Ja! Ook ChristenUnie-partijideoloog klimt aan bord van renaissanceschip: ‘Samenwerken met FVD!’

Nu er in Noord-Brabant een coalitie met Forum voor Democratie komt, begint ook de weerstand tegen de partij van Thierry Baudet bij de ChristenUnie langzaam te smelten. Wouter Beekers, directeur van het wetenschappelijk bureau van de christelijk-socialistische partij, vindt dat partijen moeten openstaan voor samenwerking.

Inwoners van Brabant kunnen verheugd zijn: vandaag meert het renaissanceschip daar aan bij het provinciehuis in Den Bosch, en komt er een rechtse coalitie aan de macht. Wordt het partijkartel als eerste gesloopt in het zuiden? Zo’n vaart zal het wel niet lopen met één coalitie waar FVD één van de vier samenwerkende partijen is. Maar zeker is dat het ijs gebroken is.

Ook de ChristenUnie begint duidelijk te bedaren van de anti-Thierry hissy fit die de partij gooide toen er in Zuid-Holland een coalitie moest komen. De waren er bijna, samen met VVD, CDA, maar op last van de partijtop werd er tóch gebroken. Nu keert de partij langzaam terug op haar schreden. Te beginnen met Wouter Beekers, de directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Hij ziet kansen om met Thierry Baudet samen te werken, en pleit op te houden met de schadelijk cordon sanitaire-politiek.

In het NRC laat hij optekenen:

“In Noord-Brabant zou de ChristenUnie volgens Beekers niet moeten weglopen voor onderhandelingen over een nieuw provinciebestuur met VVD, CDA én FVD. Hij vindt dat „alle politici” het boek De aanval op de natiestaat van FVD-leider Thierry Baudet moeten lezen. „Je krijgt er geen virus van door het ter hand te nemen. Ik vind dat er rake analyses in staan. […]

Sterker: u pleit voor samenwerking met Thierry Baudet.

„Ik dacht ooit ook dat er een dam moest worden opgeworpen. Nu denk ik: kun je dat zomaar doen tegen zo’n hele groep kiezers? We moeten oppassen met redeneren vanuit een soort besmettingsgevaar. Onze democratische hoop is dat we problemen die gewelddadig kunnen worden opgelost, juist vreedzaam beslechten. Dan moet je iedereen erbij betrekken.””

Beekers is niet 100% positief over Forum: Baudet zou ‘op de grens spelen’ en meer van dat soort quasi-waarschuwende uitspraken. Maar goed, Beekers blijft dan ook een ChristenUnie-man. En dat betekent automatisch dat je ook part-time watcher moet zijn van de toon van het debat. Hoe dan ook: het is een begin. Beekers is dikke vriendjes met partijleider Segers. Eens zien of hij de naald wat zal laten verschuiven. We wachten in spanning af…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Hendrie1963

  Natuurlijk willen ze meedoen. Ze komen erachter hoe groot de FvD wordt en dat ze steeds groter worden. Het zijn allemaal lafaards. Ik denk dat de FvD deze schijnheiligen niet nodig hebben. Samen met de pvv worden ze de grootsten.

  1. Hendrie1963

   En waarom krijg je iedere keer die irritante reclame op deze site en op de telefoon

   1. Lugor

    Omdat u gebruik maakt van de gratis versie van DDS.
    Betalende leden kijken reclamevrij naar deze site.

    1. Hendrie1963

     Ik ben ook lid

     1. Pinokkio

      Dan heeft u een virus aan boord.

    2. Rosasolis

     @Lugor. Ik maak gebruik van de gratis versie van DDS, die ik voor 11 jarenlang uitstekend vind. Die kleine adverts zijn geen probleem om snel te verwijderen. Gewoon op de x bovendrukken en dan is het meteen weg.
     Mijn kleine verzameling van 2-euro muntjes gaan een keer per jaar, rond de kerst naar Open Doors. Wat veel erger is dan die kleine adverts dat je op DDS krijgt, is de dagelijks ongevraagde politieke rotzooi sites uit Amerika ten glorie van Trump, met de vele pesterijen tegen de democraten. En wat het allerergste is dan het onder deze rotzooi propaganda sites geen
     “unsubscribe” is, zodat je blijft met de rotzooi die je dagelijks moet gaan verwijderen. Daarom vind ik die kleine DDS adverts niet echt vervelend,
     makkelijk te verwijderen, ter vergelijken met de hoop politieke rotzooi dat ik uit Amerika dagelijks krijg, die helaas langer duurt om eindelijk te verwijderen.

