IMG 20191112 151839

Peiling onder CDA'ers: driekwart steunt lokale samenwerking FVD, maar landelijk is een ander verhaal

Geen categoriefeb 25 2020, 15:00
Uit een peiling door EenVandaag, waarbij ruim 1.200 CDA'ers zijn bevraagd, blijkt dat zij behoorlijk positief staan tegenover samenwerking met Forum voor Democratie. Al geldt dat wel alleen voor samenwerking op lokaal niveau.
De provinciale afdelingen van CDA, VVD en FVD houden de gemoederen flink bezig. Na alle uitspraken van FVD-voorman Thierry Baudet was de verwachting dat beide partijen FVD uit zouden sluiten, net zoals ze bij de PVV hebben gedaan. Maar dat gebeurde niet. Er leek wel wat twijfel te zijn en er was zeker sprake van een afwachtende en argwanende houding. Een cordon sanitaire bleef echter uit. Noord-Brabant kreeg alle ruimte om te experimenteren met samenwerking met Forum.
EenVandaag wilde weten hoe dit bij CDA'ers werd ontvangen. En wat blijkt? Driekwart vindt de provinciale samenwerkingspoging een prima idee. Maar een kwart van de ondervraagden is ook bang voor 'een herhaling van 2010', waarmee ze op de samenwerking met de PVV doelen.
Voor landelijke samenwerking lijkt er een 50/50-verdeling van voor- en tegenstanders te zijn. Ook bij VVD'ers is er nog altijd 44 procent die niet met Forum wil samenwerken op landelijk niveau.
Het lijkt er dus op dat, wat samenwerking met Forum betreft, de deur op een kier staat maar met de hand nog stevig op de deurklink, stevig vastgepakt om op ieder moment de deur hard dicht te kunnen trekken. Bij de bestuurstop van zowel het CDA als de VVD is er het besef dat het wellicht de enige mogelijkheid is om te kunnen regeren. Maar als Baudet de achterban van die partijen tegen zich in het harnas blijft jagen, maakt hij het zichzelf alleen maar moeilijker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten