Faal! Overheid weet hoogopgeleide Syriërs niet in geschikte banen te krijgen: allemaal horeca en schoonmaak in

De Nederlandse overheid maakt een complete bende van de integratie van Syriërs die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Zelfs de hoogopgeleide vluchtelingen kunnen niet op gepaste plekken worden ingevoegd op de arbeidsmarkt: ze blijven bijna allemaal steken in de horeca of de schoonmaak.

Kijk, Syrische vluchtelingen. Je kan er van vinden wat je wil, maar ze zijn er nu eenmaal in Nederland. Je moet er het beste van maken. En dus kan je als overheid maar beter zorgen dat ze op een plek komen waar ze het meest tot hun recht komen. Niet alleen omdat dat fijn is voor de heren en dames Syriërs, maar ook omdat de Nederlandse arbeidsmarkt – die schreeuwt om personeel – er dan ook nog wat aan heeft. Logisch toch?

Zou je denken. Het is echter het volstrekt tegenovergestelde van wat het kabinet-Rutte III precies uithaalt met deze mensen. Ze worden allemaal in slechts twee arbeidssectoren gepropt, die daardoor overvol geraken. De rest van de arbeidsmarkt krijgt de tienduizenden Syriërs die naar Nederland zijn gekomen niet te zien. Ja:

“Aan de andere kant vinden de Syriërs dat de inburgering hun intrede op de arbeidsmarkt vertraagt: ze willen al tijdens het leren van de Nederlandse taal aan de slag. Daarbij voelen vooral de hogeropgeleiden zich ondergewaardeerd: mede door een gebrek aan juiste opleidingspapieren worden ze al snel doorverwezen naar de horeca of schoonmaakwerk. Het beleid om statushouders door het land te verspreiden helpt hier niet bij: vaak is er in de toegewezen regio geen werkgelegenheid in het vakgebied van de statushouders.”

Daarnaast is een veelgehoorde klacht dat ze wel hoogwaardig Nederlands willen leren spreken, maar dat de overheid ze dom houdt met een cursus die niet verder reikt dan taalniveau A2. Dat is zeg maar hoeveel Frans of Duits de gemiddelde Nederlander kwebbelt.

Dus.. Epic fail! Maar dat zou ons na drie jaar Rutte III eigenlijk ook niet meer moeten verbazen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Baron von Munchhausen

  Effetjes advies vragen aan wereldkampioen wauwelen en nooit iets voor elkaar kunnen krijgen, t.w. de “alwetende” Hr.Asscher!
  Als Minister in Rutte II: “Syriers zijn een welkome aanvulling voor Nederland en allen HOOGOPGELEID!!!”
  Nou, Asscher, laat zien wat voor een oplossing je hebt!
  PS
  95% vrede in Syrie. Misschien verstandig om deze weldoorvoede, gezonde Syrische mannen terug te sturen om hun land weder op te bouwen? Blijven er weer wat huizen over voor Nederlanders en de aanslag op de sociale pot wordt ook sterk verminderd!

 2. hans-e-pans

  Het moet toch wel mogelijk zijn om de 4% echte Syrierse vluchtelingen aan werk te helpen? Va die 4% is maar een heel klein persentage hoogopgeleid, misschien alleen volgens hun maatstaven.

 3. Ritter

  Z.g. “hoogopgeleide Syriërs” hebben vaak een lagere opleiding dan wat wij in het westen geweld zijn. De diploma’s zijn dus niet gelijk.

  Daarbij is er een groot cultuur verschil.

  1. Original NL

   Naar syrische maatstaven is iemand met een zwemdiploma al “hoog” opgeleid.

 4. Peetjoh

  Er zijn eigenlijk 2 soorten hoog opgeleid. Je moet het zien als gratis of, voor niks. Sommigen zijn gratis naar school geweest sommigen voor niks. En dat is nou ook zo, hoogopgeleid of hoog opgeleid. Deze mensen zijn kwa Nederlandse standaard hoog opgeleid. Zo’n beetje op 4000 meter boven nap. Maar dat zegt verder niks over het niveau.

 5. fusilier

  Hoe kun je nou hoog opgeleid zijn,als je uit een zandbak komt, waar in principe niemand wonen wil.

 6. CLoVis

  Als ze hoogopgeleid zijn zullen ze toch wel Engels spreken?
  Dan lijkt me het verder geen probleem.

  1. Baron von Munchhausen

   CloVis

   Zou Asscher dezelfde opleiding hebben als de “hoogopgeleide” Syriers?
   Of zijn de Syriers toch slimmer dan Asscher (?): gratis geld, woning, inrichting en de hele rambam!

  2. Pauline Kummer

   Mijn ervaring is dat velen beter Nederlands spreken dan menigeen hier kan schrijven. Hier is men in staat om in drie regeltjes vijf taalfouten te frommelen. Keer op keer

   1. Peetjoh

    Ben jij zo’n vrouw van de reclame. Zo 1 met een schimmel k.t.

    1. Pauline Kummer

     U hebt wilde fantasieën als u het over een vrouw hebt. Een onzindelijke aard die u parten speelt.

     1. Peetjoh

      Ik heb geen fantasieën. Dat laat ik over aan gelovigen. Maar je hebt het over ervaring, dus hoeveel buitenlanders ken je en hoeveel Nederlanders. En het belangrijkste wat ben je zelf.