   2. 1234vijf

    Je kunt ook een adblocker installeren.

    Download in je App Store.

 2. Heras

  O jongens, wat doorzichtig. Natuurlijk moeten andere partijen zeggen, dat ze fvd niet uitsluiten. Ze zien ook wel dat rechts flink groeit. Dus; nu maar alvast een beetje toegeven.
  Anders krijg je over ruim een jaar nog meer gezichtsverlies.

 3. Pinokkio

  Wordt het partijkartel als eerste gesloopt in het zuiden?

  Tim vergeet graag de mislukking in Limburg?

  1. Fonz

   Waarom haat jij het beste voor Nederland?

   1. Lugor

    Waarom stelt u vragen welke direct uw geestelijke vermogens ontmaskeren?

    1. 777

     Lugor?

  2. -Bo-Realist

   Is Gedeputeerde staten van Limburg gefaald dan? Zoja, waarop dan?

 4. DidiMadloba

  Als het virus van de gedachten van deze “ideoloog” om zich geen grijpt betekent dat het einde van de Gristenunie.
  Vooral zorgwekkend is dat hij verwijst naar het boek “De aanval op de natiestaat”, waarin Baudet zich presenteert als onversneden nationalist.
  Nationalisme is bedrieglijk. Mag je dan niet trots zijn op je eigen land? Nou, het probleem is dat dit een ongezonde minachting tegenover andere landen impliceert.
  Maar het ergste is dat Baudet verzuimt te vermelden dat de “natiestaat” ook maar een 19de eeuwse uitvinding is: in die tijd klonterden overal vorstendommetjes en graafschappen samen tot “naties”. Zo werden de Zeven Vereenigde Nederlanden in 1798 een “natie”, nota bene onder leiding van de Franse bezetter. In landen als Duitsland en Italië zag je soortgelijke ontwikkelingen.
  Het wezen van de natiestaat is dus niet het isolement naar buiten, zoals Baudet wil, maar de onderlingen samenwerking.
  En waarom zou je die in een tijd van globalisering niet verder doortrekken, naar een EU met name?
  Nee, geen EUSSR. De USSR was een eenheidsstaat, waar uiteindelijk alle touwtjes bij elkaar kwamen in Moskou. Wat leidde tot armoede en onderdrukking.
  Inmiddels hebben we een betere oplossing: de federatie. Bij DDS is een federaal Europa een vies woord, maar het kenmerk van een federatie (zoals Duitsland en de VS) is dat de deelstaten een ruime eigen wetgevende bevoegdheid hebben, en de federale regeringen in Berlijn en Washington over allerlei dingen niets te vertellen hebben.
  Zouden we dat niet ook van Brussel willen? Maar in feite bestaat zoiets al: het “subsidiariteitsbeginsel” in het EU verdrag, dat “Brussel” verbiedt zich met zaken in de lidstaten te bemoeien die ze net zo goed zelf kunnen doen. Gaan ze in Brussel te ver? Dan staat de weg naar de rechter open.

  1. Rammstein

   “Mag je dan niet trots zijn op je eigen land? Nou, het probleem is dat dit een ongezonde minachting tegenover andere landen impliceert.”

   Dit is geen onzin, het is waanzin – hoe kun je het uit je strot krijgen.

   Als je trots bent op iets of iemand, wil dat niet zeggen dat je iets anders minacht. Trots als emotie bestaat geheel op zichzelf, zonder dat daar een negatieve associatie tegenover staat of mee gepaard gaat. Trots hoeft zich niet af te zetten tegen iets anders, of zich te vergelijken met betrekking tot het andere.

   Didi’s gedachtegang legt feilloos de verwarde simpelheid bloot van de globalistische federalist. Luchtfietserij in sprookjesland.

