Wilders herdenkt Charlie Hebdo-slachtpartij, precies vijf jaar geleden: ‘Niets veranderd, islamisering gaat door!’

Geert Wilders herdenkt vandaag de aanslagen op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. De PVV-fractievoorzitter is niet tevreden met wat er in het tussenliggende halve decennium gebeurd is. Alle dramatische ontwikkelingen die hebben geleid tot de slachtpartij in hartje Parijs gaan gewoon door, zo beweert het markante Kamerlid.

PVV-leider Geert Wilders herdenkt dat vandaag precies vijf jaar geleden de verschrikkelijke Charlie Hebdo-aanslagen plaatsvonden in Parijs. Een halve redactie werd uitgemoord, vanwege een paar cartoons die door lichtontvlambare moslims als beledigend waren aangemerkt. En dus moest er een flinke moordaanslag plaatsvinden om de islamitische ‘eer’ te beschermen. De daders? ISIS-gekken die het destijds nog bloeiende Kalifaat een warm hart toedroegen en vonden dat Europa moest bloeden. Letterlijk.

Op Twitter toont Wilders voor de gelegenheid enkele cartoons over de lichtgeraaktheid en de lange tenen van moslimfundamentalisten en -terroristen. Ook krijgen Westerse regeringsleiders een veeg uit de pan. Ze hebben onvoldoende gedaan om de neerwaartse spiraal van geweld en terrorisme te stoppen, vindt Wilders. Hij ziet de oplossingen in “stop islam” en een “First Amendment”. Dat eerste is natuurlijk… wat vaag en onuitvoerbaar, en dat tweede – een ongelimiteerde vrijheid van meningsuiting – zal geweld niet stoppen.

Maar goed, vandaag is wellicht niet de dag om écht uit te halen naar een man die al vijftien jaar beveiligd wordt, omdat met hem anders hetzelfde gebeurt als de Franse cartoontekenaren vijf jaar geleden op een redactievergadering in Parijs. Vandaag is de dag om nog maar eens te bevestigen: Je suis Charlie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Veteraan

  Er lopen hier in NL en Europa erg veel moslims rond.
  En moslims zijn diegene die de aanslagen plegen, verward of niet al is dit bijna onmogelijk om niet verward te zijn als je in sprookjes gelooft met een gewelddadige inslag. Soort van Hans en Grietje met heel veel heksen.
  Dus 1 + 1 = een dikke 2 miljoen opblaas moslims in NL.

  Poeh, best wel veel eigenlijk vind je niet ?

  1. DidiMadloba

   Nog geen 6% van de Nederlandse bevolking is moslim, daarvan is zeker de helft niet actief meer in zijn geloof. Het handjevol vrome moslims die overblijven zijn zeker lang niet allemaal potentiële terroristen.

   Moslimangst is business. Voor politici. En voor krantjes. Gadver.

   1. RvdBe

    Kun.je nagaan wat 6% weten te verzieken voor 94%.
    Gadver.

 2. Hard

  Vandaag vijf jaar geleden zaaiden moslim-extremisten dood en verderf op en nabij de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Keyvan Shahbazi staat stil bij de prijs die twaalf Fransen betaalden voor de vrijheid van meningsuiting en projecteert dit op de Nederlandse samenleving. „Weren wij ons tegen angst en terreur? Of kijken wij laf de andere kant op?”

  Welke prijs bent u bereid voor de vrijheid van meningsuiting te betalen?

  Een vraag die de meeste Nederlanders niet hoeven te beantwoorden. Omdat die prijs al in het verleden door anderen voor ons is betaald. Daar profiteren wij van en vaak beseffen we niet dat de vrijheid waar wij van genieten niet vanzelfsprekend is, en dat het eindig kan zijn.

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde een enkele Amsterdamse politieman mee te werken met de bezetter. Maar de meerderheid werkte wel mee. Iemand die het beter had kunnen weten zei ooit tegen mij, dat zij die meewerkten geen andere keus hadden. Maar er is altijd een keus. De juiste formulering zou zijn dat het weigeren een hoge prijs had, en dat zij niet bereid waren die prijs te betalen. Maar een enkele held was daar wel toe bereid.

  Op de dag af vijf jaar geleden, hebben ook twaalf moedige Parijzenaren die prijs betaald. Zoals eerder, in 2004 in de Linnaeusstraat, waar een Amsterdammer die prijs had betaald. Zowel de medewerkers van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo als Theo van Gogh waren zich er wel degelijk van bewust dat ze een grens overgingen die ernstige consequenties voor hen kon hebben. Toch hebben ze ervoor gekozen om niet toe te geven aan angst, aan terreur. De angst dat ze de hoogste prijs zouden betalen voor het verdedigen van onze vrijheid tegen tirannie. Het is namelijk veel makkelijker om vrijheidsstrijder te zijn na de strijd, dan tijdens de strijd.

  Nog makkelijker is het om te ontkennen dat er überhaupt een strijd is. Je hoeft namelijk alleen maar de andere kant op te kijken.

  Er zijn veel misverstanden over de grens die Van Gogh en de redactieleden van Charlie Hebdo over gingen. Die grens ligt niet bij het beledigen van de moslims, de hoofdbedekking van vrouwen of weerstand tegen een moskee. Die grens ligt bij het ontheiligen, beledigen en bespotten van de ideologische heiligdommen van de islam. Dat zijn voornamelijk de Koranteksten, de profeet Mohammed, de Kaäbah (het kubusvormige heiligdom in Mekka) of Allah zelf. Op die ontheiliging wordt door geweldpleging uitzondering geëist. Oftewel: wie bespot of beledigt, is zijn leven niet zeker. U mag de Bijbelteksten, Jezus Christus, de god en welke kerk dan ook ontheiligen, beledigen en bespotten. Maar de islamitische heiligdommen wensen zich niet te onderwerpen aan de vrijheid van meningsuiting.

  De geëiste uitzondering betekent wel een voorbehoud op een van de grondslagen van onze democratische rechtsorde. Het principe dat niet ideeën en denkbeelden rechten hebben, maar mensen. Dat de vrijheid om te ontmaskeren, te ontheiligen en te bespotten geldt voor alle ideeën, of ze met geweldpleging een uitzonderingspositie willen afdwingen of niet.

  En hier ligt de kern: zijn wij als samenleving bereid de prijs te betalen voor het afwijzen van die uitzonderingseis, of kijken wij laf de andere kant op?

  De signalen die ik tot nu toe krijg – ook uit de krantenwereld – stemmen mij niet optimistisch. Dat is, schandelijk genoeg, ondanks de hoge prijs die is betaald door die moedige Amsterdammer en die twaalf moedige Parijzenaren.

  Telegraaf, dinsdag 7 januari 2020

 3. Bolkestein

  De zelfcensuur jegens de Islam begint steeds angstwekkendere vormen aan te nemen. De Islam ruikt onze zwakte. De Islam ruikt bloed. En dat zal de Islamitische agressie naar een hogere versnelling brengen. Europa moet de Islam elimineren voordat de Moslims ons uitroeien.

  1. Marija

   “De Islam” ruikt niet onze zwakte, de Islam weet al van 1975, dat niets hen in de weg zal worden gelegd, integendeel.
   De weg wordt/is al vrijgemaakt, alles t.b.v. de omvorming van Europa, overeengekomen in de Resolutie waar ik al vaak naar verwees.

 4. Bullshit15

  De islam is al de baas kijk in amsterdam nu willen ze weer een kerst boom verbod onder de mom van het miljo gezeik de ware waarheid durven ze niet te benoemen wij worden helemaal kapot gemaakt door die linkse ratten in de islam weet dondersgoed dat wij geen politie in leger meer hebben dat hebben ze zelfs kapot bezuinigd maar denk er wel om als het zover is
  Is er geen land die ons helpt allemaal dank zij die linkse ratten
  Widers die denkt er tenminste aan waar zijn die andere hufters juist die kijken liever de andere kant op daarvóór krijgen ze een dikke 10
  Stem fvd of PVV in uit de eu

 5. Rosasolis

  Natuurlijk moet Wilders reageren op de Charlie Hebdo aanslag van 5 jaar geleden. Maar terwijl Frankrijk denkt met veel verdriet terug naar deze aanslag, kwamen er sindsdien geen Mohammed cartoons in dit land. Maar dat kan Wilders niet schelen. Van de herdenking van Charlie Hebdo, krijgt hij aandacht voor zijn Mohammed cartoon wedstrijd, die enkele weken geleden toch plaats vond, ondanks het uitspraak van de rechter die deze “wedstrijd” verbood. Waarschijnlijk heeft Wilders plannen voor een jaarlijkse
  Mohammed wedstrijd…het zou velen niet verbazen. De gevolgen hiervan zou eens heel gevaarlijk kunnen worden. Deze cartoons zijn een gevaarlijk methode om haat
  aan te wakkeren.

  1. Bullshit15

   Jij bent net zo’n angsthaas waarom mag God wel beledigd worden in de islam niet gasten als jij gaat dit land naar knoppen dank je wel
   Stem fvd of PVV in uit de eu

   1. Rosasolis

    @Bullshit15. Is het toetsenbord op je laptop soms kapot? Waarom geen komma’s en punten?

  2. Politiek Profeet

   knettergek
   Busje komt zo ,busje komt zo …eventjes wachten en het busje komt zo.

  3. nu ik

   cartoons zijn geheel ongevaarlijk , tekeningen op een stukje papier

 6. Lefty

  Als je Wilders’ gedachtengoed in praktijk wil brengen zul je alle moslims moeten uitroeien. Lijkt me geen optie. En ja, de geschiedenis herhaald zich: in de middeleeuwen en verder heeft het ‘superieure’ blanke ras de helft vd wereld uitgebuit en afgeslacht. Misschien zijn wij in de toekomst aan de beurt. Wie zal het zeggen..shit happens.

  1. Bullshit15

   Dat zegt i helemaal niet je moet luisteren hij zegt kort gezegt grenzen dicht in terug sturen in uit de eu wie kan daar op tegen zijn

   1. DidiMadloba

    Uh, dan moet hij er ook bij zeggen hoe hij dat doel denkt te kunnen realiseren.

    Maar als typische populist zeurt hij almaar om het onmogelijke, waarbij hij uiteraard altijd anderen de schuld geeft.

 7. Jack Flash

  Quote;”Niets is veranderd”.
  Nietwaar,het is erger geworden.
  Stem PVV/FVD.

 8. DidiMadloba

  Wilders zou eens in de spiegel moeten kijken. Door almaar te hakken op moslims maakt hij zich bij hen zo gehaat dat de heethoofden onder hen tot terroristische daden komen.

  Ik denk dat je Charlie Hebdo ook wel een verwijt kunt maken. Dit ooit spraakmakende blad was een beetje aan lager wal geraakt, dus probeerde het eens met een lullige poging te testen hoe lang te tenen van moslims zijn. Het antwoord bleek een heleboel mensen het leven te gaan kosten.
  De vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief om te kwetsen. Die vrijheid dient allereerst als verbod voor de overheid onwelgevallige kritiek te verbieden, en niet om het business model te faciliteren van aan lager wal geraakte journalisten (en hoogleraren).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.