Trouw brengt FVD en PVV in verband met dodelijke nazi-aanslag in Duitsland: ‘Het een voedt het ander!’

Het is inmiddels vaste prik geworden. De slachtoffers van een terreuraanslag die gepleegd is door een extreem-rechtse nazimaniak zijn nog niet begraven, of de Nederlandse pers heeft de discussie al geopend of Geert Wilders en Thierry Baudet de afschuwelijke massamoord in het Duitse Hanau in de schoenen kan worden geschoven.

Het is de dag na de verschrikkelijke aanslag in Hanau, waar tot dusverre 10 mensen zijn doodgeschoten door een racistische omvolkingsdenker. Extreem-rechtse vingerafdrukken zijn overal te vinden in het manifest van de schutter. Maar Trouw wil natuurlijk graag weten: ja, leuk en aardig, maar kunnen we Nederlandse politici deze bloederige aanval in de schoenen schuiven. En dus – hop! – verschijnt dit artikel:

“In hoeverre hangt rechts-extremisme samen met de democratisch gekozen extreemrechtse partijen als PVV en Forum voor Democratie? “Het een voedt het ander wel, vermoed ik, maar ik durf niet te zeggen of er een direct verband is. Het leidt wel tot normalisering van extreemrechtse retoriek waarbij minderheden worden ontmenselijkt. Maar of dat leidt tot meer rechts-extremistisch geweld?””

Het citaat is overigens afkomstig van radicalisme-onderzoekster Nikki Sterkenburg. En zij is er niet zo tevreden mee dat Trouw die speculatie nu heeft afgedrukt zonder de disclaimers die ze er wel degelijk bij had willen zetten: “Overigens wilde ik aan de laatste alinea toevoegen dat er gewoon simpelweg meer onderzoek nodig is voor je zulke conclusies kan trekken, maar dat zal wel niet meer hebben gepast.”

Nee, voor een nuchtere pas op de plaats was geen plek meer bij Trouw. De aanval zal en moet in de schoenen worden geschoven van de politieke vijanden van de krant.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

124 reacties

 1. Lambieck

  Vreemde uniformen heeft de Duitse politie tegenwoordig.
  Die dame is wel duidelijk herkenbaar als extreem rechts.
  Dat ziet iedereen.

  1. Blitzkrieg

   Dit is een reactie van een trol, dat ziet iedereen.

   1. Lugor

    Dit is een reactie van een FvD buikspreekpop, dat ziet iedereen.

    1. Blitzkrieg

     #NEXIT #StemZeWeg #Boeren #OokHierom #FVD #PVV

     1. Dropje

      Het begon ooit met rassenhaat en daarna de Blitzkrieg
      Dat moet u toch wel aanspreken toch ?

     2. Ron

      @blitz het spreekt links aan dat er wordt gezegd ” het een voed het ander” maar begrijpen doen ze het niet.

     3. Blitzkrieg

      Dropje :
      Quote : “Het begon ooit met rassenhaat en daarna de Blitzkrieg Dat moet u toch wel aanspreken toch ?”
      De blanke is de nieuwe gehate, in het bijzonder de blanke man. De blanke man is de moderne Jood. Het nieuwe arische ras is de nieuwe onherkenbare niks-mens die luisterd naar de naam Europeaan. Rassenhaat, ik spreek en strijd elke dag tegen mensen zoals jij, de nieuwe hitler is guy verhofstadt die zegt dat alle soevereiniteit moet worden overgedragen. Ik heb niks tegen welk ras dan ook, ik heb een pest hekel aan mensen als jou die mensen tegen elkaar uitspelen. We moeten zo snel mogelijk uit die pleuris EU.

      #NEXIT

  2. Piet51

   @Lambieck
   Het zijn Belgische politiemensen die een aanhangster van Vlaams Belang arresteren die vorig jaar demonstreerde voor deelname van haar partij aan coalitiebesprekingen.

   1. Blitzkrieg

    Piet51 : Het cordone sanitair wordt toegepast in heel Europa, maar niet lang meer. In België heeft Vlaams belang in sommige peilingen nu absoluut de meeste stemmen.

  3. cuoretx

   En wat u doet is framen typisch extreem links trol

 2. 1zeven1

  Misschien wordt het tijd dat het FvD en de PVV de handen ineen slaan en een rechtszaak tegen mevrouw Nikki Sterkenburg gaan beginnen op basis van smaad, veroorzaken van haat, discriminatie, enzovoorts. Een goede advocaat kan hier echt wel wat mee.

  1. Piet51

   @1zeven1
   Ideetje voor Hiddema??? Heeft die ook wat te doen en is hij even van de straat.

   1. ome

    ” (…) en is hij even van de straat.”

    FVD is vanuit het niets met twee zetels in de Kamer gekomen, weinigen kunnen hen dat nadoen. Hiddema en Baudet hebben het loeidruk! Dus die straat van jou is vol met kanslozen die vrij spel hebben omdat jouw partij(en) geen flikker doet aan het oplossen van misdrijven of het voorkomen ervan.

    Dat FVD het loeidruk heeft komt dan ook wel weer goed uit, die drukte gaan ze namelijk verzilveren in een klinkende overwinning bij de volgende verkiezingen.

    O ja, Paul Rosenmöller moeten ze zo snel mogelijk verbannen naar Syberië!

    ‘Ik denk dat Fortuyn zich in zijn eigen vingers gesneden heeft, ik hoop dat hij in zijn eigen vingers gesneden heeft, en ik hoop dat de wond zo diep is, dat het bloeden vóór 15 mei niet ophoudt.’
    ~Paul Rosenmöller 2002~

    1. Piet51

     @ome
     Dat FvD het met z’n tweeën loeidruk heeft betwijfel ik niet. Ik vind het wel opmerkelijk, dat er zo weinig te merken is in concrete maatregelen, wetgeving of iets anders concreets. Baudet en Hiddema zijn inderdaad te veel op straat en te weinig in het politieke proces in de Tweede Kamer. Van mij mag dat zo blijven.

     1. Blitzkrieg

      Piet51 : Misschien zou je het FvD journaal eens moeten volgen. Buiten dat, op dit moment heeft het FvD slechts twee zetels in de kamer, je kan nu immers geen ijzer met handen breken.