  2. Pjotter

   DIDIMOBILITATE, mooie uiteenzetting, kromme gevolgtrekking, de EU federatie marcheert richting Moskou.

 5. Meriadoc Brandebok

  Ik stel verheugd vast dat FvD zienderogen wordt geïntegreerd in de bestuurlijke elite. Ook FvD zal zich op den duur aan het stikstof- en klimaatbeleid gaan conformeren en een voorstander zijn van een EU-lidmaatschap.

  Het Noord-Brabantse coalitie-akkoord met FvD schrijft: “actief onderdeel van Europa” is en “een betrouwbare partner bij de uitvoering van het Klimaatakkoord” zal zijn.

  Dit gaat de goede kant op.

  1. Meriadoc Brandebok

   Coalitie-akkoord is de gezamelijke verklaring uiteraard.

  2. Rammstein

   Ik denk dat je gelijk hebt Meriadoc. FvD gaat op in het kartel. Vandaar dat ik PVV stem, het origineel.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Rammstein

    Oké.

  3. 777

   “Ook FvD zal zich op den duur aan het stikstof- en klimaatbeleid gaan conformeren en een voorstander zijn van een EU-lidmaatschap.”

   Hahahaha, geeft even mooi aan waar jij je met je dikke EU-Timmermans pens begeeft.

   🙂

   1. Pjotter

    777. dit hag DIDIMEDIATATE in haar kromme conclusie even over het hoofd gezien, ons aan de weg timmerend Franske.! naar de rechter dan he.

 6. Piet Klein

  Het bijzondere is dat het hier alleen om FvD zou gaan. De mini enquete in de Tweede Kamer heeft geleerd dat er serieuze zorgen zijn over conservatieve islam in NL zijn. Een islam die geen respect heeft voor homo’s, vrouwen een ondergeschikte rol toebedelen, tegen de westerse waarden zijn, joden haten. Er is een ruimte ontstaan in de maatschappij die doet denken aan Duitsland voor de Tweede Wereld oorlog waarin de haat naar Joden, zigeuners etc. wortel schoot. Men zal moeten erkennen dat de waarschuwingen van Wilders niet volledig ongegrond zijn. En ook Wilders heeft geen moeite met de multiculturele samenleving. De les mag best zijn stop met elkaar te diskwalificeren en ga in debat. De tijd van wegkijken is voorbij.

  1. Piet51

   @Piet Klein
   “En ook Wilders heeft geen moeite met de multiculturele samenleving.”???

   Dat is nieuw voor mij, maar ook niet helemaal waar. Zie zo maar wat kamervragen van Wilders in deze kabinetsperiode die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten:

   * Bent u bereid … het beleid direct aan te passen en om te gooien … en de multiculturele samenleving te begraven, de wijken in Nederland van multiculturaliteit te ontdoen …
   * Waarom voert u een beleid … door multiculturalisme te koesteren in plaats van te bestrijden …

   Het probleem van en met Wilders is, dat hij een kwestie benoemt en daar vervolgens zo ongenuanceerd en zwart-wit op doorgaat, dat niemand hem volgt.

   1. Piet Klein

    Het probleem is dat er totaal niet genuanceerd over gesproken/gedebatteerd wordt, dat is een kwaal van de huidige politiek. Van nature zijn wij denk ik een ruim denkend land waarin we invloeden van buiten kunnen waarderen. Het Caribisch carnaval in Rdam is daar een goed voorbeeld van. Maar ook de andere gebruiken, eetgewoonten, muziek, cultuur we kunnen het waarderen. Maar er zijn ook wijken ontstaan waarin er een conservatieve islamitische cultuur is ontstaan, die zich afzet tegen de westerse waarden/cultuur en waarin anderen bijvoorbeeld autochtonen zich buitengesloten voelen zoals recent een vrouw schreef over haar kind op een overwegend zwarte school. Waar vrouwen belaagd kunnen worden als de kleding niet bevalt. Wij waarderen andere culturen maar moeten duidelijk zijn waar een stroming onze basiswaarden bedreigen. Basiswaarden die vooral gebaseerd zijn op respect naar elkaar, respect voor het anders zijn in gender, in seksuele geaardheid, in religie. Onze kernwaarde is respect naar elkaar ((hoewel soms politici dat vak verleerd lijken te zijn). Een multiculturele samenleving die onze basiswaarden respecteert dat vinden we het mooist.

