over elkaar heen..

     4.   

      De anti-Semieten zijn terug en niet teruggefloten. En het betreft hier de ons vijandig gezinde Islamitische invasie-, kolonisatie- en bezettingsmacht de Islam. En links zag dat het goed was.

    2.   

     Staat mij bij dat Duitsers er ook iets mee te maken hadden.
     Of Nederlanders die een affectie met Duitsland hadden of zoiets.

     1.   

      Je loopt inmiddels ruim een halve eeuw achter, kokkie.

    3.   

     Ik vind dat wel apart, Beukman. In de oorlog zijn idd 6 miljoen joden vernietigd. Ze moesten maar een eigen land krijgen. Nu hebben ze een eigen land, en moeten ze weer vernietigd worden. Het zit die mensen ook niet mee. Eigenlijk zijn ze nergens veilig jammergenoeg.

     1.   

      Quote : en moeten ze weer vernietigd worden.
      .
      Een gewaagde uitspraak, zo zonder verdere uitleg.

     2.   

      Dat is inderdaad treurig, @Ziggy. Je snapt zeker wel dat heel veel Europeanen na de oorlog er vierkant achter stonden dat zoveel mogelijk joden die het hadden overleefd ophoepelden naar Israel. Aldus werd op een nette manier ons “probleem” naar elders geëxporteerd.

     3.   

      Beukman .. Israel bestond pas sinds 1947 dus lul niet zo dom.

    4.   

     Beukman, in Nederland vallen de cijfers idd nog mee. In oost Europa ook wel eigenlijk. Het meest schrijnend is Frankrijk. Hier een stukje uit het RD: Het gevolg was dat veel Franse Joden de afgelopen decennia definitief de koffers pakten. Sinds 2001 vertrokken er gemiddeld zo’n 2000 Joden per jaar uit Frankrijk naar Israël, met pieken van 7000 in 2014 en 8000 in 2015. Trom verwacht dat de trend zal doorzetten. Hij schrijft dat er nog maar weinig Joden in Frankrijk zijn die „diep in hun hart niet ooit heimelijk hebben overwogen om te vertrekken.” De cijfers over antisemitisme in Frankrijk van vorig jaar waren in ieder geval weinig hoopgevend: met 541 geregistreerde incidenten was er sprake van een stijging met 74 procent ten opzichte van 2017.

     1.   

      @ziggy, ik kan niet zo snel recente cijfers vinden, maar begin jaren 90 bijvoorbeeld vertrokken er uit Rusland in een periode van 3 jaar bijna een half miljoen joden.
      Er is daar altijd al veel antisemitisme geweest, denk ook aan de pogroms en aan de grote vlucht naar de VS rond 1900. Antisemitisme is helaas van alle tijden en van zeer vele plekken en culturen.

      Overigens klagen Russische joden dat ze in Rusland joden waren, en in Israel Russen.

     2.   

      Dat zijn idd nog veel heftigere cijfers. Israël heeft inmiddels ook een actief repatriëringsbeleid meen ik. Het is te triest voor woorden. En zelfs Israël wordt continu met vernietiging bedreigd door o.a. Iran.

    5.   

     op je familie foto’s moet je wel wat leden herkennen uit de overijverige ambtenarrenclub

    6.   

     Pitst het je nog steeds dat je socialistische broeders over de oostgrens je geliefde joodse communisten in de oven opstookte? Links moet zijn eigen zonde eens leren bekennen, Mezzo.

 5.   

  Zij vindt niet dat we lacherig moeten doen

  Is inderdaad nergens voor nodig. Waarom lacherig doen over spreektaal?
  Wollah hoor je lang niet zo vaak chill, kut, shit, kapot en vet, maar toch zo vaak dat je het vrij snel ook gaat gebruiken als je veel met jongeren omgaat, zoals ik. Van wollah raak je net zo min geïslamiseerd als je gekerstend raakt van godverdomme.

  1.   