     2. ome

      “Ik vind het wel opmerkelijk, dat er zo weinig te merken is in concrete maatregelen, wetgeving of iets anders concreets.”

      Kletskoek waaruit blijkt dat je volslagen ongeïnformeerd bent!

      “Baudet en Hiddema zijn inderdaad te veel op straat en te weinig in het politieke proces in de Tweede Kamer. Van mij mag dat zo blijven.”

      Wellicht moet je de linksstront uit je ogen wassen, trouwens laat maar, van mij mag dat we zo blijven.

     3. Piet51

      @ome
      Inderdaad, je hebt helemaal gelijk. Nu ben ik weer een stukje wijzer over de activiteiten van Baudet en Hiddema. Dank!

  2. Fortiori

   Dat verzint u hier terplekke. Maar misschien met DDS heeft uw suggestie wat meer kans van slagen. Ietsiepietsie.

   1. Rompui

    Over vezinnen gesproken .. prrrrrrrttttttt

  3. Vliegenvanger

   ++++++

 3. Kretoloog

  Van Trouw kan je dit verwachten. Dit linkse dagblad is al maanden bezig om niet alleen PVV, maar ook FvD in de extreemrechtse hoek te framen. En het blijft niet bij de opvattingen van columnisten, die hebben wat mij betreft vrijheid om af en toe een grens over te steken. Maar ook de redactie zelf doet er volop aan mee. Bv. Lex Oomkes, de politiek commentator en schrijver van de hoofdcommentaren. Of Stevo Akkerman, ook al behorend tot de vaste redactie van Trouw.

  Het dagblad kent overigens een uiterst kwalijke reputatie op dit gebied. Indertijd werd Pim Fortuijn ook afgeschilderd als een nazi door trouwjournalisten. We weten waar dat toe heeft geleid…

  1. Fortiori

   Stevo Akkerman levert prima werk, schrijft goed. Dat zijn collumns geen ‘artikeltjes’.

   1. Rompui

    En we weten waardat toe heeft geleid …

 4. ome

  De islam is inderdaad het grootste gevaar dat Nederland onder ogen gaat komen. Exemplarisch is de volgevreten imam Suhayb Salam die met zijn gore worstenvingers in de richting van politici wijst waarmee hij de totale minachting volmaakt heeft gemaakt.

  De levensgevaarlijke islam die zo gladjes doorsijpelt en waar Den Haag geen tegengas aan geeft.

  Wee o wee Nederland!

  1. Brenda Welsh

   Alles waar je veel over praat maak je belangrijk. Dus ook deze man. Beter is het hem totaal te negeren. Praat over het goede zoals Baudet die ook aanknopingspunten ziet in de Islam.

   1. Blitzkrieg

    Brenda Welsh :
    Quote : Praat over het goede zoals Baudet die ook aanknopingspunten ziet in de Islam.”
    Inderdaad, met de mensen die reeds in Nederland zijn moeten we er het beste van moeten maken.

 5. Mikael Blomkvist

  Engelbart stelt hier gisteren, terecht: “In Hanau zagen we vandaag weer eens waar al die leuke omvolkingstheorieën van kneiterzieke complotwebsites als Feni*x.org, T*P*O.nl en V*ijspreker toe leiden: dood en verderf.”

  Is het dan niet logisch te concluderen dat het verkondigen van ‘kneiterzieke’ omvolkingstheorieeën door Baudet c.s. hetzelfde effect hebben?

  1. Kretoloog

   En zo wordt een uiterst tragisch incident van een doorgedraaide man gebruikt om politieke tegenstanders te vloeren. Ik vind dit buitengewoon walgelijk, M. Bromkvist.

   1. Lugor

    Extreem rechts wordt ineens doorgedraaid.
    kreto wordt politiek correcto.

    1. Blitzkrieg

     Één trol, twee nicks… best zielig eigenlijk.

    2. Kretoloog

     Inmiddels is ook duidelijk dat de dader in Hanau de zoon is van een politicus van de Groene. Gaan we nou de Groenen en andere linkse partijen in Duitsland de schuld geven van deze gruwelijke moordpartij?

     Natuurlijk niet, dat zou te achterlijk voor woorden zijn. Maar Trouw doet dat wel naar PVV en FvD. Zegt u het maar wie er nu werkelijk policor is.

     1. toetssteen

      @Kretoloog
      Ik las het op wat Duitse sites. Zal mij benieuwen of dat opgepikt gaat worden.

    3. Stanly2000

     Beste Lugor,
     “De onderzoekers nemen aan dat de vermeende schutter uit Hanau geestelijk ziek was. De president van de federale recherche, Holger Münch , sprak vrijdag in Berlijn op basis van eerste beoordelingen van een duidelijk “ernstige psychotische ziekte”.

   2. Mikael Blomkvist

    We kunnen dit incident niet meer afdoen als een individueel geval van een verwarde man. Het incident past in een trend van extreem-rechts geweld in Duitsland die niet meer kan worden genegeerd.
    Er bestaat wel degelijk een relatie tussen extreem-rechtse agitatie en haatzaaierij en het gedrag van de mensen die er in geloven. Dat zouden politici als Baudet en Wilders zich meer bewust moeten zijn.

    1. Blitzkrieg

     Baudet roept niet anders dat iedereen moet meedoen in de Nederlandse samenleving. Aan de ene kant niet ik me verdedigen tegen dit soort baarlijke nonsense en an de andere kant wordt geroepen dat Baudet aanknopingspunten ziet in de islam, wanneer houdt je op met gespleten tong te laten?

    2. Kretoloog

     Nee M. Blomkvist, het leveren van kritiek is niet hetzelfde als haatzaaierij. Dat is een doelbewuste poging om bepaalde groepen en partijen in diskrediet te brengen. Deze week waren er hoorzittingen in de Kamer over de financiering van moskeeën door buitenlandse islamstaten. En daar is nogal wat naar boven gekomen over de islam, wat buiten de wet gaat. Kritiek daarop is hard nodig, dat is helemaal geen haatzaaierij.

     Extreem-rechts bestaat, In Duitsland, Nederland en andere landen. Extreem-links idem dito. Het zijn gevaarlijke bewegingen die uit zijn op anarchie en daarbij geweld niet schuwen. Maar de discussie raakt geheel vervuild door politieke partijen, die opereren in onze democratie, aan deze extremen te linken.

