shutterstock 1643981356

België maakt Nederlandse corona-strategie met de grond gelijk: 'Gevaarlijk! Laten het virus gewoon los!'

Geen categoriemrt 23 2020, 17:00
Vanuit België is er geen goed woord over voor de strategie die Nederland heeft gekozen om het coronavirus te bestrijden. De gekozen aanpak - mikken op groepsimmuniteit - krijgt bij de zuiderburen geen warm onthaal. Minister Maggie De Block hekelt de tactiek van Nederland die zij als uiterst "gevaarlijk" bestempelt.
Doorgaans zijn Nederland en België de grootste bondgenoten bij menig internationale kwestie. Maar rondom het coronavirus staan de twee Benelux-landen lijnrecht tegenover elkaar. Want waar België z'n heil zoekt in het grotendeels afknijpen van het sociale verkeer, wil Nederland dat er groepsimmuniteit wordt geschapen en het coronavirus dus 'gecontroleerd' door het land moet waren.
Maggie De Block, de Belgische minister voor Volksgezondheid heeft kennisgenomen van die afgelopen week door Mark Rutte onthulde strategie en vindt het geen goed plan. Sterker nog: in de krant De Morgen maakt de Vlaamse liberale ronduit de kachel aan met de Nederlandse tactiek:

"De aanpak van Nederland - het land mikt op groepsimmuniteit - vindt De Block maar niets. “Ik vind dat een gevaarlijke aanpak. Groot-Brittannië heeft dat ook voor ogen. Het baart mij zelfs zorgen dat die landen zo dichtbij zijn”, zegt ze.

“Zij laten het virus eigenlijk los. Ze hopen dat zeventig procent besmet geraakt zodat zij een volgende keer immuun zijn. Maar hoe gaan ze tot die zeventig procent komen? Aan welke snelheid? Hoeveel mensen gaan dan tegelijk in de ziekenhuizen belanden? Ik vind dat allemaal heel onvoorspelbaar. Ik vrees Italiaanse toestanden, als ik dat zo hoor. Wij doen net alles om zoiets te vermijden."

Inmiddels is de grens tussen Nederland en België op diverse plekken al afgesloten, onder meer doordat de Belgische autoriteiten containers hebben laten aanrukken om zelfs landweggetjes te blokkeren die de twee Nederlandstalige landen met elkaar verbinden. Of het helpt de internationale verspreiding van corona tegen te gaan, moet nog blijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten