Falend en hypocriet diversiteitsbeleid: werkgevers moeten nu etnisch profileren om effect in kaart te brengen

Een onderzoek van de Volkskrant onder de grootste werkgevers van Nederland, toont het falen aan van diversiteitsbeleid. Er is weinig effect, het is haast niet te meten én het wekt animositeit op tussen collega’s. Maar ondanks dat blijft het geloof in diversiteit gewoon overeind!

Feitjes
66 Van de 100 grootste werkgevers van Nederland deden mee aan het onderzoek: 780.000 fte. Tweederde van die 66 gaven aan beleid te voeren om culturele diversiteit op de werkvloer te stimuleren en 34 organisaties hebben zelfs concrete doelen gesteld. Er is alleen één probleem: het werkt niet!

Onmeetbaar effect
Vanwege privacywetgeving mogen werkgevers de afkomst van hun werknemers niet registreren. Logisch, want dan zouden werkgevers technisch gezien aan etnisch profileren doen! Wanneer het over dit onderwerp gaat is er altijd wel iemand die zich openlijk afvraagt waarom het actief selecteren op minderheden/culturen/etniciteit/geslacht etc. wél is toegestaan, zolang het niet over blanke (hetero)mannen gaat. Leuk om te zien dat die een keer de wetgeving aan hun kant hebben staan.

‘Positief’ etnisch profileren
Er blijkt zelfs een hele (ontzettend omslachtige) bureaucratie te zijn opgezet om tóch te kunnen kijken hoeveel werknemers van je bedrijf nou echt zwart zijn. Enkele gemeenten en zorgverzekeraars leverden BSN-nummers van hun werknemers aan bij het CBS. Die koppelden die nummers weer aan de gemeentelijke basisadministratie en zo kon men in een geanonimiseerd overzicht zien hoe zwart, geel en blank hun organisatie is. Triest toch?

Het werkt niet!
Daardoor kwam meteen een nieuw probleem aan het licht: slechts 3,6 procent van de leidinggevenden heeft een niet-westerse migratieachtergrond! Oepsie!

Één van de reden daarvoor geven de werkgevers trouwens zelf al aan. Ruim een derde van de werkgevers zegt ‘soms’ (ja vast) moeite te hebben om draagvlak te creëren voor diversiteitsbeleid. Een verklaring voor dat gebrek aan draagvlak wordt niet gegeven, maar de kans zit er dik in dat werknemers geen respect hebben voor een leidinggevende die op die plek is gekomen vanwege de huidskleur. Al weten de pro-diversiteitsmensen het vast weer zo te spinnen dat de oorzaak racisme onder de werknemers lijkt te zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Mikael Blomkvist

  Het is bijzonder pijnlijk om te constateren maar Nederland is een veel racistischer land dan we hoopten.

  ht*ps://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/28/wij-zwijgen-niet-langer-a3989319

  1. DidiMadloba

   Kunt u de strekking van dat NRC artikel samenvatten? Ik heb geen abonnement en heb mijn portie gratis artikelen opgebruikt.

   1. Blitzkrieg

    DidiMadloba : Als we eens sterk zouden bezuinigen op massa-immigratie, EU en klimaat beleid zouden de Nederlandse burgers een stuk meer te besteden krijgen. Kan jij ook gewoon je abbonementje op het NRC betalen, zou best fijn zijn toch.

  2. ikweetwatikwil

   t,Jee zeg, Blomkvist constateerde dat Nederland racistischer is dan HIJ dacht. Niet WE maar HIJ. Ach , weet hij veul.

   1. ZiggyStardust

    Die Mikael Blomkvist waar je op reageert is iemand die p*dofilie goedpraat, en onder ongeveer 20 verschillende nicks reageert hier. Het is een trol.

    1. Stiek

     @Ziggy: Inderdaad; Vanduinen, welsh, Blomkvist, ect…

  3. Stiek

   Mikael Blomkvist?

