Jan Roos: ‘Coronabonds? Zuid-Europa is de alcoholistische buurman die teveel geld aan bier uitgeeft!’

De druk op Nederland neemt steeds verder toe om toch in te stemmen met de Eurobonds. Door ze heel dramatisch nu coronabonds te noemen hopen de zuidelijke Europese landen en hun geestverwanten hier op de emotie in te spelen, maar in werkelijkheid gaat het gewoon over het overnemen van hun staatsschuld. Iets dat niets met het verschrikkelijk virus en de gevolgen daarvan te maken heeft. Neem nou Italië, dat land heeft er gewoon een potje van gemaakt. Niet de afgelopen maanden, maar de afgelopen decennia. Het is een puinhoop op een berg schulden.

De EU en aanverwante organisaties pompten al tientallen jaren geld in het arme zuiden. Het heeft die landen nooit op het idee gebracht eens hun huishoudboekje op orde te brengen. Nu moeten we ook nog eens mede-verantwoordelijk worden voor hun mismanagement. En als we niet hun schulden op ons nemen zijn we asociaal en niet solidair. Het is alsof je alcoholistische buurman al zijn geld aan bier uitgeeft, maar jou het kwalijk neemt dat je niet eten voor hem koopt en zijn huurschuld overneemt.

Uit alle hoeken en gaten komen nu “deskundigen” die zeggen dat we zuinig zijn. Maar dan in de negatieve zin van het woord. Wij laten de Italianen afdorren, terwijl we zelf op een enorme berg met geld zitten. Tenminste, zo wordt het geschetst. Dat wij een van de hardst getroffen landen in de corona-crisis zijn doet er blijkbaar niet toe. Dat wij twee miljard inleggen in een EU-noodfonds en er maar 25 miljoen van terugkrijgen ook niet. Solidariteit in de EU betekent dus dat wij geld overmaken van het noorden naar het zuiden. En als je na al die miljarden ook niet nog eens verantwoordelijk wil zijn voor een door wanbeleid opgebouwde staatsschuld ben je zuinig en asociaal. Dat ze vinden dat dit aantoont dat de EU mislukt is deel ik overigens wel met ze.

Geert Mak is historicus, geen econoom. Wat hij over dit onderwerp te zeggen heeft is dan ook net zo interessant als de mening van de buurvrouw over eurobonds. Waar hij wel verstand van zou moeten hebben is geschiedenis. Het vergelijk met de Marshall-hulp toont dat echter niet aan. Die financiële injectie (waaronder leningen) van Amerika na de Tweede Wereldoorlog was tweeledig.

Ten eerste wilden ze daarmee het oprukkende communisme in Europa stoppen. Ten tweede wilden ze voor Amerika een afzetmarkt creëren. Een arm Europa zou namelijk geen Coca-Cola en Ford afnemen. Het was dus puur  eigen belang. Helemaal niet erg en nogmaals dank voor de steun, maar het overnemen van staatsschulden vergelijken met dit kapitalistische plan is geschiedsvervalsing. En dat weet Mak ook wel. Alleen hij speelt in op de emotie. Zo zegt hij dat het van tijdelijke aard is. Ook dat is onwaar. Na corona zullen we verantwoordelijk blijven voor de zuidelijke schulden. En daarmee is het zeker geen Marshall-hulp, aangezien we er niet beter van worden, maar slechter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Bijenzwerm

  Jan Roos zegt precies wat ik en wat meer mensen hier zeggen.
  Dikke vinger naar de knoflookanden ,ze worden al decennia lang gewaarschuwd dat ze belastingen moeten innen en niet zwart werken en zuinig zijn pensioenleeftijd verhogen etc.
  Ze hebben er op los geleefd en zullen nu toch echt de rekening zelf horen te betalen en niemand anders.

  1. henkie

   Geert Mak, toen hij bij toeval geïnterviewd werd door radio 1, nadat een groepje Marokkanen een tengere vrouw Anja Joos in 2003 dood hadden geschopt. Geert Mak zei; “Ach, laten we wel wezen, ze was niet bepaald een lieverdje”.

   In de doofpot gestopt, waargebeurd.

   Die Geert Mak, heeft zichzelf danig gehersenspoeld dat hij het doodschoppen vergoelijkte, omdat de daders die zielige gediscrimineerde marrokaantjes waren.

   1. hans-e-pans

    Vroeger had je op tv de kinderserie Mik & Mak daar werd dan om gelachen, maar om de uitspraken van deze Geert Mak daar kan je alleen maar om huilen.

    Wat een ongelooflijke pannelap.

    1. henkie

     Geert Mak is een geschiedsvervalser

     1. Boudewijn Hummelinck

      henkie deed hier dezer dagen ook aan geschiedsvervalsing met het kwalijke oogmerk een integere historicus te belasteren.

      Min ventje.

     2. henkie

      @boudewijn hummelinck

      Zuur he, die keiharde feiten over Geert Mak.

      Geert Mak vergoeiijkt het feit dat een groep “zieige Marokkanen” een tengere vrouw Anja Joos doodschoppen!

      Keiharde en perverse feiten over Geert Mak en Radio 1

      Geert Mak, toen hij bij toeval geïnterviewd werd door radio 1, nadat een groepje Marokkanen een tengere vrouw Anja Joos in 2003 dood hadden geschopt.

      Geert Mak zei; “Ach, laten we wel wezen, ze was niet bepaald een lieverdje”.

      Geert Mak is een geschiedsvervalser die het EU propaganda praatje verkoopt, verpakt in een geschiedkundig sausje.

