Geert Wilders volgt voorbeeld D66, gaat ook los op coalitie met FVD in Noord-Brabant: ‘Het kartel wint!’

Een uniek politiek bondgenootschap vormt zich: PVV-voorman Geert Wilders sluit zich aan bij de kritiek van D66 dat het geen goede zaak is dat Forum voor Democratie gaat meeregeren in Noord-Brabant. De PVV’er vindt dat het zogeheten “kartel” heeft gewonnen, maar vermoedelijk zijn er andere beweegredenen.

Niet alleen bij D66 zijn de rapen gaar omdat Forum voor Democratie gaat meebesturen in de provincie Noord-Brabant. Ook bij de PVV hebben ze last van sikkeneurigheid. PVV-leider Geert Wilders laat zich op Twitter ontzettend kennen:

“Onderdeel van Europa, uitvoering klimaatakkoord…

Het kartel wint”

Maar is dat de reden dat Wilders zo kritisch is op de nieuwe coalitie met Forum voor Democratie? Vermoedelijk niet, want de PVV doet ook mee aan de coalitie in Limburg. Samen met Forum. En ook daar hebben de twee rechtse partijen zich moeten committeren aan enkele kartelprojecten, op straffe van volledige politieke uitsluiting. Nu in Brabant FVD toetreedt tot de coalitie krijgt Wilders een fatale klap. De illustere ‘Haagse insider’ legt uit hoe dat zit:

“Het hele doel van FVD, de bestaansreden, was immers om het nette en acceptabele alternatief voor Wilders te worden – en om, als dit eenmaal aangetoond zou zijn, vervolgens de PVV electoraal leeg te eten. Ook Wilders -die níet meedoet in Brabant- is daarmee grote verliezer.

Inhoudelijk zijn er weinig verschillen tussen FVD en PVV – en electoraal zijn het in hoge mate communicerende vaten. Deze ontwikkeling kan voor FVD electoraal extreem goed uitpakken – dit zou goed moeten zijn voor 5-10 extra zetels voor FVD.”

Met andere woorden: Geert Wilders is gewoon een onsportieve en slechte verliezer. Niets nieuws te zien, dus, gewoon doorlopen!

Zie ook wat onze eigen Michael van der Galiën vindt van Geert Wilders’ reactie op de Brabantse FVD-coalitie. Lees het op zijn BackMe-pagina.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Kretoloog

  Tja, de PVV bestaat zolang Wilders aanblijft. Maar hij heeft al gezegd dat hij na nog 2 perioden stopt (dus ergens rond 2030). En dan? Grote kans dat de PVV dan als een kaartenhuis in elkaar stort.

  Zolang Wilders weigert om met ideeën te komen hoe zijn beweging (want een ‘echte’ partij is de PVV niet) verder moet zonder hem, is het niet gek dat kiezers voor het alternatief Forum voor Democratie kiezen. Politiek bedrijven is vooruitzien. En dat doet Wilders niet met zijn eigen PVV.

  1. Rammstein

   We hebben nog 10 jaar te gaan, Kreet. Genoeg tijd om opvolging te regelen, dacht je niet?

   1. Kretoloog

    Ik zou niet zo lang wachten als ik Wilders was. Zeker niet, nu hij merkt dat zijn kiezers overlopen naar het Forum.

    Wilders moet met een visie komen. Hij blijft te veel hangen in reageren op. Dus meer pro-actief en minder reactief politiek bedrijven. Baudet is wat dat betreft veel meer visionair ingesteld.

    1. Rammstein

     Wilders staat al maandenlang stabiel op hetzelfde aantal zetels. En Baudet is bepaald geen visionair: hij verkoopt gebakken lucht en iedereen zegt ‘wat ruikt het heerlijk hier’.

     Ik vind Baudet totaal ongeschikt voor het premierschap. Hij bluft en bralt, maar duikt net zo makkelijk weg of draait als een windvaan, zoals nu in Brabant. Precies wat Meriadoc zegt: over een paar jaar is het FvD vast onderdeel van de gevestigde macht. Laat je niet in de luren leggen Kretoloog, kijk er doorheen.