   Er zijn toch al meerdere vakkenvullers ontslagen omdat ze tijdens werktijd het woordje wollah door de supermarkt lieten schallen. Het wordt toch echt niet zo gewaardeerd door het winkelend publiek. En ik vind het persoonlijk ook nergens op lijken. Bewaar je praatjes maar voor thuis of bij je vrienden.

   1.   

    Ziggy, Beukman is concierge op een sosjale akademie in Islamsterdam. Veel gekker en linkser vind je ze niet gauw.

   2.   

    Is godskolere wel geaccepteerd?

    1.   

     Op Koers?

   3.   

    Uiteraard @Ziggy. Godverdomme of godskolere, zoals @Op Koers al opmerkt, kan je beter ook niet zeggen.

    1.   

     Godverdomme en godskolere zijn vloeken, maar wollah lijkt mij eerder een term van aanbidding. Ik heb zelf niets met religies, vind het wel interessant om er iets van af te weten, maar blijf er verder zo ver mogelijk bij uit de buurt. Maar de normalisering van de term wollah, wat eigenlijk een aanbidding is, wekt bij mij toch het vermoeden dat er sprake is van een sluipende islamisering. Na het verminderen van de verzuiling in Nederland in de afgelopen decennia zien we nu dat de samenleving weer religieuzer wordt en identiteitsdenken steeds meer gepromoot wordt door allerhande groeperingen. Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling met het oog op de steeds diverser wordende maatschappij.

     1.   

      Hoedt u voor Duitstalige landen.
      Nadat er duizend maal :” Grüß Gott ” tegen u gezegd is wordt u automatisch in de een of andere kloosterorde opgenomen.
      Wapen uzelf tegen deze ongewenste christelijke overheersing.

     2.   

      Ja kokkie, en als er in China 2500 keer ni hao tegen je gezegd wordt ben je ook een Chinees. Ik heb het hier over Nederland kokkie, niet over Duitsland, sonst hätte ich auf deutsch mit dir gesprochen

     3.   

      Oh, nu snap ik het.
      Grüß Gott is niet gevaarlijk en wollah wel.
      Logisch

     4.   

      Kokkie, ik heb hier in Nederland nog nooit de term Gruss got gehoord. En dat zou ik ook graag zo willen houden. Vaia con dios, kokkie.

  2.   

   Beukhol houdt een warm pleidooi voor de islam en gooit er vervolgens een vloek overheen waarin beukhol God vraag hem te verdoemen…

   1.   

    Hij is een Wesley Johnsen pijper.

 6.   

  Gebroederlijk naast elkaar, dàt vind ik belangrijker. Maar ook het gebruik van de Nederlandse Taal
  met juiste spelling en grammatica (waar het vaak hier aan schort) is gewenst. Arabische woorden, of woorden met een Arabische oorsprong: safari, siroop, swahili, sultan, spinazi, sofa, talk, tamarinde, taboe, exlixer, emir, zijn in ons taalgebied ingeburgerd.

  1.   

   Koffie, schaken etc. ook Arabisch. Iedere taal heeft wel woorden uit een andere taal geleend.

  2.   

   Wesley Op Koers?

   1.   

    XD

  3.   

   Op Koers, kunt u dan in het vervolg het woord ‘elixir’ wel juist spellen aub als u zo aan juiste spelling hecht?

  4.   

   Gebroederlijk naast elkaar totdat blijkt dat er een afvallige tussen zit.

   Dan is stenigen of onthoofden je lot

   stem sociaal stem PVV

 7.   

  Ooohhh jongens we worden overgenomen door de Arabieren… man man man..
  Wat een stelletjes aanstellers hier zeg alsof jullie onder een grot leven..

  We hebben in de jaren 80 en 90 het Surinaamse taal gekend als straattaal
  Zoals jarra voor een gulden
  Een donny een bankoe en nog meer van dat soort woorden na die wind is inmiddels ook weer voorbij gewaaid..

  Dat noemen ze jeugd tijdperk..
  En dat veranderd nou éénmaal met de tijd..
  Mee..
  Net zoals kleding ..
  De tijden van de Levis Chipie en koetjes Spijkerbroek en Australien sportpakken zijn ook Sint de jaren 90 voorbij..
  De Levis zie ik nog wel eens..maar dat is nou éénmaal de trendy waar ook de straattaal in de flow mee gaat..
  Muziek straattaal en kledingsoort tijdperken komen en gaan..