    3. Stanly2000

     Beste nu als Mikael trollend ook voor u:
     “De onderzoekers nemen aan dat de vermeende schutter uit Hanau geestelijk ziek was. De president van de federale recherche, Holger Münch , sprak vrijdag in Berlijn op basis van eerste beoordelingen van een duidelijk “ernstige psychotische ziekte”.

 6. Drollevanger

  Ik zat gisteravond naar onze TV te kijken, waar een verslagever kans zag om bij zijn reportage over de aanslag en moord op 10 Duitse cafee bezoekers door een paranoide schizofreen, 5x het woord extreem-rechts te bezigen, en tussen neus en lippen door een Duitse politieke partij, het AFD als mogelijke mededader te benoemen.
  Toch knap van een linkse veelverdiener.
  Wanneer stuurt de NOS die linkse jongetjes naar huis en huurt men echte verslaggevers in.

  1. ome

   “Ik zat gisteravond naar onze TV te kijken…”

   Tja… 😉

   1. Blitzkrieg

    ome : Ik zat gisteren Jensen, GeenStijl en daarna Cafe Weltschmerz te kijken.

    Niet landbouw maar verkeer belangrijkste bron van stikstof: Marcel Crok en Geesje Rotgers
    h**ps://www.youtube.com/watch?v=sRF05bXIjSI

    🙂 🙂 🙂

  2. Brenda Welsh

   Hij had dat niet mogen zeggen. Beter was geweest “geobsedeerde” foute partij fanaat.
   Dat klinkt wat vriendelijker.

  3. Julian

   Oh dat mag natuurlijk niet. Je mag wel iedereeen Moslimknuffelaar noemen of eng-links etc…..
   Laat je nakijken drollevanger.. de pot verwijt de ketel…. En misschien eens denken….

   Een bepaalde vraag stellen als journalist wil nog niet zeggen dat je er zo over denkt!.

   1. Blitzkrieg

    Julian : Nee natuurlijk niet, jij doet hier ook niks anders als bepaalde vragen stellen, dat wil niet zeggen dat je er zo over denkt. Ben je gek?

    1. ome

     @Blitz: Die zien we binnenkort niet meer hoor, hij heeft vooral commentaar op DDS en dat is niet goed voor je nick, vraag maar aan de eeuwig gebande die dat momenteel dunnetjes overdoet met de naam ‘Lambieck’ 😛

 7. rexm

  Hadden de linkse partijen van Nederland in het verleden geen contact met de Baader-Meinhof groep.???
  Trouw moet niet zoveel van de hoge toren blazen, ze graven hun eigen graf.

 8. Drollevanger

  Vraagje voor onze linkse medemens.
  Was de paranoïde schizofrene dader van die aanslag op de cafee-bezoekers stapelgek, of alleen maar extreem.
  En die Turk, die in Utrecht die mensen in de tram doodschoot, was dat ook een stapelgekke schizofreen? Of was die alleen maar reli-gestoord.

  1. Lugor

   Waarom stelt hij u die vraag hier en niet op Joop.nl?

 9. Kees

  Laten we niet vergeten dat extreem links de laatste 100 jaar heel wat meer slachtoffers heeft gemaakt dan extreem rechts, veel meer. En de muur mag dan wel al meer dan 30 jaar geleden afgebroken zijn, links blijft garant staan voor prikkeldraad, onvrijheid, gedachtenpolitie , een slecht milieu, en nog zoveel dingen, maar daar worden ze niet graag op gewezen. En deze ramp in Duitsland is terdege voorbereid door Angela Merkel en alles wat links is in Duitsland.

  1. Lugor

   Oh, ik dacht niet door Meerkel maar door de Iluminatiion

   1. Blitzkrieg

    Lugor :
    Quote : “Oh, ik dacht niet door Meerkel maar door de Iluminatiion”
    Opnieuw… je gebrabbel is onbegrijpelijk.

    1. ome

     @Blitz: Je weet het natuurlijk allang en je doet het expres, maar jouw reacties aan het adres van de eeuwig gebande zijn voor hem alleen maar winst, ondertussen neemt hij je lekker in de zeik.

     Tijd en aandacht besteden aan die smeerpijp is hetzelfde als water naar de islamzee dragen.

 10. Pijnstiller

  Als we deze situatie nu eens anders belichten.

  PVV en FvD vertegenwoordigen de mening en het belang van een groeiende groep burgers.

  Door deze partijen voortdurend uit te sluiten en daarmee dus miljoenen ontevreden en ongeruste burgers uit te blijven sluiten en niet naar ze te luisteren.

  Zou het misschien niet zo kunnen zijn dat wanneer je systematisch niet wil luisteren naar die ongerustheid en juist doorgaat met beleid, dat dit gevoel (al dan niet terrecht) daardoor versterkt?

  Zou het niet zo kunnen zijn dat bepaalde groepen of individuen (hoe fout het ook moge zijn) grijpen naar het laatste middel dat ze zien, Geweld!

  Hoe dan ook, door uitsluiting van partijen wordt het risico op geweld alleen maar groter. Ga nu eens luisteren naar partijen als de PVV en het FvD en stop met uitsluiten. Dat doen kinderen op het schoolllein, voor volwassenen zou duidelijk moeten zijn dat dit onverstandig en abject is.

  1. Ron

   @pijnstiller
   Je kan het het op alle mogelijke manieren belichten maar links blijft nee zeggen al heb je nog zo gelijk.
   1+1=2 zegt rechts, nee zegt links dan want bladibladibla…

   Jaren gebeurt dit al maar nu zegt rechts (niet eens rechts gewoon het volk) dat het genoeg is en nu beginnen de traantjes te komen.

   Maar ja eigen schuld dikke bult.
   Maar geloof me dat als de steunt echt aan de knikker is dat degene die nu zo links zijn dan heel snel zeggen rechts te zijn.

  2. Dr. Knowswhy

   Uitsluiten?

   Beide partijen sluiten zich zelf uit. De een al heel lang door zondebokjes politiek, de ander door een ongeleid projectiel leider met polariserende speeches en domme roeptoeter tweets.
   Na het vertrek van Otten zie ik FvD van een mooie partij veranderen in een zwalkend, we foen alles voor aandacht clubje.

   Ik walg van die media geile Baudet.