    2. Robert75

     Baudet een visionair en Wilders blijft teveel hangen op reacties. Maar dat is vreemd aangezien Baudet zo ongeveer het zelfde roept als Wilders. Dus als Baudet een visionair zou zijn wat is Wilders dan?

     Wat Rammstein zegt daar ben ik het helemaal mee eens. Wilders staat inmiddels weer gewoon stabiel op 20 zetels hoor. Soms eentje minder, soms eentje meer afhankelijk van de peilingen. Het Forum daarentegen stond een maand of 10 geleden potentieel op 28 zetels in de peilingen. Nu staan ze er op 15 of 16. Binnen nog geen jaar zijn ze bijna gehalveerd in de peilingen. Dus waar baseer jij het op dat zijn kiezers. overlopen?

     Met Baudet als Premier veranderd er helemaal niets.

 2. Jack Flash

  Als je alleen al ziet wat zich binnen een korte periode electoraal afspeelt zou ik maar niet zo op de muziek vooruitlopen Tim.
  10 jaar is een lange periode.

 3. Dr. Knowswhy

  De stap van FvD past in de lijn voor het vertrek van Otten en andere prominenten. Het past niet in het gedachtegoed van Baudet.
  Mij benieuwen hoe dit zich ontwikkeld.

  Wilders steekt alvast het lontje aan. Prachtig hoe hij het ‘kartel’ gedachtegoed van Baudet erbij haalt.
  Overigens anders dan FvD dat vorig jaar uit droeg

 4. 1234vijf

  Deze twee extreem-rechtse partijen zijn uiteraard elkaars concurrenten.

  1. Cootje

   Extreem ?? Is volgens mij je electoraat 1000€ beloven , extreem ?? Is met je poten af van de hypotheek rente . Extreem ?? Is 11 jaar regeren met boter op je hoofd. Extreem ?? is om je macht te proberen te gebruiken om je vrienden / multinationals / 2 miljard € aan belasting centen te schenken . Extreem ?? is dat je geheugen 70 onschuldige doden vergeet . Extreem?? Is dat onder jou leiding onschuldige mensen worden weggezet als fraudeur . Extreem?? is dat er nu 2 grote banken in Nederland 750 miljoen€ boete betalen zonder dat er een individu rechterlijk vervolgt wordt. Extreem ?? is dat er in onze bananen republiek 3 grote instellingen hun plichten niet kunnen uitvoeren , UWV . CBR. En de belastingdienst.extreem ?? Dat boeren, bouwers , en onderwijzers zich miskend voelen door deze politici . Extreem ?? Is dat we de gelukzoekers in de watten leggen , ze krijgen zelfs schadevergoeding. Extreem ?? Dat instellingen als het leger hun personeel willens en wetens laten werken met chroom6 en burnpit extreem ?? Dat mensen die dit land hebben opgebouwd als dank worden weg genivelleerd als kostenpost in de zorg en AOW en pensioen , en nu bedankt EXTREEM RECHTS !! Dat er partijen zijn die daarvoor iets willen doen. En dan mogen ze elkaars concurrenten wezen. Die gepast en te onpas gaan proberen om 75 jaar wanbeleid te elimineren . En waar ze tegen extreem /links/ demoniseren zich staande moeten houden

   1. Marija

    FVDgrijpt de kans om mee te gaan regeren, als TB het speelt zoals ik denk.

    Vandaaruit kan hij meer invloed uitoefenen en ik denk dat hij best door een deur kan met de PVV. Dat is toch tijdelijk want Wilders stopt tzt.
    Als hij slim is, en dat is Thierry Baudet echt wel, dan krijgt hij de kans om, als Wilders stopt, heel veel PVV-ers naar zijn partij te trekken. Dat is toch wel vooruitzien.

