België maakt Nederlandse corona-strategie met de grond gelijk: ‘Gevaarlijk! Laten het virus gewoon los!’

Vanuit België is er geen goed woord over voor de strategie die Nederland heeft gekozen om het coronavirus te bestrijden. De gekozen aanpak – mikken op groepsimmuniteit – krijgt bij de zuiderburen geen warm onthaal. Minister Maggie De Block hekelt de tactiek van Nederland die zij als uiterst “gevaarlijk” bestempelt.

Doorgaans zijn Nederland en België de grootste bondgenoten bij menig internationale kwestie. Maar rondom het coronavirus staan de twee Benelux-landen lijnrecht tegenover elkaar. Want waar België z’n heil zoekt in het grotendeels afknijpen van het sociale verkeer, wil Nederland dat er groepsimmuniteit wordt geschapen en het coronavirus dus ‘gecontroleerd’ door het land moet waren.

Maggie De Block, de Belgische minister voor Volksgezondheid heeft kennisgenomen van die afgelopen week door Mark Rutte onthulde strategie en vindt het geen goed plan. Sterker nog: in de krant De Morgen maakt de Vlaamse liberale ronduit de kachel aan met de Nederlandse tactiek:

“De aanpak van Nederland – het land mikt op groepsimmuniteit – vindt De Block maar niets. “Ik vind dat een gevaarlijke aanpak. Groot-Brittannië heeft dat ook voor ogen. Het baart mij zelfs zorgen dat die landen zo dichtbij zijn”, zegt ze.

“Zij laten het virus eigenlijk los. Ze hopen dat zeventig procent besmet geraakt zodat zij een volgende keer immuun zijn. Maar hoe gaan ze tot die zeventig procent komen? Aan welke snelheid? Hoeveel mensen gaan dan tegelijk in de ziekenhuizen belanden? Ik vind dat allemaal heel onvoorspelbaar. Ik vrees Italiaanse toestanden, als ik dat zo hoor. Wij doen net alles om zoiets te vermijden.”

Inmiddels is de grens tussen Nederland en België op diverse plekken al afgesloten, onder meer doordat de Belgische autoriteiten containers hebben laten aanrukken om zelfs landweggetjes te blokkeren die de twee Nederlandstalige landen met elkaar verbinden. Of het helpt de internationale verspreiding van corona tegen te gaan, moet nog blijken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  De Block heeft er duidelijk niets van begrepen.

  1. Bijenzwerm

   @meriadocbrandewijntrol de huistr@l heeft overduidelijk een batterij aan expertise in huis om een minister van volksgezondheid zo even anoniem af te branden met 1 zin.

  2. Rammstein

   Kom, kom, Maria: het blijft een ongewisse en riskante aanpak van Nederland. In theorie en op papier klinkt het niet gek, maar de praktijk komt neer op het grootste deel van de bevolking ‘gecontroleerd’ ziek te laten worden. Met het aantal doden dat daaraan is gerelateerd natuurlijk. Erg overtuigend klinkt dit natuurlijk niet.

   Ik pleit voor de aanpak van het in kaart brengen, begeleiden en isoleren van de belangrijkste doelgroep: ouderen met onderliggende kwalen/ziektes. Deze groep kan opgeroepen worden voor de jaarlijkse griepprik en dus ook voor een corona-test. Door zelf/thuisisolatie bescherm en verzorg je de belangrijkste groep en sluit je tevens het virus in, terwijl de economie op een laag pitje door kan gaan.

   1. Lambieck

    Het verhaal is leuk Rammstein maar ouderen (+10 jaar van onze leeftijd) en zelf/thuisisolatie bescherming geloof ik niet in.
    Wie zie je als eerste buiten achter hun wagen van de zaak als het net gesneeuwd heeft?
    Inderdaad, de rollator-brigade, want ze gaan altijd om 9:00 uur naar de bakker, flexibiliteit nul,nakkes.

    1. Rammstein

     Een lock down voor de geriatrische brigade vanaf pakweg 70 jaar moet toch niet zo moeilijk zijn? Die groep is het hardst getroffen en tevens de wandelende besmettingsgolf.

     1. Marija

      Deze oudere rollator-brigade moetvaak wachten op thuiszorg, of hebben zelf veel tijd nodig om zich aan te kleden, ontbijten en dan om 7 uur naar appie in de rij.
      Als er sneeuw ligt of glad is komen deze mensen niet buiten.

     2. Pjotter

      de RAM.@ reageren was ik van plan, toch maar niet, te vunzig om op te reageren.

