Arts: Rutte zwetst uit zijn nek, geen wetenschappelijke basis voor groepsimmuniteit coronavirus! Groot risico!

Gisteravond heeft Rutte dan de pleister er hardhandig afgetrokken: we moeten met z’n allen gewoon ziek worden van het coronavirus. Des te sneller dat gebeurt, des te sneller hebben we allemaal groepsimmuniteit. Maar wetenschappers hebben nogal wat op- en aanmerkingen bij die strategie van Rutte. Om niet te zeggen: ze vinden dat de Nederlandse premier veel te veel risico neemt. Met mogelijkerwijs duizenden – of zelfs tienduizenden – doden tot gevolg.

Zeven miljoen Nederlanders zagen gisteren hoe premier Rutte Nederland toesprak en aankondigde dat we wel een beetje, maar vooral niet teveel maatregelen gaan nemen tegen het coronavirus. Want, en daar haalde de VVD-voorman ineens een duveltje uit een doosje, we moeten met z’n allen groepsimmuniteit opbouwen. En dat betekent: iedereen moet ziek worden. Wel geleidelijk, dus een paar maatregelen worden genomen. Maar ziek worden? Dat moet 40% tot 80% van de Nederlandse bevolking sowieso.

Als Nederland bestond uit alleen 20- en 30-jarigen zou het niet eens zo’n vreemde strategie zijn. Maar in een vergrijsd land als Nederland betekent dit feitelijk vooral dat je de oudere populatie (60+) voor de virale leeuwen gooit.

Maar er is meer, want Rutte beweerde dat hij zichzelf op wetenschap baseerde. Welnu, die is lang niet zo eenduidig als de premier dat gisteren deed voorkomen. Dus groepsimmuniteit zou dé wetenschappelijke methode zijn? Hmm. Lees maar:

“[Italiaanse professor in microbiologie en virologie Roberto Burioni] is verbaasd over die bewering. „Er is geen enkele wetenschappelijke basis om te spreken over groepsimmuniteit”, stelt de Italiaanse arts. „Het is een heel groot risico dat de Nederlandse regering neemt. We weten namelijk nog helemaal niet of er wel immuniteit voor dit virus kan ontstaan. Dat is nog onbekend. Bovendien is er nog geen vaccin.”

Burioni waarschuwt Nederland om de crisis absoluut niet te onderschatten. „Het coronavirus is ontzettend besmettelijk en zorgt bij heel veel mensen voor problemen met de ademhaling. In Lombardije zijn ziekenhuizen die kunnen concurreren met de beste Europese ziekenhuizen, maar ze kunnen de aantallen patiënten niet aan.”

Dus dat is nog even iets om over na te denken, voordat we met z’n allen doen alsof Rutte met z’n toespraak gisteravond alvast de Tweede Kamerverkiezingen van over een jaar gewonnen heeft.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. crimson1960

  Op de manier van Pinokio word de vergrijzing misschien wel een beetje minder.

 2. Lambieck

  Op internet is ook het bewijs te vinden, geleverd door deskundigen, dat de wereld plat is, dat aliens de piramides gebouwd hebben enz.
  Voor elke theorie, mening of wat dan ook is op internet een bewijs door deskundigen te vinden.
  .
  Of het zin of onzin is mag een ieder zelf beoordelen.

  1. Kretoloog

   Zo is het maar net. Er zijn ook gerenommeerde artsen die stellen dat Corona maar een gewone griep is. Die net als een gewone griep over een paar maanden weer verdwijnt. De aantallen besmettingen en doden van Corona zijn in ieder geval nog steeds een stuk lager dan bij een gewone griep.

  2. Fonz

   Lampik probeert hier een een “ja maartje”

 3. AnnaKlaver

  De dag dat DDS onze regering positief zal beoordelen gaat nooit komen.
  DE haat zit te diep….

  1. Hendrie1963

   Er is niets positiefs Aan deze regering. Waarom zou je iets goeds praten wat niet goed is. Er is overal buiten de virus om een grote rotzooi en dat alles Wil je goed praten.

  2. Bullshit16

   Anna
   Huilbaby

  3. Fonz

   Nee annaklaverantichristwatcher het is geen haat het is de feitelijkheid van wantrouwen en leugens

 4. rexm

  Hij wilde de scholen niet sluiten en verborg zich achter de specialisten, afgelopen weekend is hij snel naar Clingedaal geweest om van een hoop poep een berg goud te maken en dat te verkopen in zijn toespraak op maandag aan de bevolking.
  We moeten toch langzaam eens gaan denken om na de corona aanval hem voor een tribunaal te halen.

 5. Hendrie1963

  Dat Rutte uit zijn nek lult dat weten we al 8 jaar.

 6. inert

  De strategie “groepsimmuniteit” is door Rutte3 goed doordacht, immers het land op slot gooien zou impliceren dat de stroom illegalen per direct moet stoppen, dat zou te wreed zijn tav de illegalen, deze humanitaire stroom moet persé doorgaan, en zou niet mogelijk en inpasbaar zijn bij de Italiaanse strategie!
  Bovendien, met de uitvoering van plan “Rutte” zijn de huisvestingsproblemen van “vluchtelingen” meteen opgelost, ivm de vrijkomende huizen tengevolge van de vele gestorven bejaarden!
  (Cynisme)

  1. Piet51

   @inert
   Geklets voor de Bühne. Je gaat er blijkbaar vanuit, dat vluchtelingen immuun zijn voor het virus en met 100% zekerheid zullen overleven.

   1. 777

    Griep is geen ongeneeslijke ziekte, sterker nog, je geneest ervan.

   2. Original NL

    Piets ” vluchtelingen” bestaan voor 90% uit mannen tussen de 20 en de 30.
    Niet een bepaalt kwetsbare groep.

 7. rea Guurrechts

  Als die knoflook spaghettivreter het zo goed weet, waarom is het dan in Italië zo gierend uit de klauwen gelopen?

  1. perry

   rea-
   Omdat de samenlevingscultuur veel anders is dan bij ons, de oudjes wonen vaak bij de kinderen, daarbij is op vele plaatsen in Italië, de zorg niet zo goed geregeld!

 8. struisvogelpolitiek

  Typisch VVD. De schoorsteen moet blijven roken dus geen full lockdown, de economie moet blijven draaien kosten wat het kost. De offers die hiervoor worden gebracht zijn maar bijkomende schade. Pinokkio Rutte gaat over lijken om in het pluche te blijven zitten. Wilders en Baudet hebben 1000% gelijk.

  1. Bullshit16

   Stuisnogel
   Wilders in baudet hadden voor 5a6 weken al gelijk toen hadden ze de grenzen in het vliegverkeer uit besmettelijke gebieden zoals Italië china enz stop moeten zetten nu is het te laat de hele land plat gooien dat gaat in kan niet wand dan is er helemaal geen economie meer in dat treft niet alleen jij maar 17 miljoen andere mensen
   Dus we moeten maar afwachten waar dit met die landverraders heen gaat
   Stem fvd of PVV uit de eu

 9. perry

  Nederland is de “testfabriek” van de EU, met de milieutransitie/innovatie en illegalenbeleid wordt/werd alsook bekeken en getest hoever men kan gaan met het belasten en misbruiken van burgers!
  Met het Coronavirus zijn wij wederom “proefkonijn” mbt de snelheid van verspreiding en de daarop volgende sterftecijfers van de oudjes, een en ander in samenhang met een veronderstelde, eventueel niet bestaande immuniteit, die door jongeren opgebouwd zou zijn na het doorlopen van de ziekte!

  1. Piet51

   @perry
   Het duurde gelukkig niet zo lang, maar hier hebben we het zoveelste complot: Nederland als proeftuin voor de gevolgen van het Corona-virus. Ik ga ervan uit, dat je het zelf gelooft?

 10. Bullshit16

  Heb al eerder gezegt rutte loopt zin pik achter naar die luistert alleen maar naar rivm in naar Brussel maar naar de échte filosoof luistert i niet in die preek die hij heeft gehouden dat moest hij doen voor het volk wand anders was i hellemaal geen knip voor de duim waard
  Ik ben niet in paniek maar als ze voor 5a6 weken naar baudet in Wilders hadden geluisterd dan was het nu minder erg geweest
  Maar we weten allemaal het is hun niet gegund.die eer gunnen die landverraders pvv of fvd niet
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. jeki

   Als ze naar Wilders en Baudet hadden geluisterd, hadden we een lockdown en daar komen we nog veel slechter uit denk ik. Hoelang moeten we dan op slot? Door de grenzen te sluiten is het virus niet weg hoor. De nu gekozen tactiek is volgens mij wel de beste (of minst schadelijke) zolang er nog geen vaccin is.
   (En nee, ik volg je stemadvies niet op)

 11. RCS

  Ik heb vertrouwen in het medisch personeel, ik heb geen vertrouwen in het kabinet en al helemaal niet in dhr. Rutte. Die heeft mijn vertrouwen meerdere malen geschonden en zo’n autocue toespraakje verandert daar niets aan.