   1. Blitzkrieg

    Dr. Knowswhy : Iemand uitsluiten vanwege een tweet? Oh, hebben ze al wat aan dat Marrokanen probleem gedaan of zijn ze bij Jinek niet verder gekomen dan het woord tweet.

    Quote : “Ik walg van die media geile Baudet.”
    Geen zorg… onze media doet er alles aan om Baudet zo min mogelijk een podium te geven.

 11. Mees

  Als je de reaguursels van aanhangers PVV en het FVD leest, dan weet je genoeg.

  Het wachten is op de reaguurder die zich niet meer kan inhouden en geweld gaat gebruiken.

  Baudet de boerenlul is gevaarlijk, extreem rechts, komt uit de elite, minacht de ”gewone” man ,maar presenteert zich als een man van het volk.

  1. Ron

   Quote:komt uit de elite, minacht de ”gewone” man ,maar presenteert zich als een man van het volk.

   Precies de huidige ministers die je beschrijft. Vooral Rutte Kaag Jetten en die Klaver.

   1. Fortiori

    Noem buiten deze eminente bewindslieden eens drie betere. De PVV kan ze niet leveren, FvD ? Kom met namen, @Ron

   2. Piet51

    @Ron
    Heb ik iets gemist? Jetten en Klaver huidige ministers, gisteravond laat of vanochtend vroeg stiekem benoemd? En Klaver hoorde nog niet eens bij de coalitie. Snelle carrière maakte hij dan door. Denk even na voor je wat schrijft, s.v.p. Dit kost alleen maar tijd.

    1. Ron

     Ok lijstrekker had erbij gemoeten of gezicht van.
     Ik vergeet steeds dat niet iedereen zelf wat kan bedenken.

    2. Rompui

     Ga je dood dan ? heb je haast ? kom hier niet heb je tijd zat toch ? vragen vragen vragen .

  2. Blitzkrieg

   Mees : Altijd hetzelfde riedeltje, echt niks beters?

   1. Ron

    Ja Blitz en straks zeggen zie je nou wel, hullie doen mee allemaal pesten boehoe.
    Het is geen belediging om voor rechts te worden uitgemaakt. Sterker nog dat is iets om trots op te zijn dan heb je iig gezond verstand.

    #Jesuis rechts

 12. ikweetwatikwil

  Trouw en meerdere media hadden graag gezien dat Nederlanders net als zij hun hoofd bogen en alles maar toelaten . Tegenwerking is niet gepast in dat soort kringen.

  Ze hebben zich vergist. Wie met totaal verkeerde zaken komt voor Nederland (zie immigratie ,te veel toegeven aan de islam) Kan tegenwerking verwachten. Dat accepteren ze niet. Dus alles is de schuld van de tegen werkers . PVV en FVD. Hoe blind kun je zijn. Trouw is 1 van de miserabelste kranten van Nederland.

 13. Dropje

  Dat er 0,0 verband is zoals hier steeds wordt beweerd is natuurlijk flauwekul
  Thierry en Geert maken beide gretig gebruik van de zgn. dog whistle techniek

 14. Bullshit16

  Hoeveel heeft Brussel nu weer betaald om dit onzin te schrijven daar hoor ik niemand over
  Hier is Brussel bij gebaat om fvd in PVV slecht te maken snappen jullie dat dan niet het is overduidelijk dat Brussel hier achter zit trap er niet in hoe harder links brult hoe sterker fvd in PVV worden
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Hendrie1963

   Die linkse idioten schijten zich allemaal in de broek. Want ze weten dat de PVV en fvd de grootsten worden. Daarom zeggen de politieke partijen ook ineens allemaal dat ze wel met fvd willen regeren. Zo doen net of ze mee mogen regeren. Laten ze eerst maar eens een zetel halen.

 15. Hendrie1963

  Trouw????? Is dat niet de nazi krant?

  1. Mees

   Nee joh, dat is de Telegraaf.

   1. Bullshit16

    Mees heb je vaker uitgedaagd kom met wat inhoudelijks maar dat weet je niet je bent een verstand loos iemand

   2. Blitzkrieg

    Mees : Nee joh, bijna alle Europese kranten zijn in de handen van Brussel en opgekocht met Belgisch belastingsgeld.

   3. evil knievel

    M(afk)ees!:)

 16. Meriadoc Brandebok

  Het is een feit dat politici als Wilders al jaren een uiterst rechtse en agressieve islamofobe politiek voeren. Gisteren wees Tim terecht op de vele complotsites die aan de haal zijn gegaan met extreemrechtse complottheorieën als de omvolkingstheorie. Deze week nog zwamde Baudet in de Kamer de kwaadaardige beschuldiging dat de EU opzettelijk migranten zou overzetten om de nationale identiteiten te verzwakken. En laatst kwalificeerde hij vier wetshandhavers als zijnde Marokkanen.

  Racisme en xenofobie is zienderogen genormaliseerd in het rechtspopulistische circuit – onder invloed van Wilders en Baudet. De aanslagen van extreemrechts nuanceren is daarbij ook niet van de lucht. Iedereen krijgt de schuld, behalve de extremisten.

  Staat deze xenofobe politiek van WIlders en Baudet in direct verband met de extreemrechtse daden? Nee, dat denk ik niet. Vóór Wilders en Baudet was er ook al vreemdelingenhaat, die haar climax beleefde in de jaren dat extreemrechts de controle over de Duitse staat wist te bemachtigen. Het is gewoon weer de kop opgestoken en hangt niet samen met de opkomst van het rechtspopulisme.

  1. Fiori

   Tja, de door velen zo gewenste multiculturele samenleving geeft nogal wat wrijving bij de tegenstanders ervan, van mij mag het nog veel erger worden.

 17. Ben-NIET-Groen-L

  Even iemand van VoL citeren:

  Over deze aanslag :
  – opvallend zonderlinge dader; hij lijkt wel als ‘patiënt’ uitgezocht en klaar-gestoomd.
  – opvallend doorwrocht en opgesteld, lang “manifest”, dat meteen gepubliceerd wordt
  – “manifest” : alles wat ‘links’ kan gebruiken, staat er in
  – het moment van de aanslag : politieke problemen voor DDR-Merkel en overig ‘links’
  – zelfs de afkomst van de meeste slachtoffers is verdacht : “toevallig” zijn dat Kurden.