   2. Bullshit16

    Cootje
    Als je dit tegen 1234v zegt
    Tegen deze verstanldlooze gek moet je niet meer reageren hij hij is ontsnapt uit het geestelijk gesticht die niet meer te redden is
    Negeer die lul dat is het beste
    Stem fvd of PVV uit de eu

    1. Cootje

     Ik stemde vroeger al Hans Janmaat maar die werd weggezet als een racist . Noemen ze nu extreem rechts . Deze man had al door wat de cultuurverrijking ons ging brengen het einde van de kerstdagen paasdagen zwarte piet , nationale thee drinkdagen halal feesten , opsporing verzocht , maar we herstellen nu een beetje want CORONA komt terug , en dan kom zwarte piet ook wel weer in het zicht . Maar de zwarte piet geven we aan de 75 jarige oude politiek die er een puinhoop van hebben gemaakt , dus wij stemmen gewoon Wilders en Baudet

   3. Marija

    @Cootje, jammer dat u het niet onder elkaar zet, leest makkelijker en blijft beter “hangen”.

  2. Peetjoh

   Vroeger met cp86 was er extreem rechts. Nu niet meer. Wilders is midden rechts en Thierry is links rechts.

   1. -Bo-Realist

    Links rechts? Wat is dat?
    Ik vind de rechts-links verdeling niet zo interessant. De strijd tussen globalisme en nationalisme juist interessant. Vanuit dat opzicht zijn FvD en PVV bondgenoten.

    1. Dr. Knowswhy

     Links rechts staat voor een dronkaard die op de fiets naar huis gaat

  3. Rosasolis

   @1234vijf. Zowel de PVV als de FvD zijn geen echte partijen. De PVV werd als societeit door G. Wilders opgericht, nadat hij uit de VVD stapte. De PVV societeit heeft alleen een lid: G. Wilders. De rest zijn gewoon onderbetaalde medewerkers zonder enige rechten, die komen en gaan. Er wordt nooit een vergadering bij de PVV gehouden…omdat het geen leden heeft! (Wilders leeft op donaties van zijn extreem-rechts vrienden in Amerika, en enkele in Nederland).
   De FvD verzamelt leden via een goedkope lidmaatschap, aangeboden tijdens dezelfde
   herhaalde preek van Thierry in een zaal met vooral extreem-rechts mannen, met Theo aan een tafel bij de uitgang om de gelden van nieuwe leden in te nemen. Maar…daarna komt de verassing. De FvD wil steeds meer leden lokken door de meest waanzinnige uitspraken van Baudet over een enorme Borealis en de Uil van Minerva. Maar behalve al deze onzin,
   mogen geen leden van de FvD in het bestuur van deze partij komen! Dat wordt heel stiekem door Thierry geregeld…Net als bij Wilders….Alleen Wilders verzameld niet geld van nieuwe leden.
   Conclusie: de leiders van zowel de PVV als FvD zijn partij dictators, die hun medewerkers zien komen en gaan. Omdat zij alleen de status van medewerker hebben…Het kan zowel Wilders of Baudet helemaal niet schelen wie blijft
   of wie vertrekt.

 5. ikweetwatikwil

  Hier begint het gestook tussen PVV en FVD. Gelukkig heeft Tim wat politiek betreft niet veel te betekenen.

  STEM PVV OF FVD Ze streven het zelfde doel na.

 6. Robert75

  Wilders een slecht verliezer? Hoe kom je erbij. Wilders heeft geen kritiek op de coalitievorming in Brabant met het Forum voor Democratie. Maar het gegeven dat het Forum in Brabant blijkbaar bereidt om onder bepaalde voorwaarden het klimaatakkoord gewoon uit te gaan voeren. Even 180 graden draaien om mee te mogen doen.

  Als het Forum dat beleid ook doortrekt na een eventueel landelijk regeringsakkoord weet je in ieder geval waar je op stemt. Het zou in deze juist een reden moeten zijn om je stem op het Forum nog eens goed te overwegen, want als ze straks met Rutte en zijn bende mogen regeren zou het zo maar eens kunnen dat ze ook toegeven aan het klimaatakkoord. En dat zouden Forum stemmers natuurlijk niet willen.