  4. JochemX

   Ja Blommetje, ik denk ook dat het veel erger is. Met name de oorspronkelijke blanke bevolking wordt steeds meer gediscrimineerd. Veel blanken worden niet meer aangenomen omdat de voorkeur uitgaat naar een kandidaat met een meer divers of ander etnisch profiel en vaak met een veel mindere opleiding.

  5. Adriaen van Bergen

   Aangezien er in Nederland de meeste gemengde huwelijken zijn, is Nederland het minst racistische land.
   Kan je nagaan hoe racistisch andere landen zijn.
   Ik kan er wel een paar opnoemen waar recent nog hele bevolkingsgroepen zijn uitgeroeid om een andere kleur, geloof of overtuiging, maar ik kan me niet herinneren dat Nederland daarbij zat.

 2. Ab Infinitum

  Stemmingmaker…

 3. DidiMadloba

  “Etnisch profileren” is iets heel anders. Dat betekent dat je mensen met een getinte huid strenger controleert dan bleke blonde Hollanders, vanuit de veronderstelling getinte mensen vaker niet deugen.
  Dus dat een neger bij voorbeeld bij een grenscontrole veel strenger wordt gecontroleerd.

  Diversiteitsbeleid is nog niet zo makkelijk, vandaar dat je niet zo snel resultaat oplevert.

  Maar als ik in collegezalen een hoop meisjes met hoofddoekjes zie zitten die vaak hele goede studieresultaten behalen dan moeten we dat potentieel ook benutten voor de maatschappij, waar die meisjes nu vaak te schuchter zijn om bijv. advocaat of rechter te worden.

  Het leukste lijkt me als Wilders een rechter met een hoofddoek krijgt. Zegt hij daar iets van, dan krijgt hij een extra vervolging aan zijn broek: voor discriminatie!

  Het lijkt me beter dat we Wilders zijn paspoort afpakken anders krijgen ze in het buitenland misschien de indruk dat we hem in Nederland normaal vinden.

  1. Vrijedenkert

   Met hoofddoek op kun je geen rechter of advocaat worden want dan moet die hoofddoek af tijdens rechtzittingen en dat mag en kan immers niet volgens de sekte van de vrede!
   Hoofddoek dragen en rechter of advocaat worden gaan niet samen want vrouwe Justitia is onpartijdig en draagt geen hoofddoek of andere religieuze symbolen…

  2. Ron

   Quote: Etnisch profileren” is iets heel anders. Dat betekent dat je mensen met een getinte huid strenger controleert dan bleke blonde Hollanders,//

   Onzin het is niet alleen als getinte strenger worden gecontroleerd maar ook als blanke strenger worden gecontroleerd dan zwarte.

   1. Blitzkrieg

    Ron : Zelfs dat betekent het niet. Etnisch profileren wil zeggen dat je het profiel van iemand (mede) op basis van etniciteit baseerd.

    1. Ron

     Maar kleur maakt niet uit wil ik ermee zeggen

  3. ZiggyStardust

   Etnisch profileren betekent ook dat blanke alleen reizende mannen van en naar Thailand beter gecontroleerd worden. Ik kan me niet voorstellen dat je er niet tegen kunt zijn dat p*dofielen de dans ontsnappen omdat er niet etnisch geprofileerd mag worden. Statistieken zeggen nu eenmaal dat bepaalde mensen met bepaalde kenmerken vaker ergens bij betrokken zijn. En je zou stom zijn als je daar niets mee doet om zo een groter percentage misdrijven op te lossen of te voorkomen.

   1. Blitzkrieg

    ZiggyStardust : Iedereen weet precies waardoor de problemen veroorzaakt worden, zowel autochtoon als allochtoon. De enige die verontwaardigt zijn is de deugmens, gewoon omdat ze moeten deugen (of trollen natuurlijk).

