Oeps! “Inclusieve” rustruimtes HvA gekoloniseerd door biddende moslimstudenten, niet-moslims weggetreiterd

De rustruimtes binnen de Hogeschool van Amsterdam zijn het onderwerp van een rel geworden. Een groep islamitische studenten is het er niet mee eens dat het lokaal ook toegankelijk is voor niet-moslims en eist meer plek voor gebedskleedjes en een minder neutrale, en meer islamitische, aankleding. Wie het gewoon als rustruimte wil gebreken is de pisang: die wordt onderdeel van een ‘incident’.

Op papier klinkt het superinclusief en heel erg prettig en multiculti enzo: een rustruimte binnen je instituut voor hoger onderwijs, waar iedereen ongeacht kleur, geloof, geslacht of studie binnen kan wandelen voor een momentje reflectie of stilte.

Tot zover het idealisme. Want in de praktijk gebeurde er echter dit binnen de rustruimte van de Hogeschool van Amsterdam:

“Is iedereen welkom in de rustruimtes op de HvA? Als je de spelregels voor het gebruik van de speciaal ingerichte ruimtes voor ‘reflectie of meditatie’ bekijkt wel. Maar in de praktijk blijken de rustruimtes, die in 2017 werden geopend, niet zo inclusief te zijn als gehoopt.

Vooral veel Islamitische studenten gebruiken de rustruimte voor hun dagelijkse gebeden. Daar is de rustruimte óók voor bedoeld, maar het is niet de bedoeling dat die ruimte enkel daarvoor geclaimd wordt. Onlangs vond een incident plaats waarbij een niet biddende aanwezige in de rustruimte door anderen werd geïntimideerd, zo meldt de facilitaire dienst desgevraagd.”

De HvA moest onlangs sloten op kastjes vervangen, omdat studenten die hadden opengebroken om er bidkleedjes in neer te leggen. Je snapt: heel vroom allemaal, kasten slopen in de bidruimte. Ook krijgt het bestuur van de seculiere school de vraag om de ruimte meer als religieuze ruimte in te richten en die vermadelijde bidkleden een prominentere plek te geven. Vooralsnog gaat de HvA niet in op de verzoeken. Maar ja, het is Amsterdam hè. En die stad zal en moet nu eenmaal het meest inclusieve walhalla van het land zijn.

We wachten dus met ingehouden adem af hoe deze rustruimtesaga zich verder zal ontwikkelen…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Bockbeer

  Dropje?

  1. Hard

   Dropje?

 2. Jack Flash

  Ik heb laatst “toen was geluk heel gewoon ” zitten kijken op youtube.
  Je zou van gekkigheid op Jaap Kooiman gaan stemmen.
  Druuuiiiit!

  1. Bockbeer

   In Voor en Tegenspoed staat ook op YouTube, ook geweldig. Met Fred Schuit. (Rijk de Gooijer)

 3. Fonz

  Ja het valt best mee toch die islam! hè

 4. Michael M

  We geven onze hele hand. Wat geef je nog meer? Daarna stank voor dank. De NOS zend dit soort nieuws niet uit. We gaan kopje onder door onze eigen goedheid waar dankbaar misbruik van gemaakt wordt, tenzij je dit niet vindt en 1 groep alles te vertellen krijgen en anderen niet? Dat is belachelijk en om te janken.

 5. claus

  In de statuten van de Hogeschool van Amsterdam staat dat rustruimten voor iedereen toegankelijk zijn, dus elke vorm van islamitisch gezeik en tegenstand is niet legitiem!
  Klaar is kees, alles was en is duidelijk!

  1. Original NL

   Ho ho Claus..we hebben het hier over islamsterdam…!

   1. claus

    original NL,
    och ja, sorry!
    Daar heerst de sharia, was me even ontschoten!

 6. Original NL

  Quote…..moslims en eist……….
  Klagen, chanteren en eisen.
  De 3 “geboden” van de islam.