  1. Bullshit16

   Robert 75
   Daar heb je gelijk in laten we dan maar hopen dat ze dat niet doen
   Ik heb er alle vertrouwen in dat ze hun verstand gebruiken wand de boeren stappen denk ik over van cda naar fvd
   Gaan ze die klimaat akkoord steunen dan is fvd verloren
   Dan gaat mijn stem zeker naar de pvv
   Stem fvd of PVV uit de eu

  2. Marija

   Forum heeft deze week een motie ingediend om grenzen te sluiten.
   Je zou zeggen dat iedereen het daarmee eens zou zijn.
   Nee hoor, is verworpen, onze grenzen blijven gewoon open.

   1. Mart

    Geld al eeuwen”een land dat zijn vrijheid wil behouden bewaakt /sluit zijn grenzen,en houd zijn leger intact”.Simpele zaak.

 7. Bullshit16

  Geert Wilders moet nu niet zo hoog van de toren blazen ik begrijp hem wel maar als hij zich inhoud kan pvv in fvd samen de grootste worden de PVV en fvd hebben mekaar nodig
  Als geert Wilders zo doet dan gaat het hem geheid stemmen kosten daarom nog deze stem advies
  Stem fvd of PVV uit de eu

 8. Beukman

  Begrijpelijk dat Geert nu zit te kniezen. FvD is tot het kartel toegetreden, is bereid om vuile handen te maken en compromissen te sluiten, en krijgt bestuursverantwoordelijkheid.

  Geert houdt zijn handen liever schoon, maar wordt zich opeens bewust van het duivelse dilemma: met schone handen heb je ook niks in de melk te brokkelen.

  Voor de boeren in de betreffende provincie is het duidelijk: ze danken aan Forum dat het Klimaatakkoord voorlopig maar ten dele wordt uitgevoerd. Geert heeft mooie praatjes, maar praatjes vullen geen gaatjes. Iets wat iedere boer op een tegeltje heeft staan.

 9. Meriadoc Brandebok

  De integratie van FvD in de Nederlandse bestuurlijke en politieke elite verloopt gestaag. FvD heeft zich inmiddels aan de EU en het stikstofbeleid geconformeerd in N-Brabant en dat gaat ongetwijfeld ook landelijk gebeuren.

  Mensen, dit gaat de goede kant op: FvD wordt net als D66 van rebellenclub tot gevestigde partij veranderd.

  1. -Bo-Realist

   Om dingen voor elkaar te krijgen, moet je offers brengen. Als deelname van FvD aan een coalitie leidt tot minder windmolenparken en zonneweiden in Brabant dan toont FvD ruggengraat. Iets wat ‘VVD’ en CDA niet meer hebben.

 10. Rammstein

  Herhaling van vanochtend Meriadoc. Voor de tweede maal: je hebt gelijk zo te zien.

  Daarom raad ik iedereen aan PVV te stemmen: Wilders heeft een consistente, congruente en duidelijke boodschap door de jaren heen. Kun je van geen andere politicus zeggen.

  1. Beukman

   Geert is de goedmens die kan blijven volhouden dat hij geen millimeter afwijkt van zijn principes.Zijn handen blijven schoon. Ik denk dat FvD hem deze positie graag gunt.

   1. Rammstein

    Beter iemand die principes heeft en naleeft, dan een zwalkende draaikont als Baudet die alles laat vallen zodra hij de macht ruikt.

    Bovendien heeft de PVV een sterke corrigerende functie en invloed op het hele politieke bestel. Dat is mij genoeg.

    Er zijn meer partijen die nooit aan regeren toekomen, van de SP tot 50PLUS.

    1. Beukman

     Bovendien heeft de PVV een sterke corrigerende functie en invloed op het hele politieke bestel. Dat is mij genoeg.

     Dat is een afweging. Geert heeft vanaf de zijlijn beslist invloed op het bestel gehad, veel zelfs. Aan de zijlijn blijven staan is echter een luxe die niet iedereen zich kan permitteren.

     Grappig is wel dat FvD-aanhangers niet lijken te beseffen dat hun partij gewoon een onderdeel is geworden van dat vermaledijde kartel.
     You can’t eat the cake and have it.

     1. 1234vijf

      Dat de PVV veel invloed had (het is wel verleden tijd) is duidelijk maar die invloed betrof alleen maar het verzieken en uithollen van het democratische bestel.
      Het is nauwelijks te beschrijven hoeveel deze politieke vandaal heeft geruïneerd.

     2. Blitzkrieg

      Beukman : Waarom zou je de cake van iemand anders eten als je hem zelf kan bakken zoals je hem lekker vindt.

     3. Beukman

      Welkom bij het Kartel, @Oorlog.

     4. Marija

      Ik hoop echt dat u zich vergist, ik stem i.i.g. PVV, al jaren.

    2. Piet51

     @Rammstein
     Wat draaien betreft kan Wilders er ook wat van. De eerste keer dat hij in het zicht van regeringsverantwoordelijkheid kwam (in 2010), nog niet eens als coalitielid, liet hij een belangrijk verkiezingsthema meteen vallen, namelijk de AOW-leeftijd. Het opmerkelijke is, dat hij daar toen nauwelijks op is aangevallen.

     1. Robert75

      Dat heeft niets met draaien te maken. De PVV heeft dat standpunt niet laten vallen. Dat standpunt hebben ze nog steeds. Alleen als je compromissen wil sluiten kan je niet al je eisen op tafel leggen. Maar als tegen het klimaatakkoord bent en nu ineens afspreekt dat je onder voorwaarden dat akkoord wil uitvoeren dan is dat wel draaien want dan nemen ze ander standpunt in.

     2. Beukman

      @Robert
      Sorry, maar ik zie geen principieel verschil tussen de draai die Geert destijds maakte en de draai die Forum nu maakt.
      Forum heeft zijn standpunt tav het Klimaatverdrag niet laten vallen, maar neemt verantwoordelijkheid door water bij de wijn te doen, precies zoals Geert destijds deed.

      Geert heeft nu wel het strategische voordeel dat hij Forum kan betichten te collaboreren met het Kartel. Ik vermoed echter dat ze hier bij Forum wel tegen kunnen: bereid zijn om deel te worden van het Kartel is niets anders dan politiek volwassen worden.

 11. Duckday

  Stem gewoon PVV of FvD daarna nl EXIT.

  Wilders waarschuwde ons al jaren geleden voor de afbraak en hij kreeg gelijk
  Kijk uit voor de glade aal van de pvda die ook alles naar de klote helpt met zijn denk ideen!

 12. Piet51

  Laat ze het maar eens proberen. Ik ben echt benieuwd of het FvD een serieuze partij zal blijken te zijn nu ze verantwoordelijkheid moeten dragen. Ik ben vooral ook benieuwd wat de drie coalitiepartners van het FvD, de VVD, CDA en Lokaal Brabant, aan concessies hebben moeten doen om het FvD te bewegen om mee te doen. Nu lijkt het alsof alleen het FvD heeft moeten toegeven op tot nu belangrijke programmapunten en dat kan toch niet waar zijn.

 13. Marija

  Hoe kom ik af van al die reclame op deze site, ik word er pissig van.

  1. Piet51

   Zoals je vast weet worden al je gegevens, sitevoorkeuren, bezochte sites en nog veel meer verzameld door bedrijven als Google, Facebook, Instagram en Microsoft. Met die verzamelde data doen ze heel veel, vooral aan geïnteresseerde bedrijven doorverkopen. Die reclame is één van de uitingen daarvan die je elke dag zelf kunt zien. Maar er zijn redelijk goede remedies voor, of liever “tegen”. Ik krijg hier bijvoorbeeld helemaal geen reclame, behalve van DDS zelf.

   1. Marija

    Ik klik geen reclames aan, zoek wel eens op Google maar de laatste dagen neemt de ongewenste en onbekende reclame wel toe.

    1. Piet51

     @Marija
     Het gaat niet alleen om aanklikken van reclame, maar om alles wat je zoekt, bezoekt en intoetst. Tenzij je natuurlijk zoveel mogelijk blokkeert en zelfs dat is niet 100% voldoende. Ik gebruik geen facebook, whatsapp, instagram, e.a. social media, ben helemaal gelukkig en kan overal meedoen. ZONDER teveel hinderlijke reclame op sites, ongewenste e-mails, etc.

  2. Beukman

   Voeg aan je browser de extensie “U-block” toe, dan ben je ervan verlost.

   1. Piet51

    @Beukman
    U Block kende ik niet. Ik gebruik al jaren ADBlock Plus, m.i. ongeveer hetzelfde. Maar dan worden alleen reclame-uitingen geblokkeerd. In je browser kun je ook nog enkele instellingen gebruiken, zoals niet-volgen en cookies wissen. Het is allemaal niet waterdicht, maar geeft wel veel prettiger internet-gebruik.

 14. Vrijedenkert

  Lokale en regionale belangen en priotiteiten kunnen heel anders liggen en totaal verschillen met landelijke en Europese belangen en priotiteiten!
  Je kunt het op regionaal niveau met andere partijen (deels)eens zijn en daar mee gaan samenwerken terwijl landelijk standpunten mijlenver uit elkaar liggen…
  Lokale, regionale, landelijke en Europese politiek verschillen nu eenmaal zeer sterk op sommige onderwerpen en het FvD zal zo rijn redenen hebben om samen te werken en zo iets te willen bereiken wat in Den Haag mischien totaal uitgesloten is.

 15. Politiek Profeet

  Tim weer lekker pvv bashen…
  Tja, Wilders heeft weer gelijk, het forum likt de reet van het cda en de vvd….daar zullen best velen van het forum de overstap gaan maken naar de PVV.
  De PVV is en blijft de stabiele factor die niets met het kartel en de linkse reetriodders van doen wil hebben…en terecht.
  Er komt een globale recessie aangesneld, en de mensen gaan het gelag van de hedendaagse linkse en nsb politiek betalen.
  PVV zal hiervan gaan profiteren en de mensen gaan inzien dat alleen de PVV de enigste betrouwbare puur nederlands gerichte partij is ….voor,van en door ECHTE Nederlanders….

 16. Robert75

  Beukman 5 uur ago
  @Robert
  Sorry, maar ik zie geen principieel verschil tussen de draai die Geert destijds maakte en de draai die Forum nu maakt.
  Forum heeft zijn standpunt tav het Klimaatverdrag niet laten vallen, maar neemt verantwoordelijkheid door water bij de wijn te doen, precies zoals Geert destijds deed.

  Geert heeft nu wel het strategische voordeel dat hij Forum kan betichten te collaboreren met het Kartel. Ik vermoed echter dat ze hier bij Forum wel tegen kunnen: bereid zijn om deel te worden van het Kartel is niets anders dan politiek volwassen worden.

  —————————–

  Nou dat vind ik geen water bij de wijn doen. Dat is je wijn weggooien en het glas vullen met water. En als ze deel willen worden van het kartel dan zijn ze kartel. En komt van kartelbestrijding zoals hun het noemen niet zoveel van terecht. In tegendeel zelfs. Het Forum is zoals alle andere partijen. Een grote mond maar zo gauw ze kunnen mee regeren hebben ze een kromme rug en gooien ze hun eigen principes overboord. Net zo gemakkelijk.

  Dan geef mij maar de PVV want die buigen niet voor regeringsdeelname. Het is heel simpel. De PVV kan nooit de schuld krijgen dat ze medeverantwoordelijk zijn voor de teloorgang van dit land.

  1. Beukman

   @Robert schrijft:
   De PVV kan nooit de schuld krijgen dat ze medeverantwoordelijk zijn voor de teloorgang van dit land.

   Dat klopt. De PVV wenst immers de handen schoon te houden, iets wat nu eenmaal niet samengaat met regeren.

   Weet je nog hoe het ging toen je een kind was en je speelde met andere kinderen een spelletje? Er was altijd wel een kleiner broertje of zusje dat mee wilde doen. Dat mocht, maar dan eerst een tijdje voor spek en bonen. Waarna vrij snel de status “voor het echie” werd bestendigd.

   Ik vrees dat Geert tot zijn pensionerin voor spek en bonen blijft meedoen, dwz aan de zijlijn staan en maar wat roepen.

