DWDD zwaait af met dikke onvoldoende, cijfers tonen: was gewoon de PvdA-promoshow

Aanstaande vrijdag valt na vijftien jaar het doek voor De wereld draait door. Maar voordat Matthijs van Nieuwkerk voor het laatst een programma aan elkaar ratelt, volgen nog even de rapportcijfers. En die zijn niet best: het bleek vooral een programma dóór PvdA’ers. Politici van andere partijen kwamen nauwelijks aan bod.

Nog een paar dagen Matthijs van Nieuwkerk wegzappen, en dan is het voorbij: vanaf volgende week is het doek definitief gevallen voor De wereld draait door. Het programma stopt, omdat Van Nieuwkerk vindt dat hij wel lang genoeg met een keuvelprogramma tonnen aan belastinggeld heeft binnengehengeld. Ofzo.

Hoe dan ook, wie de gasten uit die vijftien seizoenen gaat turven komt tot een schrikbarende conclusie: als het over politiek ging, was het PvdA dat de klok sloeg. Andere partijen kwamen er bijna niet meer aan te pas. Zelfs de NRC moet concluderen:

“De analyse van onder meer kijkcijfers, onderwerpen en gasten bevestigt sommige vooroordelen: DWDD was inderdaad het ‘clubhuis’ van de PvdA. Maar het onderzoek weerlegt ook aannames: DWDD bracht weliswaar wetenschap en ‘hoge’ cultuur naar prime-time, maar dat was slecht voor de kijkcijfers.

Rutger Castricum (GeenStijl, Powned) noemde DWDD ooit het „clubhuis van de PvdA”. En dat klopt. Weliswaar is voormalig D66-leider Alexander Pechtold de vaakst uitgenodigde politicus (negentien keer), maar PvdA’ers waren favoriet van de DWDD-reactie. Maar liefst 159 keer waren de sociaaldemocraten te gast in de BNNVARA-talkshow.”

Daaruit blijkt dat in de afgelopen vijftien jaar er maar liefst 159 keer een PvdA’er in de studio zat. Dat is een zeer ruime voorsprong op de nummer twee (VVD). Slechts 57 keer mochten Mark Rutte en/of zijn partijgenoten aansluiten. De liberale regeringspartij wordt op de voet gevolgd door het CDA (55 keer) en GroenLinks (53 maal). D66 volgt daar achter op gepaste afstand (40 maal).

Ergens onderaan het lijstje bungelt de PVV, met slechts 6 bezoeken. Forum voor Democratie lijkt geen enkele keer in de DWDD-studio te hebben gezeten.

Overigens zijn ook de feministen boos op De wereld draait door: het programma bleek in al die jaren een ongelooflijk mannenbolwerk waar nauwelijks vrouwen aan tafel mochten zitten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Kretoloog

  Met dit bericht wordt bevestigd wat al jarenlang vermoed werd. Nu keek ik toch al nooit naar DWDD, dus ik niks gemist!

 2. Ritter

  De media zijn overwegend links georiënteerd……………dus de agenda die ze promoten is een linkse agenda.

  Aan de “tafel” zullen dus voornamelijk mensen worden uitgenodigd die de linkse agenda promoten.

  1. Piet51

   “De media zijn overwegend links georiënteerd……………dus de agenda die ze promoten is een linkse agenda. ”
   Dat zou best eens kunnen kloppen. De reden daarvoor is dan, dat rechts georiënteerde mensen met te weinig zijn om eigen media op te richten. Verboden is dat allemaal in ieder geval niet.
   En linkse presenteren natuurlijk graag linkse politici, hoewel ander geluid ook niet verboden is

   1. Sabreur

    je hebt deels gelijk, ware het niet dat alle publieke omroepen met belastinggeld worden gefinancierd, dus dienen ze het volk en van dat volk wordt nu maar een klein deel vertegenwoordigd.
    Ik hoop dan ook dat de NPO eens ophoudt met het wegstoppen van bijv WNL op rottijden en dat ON een eerlijke kans krijgt om zich te ontwikkelen.

    1. Piet51

     @Sabreur
     Feitelijk klopt het wat je zegt. Maar je zou het anders kunnen interpreteren. Van dat belastinggeld krijgt namelijk iedere Nederlander het recht om, mits er voldoende aanhang is, via een eigen omroep de eigen overtuiging voor het voetlicht te brengen. Sommige overtuigingen hebben helaas onvoldoende aanhang om van dat recht gebruik te maken. Maar in een democratie is dat veel vaker zo. De meerderheid bepaalt.
     Als je graag rechtse zenders wilt, wat ik me goed kan voorstellen, zou je eerst aan aanhang moeten werken. Dan komen die omroepen daarna bijna vanzelf.

   2. Shadow1100

    Nederlandse Propaganda Omroep
    NPO = Zendtijd voor (LINKSCHE) politieke partijen.

 3. Boudewijn Hummelinck

  DWDD is een programma van de VARA. Misschien kan met deze informatie een kwartje vallen.

  Bij WNL zijn de cijfers andersom.

  1. Peetjoh

   Nou na 15 jaar heb ik precies nog geen aflevering gezien. Ik ga dit dus ook niet missen.

 4. Beukman

  Wilders wilde er niet zitten, en Baudet alleen onder bepaalde voorwaarden.
  Verder blijkt uit de cijfers dat er gemiddeld nog minder dan 1 PvdAap per maand in die show zat.
  DWDD was een programma van een linksige omroep. Logisch dus dat er veel lniksige mensen werden uitgenodigd.
  Nog meer open deuren om in te trappen?