  Ik geloof van de “officiële” lezing, bitter weinig.
  In Nederland wordt de oppositie zwart gemaakt en juridisch vervolgd.
  In Frankrijk idem; in Engeland onder vorige regeringen : idem.
  Dat “EU”-konstrukt grijpt politiek in, in deelnemende landen.[ Polen; Hongarije;Spanje ]
  In de V.S. zijn vaak aanslagen, als ‘links’ dat goed uitkomt.
  In Turkije, laat Erdogan fake coups en aanslagen [ ook op Kurden ] plegen.

 18. Meriadoc Brandebok

  Het komische is aan die elementen in de rechtspopulistische achterban, is dat zij enerzijds niet extreemrechts genoemd willen worden, maar anderzijds de ideologie van extreemrechts – dat niet de extremisten de schuldige zijn maar de slachtoffers – omarmen. “Ja, maar, omdat de migranten zijn binnengekomen… en omdat wij zijn uitgesloten…etc”

  Zij verraden zichzelf door zich te identificeren – door te begrijpen waarom extremisten aanslagen plegen – met extreemrechts, terwijl weldenkend rechts alle veranderingen op de parlementaire manier placht te bewerkstelligen en de aanslagen helemaal niet begrijpt.

  1. ome

   “rechtspopulistische achterban”

   Het linksfascisme is diep in je refohartkleppen gezonken, Rob Jetten heeft zich meester van je gemaakt en Yasser Feras is jouw meester.

   1. Kretoloog

    Ach, van Klaver heeft Brandebok niet veel te vrezen. Jesse is een brave huisvader met vrouw en 3 kinderen. Hij moet af en toe wat rare dingen zeggen van Duyvendak en Rosenmöller, maar verder is het een goedzak.

    Jetten is een ander verhaal: D66 oefent een magische werking uit op losgeslagen refo’s. Dat zie je ook bij Brandebok. Rob is een gevaarlijke demagoog, en met hem ook de kamerleden Pia Dijksma en Sjoerd Sjoerdsma. In de Bijbel wordt Brandebok daarvoor gewaarschuwd. Maar net als het Israëlitische volk loopt Guus de Baäl (= meester) achterna.

    1. ome

     @Kretoloog: Inderdaad, ik denk dat Guus wel een poster van Rob boven zijn bedstede heeft, Rob is immers ook van de mannenliefde.

   2. Rompui

    Hoe harder brandenburg schreeuwt hoe beter het gaat @Ome hahahaahahah
    Zet hem op maria je kan het kom op je kan het echt hahahahaahahah.

  2. Pijnstiller

   Beste Brandebok
   Je mag me noemen wat je wilt.
   Feit blijf, zolang je anderen blijft ridiculiseren en weigert te luisteren naar signalen van een almaar groeiende groep burgers, je uiteindelijk het onderspit zult delven.
   Uiteindelijk kan het maar tot één uitkomst leiden en die is alles behalve vredelievend. Als u dat graag wil……… ik neem u niet in bescherming

  3. Ron

   Begin echt geamuseerd te raken.
   De één gaat mij bijsturen omdat hij iets niet begrijpt terwijl zijn medestander teksten schrijft die bol staan van de contradictie.

   Meriadoc je probeert mij in een hokje te schuiven wat je mag doen of proberen.
   Want ik kan je niet eens serieus nemen en iedere lezer hier denk ik met mij.

   Eigenlijk zeg jij dat Rechts populisten verraden zichzelf dat ze rechts extremistisch zijn, maar weldenkend rechts wil verandering op parlementaire manier bewerkstelligen. Zie je de tegenstelling? Waarschijnlijk niet.
   En die beste hobbit zijn nou juist degene die jij extremistisch noemt.
   Ik kan van mezelf zeggen dat ik tot voor kort best redelijk was in debat, maar na steeds extreem genoemd te worden door jou vind jij vreemd dat ik de beuk erin gooi en ga voldoen aan jouw beeld dat jij wenst van mij.

   Ben er bewust van dat waar ik mij of jij schrijf ik het algemeen bedoel want dit is precies wat er nu gebeurt op maatschappelijk niveau. Tolerantie houd Op als het steeds van 1 kant moet komen.

   Je suis rechts.
   Stem PVV en FVD.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Ron

    Nee, ik heb niet gerefereerd aan jou als extreemrechts. Ik heb aangegeven dat er in rechtspopulistische kringen een extreemrechtse gedachtegang zweeft, waarin de slachtoffers van extremisten worden beschouwd als dader. En wie deze gedachtegang omarmt begeeft zich op levensgevaarlijk extremistisch terrein.

    1. Viracocha

     Zoals algemeen bekend, is voor de EU een uitgebreid, betaald trollenleger werkzaam dat uitsluitend bezig is om positief nieuws over het EU-beleid ten aanzien van het klimaat, de massa-immigratie, de islam en de Brusselse superstaat te verspreiden, en zoveel mogelijk negatief nieuws over Donald Trump, Vladimir Putin en alles wat rechts en conservatief is.

     In Nederland zijn vooral veel linkse studenten actief in dit EU-trollenleger – allemaal om het rechtse vrijheidsgeluid in te dammen en het extreme pro-EU beleid van de regering Rutte te promoten.

   2. Meriadoc Brandebok

    Gerefereerd aan = beweert dat

 19. NoDoubt

  Als je als burger niets meer in te brengen hebt omdat je door de huidige politiek bewust monddood gemaakt wordt. Alle referenda waren de uitslagen anders dan de politiek daarna heeft gehandeld. Als grote partijen na de verkiezingen op allerlei niveau’s bewust door de kartelpartijen niet eens worden uitgenodigd. Als de EU flinke subisidies geeft aan links gedachtegoed. En 360 miljoen subsidieerd aan klimaatlinkse omvolkings groepjes, waar populistisch gedachtegoed niet eens naar argumenten wordt geluisterd maar voortdurend wordt weggezet als nazi (wat nationaal SOCIALIST is) maar alleen maar de burger wil beschermen die het land hebben opgebouwd maar waar zelfs 4e generatie moslims Erdogan aanhangen die wekelijks in de Diyanet moskeeën onze samenleving ondermijnd. Moet je voor je land opkomen voordat het te laat is. Te laat betekent uitgeknepen en een arabische staat. Want dat heeft die eerzame Moham bepaalt. DE BURGER WORDT NIET BESCHERMD.