  En minderjarige kinderen doen elkaar nou éénmaal na of hun muziek tv of YouTube idool net zoals wij dat deden in de jaren 80
  De halve basisschool sprak met de stem van
  B.A Baracus van the A-team
  Of Hulk Hogan ..

  EN is de wereld nu vergaan nee.. dacht het niet

  Dus mensen die dit niet weten de hebben zeker geen ervaring in het leven of hebben jarenlang in een diepe grot geleefd.

  1.   

   Wat een bullshit dit is het begin dat de moslims alles overnemen het begon met een moskee nu krijgen we overal kategejamer in nu begint het met taal geloof dat ik ook maar ga emigreren
   STEM FVD OF PVV in uit de eu

  2.   

   Sorry, kleurloze politiek, ik ben in de jaren ‘70 geboren en dacht de jaren ‘80 bewust meegemaakt te hebben, maar blijkbaar heb ik toch iets gemist. Het mooie van The A-team was dat er heel veel kogels geschoten werden, maar er werd nooit iemand geraakt. Het was fictie. Helaas kunnen de slachtoffers van, noem er maar eens een, de Bataclan, dat niet meer navertellen. We leven in de echte wereld waar kogels mensen echt doden. En de wereld zal niet snel vergaan. Dat duurt nog ongeveer 4 miljard jaar. Maar het zal niet aan ons liggen, wij zijn dan al lang weer sterrenstof.

  3.   

   kleurloos is een Nedermoslim die niets op heeft met Nederland

  4.   

   Kom is kijken hier op het schoolplein tussen de burka’s of jij die verstopte autochtoon met blonde haren kan vinden.

   Stop de islamisering , stem sociaal , stem PVV

 8.   

  Maar we zijn toch al 2000 jaar een joods/christelijk/islamitisch land?

 9.   

  “Westerse kinderen hebben islamitische woordje ‘Wollah’ in hun vocabulaire opgenomen…”

  Een mooie reden voor Wilders om weer heel boos over te worden.
  Zijn jaren lange strijd tegen de islam zet niet veel zoden aan de dijk.

  1.   

   Die strijd zet idd niet veel zoden aan de dijk. We zien dat dat bv bij Lidl inmiddels christelijke kruisen weg gefotoshopt worden van afbeeldingen van kerken in Santorini op hun producten tijdens Griekse weken, en de mijter van Sint Nicolaas mist vaak ook het kruis helaas. We schuiven op, maar krijgen er niets voor terug. En dat is, monty, islamisering. We worden niet gezien als gelijke, en stellen ons tegelijkertijd onderdanig op, met een sausje van zelfhaat er overheen. We lijden hier massaal aan het stockholmsyndroom, en laten verstijfd de loverboys hun gang gaan.

   1.   

    “En dat is, monty, islamisering”

    Als het weglaten van enkele kruisjes tijdens een actie week in een supermarkt en het niet hebben van een kruis op de mijter van sommige hulp Sinterklazen een uiting is van islamisering, doen ze het bar slecht.

    Welke gelovig zal door het niet zien van een kruis zich laten bekeren tot de islam?
    Want dat is toch het doel van de islamisering, een groot deel van de Nederlandse bevolking in de islam te laten geloven.
    Als zij dit echt willen bereiken moeten ze net als de missionarissen te werk gaan toen deze in Afrika en Zuid-Amerika en het Christendom verspreide.
    Dat was succesvol.

    Met het weglaten van enkele kruisjes 2 weken in het jaar zal de islamisering niet tot stand komen.

    Geef eens echte voorbeelden hoe de islam jou beïnvloed om ook moslim te worden.

    1.   

     Dan hoeven de kruisjes dus niet weggepoetst te worden.

     1.   

      Klopt. Maar ik had ze ook niet gemist.
      Maar hoe kan het niet tonen van kruizen mensen stimuleren om moslim te worden?