 12. Meriadoc Brandebok

  Leden Outbreak Management Team (OMT), adviserend orgaan van RIVM:

  “Naast de vaste OMT-leden (vertegenwoordigers van de
  Nederlandse Vereniging voor Internist-Infectiologen (NVII), de Nederlandse Vereniging van Medische Microbiologie (NVMM), hoogleraar Sociale Geneeskunde) waren ook deskundigen van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), vanuit GGD regionaal arts-consulenten en artsen M&G van regionale GGD’en, een vertegenwoordiger van het referentielaboratorium, diverse centra van het RIVM en andere specialisten (internist-infectioloog, viroloog, artsen-microbioloog) aanwezig.”

  1. Bullshit16

   Did
   Huilbaby

  2. Fonz

   Dit zijn mensen die dus zeggen laat het maar gebeuren, laten mensen maar besmet raken of liever nog doodgaan

 13. Meriadoc Brandebok

  Van Dissel begeleidde meer dan 25 promovendi en publiceerde meer dan 280 wetenschappelijke artikelen, grotendeels over infectieziekten. Daarnaast schreef hij mee aan ruim 75 opleidingsmodules en boeken over infectieziekten. Zijn expertises zijn in het bijzonder:
  – afweerstoornissen
  – klinische infectieziekten
  – antibiotica en antibioticabeleid
  – cellulaire immuniteit en intracellulaire infecties
  Prof. dr. Jaap van Dissel is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

  1. Meriadoc Brandebok

   Bron: Wiki

  2. Apailiya

   Je kunt het trachten te bewijzen van het feit dat je een overheidstrol bent wel staken hoor Brandebok, dat wisten we al!

  3. Fonz

   Tja en dan zeggen laat het maar gebeuren, laat mensen maar doodgaan, scholen en grenzen open houden…

   1. Brenda Welsh

    Voor de Moslim heeft het nu doodgaan grote gevolgen. Het lichaam kan niet overgevlogen worden voor een begrafenis in Marokko. Aangezien de begrafenis daags na het overlijden moet plaatsvinden een groot probleem.

    1. 777

     Eeuwig gebande!

    2. Bullshit16

     Brenda
     Huilbaby

  4. Kretoloog

   Allemaal waar, Brandebok. En toch heeft RIVM-directeur Jaap van Dissel de plank al diverse keren flink mis geslagen (zie Geenstijl of Briefje van Jan). Dit is voor mij reden om artsen en andere medische experts niet zomaar op hun reputatie of blauwe ogen te vertrouwen. Altijd kritisch blijven.

   Desondanks ben ik wel blij dat er geen totale lock-down is ingesteld. Want dan wordt het gehele maatschappelijke leven lam gelegd. Terwijl het effect is dat je het virus alleen maar langer de kans geeft om alsnog toe te slaan.

 14. Robert75

  Die Rutte is helemaal gek geworden. Dit risico kan je als premier toch niet lopen daar wil je toch niet verantwoordelijk voor zijn als het uit de hand loopt?

  1. jeki

   Wat had er dan moeten gebeuren? “Niks aan de hand mensen, gewoon een griepje…?” Had je dat goed gevonden? Vast niet, neem ik aan.

 15. Duckday

  Nederland is gewoon stuurloos door lakse maatregelen. Een toespraak die niets zeggend was men dekte zich gewoon in. De media drampt gewoon dat het een super toespraak was maar straks gaat het mis is het dan sorry . De toespraak is af gekeken van de UIl maar dat was een olie crises MAAR DIT GAAT OVER MENSEN LEVENS dat heel lakoliek wordt afgedaan. NEDERLAND was inderdaad een super land we headden veel maar door de euro tekens en onbekwaamheid verkocht men alles medicijnen naar INDIA CHINA gasbedrijven werden door domme wethouders verkocht.Een afgekeurde wethouder gaat over de zorg (marktwerking) straks is er door zijn toedoen geen pil meer te krijgen. Dit land moet gewoon grenzen dicht Er komen nog steeds mensen binnen zonder controle .Maar de EU is heilig
  Breek het KARTEL stem PVV of FvD daarna nl exit

 16. Piet51

  Erg overtuigend, een Italiaanse arts die zoiets roept. Ik heb veel contact met Italianen. Een week geleden hadden we nog Italiaans bezoek. De situatie daar is rampzalig, op sommige plekken onhoudbaar. Als daar bekend wordt, dat er in Nederland een minder belastende aanpak ook succes heeft, zal het land te klein zijn. Vandaar, dat men niet zo maar zo’n methode zal ondersteunen.