 20. garfield

  Daar gaan we weer. De strategie van angst.
  Zo’n oude tactiek en mensen trappen er nog steeds in.
  De aanslagen in de schoenen van rechts schuiven zodat links aan de macht kan blijven.

  Net zoals in de jaren 60 70 in Italië.
  Toen schoof rechts de schuld op links om aan de macht te blijven.

 21. Gewoon werken

  Aangifte doen het moet is afgelopen wezen.

 22. Fiori

  ‘Het gif? Dat zijn racismeroepers als Merkel cs

  Het gif dat de maatschappij ondergraaft, zijn dat de verwarde mensen die de wereld niet meer begrijpen, of racismeroepers als Merkel?

  Het onbegrip van de racismeroepers zal zich uiten in een poging de druk op de autochtone bevolking verder te vergroten, en dat zal rampzalig uitpakken. Want we hebben niet te maken met racisme, maar met amok, mensen die berserk worden, of in goed Nederlands: mensen die doordraaien. Mokkers.[1]

  Nog voor er verder ook maar iets bekend was, wist Merkel al hoe het zat, en klom op de ‘barricaden’ om te waarschuwen tegen het weer opstekende rechtse gevaar. Wat zegt Merkel?

  “Racisme is vergif, haat is vergif”, zei Merkel. “Dit vergif is verantwoordelijk voor veel misdrijven.” Ze verwees naar de moorden door de neonazistische terreurgroep NSU tussen 2000 en 2007, de moord op politicus Walter Lübcke vorig jaar zomer en de antisemitische aanslag in oktober in Halle.

  Het opportunisme spat er van af.

  Waar ligt de basis van dat doordraaien? Over het algemeen doordat de sociale druk hen te groot wordt. Herkenbaar aan: de het-kan-me-allemaal-niet-meer-rotten-mentaliteit. Het zijn mensen die

  hebben opgegeven begrip te krijgen,
  opgegeven hebben gehoord te worden,
  opgegeven hebben serieus te worden genomen als ze met normale argumenten pogen te communiceren.
  Aan hun zorgen wordt geen aandacht besteed, hun leefwijze wordt bespot, hun kinderen verkeren in een continu gevaar waartegen de ouders hen niet beschermen kunnen en de zorg voor hun ouders wordt uitgekleed ten behoeve van geïmporteerde mensen voor wie het beste van het land niet goed genoeg is.

  Of dat de reële situatie is? Voor wie amok maakt doet dat niet langer ter zake.

  Zelfmoordaanvallen zijn geen normaal westers terrorismepatroon. Het is een handeling van mensen die geen uitweg meer zien, maar vastbesloten zijn nog enige van hun (ingebeelde?) kwelgeesten mee te nemen in hun graf. En omdat Merkel zelf te goed beveiligd is om succes te hebben, valt dan de keus op wat zij beschouwen als hun vijanden.

  Terwijl hun echte vijanden schijnheilig hun diepste ontsteltenis uitspreken vanaf een fraai bordes, met aandachtig luisterende media.

  Aangezien het toch nooit genoeg is, zijn er mensen die in hun wanhoop zo verward raken en door het lint gaan. Is dat normaal? Dat zou het niet mogen zijn, maar tegelijkertijd is er altijd begrip voor islamitisch terrorisme. Maar niet voor autochtonen die de wereld niet langer begrijpen. Dat valt niet uit te leggen, en wie dat niet begrijpt is zelf katalysator van een dodelijk gif dat zich in rap tempo verspreiden zal. En daarom bijna net zo schuldig alsof je de trekker overhaalde.

  Slecht voorbeeld doet slecht volgen. En wat Merkel als gif benoemt is niet eens racisme, het is het verzet van mensen die zich eingekreist voelen, en weten dat ze altijd de schuld krijgen wat ook de zaak was. En dan besluiten inderdaad die schuld daadwerkelijk op zich te nemen en om zich heen te schieten, alvorens de hand aan zichzelf te slaan.

  Zijn ze verward? Onmiskenbaar.

  Zijn ze gek? Wellicht, maar zeker is dat niet.

  Zijn ze gevaarlijk? Uitermate, want het zijn mensen die de hoop hebben opgegeven.

  Let wel: ook het nazisme is een heilsleer. Zien we dat op enigerlei wijze terug in pogingen dat, of een dergelijke heilsleer, aan de mens te brengen? In plaats daarvan zien we ‘rechtse terreurdaden’, een fenomeen dat we sinds de jaren dertig (inderdaad) niet of nauwelijks meer hebben hoeven ervaren. En een welomchreven doel hebben ze nooit.

  Daders als die in Hanau zijn mogelijk – zelfs heel waarschijnlijk – politiek uiterst rechts geporteerd. Desalniettemin, dat mensen op deze manier de facto zelfmoord willen plegen is daar geen bekend kenmerk van. Maar mensen als deze nu aanwijzen als het gif van de maatschappij? Dat gaat niet helpen, integendeel vrees ik.

  Uit het NOS-verslag van Merkels ‘gif-verhaal’

  Zelf werd de man uren later dood gevonden in zijn appartement. Ook het lichaam van zijn 72-jarige moeder bleek daar te liggen. Volgens Duitse media lag in het appartement een brief waarin hij de verantwoordelijkheid opeist. Daarin zouden rechts-extremistische passages hebben gestaan.
  Maar over het motief van de schutter bestaat geen volledige zekerheid. Wel staat vast dat hij extreem-rechtse sympathieën had. Online plaatste hij geregeld teksten en video’s waaruit dit blijkt.

  Maar in de geest van Merkel en haar geestverwanten bestaat geen twijfel. Want twijfel zou haarzelf te na komen. Over obsessief gesproken.

  h**p://verenoflood.nu/het-gif-dat-zijn-racismeroepers-als-merkel-cs/

 23. shidaian

  Zou Mutti Merkel en haar handelwijze hier niet aan ten grondslag liggen..

 24. Jack Flash

  Extreem links in dit land doet aan paniekvoetbal.
  Het doet mij deugd.

  1. ome

   @Jack: Links gaat voor de bijl!