    2. Bijenzwerm

     Warrig verhaal van lambieck weer.. Rollatorbrigade in de auto van de zaak yeah right.. Hahaha dumass

     1. Pjotter

      Bijenzwerm@ de Lamme is bang om oud te worden, begrijpelijk als je nu al wartaal uitslaat, het wordt beslist niet beter bij zijn ouder worden.

   2. Beukman

    Er staat maar één ding vast, en dat is dat we nog niet weten wat er precies de beste aanpak is. En dit komt weer omdat we nog te weinig van dit virus weten.

    Het feit dat er in Europa allerlei strategieën worden uitgetest heeft een groot voordeel: door de resultaten wetenschappelijk te vergelijken en te analyseren, moet het mogelijk zijn om te komen tot een strategie die de minste nadelen heeft, ook op de langere termijn.

    1. Ego-non-solus

     @Beukman
     U heeft daar rationeel gezien wel een punt. Nadeel is dat het “verliezende” land verhoudingsgewijs de meeste doden te betreuren zal hebben. Als net 70-er voel ik me daar toch een beetje ongemakkelijk bij.

     1. Beukman

      @Ego
      Begrijpelijk.
      Maar zoals uw nick al vertelt: er bestaan nog meer mensen dan u. Én effecten op de korte termijn hoeven niet overeen te komen met die van de lange termijn.

      U als kwetsbare 70er met een ongemakkelijk gevoel kan ik alleen maar aanbevelen om voorlopig mensen uit de buurt te houden. Wat niet betekent dat u zich niet meer buiten mag vertonen, gelukkig, want er schijnt dezer dagen een aangenaam lentezonnetje.

   3. Meriadoc Brandebok

    @Rammstein

    Zaak is dan ook om de risicogroepen inderdaad te beschermen (kwetsbaren met zwakke gezondheid incluis) en de ziekte beheerst te laten rondgaan onder de niet-risicogroepen. Daar is het beleid, met onder meer afgrendeling van bejaardenhuizen, op gericht. Mensen met een zwakje gezondheid, uit mijn eigen omgeving weet ik dat, zitten daarom thuis van hun arbeid.

    De Block beweert dat de strategie is om opzettelijk 70% ziek te maken. Dat is flauwe kul en doen de Britten ook niet.

  3. Cycle25

   Nee, Bruins wel…o wacht..

  4. Pjotter

   De Brandende bok/geit wel, toen ik de kop en het vervolg zat te lezen dacht ik al gelijk dat wordt de geit met haar kennis nr.1. als comment.

 2. Bullshit16

  Zie je wel onze landverraders kabinet pakt corona virus aan om de stikstof er door te jassen kijk blue tiger studio’s met jan roos een ding ben ik het niet met hem eens dat hij jensen.nl zo afkraakt dat siert hem niet jensen heeft een mening en wie weet misschien heeft jensen wel gelijk de tijd zal het leren
  Stem fvd of PVV uit de eu

 3. Lambieck

  Jammer dat de naar bier hunkerende bevolking van België het nog niet snapt.

  1. Fonz

   limpak?

 4. Vrijedenkert

  Als de Belgen minister Maggie De Block op de grens plaatsen komt er niemand meer door of omheen…

 5. ErikErmelo

  ” Alles in België op slot, behalve de frietkot”

 6. Vee

  Waar zijn nou al die schreeuwers dat het onmogelijk is grenzen te sluiten. 1 griepje, paar containertjes en pats alles dicht.

 7. van Urk

  Het lijkt er meer op dat aan bijna alle wensen van alle partijen is voldaan. Elk partij heeft wel een programmapunt dat in de maatregelen zijn opgenomen. Samenscholingsverbod, vaccinatie, ouderzorg, grenzen dicht, gebedshuizen sluiten, festivals sluiten, coffeeshops open, vluchten bij Schiphol halveren, meer thuis werken etc. etc.

 8. Jack Flash

  Voor de onzichtbare vijand kan me de grenzen sluiten blijkbaar.
  Voor die andere tsunami niet?

 9. JFU

  Het bewijs is geleverd….de grenzen kunnen dus wel hermetisch dicht…Dit onthouden we….

  1. Pjotter

   JFU., ja en dat nog wel door een land waarvan de hoofdstad BRUSSEL heet, je weet wel van waaruit de EU ons dicteert.

 10. Ab Infinitum

  Wij hebben onze Annabel Nanninga, zij doet er niet voor onder.

  1. Bullshit16

   Ab
   Kwal annabel is niet dik ze is gewoon een aantrekkelijke gezet vrouwtje maar ja dat verschil zie jij niet maar wel annabel weer afzeiken lul die je bent

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.