 17. jeki

  Ik denk dat het verhaal wel klopt, kijk naar de mazelen, daar wordt ook niemand meer ziek van omdat bijna iedereen het gehad heeft (middels vaccinatie). En als er, zoals nu, nog geen vaccin is, is het m.i. niet verstandig om een land op slot te gooien, want wat gebeurt er als het slot er af gaat? Bij de eerstvolgende uitbraak weer op slot? En dan nog eens? Ja, er zullen mensen aan overlijden, maar dat gebeurt ook als het land op slot zit. Ik denk dat we er beter uit gaan komen dan Frankrijk en Italië.

  1. Robert75

   Jaja dus dan moet je maar beslissingen nemen op basis van speculaties. We weten helemaal niet of je wel immuun kan worden tegen deze ziekte door het te hebben gehad. Dat risico zou je niet kunnen nemen. Want er geen immuniteit voor opgebouwd wordt kan het ook weer terug komen in de toekomst. Dus dat weet je helemaal niet.

   1. jeki

    Klopt helemaal, immuniteit weten we ook (nog) niet. Zoals Rutte al zei: “Met 50% van de kennis moeten we 100% van de beslissingen nemen.” Wat stel je dan voor?

 18. Piet51

  Ik ken de Italiaanse manier van leven en met elkaar omgaan bijna net zo goed als de Nederlandse. Ze zijn veel fysieker, raken elkaar aan, mannen kussen mannen en vrouwen kussen vrouwen en natuurlijk ook gemengd. Ze leven meer op straat en zelfs in het kleinste dorp treft iedereen dagelijks de anderen in de plaatselijk bar. In de steden gebeurt dat per buurt.
  En nog iets Italiaans: een andere manier van leven kan men zich maar moeilijk voorstellen. Dus ook het effect van de maatregelen van gisteren zijn nauwelijks in te schatten voor een Italiaan.
  En bovendien, heel belangrijk, elke Italiaan zal zijn uiterste best doen om overheidsmaatregelen te omzeilen. Dat doen ze met belasting betalen,m verkeersregels, bouwvoorschriften en dus ook bij anti-Cotona maatregelen. In Italië werkt alleen een lock-down met zware sancties.

 19. nojokeman

  Het is niet alleen die Italiaanse arts die stelt dat Rutte een enorme gok waagt met de levens van ouderen en zwakkeren, maar de WHO raadt deze scenario van groepsimmuniteit met klem af, en wel op twee redenen. Het virus is nieuw en er is nog te weinig over bekend. Ten tweede is er nog geen vaccin beschikbaar. Verder deed Rutte gisteren alsof de samenleving is op te delen in groepen van gezonde mensen en ouderen/mensen met een zwakke gezondheid. Dit is niet juist. Ze leven door elkaar heen. Het is praktisch onmogelijk om alle risicogroepen compleet te isoleren. Nogmaals, Rutte neemt een enorme immorele gok met de levens van die mensen.

  Maar ja, het is allang geen geheim dat Mark Rutte zich laat leiden door het grootkapitaal. De economie moet zo min mogelijk beschadigd raken, en daar mogen best duizenden zo niet honderdduizend ouderen voor worden opgeofferd.

 20. Arghhhhh

  Hoe groot moet je haat zijn om dit te plaatsen (of je economische afhankelijkheid). Wetenschappers bedenken een strategie en je stelt het ter discussie. Hoe kan je in vredesnaam jezelf in de spiegel bekijken als je het fout hebt? Ja natuurlijk: je kan gelijk krijgen maar tegen welke prijs? Er gaan straks 40.000 mensen dood in NL. Denk gewoon eens mee over hoe we dat moeten overleven. En natuurlijk sabel je ieder tegenbericht neer. Dat is je recht en ik lees altijd je berichten met gepaste eerbied. Maar hier gaat het over het grotere geheel. Denk na wat je doet man. Je hebt wellicht niet de wijsheid in pacht

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.