 25. fusilier

  Merkel speelt met vuur,dit zal haar duur komen te staan.

 26. Rosasolis

  Inderdaad heeft Trouw van ochtend veel aandacht over de vreselijke schiet partij in Duitsland besteed. Maar er was niets over welke verbinding dan ook, met zowel Wilders als Baudet! Nergens te lezen! Wel een bescheiden alert: dat Extreem-rechts kan bij
  sommige gestoorde mensen, leiden tot geweld. De Neo-nazi’s bestaan helaas over heel Duitsland. Als er een demonstratie of protest mars door de Extreem-rechts partij wordt georganiseerd, zijn er ook een aantal neo-nazi’s van de partij. Vele gemeentes willen deze demonstraties door heel Duitsland (al lang) verbieden.
  In Trouw was er vandaag wel een kleine maar merkwaardige bericht over
  Thierry & Theo. Theo heeft voor 2 1/2 jaar geen enkele interesse over het stikstof
  beleid getoond. Maar heeft onlangs verklaard dat er wel een stikstof probleem is:
  dat zou veroorzaakt zijn door de vele immigranten! Nog steeds weigert Thierry
  een stikstof probleem te erkennen.

  1. Blitzkrieg

   Rosasolis : Bekijk dit eens, erg interessant.
   Niet landbouw maar verkeer belangrijkste bron van stikstof: Marcel Crok en Geesje Rotgers
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=sRF05bXIjSI

   1. Ron

    Tja planten (groente zijn nu eenmaal planten) ondanks dat die op velden geplant zijn stoten natuurlijk gigantisch veel stikstof uit ipv het op te nemen.

   2. Rosasolis

    @Blitzkrieg. Inderdaad verkeer is het grootste bron van stikstof. Behalve het wegen verkeer, is het steeds erger met het vliegen verkeer. Landbouw is niet het ergste,
    maar moet wel onder controle worden, bij sommige grote boerderijen. Vooral de
    varkensstalen zijn overvol en slecht onderhouden.

 27. Wim Vreeswijk

  Het voor Duitsland rampzalige beleid van Merkel voor Duitsland is voor miljoenen Duitsers een verschrikkelijke ervaring. Deze politica had dan ook allang het veld moeten ruimen. Er is kennelijk bestuurlijk geen corrigerend vermogen meer aanwezig in Duitsland. Niet iedereen weet zich echter langdurig te beheersen en dan ontstaat er een potentieel risico voor aanslagen. Zolang hier niets wezenlijks aan verandert, blijft men het verschijnsel van extreem boze burgers houden die uiteindelijk tot dit soort verschrikkelijke daden over gaan. Elke oorzaak heeft zijn gevolg. Dus niet eindeloos schelden op de AfD maar gewoon nuchter nadenken hoe er veel beter bestuurd moet gaan worden. Daar voorkom je m.i. heel veel van dit soort ellende mee.

 28. Vrijedenkert

  Het zoeken naar een zondebok door mainstream is begonnen, in Nederland PVV/FvD en in Duitsland zal het AfD de zwarte piet toegeschoven krijgen als zijnde medeverantwoordelijk voor…
  Dat het beleid van maar blijven pamperen en en wegkijken wat betreft immigratie in Europa het heroplevende fascisme in de kaart spelen wordt eenvoudig terzijde geschoven!

 29. AS210854

  Jammer he Tim, dat de mensen jullie linkse kliek struisvogelpolitiek niet meer pikken, en zich beginnen te roeren.

 30. Adriaen van Bergen

  Als er een aanslag door een moslim, met duidelijke islammotieven, wordt gepleegd dan is het een verward persoon.
  Als er een aanslag door een duidelijk verwarde autochtoon (kijk naar zijn filmpjes) wordt gepleegd, dan is het een Neo-nazie.
  Zo werken de hersenen van deugend Nederland.

  1. Politiek Profeet

   Deugend nederland en de linkse landverraders gaan zware tijden tegemoet.
   De echte(!) nederlander pikt het niet langer meer….net als bij de oosterburen en zuiderbuurtjes.
   Zodra er een serieuze aanleiding komt zal de vlam in de pan slaan en begint de bevrijding van nederland.

 31. Politiek Profeet

  Ik wil wel een maandje cel delen met de gearresteerde dame…..hmhmhmhmh

 32. FJ

  Ik weet dat extreem links en links het niet wil horen, maar de moord op Pim Fortuyn heeft deze polarisatie gemaakt.
  Hij moest zo nodig door de politiek aan de schandpaal en dit heeft geleid tot de moord door Folkert van de Graaf op Pim Fortuyn.
  De dingen die hij destijds voorspelde zijn gewoon uitgekomen en bekend is dat regeren vooruitzien moet zijn.
  De blinde kippen en struisvogels ter linker zijde hebben nog steeds niet geleerd, dat problemen besproken moeten kunnen worden, want dan kunnen ze ook opgelost worden, maar omdat links dit uit de weg gaat, wordt alles dat anders klinkt fascistisch genoemd.
  Trouw mag dan ook wel een linkse fascistische krant genoemd worden, want een rieële kijk op de huidige maatschqppij is daar totaal verdwenen.

  1. Sharktyricon

   Als je vind dat de mening van politici zo van invloed zijn op eenlingen zoals je noemt in je voorbeeld dan zijn rechtse politici die praten over omvolking dus ook van invloed op de rechtse extremist in Duitsland.

 33. Baron von Munchhausen

  Trouw, Volkskrant, NRC e.a. reeds in Belgische handen.
  M.a.w., zoals in vroegere DDR, melden wat het Dictatoriale EU eist!
  Wie het niet gelooft?
  Wacht maar af!
  Binnen 5 jaar de Telegraaf ook onder controle EU!!!
  Anders…….. wordt deze KEIHARD aangepakt, middels groepen Groen-Links, D66, PVDA, en “ons” (kabinet) gelovers in de EU!
  Nogmaals……………….wacht u rustig af!