   1. 777

    Beukman?

   2. Baron von Munchhausen

    Beukman; wel een beetje laat vandaag. Luiertje te lang aangehouden? Gebitje kwijt! Papje te koud? Komaan,…aan het werk; typ je vingers blauw!

    1. Beukman

     Ik ben sinds half 10 vanmorgen aan het werk want ik heb een deadline te halen, en heb nu even pauze genomen, @Baron. Niet iedereen heeft de luxe om zijn hand te kunnen ophouden zoals jij.

     Maar wat is eigenlijk je punt, wat is het verband met het onderwerp van deze draad, óf kom je alleen maar gezellig even trollen?

   3. Bockbeer

    Neukman?

   4. Rammstein

    “Ik vrees dat Geert …. voor spek en bonen blijft meedoen, dwz aan de zijlijn staan en maar wat roepen.”

    Geldt dat niet voor alle partijen die geen regeringsverantwoordelijkheid dragen? 50PLUS, PvdD, SP, SGP, GroenKhmer, PvdA, Denk, – allemaal staan ze aan de zijlijn maar wat te roepen zonder dat ze daadwerkelijke invloed uitoefenen.

    Dus wat is je punt Beukman?

    1. Beukman

     Denkfout @Rammstein, van jou wel te verstaan.
     Het gaat niet om geen regeerverantwoordelijkheid dragen, maar om geen regeerverantwoordelijkheid willen dragen.

     Van de PvdA weten we dat die niet te beroerd is om vuile handen te maken. Het heeft ze recent heel veel aanhang gekost. Van de overige door jou genoemde partijen op GL na is het slechts een academische kwestie: die zijn evenvoudig te klein.

     Maar GL is wél een goed voorbeeld van hoe het werkt bij radicale partijen, waarvan PVV er ook een is. Tijdens de laatste formatie schrok Klaver op het laatste moment terug uit angst het benodigde compromis niet aan de achterban te kunnen verkopen.

     Het is praktisch een natuurkundewet: hoe radicaler de standpunten van een partij, hoe bevreesder ze is de identiteit én de aanhang te verliezen, op het moment dat compromissen sluiten op de agenda staat.
     Het valt me op dat oa Robert en jij bijna trots zijn op die principiële houding. Onwillekeurig doet ze me denken aan de hoogtijdagen van de Verzuiling, toen de katholieke elite er alles aan deed om te voorkomen dat de achterban zou worden besmet met heidense ideeën. “Besmetting” en “zuiverheid” behoorden tot de gebezigde terminologie passend bij deze ideologie.

     Wilders heeft vanaf de zijlijn zeker invloed gehad, en ja: zijn handen zijn praktisch schoon gebleven. We weten allemaal hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

 17. Henk Albarda

  Jammer Tim Engelbart, ik krijg de indruk dat je de partijprogrammas van FvD en PVV niet hebt gelezen, en zeker geen eigen samenvatting hebt gemaakt, onderverdeeld in onderwerpen.
  Immigratie? Overwegend gelijk. Islamisering? Overwegend gelijk. Onderwijs? Overwegend gelijk. Zorg? ONgelijk, FvD wil af van overbodige managers en bureaucratie en daarmee miljarden sparen. PVV, Fleur Agema, jankt over meer handen aan het bed en marktwerking uit de zorg verwijderen. Consequentie van het PVV standpunt is dat de hele zorg wordt ge-ambtenariseerd, onder geen voorwaarde.
  Economie: FvD wil multinationals aanpakken en veel ruimte voor heel klein en klein MKB. PVV lijkt niet geinteresseerd te zijn in onze economie.
  Vanzelfsprekend zal ik de dag toejuichen dat FvD en PVV samen zoveel zetels hebben dat VVD en CDA FvD en PVV niet meer DURVEN uitsluiten. Dan zouden we een PVV, FvD, VVD en CDA regering hebben.

 18. Paardenmiddel

  Waarom helpt de pvv het forum niet. Vorm samen een grote partij. Dat geeft de bevolking zekerheid. De meesten willen links breken omdat de samenleving gebroken is door links.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.