Boeren komen met eigen berekening rondom stikstofuitstoot! Wilders gebruikt dit onderzoek tegen Rutte: ‘U maakt de boeren kapot!’

Wilders heeft weer wat gevonden om Rutte uit te foeteren, een onderzoek van een boerenbelangenorganisatie naar de uitstoot van stikstof door boeren. Een gevalletje WC-eend waarschijnlijk. Voor Wilders een uitgelezen kans om Rutte online weer te kakken te zetten, maar de vraag is hoe relevant dit onderzoek is. 

De overheid, en haar onderzoeksbureaus, menen dat de boeren verantwoordelijk zijn voor zo’n 46 procent van de stikstofuitstoot. De boeren hebben hun eigen berekeningen gedaan en zij komen uit op 26 procent. Een flink verschil dus. Het RIVM zou er dus volgens de boerenbelangenorganisatie zo’n 20 procent naast zitten. Dit is geen malse beschuldiging.

Het klopt dat er een enorme onzekerheidsmarge is bij de berekening van de uitstoot per boerderij – het kan oplopen tot 70 procent qua onzekerheidspercentage. Toch is het een boude claim van de belangenorganisatie dat hun cijfers wel compleet accuraat zijn. Ook zij gebruiken dezelfde cijfers als het RIVM.

Wellicht dat de regering nu eens geld moet vrijmaken voor nieuw onderzoek zodat we een gedegen uitslag krijgen.

Dan kunnen we zien of Wilders gelijk heeft gekregen met zijn Tweet.

Wilders beweert namelijk dat Rutte expres verkeerde cijfers gebruikt, maar dit valt lastig te bewijzen. Een claim, waarvan wij hopen dat we daar binnenkort een antwoord op krijgen. Want nu laat de overheid iedereen in het ongewisse.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Mikael Blomkvist

  Op zichzelf is het een zeer goede ontwikkeling dat Wilders zich nu wel op wetenschappelijk onderzoek wil baseren.

  1. ome

   Mikael Blomkvist eeuwige gebande?

   1. Luu Gar

    Ome trol?

    1. Rogul

     Klopt, Ome Lul.

  2. Ego-non-solus

   Wetenschappelijk? Dass war einmal! Sinds de wetenschap is gepolitiseerd (“wiens brood men eet et cetera…”) staat de uitkomst van tevoren vast. Namelijk dat wat de opdrachtgever als input heeft meegegeven.

  3. Fonz

   Uiteraard doet Wilders dat altijd en ook objectief dat kan van klimaatreligieuze Yasser Klaver, Rubberen Jette en Timmerfrans niet worden gezegd, wij begrijpen jullie klimaatreligie, daar mag niet aan worden getoornd natuurlijk..

 2. ome

  Er bestaat dan ook geen stikstofcrisis. Het is een administratief verzinsel om landbouwgronden te onteigenen zodat er zonnecollectoren en windturbines op gezet kunnen worden, het is een verzinsel om huizen te kunnen bouwen.

  1. 75

   ome@ Helemaal gelijk de spijker op z’n kop.+++++++++++

  2. Fonz

   Precies Ome, die is er ook niet..

   1. Rogul

    Fonz denkt dat als hij ogen dichtdoet niemand hem kan zien.

    1. Fonz

     dat denkt rogul over ped*filie en islam

  3. Antihedo

   Gemakkelijk praten van achter de geraniums

  4. Antihedo

   Het is niet eenvoudig om een dergelijk onderzoek uit te voeren. Neem bijvoorbeeld het gebruik van de stalwassers. In het verleden zijn er veel stalwassers gebouwd (met veel subsidie van de overheid). Een stalwasser kan een ammoniakverwijderingsrendement van ongeveer 80% halen, mits deze goed onderhouden wordt. Onderzoek in de praktijk bleek echter dat een deel van de stalwassers niet eens gebouwd is, een groot deel niet aan stond om energie te besparen een groot deel te slecht onderhouden was om een goed ammoniakverwijderingsrendement te halen. Met welk getal ga je dan rekenen? Het rendement op papier of probeer je de werkelijke emissie in te schatten? De stukken en reacties hier zijn vaak amusant maar niet altijd gebaseerd op enige vorm van kennis.

 3. Kretoloog

  Gehoord vandaag, de voorman van Farmers voor Defensie zei: “Die clown van Wilders wil ik niet op het podium”.

  De PVV is kennelijk toch niet zo populair bij die boeren.

  1. Willem Bever

   @ Kretoloog ze moeten vooral bij het CDA en CU blijven ……Als Wilders volgens FDF een clown is dan vraag ik me hoe de andere pakweg 128 kamerleden omschreven kunnen worden.

   Maarja FDF heeft een verleden met eigenaardige uitspraken

   Ik bedoel maar FDF choose your friends carefully

 4. Meriadoc Brandebok

  Mesdag Zuivelfonds. Wie betaalt, die bepaalt.

  1. Fonz

   Dat klopt, wij van wc-eend adviseren wc-eend, wij van de klimaatreligieuzen leugenaars adviseren klimaathysterische veranderingen

  2. Kretoloog

   “Wie betaalt, die bepaalt”

   Dat geldt ook voor het RIVM. Dat instituut wordt betaald door de Rijksoverheid. En reken maar dat het RIVM opschrijft wat zijn opdrachtgever (= het rijk) wil horen.

 5. Jack Flash

  En de NPO maar weer liegen.
  Het support onder de bevolking zou van 89% naar 49% zijn gegaan.

 6. rujoleki

  Als de boeren niet massaal op de PVV of het FvD stemmen dan r a ken ze alles kwijt.

 7. Lex

  Ik hoop echt dat dit kabinet gaat sneuvelen door dat verschrikkelijke milieu akkoord.

  Liefst gisteren nog.

  Wat een poppenkast alleen een administratieve maatregel om Brussel te paaien. En om een baantje in Brussel bij de EU veilig te stellen.

  Want ach ach ach wat willen ze Rutte Teflon toch zo graag in de EU hebben.

 8. Drollevanger

  Hier wordt al automatisch gesteld dat stikstof slecht is voor planten en het milieu.
  Beste mensen via stikstof, dat 78.9% uitmaakt van onze atmosfeer, groeien de meeste planten beter en uitbundiger.
  Stokstof is net als CO2 onontbeerlijk voor alle leven.
  Hoe zijn we in vredesnaam op al die idiote ideeën gekomen.
  Komt dat soms doordat in dit land de meeste mensen in steden wonen en geen flauw vermoeden hebben hoe de natuur echt werkt?
  Laten wij ons tegenwoordig van alles en nog wat wijsmaken door poenige figuren met graaihanden die op een landhuis met stalknechten wonen?
  Want iemand verdiend fiks aan deze waanzin.

  1. Antihedo

   Ik ben blij dat jij het snapt en dat je je diep in de materie hebt verdiept.

 9. ReneR

  Rutte is een aartsleugenaar, dus Wilders zal wel gelijk hebben in deze. Er komt geen waarheid uit die slang van een Mark Rutte.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.