 34. Bes Tolen

  De meeste politieke partijen in Duitsland hebben een verwerpelijke oorsprong. Allereerst het christendom, dat jarenlang, eeuwenlang wellicht, op Germaanse bodem heeft gevochten om het christelijk geloof ingevoerd te krijgen. Een groot deel van de bevolking is in vroeger tijden van de aardbodem geveegd. De godsdienstoorlogen van de zestiende en zeventiende eeuw zijn dan bekender want vroegere misdaden tegen de menselijkheid worden al lang vergeten.
  Dan hebben we ook extreem linkse partijen in Duitsland. Die zijn wel aanvaardbaar in het Duitsland van 2020. Maar ja, vlak na de oorlog werden er zeker 150.000 mensen in Oost Duitsland om politieke redenen omgebracht en binnen een paar jaar nog eens zo’n aantal. En de laatsten waren zeker democraten. En dan was er nog de opstand in 1953 in Berlijn en werden maandelijks nog mensen vermoord tot het einde van de DDR toe, En wie is nu bondskanselier van Duitsland? Wel die vrouw, die alle kenmerken van autoritaire politiek over Duitsland heeft uitgerold. Die vrouw, die van de genoemde uiterst twijfelachtige richtingen lid is of is geweest. En die ook kan weten hoe het miljoenen mensen Duitse minderheden in Midden en Oost Europa na de oorlog is vergaan. Hun verschrikkelijk lot wordt nooit genoemd. Natuurlijk niet! Want zij hebben de dood of ander onheil blijkbaar wel verdiend. Waar of niet waar? Zeg het! Wat is de mensheid waard? Wees eens eerlijk. Maar dat kan niet. Nooit niet? Nooit niet is de stand van zaken en die is verdacht. Omdat men blijkbaar meent dat uit extreem geweld nog iets goeds kan voort komen of erger: iets heel goeds. ”Laat je nakijken”.

 35. Jack Flash

  Politiek profeet@ Ze lijkt me inderdaad lekker wild…mmmmh

 36. Racerfirst

  Schofterig!
  Gaat trouw nu ook sorry zeggen en excuses maken(zoals Baudet)?
  EN dit is erger! Trouw vindt Fvd of PVV stemmers=zeker 1/3 van Ned.! + stemmers die inmiddels op andere partij stemmen! dus mede schuldig aan moord!

 37. jorisxl

  Het was een linkse extremist .

 38. Sharktyricon

  Als je niet vergeleken wil worden met rechts extremisme moet je misschien ook niet suggereren in de kamer dat de EU de bevolking wil omvolken en aangezien de dader deze mening deelde is het ook niet zo heel gek dat de link (of mogelijke link) wordt gelegd. Als je hier niet mee vergeleken wilt worden zul je ook op moeten houden de suggestie te wekken dat je sympathieën hebt voor extreem rechtse ideeën.

  1. Adriaanv

   Dat suggereert Baudet niet, het is een feit dat de EU dat wilt. Heeft niets ermee te maken dat Baudet rechts of links is.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Adriaanv

    Kun je dat onderbouwen met valide bewijzen, of kun je dat, evenals Thierry, niet?

 39. Roughwood

  Wederom een schoolvoorbeeld uit het linkse mediaproject Volkert 2.0 triggeren. De vooringenomen, immer polariserende en demoniserende, linkse indoctrinatie- en betuttelmedia zijn het kankergezwel in de NL’se maatschappij!

 40. Kleurloze Politiek

  Tja ook de nieuws bladen zien op een gegeven moment ook dat FvD een extreem-rechts partij is..
  De tijden van de skinhads en tatoeages van hakenkruizen is allang voor bij..
  Tegenwoordig zitten die extreem-rechts elites overal in Banken Gemeentes zelfs in Ziekenhuizen.

  Baudet is daar een voorbeeld van ..

  1. Sharktyricon

   Inderdaad, baudet kan zo uit de gelederen van erkenbrand zijn gestapt, de zogenaamde intellectuelen van extreem rechts. Al is de intellectueel en extreem rechts een behoorlijke contradictio in terminis

 41. evil knievel

  Wal-ge-lijk Links!

 42. Drollevanger

  Een paranoïde schizofreen uit Duitsland, die dezelfde omvolkings-ideeen aanhing als de grote Socialist Stalin, de rode Pol-pot, en ene Mao-tse-Toeng, vermoordt 10 Koerdische Turken, inclusief zijn eigen moeder, en onze eigen socialisten proberen dat bloedbad Wilders in de schoenen te schuiven. Hoe vreemd kunnen sommige vergiftigde geesten gaan werken na jaren van linkse indoctrinatie.

 43. Drollevanger

  Maar het is in de eerste plaats natuurlijk de vraag, wordt Nederland met een instroom van 235.000 immigranten per jaar, en een vertrek van de helft van dat aantal aan blanke Nederlanders, omgevolkt.
  Bovenstaande is 2x het inwoners getal van een stad als Zwolle.
  Dus 235.000 geitenhoeders komen erbij, en 125.000, zeer bekwame Nederlanders die het hier te druk vinden, vertrekken voorgoed naar verre buitenlanden.
  Als onze zeer bekwame boeren vertrekken, gaan we dan straks allemaal, inclusief de Jetten en Klavers, aan de kamelen-stoofpot en geitenboter.
  Slacht Rutte de kip met de gouden eieren?

  1. ome

   Zoals Baudet heeft gezegd: ‘Het is niet eens geheim, je kunt het teruglezen in de EU-documenten! Omvolking is een feit.’

 44. ShaoKahn

  Dat is een mooie dame. En rechts georienteerd… Ik zie het probleem niet XD

 45. Adriaanv

  Extreem links (waaronder ook D66) en salafisme voedt extreem rechts en andersom.
  We hebben mensen met balans en gezond verstand nodig.

 46. Duckday

  Trouw hits de boel gewoon op met onwaarheden want dat zorgt nog een beetje voor inkomsten Berichten hebben we meer gezien in 40 45 was zulke pers ook aan wezig Angst door de ELITE om macht te verliezen.Ja je kunt het nu zien en lezen want ze willen schoon de kist ingaan. Proberen wat slecht was nu weer goed te praten Sinds de invoering van de EU en EURO is men volledig de weg kwijt en drijven stuurloos .Alleen om een zg tegendruk tegen de USA Rusland en China WIL DE EU een superstaat worden dat zal inhouden dat EUROPA volledig zal verdwijnen

 47. Maris Copoolse

  “Het een voedt het ander wel, vermoed ik, maar ik durf niet te zeggen of er een direct verband is. “

  De kop van het artikel dekt de lading dus niet goed.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.