   2. CLoVis

    @Kummer und Kwel

    Als ze zo goed Nederlands spreken kunnen ze toch aan het werk?
    Waarom doen ze dat dan niet?

   3. Rosasolis

    @Pauline Kummer. Het is niet eens zo erg met het Nederlands schrijven.
    Maar met de taaluitspraak gaat het veel erger! De gesproken Nederlandse taal gaat steeds achteruit. het wordt steeds platter. Vooral moetah wij vergetah dat
    werkwoordah een “n” op het einde hebbah.
    Wat heb ik genoten van 3 jaar Nederlandse les van Dhr van Emst, van de Koninglijke Conservatorium in Den Haag, die mij vertelde dat bij de werkwoorden in goed Nederlands dat de “n” altijd besproken moet worden. Later heb ik ontdekt dat in vele Twentse gemeenschappen dat de “n” in werkwoorden helemaal niet vergeten.
    Dit jaar is het voor muziekliefhebbers Beethoven jaar, hij werd 250 jaar geleden geboren in Zutphen. Je hoort gedurende de hele jaar alle werken van L. Van Beethoven, zowel in concerten al op Radio 4. Onlangs heb ik een brief aan de redactie van een van de omroepen van radio 4 over Een van hun populaire omroepsters die het had over
    “de geveldigah werkah fan Beethovah! Die wij gaan horah gedurdendah dit hele jaar”. Helaas moetah ons Klassiek muziek liefhebbers dit achterlijke gedoe dagelijks op radio 4 horah. Vooral tijden de ” Muziekfabriek” tijdens de uren van 12 uur tot 14 uur. Waarvan ik de domme geklets van de omroepers zat ben, en ook hun domme vaak bewerkte muziek keuze…omdat het zo schattig is!
    Kortom: ik ben bang nu, meer dan ooit van te voren, over het achteruitgang
    van onze Nederlandse taal en uitspraak, en onze cultureel leven. Niet wegens een aantal hoog-geschoolde Syrische immigranten, maar van ongeschoolde
    Nederlanders die niet eens hun moeder taal kunnen beheersen en ook
    niet kunnen uitspreken.

 7. Rammstein

  Hier in Duitsland lukt dat dan beter. Syriers (en alle andere vluchtelingen) krijgen een persoonlijke betreuer toegewezen die hen in alles helpt bij de integratie. Ik ken twee gevallen waarin dat heeft gezorgd voor een job op hun eigen niveau. Een is mijn tandarts die in dienst is bij een chique kliniek waar hij zeer gewaardeerd is en uitstekend vakwerk aflevert: een hele sympathieke man die dingen kan die ik een Nederlandse tandarts nog niet heb zien doen.

  De ander is een internist in een ziekenhuis hier in de buurt. Beide mannen hebben zijn nu zo’n 5 jaar hier werkzaam, spreken goed Duits en zijn een waardevolle aanvulling binnen de maatschappij.

  1. Fortiori

   Hier bij Erasmus MC is dit eveneens het geval. Families waarbinnen de leden werkzaam zijn in verscheidene vooraanstaande specialismen.

  2. CLoVis

   Kunnen wij ze dan niet beter allemaal naar jullie toe sturen?
   Een win-win situatie.

  3. Baron von Munchhausen

   Rammstein
   Van de 200.000 Syriers er twee uithalen die het wel goed doen!
   Typisch Asscher gewauwel!
   Ook in Duitsland doen ze het niet goed!

  4. Rosasolis

   @Rammstein. Fijn dat deze hoog-opgeleide Syrische mannen zo gewaardeerd zijn.
   Hopelijk krijgen meer hoog-opgeleide vluchtelingen ook in Nederland een kans om hun
   beroep uit te oefenen.

 8. inert

  in de schoonmaak sector?
  Wat dacht men van sleufgraver, dakdekker of stratemaker!

  1. perry

   inert-
   Fantast!
   Al eens een Marrokaan in een graafsleuf of op een dak gezien?
   nee, nee, die rijden taxi, busjes van Post.nl, helpdeskmedewerker of iets soortgelijks, jobs waarbij men niet écht hoeft te tillen, bukken en vóóral niet van gaat zweten!

 9. Wim Vreeswijk

  Omdat Syrische diploma’s nep blijken te zijn.

 10. Bes Tolen

  De strijd lijkt helemaal verloren. De oude maffia van Rome heeft in deze tijd de almacht naar zich toe kunnen trekken. Weinigen kennen de maffia en haar hulpen voldoende en die weinigen worden toch niet gelooft. Omdat de waarheid zo ver ligt van wat er al eeuwen wordt verteld. Omdat de waarheid niet verteld kan worden en helemaal begraven is onder alle leugens over een niet bestaand paradijs. Omdat de waarheid niet verdragen wordt. Het oude Rome baadt zich daarom in weelde.

 11. Bes Tolen

  ik vermoed, dat op deze wijze de asielzoekers als kleine zelfstandigen afkomstig uit het buitenland worden aangemerkt en dan vijf jaar lang forse inkomenssubsidie uit ’s rijksschatkist krijgen waarvan je kunt leven (met verdere toeslagen), en mogelijk een lening daarenboven van de gemeente. Zo leveren ze dan geen probleem meer op voor de immigratie autoriteiten. Over vijf jaar zijn ze dan voorgoed binnen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.