    1. Piet51

     @Piet Klein
     Ik constateer, dat wij het eens zijn. Maar ik ben het niet je eens, dat ook Wilders het hiermee eens is en dat hij het eens is met de (tolerante) multiculturele samenleving. Maar eens moet ook hij veranderen, eens? 😉

     1. Rammstein

      “Maar eens moet ook hij (Wilders) veranderen, eens?”

      Dat zal niet gebeuren. Het kan hooguit een door de omstandigheden gedwongen acceptatie zijn, maar Wilders zal het idee van een smeltkroes nooit bejubelen. Daarin ondersteun ik hem.

      Wilders heeft wel herhaaldelijk gezegd dat iedere gevestigde immigrant die integreert en eerlijk zijn geld verdient, geen strobreed in de weg wordt gelegd. Daarin ben ik het ook met hem eens.

      Met zijn hoofdpunten -grenzen dicht, stop op elke vorm van verdere immigratie en uit de EU- ben ik het volledig en van harte eens.

     2. Piet51

      @Rammstein
      Het gaat in dergelijke discussies om de betekenis van het woordje “integreren”. Als daarmee wordt bedoeld het volledig opgaan in de Nederlandse samenleving, met afschaffing van alle zichtbare eigen culturele uitingen, ben ik het daar hevig mee oneens. Als slechts wordt bedoeld dat men de gebruiken van onze samenleving overneemt, voor zover noodzakelijk om in onze samenleving te functioneren, ben ik het ermee eens. Datzelfde geldt wat mij betreft voor het afschaffen van die culturele uitingen die het functioneren in onze samenleving frustreren.
      Ik heb Wilders dat nog nooit horen zeggen. Hij wil alle moskeeën sluiten, terwijl in mijn versie alleen moskeeën die “foute” boodschappen verspreiden moeten veranderen, desnoods sluiten of imams ontslaan.

      Ik word in de visie gevoed door ervaringen bij families die in de vroege jaren vijftig met de grote hausse aan emigranten naar Canada, USA en Australië vertrok. Ooit op bezoek bij enkelen van hen, zag ik dat ze de gebruiken uit hun land van herkomst deels nog steeds in ere hielden. Sommige onbedoeld aangepast aan de omstandigheden. Sommige inmiddels heel oude familieleden, de oorspronkelijke emigranten, hadden zelfs de Engelse taal nauwelijks onder de knie; verstaan lukte ze redelijk, spreken nauwelijks. Maar het belangrijkste was, dat ze konden meedoen in die samenleving, weliswaar binnen hun eigen culturele groep, kerk, kroeg, sportvereniging, maar verder helemaal geaccepteerd. Zo zou ik het hier ook wensen.

     3. Rammstein

      Piet51, wij hebben verschillende meningen over het begrip integratie. Ik versta daaronder dat iemand die in het nieuwe woonland volledig integreert alle culturele gebruiken en tradities accepteert en er aan mee doet (hoe mal hij ze ook vindt). Kortom, zich rimpelloos invoegt, alleen al uit respect voor zijn nieuwe omgeving die hem daardoor ook volledig zal accepteren.

      Daarnaast is hij natuurlijk volkomen vrij om zijn eigen roots en culturele omgeving te beleven en in stand te houden. Maar secundair.

      Twee voorbeelden: zelf ben ik een immigrant in Duitsland. Ik doe mee aan alles hier in het dorp: opschoondagen, toneelvoorstellingen, Sankt Martin, begrafenissen en trouwerijen. We gaan naar de gemeenteraadsvergaderingen, springen bij als er hulp nodig is en hebben vele kennissen in alle klassen. De Duitsers zien ons als volwaardige medeburgers die alles in het nieuwe woonland accepteren en daar niets aan willen veranderen. Daarnaast draaien we in een eigen kringetje Nederlanders: een filmhuis, schaakclub, feestjes.

      Tweede voorbeeld: ik heb een gitzwarte Angolese schoonzoon- een prachtvent: een wijze man met een uniek gevoel voor humor, een geweldige echtgenoot en vader, een harde werker en carrieremaker. En hij is volledig geintegreerd, doet aan alles mee, ook aan Zwarte Piet en alle andere ‘typische’ Nederlandse gebruiken. Hij maakt nergens een punt van en gaat volledig op in de Nederlandse cultuur en samenleving, daarom is iedereen gek op ‘m. Natuurlijk heeft hij ook zijn eigen kring met Angolese kennissen en vrienden. Op verjaardagen en feestjes is het dus een hele vrolijke en interculturele boel.

      Kortom: integratie betekent volgens mij volledige acceptatie van en opgaan in het nieuwe woonland, met behoud van je culturele privekring.

      De meeste moslims, Airfryers en Sylvana’s echter stellen eisen, willen dingen afschaffen en veranderen en maken daarmee meer kapot dan alleen hun eigen toekomst. Ze worden niet geaccepteerd door een groot deel van de Nederlandse bevolking en stikken in hun eigen rancune.

   2. Dr. Knowswhy

    “En ook Wilders heeft geen moeite met de multiculturele samenleving.”???

    De vrouw van Wilders mag blijven.

 7. Pinokkio

  Ook ChristenUnie-partijideoloog klimt aan bord

  Echt waar Tim?
  Boterhambord, soepbord of groot bord?

  1. musicmaniac

   @ pinokkio. van renaissanceschip! Maar jij als taalnazi begrijpt dat blijkbaar niet. Bord moet Boord zijn. Misschien begrijp je het nu wel!!! Alles moet bij linksfiguren altijd uitgelegd worden, anders snappen ze het niet. Te dom in hun hoofd om corrigerend te kunnen lezen!

  2. EvertB

   Verkeersbord (100 km)

 8. Rosasolis

  Misschien willen verschillende partijen in noord-Brabant praten met de FvD varkens boeren om ze enigszins in toom te houden. Zo dat zij niet alweer gemotiveerd worden om met hun tractors naar de Maliveld te gaan demonstreren…Wat is nou erger:
  overvolle stinkende stallen met kleine ruimtes met vele op hormonen gefokte biggetjes,
  die nooit buitenkomen!…of honderden tractoren met de domme boeren die met deze wrede fok-praktijken gewoon door willen gaan…en daardoor alweer boos naar
  Den Haag reizen en het verkeer blokkeren onder weg… Met steun van Dandy Baudet en aanhangers?
  Blijkbaar zoeken vele politici vredevolle oplossingen in plaats van nog meer agressie.

  1. Peetjoh

   Dankzij die boeren met hun overvolle stalletjes, en al die andere hard werkende mensen. Is er hier al eeuwen welvaart. Dankzij die zelfde welvaart zijn Nederlanders hele fijne tolerante mensen geworden. Dat was vroeger wel anders toch. Dankzij die tolerantie hebben wij vele soorten mensen geholpen en opgevangen. Ook hebben wij daardoor in vele landen hulp geboden en doen dat nog steeds. Laat die boeren geld verdienen laat de mensen werken. Zorg dat de tolerantie niet afneemd. Door te klagen over de mensen die werken en hulp bieden (belasting) willen die mensen dadelijk niet meer helpen. En worden wij weer als vroeger. Dan zijn we niet meer tolerant dan worden we weer meesters van andere soorten mensen. Dus klagen is vragen. En dan niet om meer tolerantie maar om meer haat.

 9. Kretoloog

  Helaas pindakaas. ChristenUniebaas Gert Jan Segers heeft zojuist laten weten dat zijn partij NIET gaat samenwerken met het Forum voor Democratie. Want Thierry Baudet is de duivel in hoogsteigen persoon, of zoiets.

  Samenwerken met de God-haters en orgaanrovers van D66 is daarentegen voor FariSegers weer geen enkel punt. Dat doet hij tenslotte al jaren.

  O ja, ik denk dat die partij-ideoloog van de GristenUrinie binnenkort een ander baantje kan zoeken.

 10. macsjang

  Ach jee, langzaamaan trekken ze hun keutel uit hun ruggengraatloze rug. Te laat.

 11. Racerfirst

  Wat “Goed”!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.