  1. Henk Albarda

   Beukman, leuk dat je blijft doorgaan met je linkse leugens. De NPO (waarvan DWDD deel uitmaakt) zijn ambtenaren. Ambtenaren hebben zelf massaal erkend dat ze voor ruim 75 % linkse kiezers zijn. U bent oneerlijk en achterbaks communistisch groen links, ik ben WELdenkend FvD rechts liberaal.
   Dus, in tegenstelling tot uw voortdurende leugens, zijn ALLE NPO presentatoren bevooroordeelde linkse sujetten die uitsluitend hun vriendjes uitnodigen.
   Ik heb in 2011 enkele keren als spreker mogen optreden in Rondom 10, een politiek discussie programma. ALLE andere sprekers (10) waren groen links, d66 en pvda, of politiek correct, Mirjam Sterk, CDA. Ghislaine Plag, de presentatrice, Groen links.
   En dan durft u uw leugens nog uit te blaten. Schaamt u zich!
   En Piet51, zelfde leugens als Beukman. Ook u, schaamt u zich voor uw leugens.

   1. Piet51

    Spreker in Rondom 10? Is mij toen niet opgevallen, helaas, maar het is dan ook al bijna 10 jaar geleden. Maar mijn stelling, dat linkse oproepen een voorkeur hebben voor linkse gasten en rechtse gasten ook uitnodigen als dat voor het programma nuttig is, hou ik vol. Ook dat dit helemaal volgens het systeem klopt. Rechts kan namelijk gewoon zijn eigen omroep oprichten conform daarvoor geldende regels. Helaas heeft ON te maken met een pas kort geleden aangepaste regel.

    Ambtenaren hebben nooit massaal erkend links te zijn. Voor jou is jezelf als links presenteren misschien een soort bekentenis. Voor mij en voor een heel groot deel van de Nederlanders is dat gewoon over je overtuiging spreken. Zo kan iemand aangeven Ajax de voorkeur te geven boven Feyenoord, niks mis mee. Ook kun je zeggen katholiek te zijn en niet atheïst, ook niks mis mee. Wat vind je van iemand die zegt liever pasta dan aardappelen te eten. Toch ook niks mis mee? Waarom is het uitdragen van een linkse overtuiging dan meteen een soort bekentenis, een soort uit de kast komen? Linkse overtuigingen zijn in Nederland gelukkig niet verboden, net als rechtse visies.

 5. Piet51

  De schrijver begrijpt het Nederlandse publieke omroepbestel niet. Als hier een groepering met een duidelijke boodschap of overtuiging voldoende aanhang kan tonen krijgt ze zendtijd. En die zendtijd is bedoeld om die boodschap uit te dragen. Van tijd tot tijd wordt gepeild of er nog voldoende aanhang, lees leden, is.
  De VARA werd ooit opgericht door dezelfde mensen die de socialistische gedachte aanhingen, nu vooral PvdA. Is het dan niet te verwachten, dat die omroep in een programma als DWDD diezelfde PVDA-ers blijft uitnodigen? Ook de andere omroepen hebben hun “eigen” gasten.
  Ik zou het zorgelijk vinden als elke omroep een gemiddelde van de Nederlanders zou bestrijken. Dan voegden die omroepen niets meer toe.

  Verder is het natuurlijk boeiend dat DWDD tot het laatste moment een extreem goed bekeken programma is. Gisteravond zelfs een record.

  1. Boudewijn Hummelinck

   ‘De schrijver begrijpt het Nederlandse publieke omroepbestel niet.’

   Inderdaad, en dat is best wel zorgelijk.

 6. Julian

  Een dikke onvoldoende? Dat dat hier wordt gezegd snap ik wel. Niet huilen dat PVV en FvD nauwelijks aan tafel zaten. Die wilden nooit. Daarnaast is het 15 jaar lang een van de best bekeken programma’s van de Nederlandse televisie geweest. Dan heb je in elk geval de publiekprijs.
  De afgelopen weken waren er ook weer pareltjes van tv.. Het optreden van Rob de Nijs en Andre van Duin in het bijzonder….En dat je hier allemaal afgunstige negatieve reacties krijgt snap ik wel… Succes bij een rood georienteerde zender is onverteerbaar. Dan huilenbalken ze over geld en een neutrale publieke omroep. Terwijl ze het liefst een ultrarechtse zender zouden hebben…. Daar is geen behoefte aan ook niet aan ongehoord.. die lekker een fade out krijgt.!

 7. Paardenmiddel

  Ja omroep On is nog steeds niet uitgenodigd voor een gesprek voor zendtijd. Daaraan zien we dat de publieke omroep maling heeft aan rechts

  1. Piet51

   ON wordt voorlopig ook niet uitgenodigd, want de peildatum voor ledentallen was midden vorig jaar, toen er nog geen bekendheid was gegeven aan ON, al verschoven naar eind 2020. Dat wist ON bij de oprichting ook, tenminste ze hadden het kunnen en moeten weten.

 8. macsjang

  Linkse ratten.

 9. Mar

  9-2-2009

  Gasten o.a. Joshua Livestro en Michael van der Galiën.

  Voor het promoten van het nieuwe blog De Dagelijkse Standaard.

  Daarvoor was het programma wel acceptabel.

 10. ManusR

  Nauwelijks vrouwen, dat klopt want lesbiennes beschouw ik niet als vrouw of wel, Claudia?

  1. Peetjoh

   Dat hoeft ook niet. Zelf zien ze zich vaak als het mannetje. Dat is ook het rare, nee ik hoef geen man en je dan gaan kleden als vent. Net zoals veggies. Nee ik hoef geen vlees, ik neem een vlees vervanger?. Zo tegenstrijdig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.