    Marokkanen stemmen massaal op de PVV
    h**ps://www.youtube.com/watch?v=5XqtR5quAME

  4. Bullshit16

   Didi
   Achter baks klootzak ik heb nog wel een verschil tussen een nederlander of moslim idioot het moet niet gekker worden wat je zegt is gewoon is bullshit
   Stem fvd of PVV uit de eu

  5. Marija

   Wilders heeft geen enkel bezwaar tegen moslims/lima’s die zich aan de regels van ons land houden. Die hij niet wil, zitten m.i. niet in collegezalen.

  6. Peetjoh

   Dat jij het niet eens bent met wilders zegt niks. De 13 miljoen echte Nederlanders denken echt anders. En dat zal je echt gaan zien komende jaren. Nederland word rechts, Europa word rechts. En jou jagen we binnenkort terug naar je heimat.

 4. perry

  Positieve discriminatie en het vrouwenquotum zijn tegenwoordig de verziekte norm!

 5. Freewheeler

  Van Dale:
  Betekenis ‘etnisch’
  Je hebt gezocht op het woord: etnisch.
  et·nisch (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1wat een volk betreft; = volkenkundig: een etnische minderheid een kleine, qua afkomst onderscheiden groep

  Betekenis ‘profileren’
  Je hebt gezocht op het woord: profileren.
  1pro·fi·le·ren (werkwoord, onbepaalde wijs) ¶etnisch profileren de etnische afkomst een rol laten spelen, bv. bij politiewerk
  zich 2pro·fi·le·ren (wederkerend werkwoord; profileerde zich, heeft zich geprofileerd) 1de aandacht vestigen op zichzelf of op een bepaald aspect van zichzelf

 6. Rud56

  Een zwarte, een getinte of een gele komen heus wel aan een baan in de top of op lager niveau.
  M a a r dan moeten zij wél betrouwbaar zijn, integer én geschikt voor de functie!
  En laat nou net d a a r de kneep zitten.

  Want door beïnvloeding en druk vanuit familie, vrienden of cultuur gaat het met die soort (of ras?) vrijwel altijd mis, ook na jaren! Voorbeelden ten over. Zo zijn er in de politieorganisatie ook voorbeelden ten over, of kijk alleen al naar die zaak met die Turkse die een heel ziekenhuis heeft opgelicht c.q. op de rand van de afgrond bracht!

  Of die zwarte met zijn bijzondere tassenwinkel op het Noordeinde in Den Haag, dat heerschap diende zelfs als voorbeeld voor een of andere deugorganisatie, bleek gewoon een ordinaire egocentrische oplichter!

  Nee, nogmaals, allochtonen komen heus wel aan de bak, mits ze zijn te vertrouwen.
  Maar ja, ten tijde van Asscher c.q. PvdA is de deuggeest uit de fles gehaald en is er sprake van een totale zwakzinnigheid, wars van enig realiteitsbesef.

  Of toch, ‘men’ is er achter gekomen dat het decennia gevoerde multicultibeleid totaal, maar dan ook totaal heeft gefaald en dat we nu met tienduizenden als het geen miljoenen zijn, kanslozen zitten opgescheept. Tja, en dat te markeren, te verbergen wordt kansloze regelgeving opgelegd!

 7. Baron von Munchhausen

  Onderzoek Volkskrant???
  Waarschijnlijk alleen bij overheden!
  Genoegzaam bekend dat Volkskrant alles draait, liegt, etc, om Links als ” beste uit de bus” te laten komen! Om maar niet te spreken over de aanvallen naar rechts.
  Het wordt steeds duidelijker, dat onder invloed EU staande nieuws, bewust indoctrineerd, etc,.

 8. Jack Flash

  Ik zie maar 1 neger op die foto.
  Wat een racisten zijn het ook die D66.

 9. Peetjoh

  En weer zoeken de getinte een excuus voor hun onkunde op elk vlak. Al heeft de negert 2 linker klauwen laat hm maar aan de kerncentrale werken. Een niggert omdat ’t moet. Kompleet fout en een gevaar voor de samenleving. Maar ook goed nieuws door dit bericht heeft Nederland er weer 10.000 rechtse mensen bij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.