 7. ikweetwatikwil

  Geef je ze een vinger , pakken ze je hele hand. Zeg je er wat van, dan moet je niet zo moeilijk doen racist.

 8. Steiner

  Hoog tijd voor een razzia.

 9. Hendrie1963

  Je mag er niets van zeggen. Dan krijg je weer van die linkse landverraders van racist en facist. Meer woorden kennen deze sukkels niet.

 10. Politiek Profeet

  Oeps, welnee, niks aan de hand…halalsema en haar islamlikkers kruipen op hun knietjes om vooral niet te laten zien hoe de islamisering in ONZE hoofdstad doorwoekerd.

 11. Beukman

  Het valt gelukkig allemaal erg mee.
  Er is in totaal /EEN niet-biddende bezoeker weggetreiterd, zo blijkt uit het artikel. Dat is waarschinlijk minder dan op een gemiddeld congres van het FvD.
  En verder:

  In 2019 evalueerde de facilitaire dienst de rustruimtes al eens op verzoek van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR). Zij vroegen aan gebruikers of ze tevreden waren over de rustruimtes. Dertig procent van de ondervraagde gebruikers gaf aan ontevreden te zijn.
  Ze klaagden onder andere over het feit dat ze geen gebedskleedjes mochten achterlaten, dat er te weinig ruimte was om te bidden. Andere gebruikers klaagden juist over het feit dat de ruimtes voor gebed gebruikt worden. De meest opvallende klacht gaat over vermeende ‘seksuele activiteiten’ die in een van de rustruimtes zou hebben plaatsgevonden.

  1. ikweetwatikwil

   Dertig procent van de ondervraagde gebruikers gaf aan ontevreden te zijn.
   Ze klaagden onder andere over het feit dat ze geen gebedskleedjes mochten achterlaten, dat er te weinig ruimte was om te bidden. Andere gebruikers klaagden juist over het feit dat de ruimtes voor gebed gebruikt worden.

   Kop in het zand Beukman ?

   1. Scheve Tinus

    @Kop in het zand Beukman?

    Echt meters diep!

  2. Buzz68

   Kom je ook naar nieuwjaarsborrel van FvD vandaag in Utrecht. Kun je zelf een beetje de fijne sfeer proeven in de partij. Zal je niet tegenvallen.

  3. Blitzkrieg

   Beukman :
   Quote :
   “‘Er is geen reden om de spelregels aan te passen’
   De dienst vroeg ook om tips om de ruimtes te verbeteren. De antwoorden varieerden van ‘gebedskleding en kleedjes laten liggen’ en ‘meer inrichting als gebedsruimte’ tot het verzoek om een dartbord op te hangen.”

   De ene wil zijn gebedskleedje laten liggen en de andere wil een dartbord, volgens mij is er een burgeroorlog aan de gang op het HvA.

 12. Heras

  Je moet ook niet toegeven hé.
  Het is een ruimte voor algemeen gebruik.
  Eis dat ook op; als schoolbestuur.
  Er staat ongetwijfeld, rondom de school een moskee.
  Laten ze daar de afgod aanbidden.

 13. Vrijedenkert

  Eisen, claimen en het zichzelf toe eigenen is een bekende tacktiek en als het ene biunnen is gaat men voor het volgende…

 14. P. Breetveld

  Geen overleg maar eisen. Zo te zien buigt er ook een blanke griet schijnheilig mee

 15. rujoleki

  Het kan volgend jaar allemaal voorbij zijn met de islam en de asielparasieten.
  Maar alleen als u op de PVV of het FvD gaat stemmen. De PVV zet een ieder uit die hier niet hoort te zijn.
  Stem op de PVV of het FvD. De rest van de partijen zijn voor de islam en de asielparasieten.

 16. Fonz

  Gebedsruimte kun je niet delen, er kunnen namelijk geen 2 heren gediend worden en de Almachtige God Schepper van hemel en aarde is de enige ware God, er is geen God buiten JHWH..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.