      Ze willen toch islamiseren.
      De missionarissen wisten tenminste hoe je het Christendom moest verspreiden.
      De imams zijn niet zo succesvol.

     2.   

      monty vindt het prima dat ons land zich in rap tempo aanpast aan de islam…

     3.   

      @Fons
      “zich in rap tempo aanpast”

      Waar schrijf ik dat?
      Lezen is niet echt jou sterkste kant merk ik.

  2.   

   monty heeft een zeer warm hart voor de islam, aangezien hij het woordje met hoofdletters schrijft, en voor de taalneu*ers, typt..

   1.   

    “aangezien hij het woordje met hoofdletters schrijft”

    ‘Zijn jaren lange strijd tegen de islam zet niet veel zoden aan de dijk.’

    Waar zie jij hoofdletters?

 10.   

  Dat filmpje van Salaheddine moet voor al die moslimvreters hier wel ontnuchterend zijn. Vrijwel geen moslim die precies weet wat wollah betekent of het zlefs maar interesseert. Eén uitzondering: een soort van gereformeerde islam-docent, die het zeer ernstig vindt dat de naam van Allah ledig wordt gebruikt.
  Waar liggen we eigenlijk wakker van, wollah?

  youtube.com/watch?time_continue=5&v=A5nRhf3LqKE

  1.   

   Aldus de pijper van Wesley Op Koers

  2.   

   ik heb het gekeken, maar het zijn eigenlijk de blanke meelopertjes die het niet weten. Voor de rest weet het overgrote deel toch wel wat de betekenis is. Ook zijn het alleen jonge jongens die er naar gevraagd worden. Niet echt representatief dus.

  3.   

   beukhol heeft geen idee waar hij het over heeft natuurlijk, logisch want hij kijkt met vleselijke ogen en kan het geestelijke niet zien..

   1.   

    Exact!

 11.   

  Afgoderij, occultisme en spiritisme viert hoogtij in Nederland…mensen hebben geen idee..

 12.   

  Integratie moet van twee kanten komen dus dit gaat helemaal de goede kant op. En ik heb wel leedvermaak met de angsthazen die hierin een teken zien van verregaande islamisering.

  1.   

   1 kant van de integratie staat al vanaf 1970 stil mad lola
   Stop de verdere islamisering

   stem sociaal stem PVV

  2.   

   mididildo is zo’n typische nedermoslim die het nog steeds bewust niet wil zien, laat staan begrijpen.

   1.   

    Sterker nog didi is zo’n schuit moslim die verdedigt zich zelf in ze weigert om zich aan te passen aan
    onze waarde in cultuur
    Wij moeten ons aanpassen bij dat schuitvolk in dat is de omgekeerde wereld
    Stem fvd of PVV in uit de eu

  3.   

   Liever een angsthaas en realist dan een linkse blinde dwaas. Laat je vooral neersteken op staat door een 13 jarige NATO.

 13.   

  ““ook Westerse kinderen hebben dit woord inmiddels in hun vocabulaire overgenomen.” Amsterdamse onderneemster ..”

  Daar hield voor mij dit onzin artikel op.

 14.   

  Een paar pakken slaag en het is er zo uit.

 15.   

  Kolonisatie van de taal Tim?
  Ga er maar gerust vanuit dat de kolonisatie van ons land is, van onze vrijheden! En zéker dankzij onze politicy, die moskeeën, islamistische (weekend)scholen en instituten ongebreideld hun gang laten gaan, want … inclusie/diversiteit, goddienstvrijheid, niet-geschikte wetgeving oftewel pure domheid, naiviteit en vooral deugen.

  Ja Tim, naast deze dames waarschuwt Geert Wilders (naast wijlen Hans Janmaat en Pim Fortuyn) al jarenlang en continue voor deze overheersing en is ook hij is net als zij toen (Hans en Pim) racistisch en facistisch, hé!

 16.   

  De mazzel met jullie wolah; het is gewoon een verberbaring van het Franse voilà. Die eigen taal van de berbaren is op zich al één groot spraakgebrek, vandaar.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!