  2. Jan M..

   laat ze maar creperen en dood gaan zeg je nu. Lekker mannetje ben jij

 2. P.Sisterons

  Groot gelijk Jan. Ze doen allemaal net of het allemaal koek en ei is in Nederland terwijl het aantal daklozen, mensen met inkomen onder het sociaal minimum, toestroom illegalen e.d. blijft stijgen. Maar ja, zolang bedelen lucratief blijft, blijft het bestaan.
  Laat ze er maar flink een potje van maken, des te eerder zijn we van het wangedrocht EU verlost via een NEXIT. Verder is dit corona gedoe niets anders dan crowd control en het afpakken van vrijheden zonder al teveel weerstand van de burgers.

 3. LifeBuddy

  ”Wij laten de Italianen afdorren, terwijl we zelf op een enorme berg met geld zitten.” Dat zien we terug in de voedselbanken!. Propa…. van de bovenste plank. Als italie wilt hervormen ,moeten ze dat eerst vragen aan de maffia.

 4. Bullshit16

  Jan roos zegt wat ik al en de vorige berichten heb gezegd
  Jan roos heeft gelijk als het zo doorgaat mogen wij door werken tot dat we er dood bij neer vallen dan kunnen we met een rollator of rolstoel naar onze werk
  MISSELIJK KLOOTZAKKEN DIE REGERING VAN ONS LEVENSLANG OPSLUITEN DIE LANDVERRADERS
  STEM FVD OF PVV UIT DE EU

 5. Rammstein

  Jan Roos heeft gelijk. Het weigeren in te stemmen met corona-bonds heeft niets te maken met gebrek aan solidariteit. Italie gebruikt corona als emo-dekmantel om van zijn schulden af te komen: de spaghetti-eters hebben er altijd op los geleefd en moeten nu op de blaren zitten. Dat ze daarom uit de EU zullen vertrekken, is alleen maar meegenomen.

  1. Klaus

   Italië is al failliet, iedereen weet dat.

  2. Boudewijn Hummelinck

   ‘de spaghetti-eters hebben er altijd op los geleefd en moeten nu op de blaren zitten.’

   Pijnlijk.

   1. Klaus

    Voor wie?

   2. Rammstein

    Quispel vindt dat de Italianen altijd ordentelijk hebben geleefd en hun huishoudboekje prima op orde hadden. Ze kunnen er echt niks aan doen dat ze er nu zo bij zitten.

   3. Kretoloog

    De Italianen hebben sinds 2009 bewust verzuimd om hun financiën op orde te brengen. Zij hebben via steeds wisselende regeringen de problemen voor zich uit geschoven en onverantwoorde risico’s genomen. Dan moet je nu niet mekkeren om hulp van noordelijke staten en je eigen broek ophouden.

    In het uiterste geval kan hulp alleen verstrekt worden in de vorm van leningen onder stringente voorwaarden:
    – onvoorwaardelijke terugbetaling van leningen
    – lening tegen marktrente
    – terugschroeven van de begrotingsuitgaven vanaf 2021
    – aanpak van zwarte geldcircuit.

    Het gaat bovendien niet alleen om Italië. Een reeks andere zuidelijke landen staat ook in de startblokken.
    Als Italië nu niet wordt aangepakt wordt het ook in de toekomst dweilen met de kraan open. Denk ook aan de precedentwerking via andere zuidelijke landen (Griekenland, Portugal, Spanje en in mindere mate Frankrijk).

   4. CLoVis

    @Stommeling wil weer even DEUGEN.
    Zolang ze maar niet aan het geld van deze steuntrekker komen.

 6. Kretoloog

  De Italianen hebben sinds 2009 bewust verzuimd om hun financiën op orde te brengen. Zij hebben via steeds wisselende regeringen de problemen voor zich uit geschoven en onverantwoorde risico’s genomen. Dan moet je nu niet mekkeren om hulp van noordelijke staten en je eigen broek ophouden.

  In het uiterste geval kan hulp alleen verstrekt worden in de vorm van leningen onder stringente voorwaarden:
  – onvoorwaardelijke terugbetaling van leningen
  – lening tegen marktrente
  – terugschroeven van de begrotingsuitgaven vanaf 2021
  – aanpak van zwarte geldcircuit.

  Het gaat bovendien niet alleen om Italië. Een reeks andere zuidelijke landen staat ook in de startblokken. Als Italië nu niet wordt aangepakt, wordt het ook in de toekomst dweilen met de kraan open. Denk ook aan de precedentwerking via andere zuidelijke landen (Griekenland, Portugal, Spanje en in mindere mate Frankrijk).

 7. staleo

  Boudewijn Hummelinck,
  Er zijn honderden miljard euro beschikbaar via de Eu, maar hiervoor moeten ze iets hogere rente betalen en dat willen ze gewoon niet.
  Liever eurobons waarbij de hele EU verantwoordelijk wordt voor de gezamelijke schuld, waarbij het westen de hele shit mag oplossen en betalen.
  Dat ze maar eerst hun voetballers in de uitverkoop doen, want er zijn clubs die meer schulden hebben dan alle Nederlandse clubs bijelkaar.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Ik begrijp alle kritiek op Italië, staleo, en ik meen ook dat ze meer moeten doen om hun economie te saneren, maar we zitten nu in een gruwelijke crisis waarin veel duizenden mensen sterven. Als je dan over geld en economie begint te zeiken dan zit er een moreel draadje los.

   1. Bijenzwerm

    @boudewijntje is zoals altijd een beetje rommelig in zijn hoofd waardoor er een beetje rare uitspraken uit zijn toetsenbordje komen die kant nog wal raken.
    @boudewijntje snapt niet dat de knoflooklanden al decennialang door de ECB en het IMF op de vingers is getikt voor hun financieel wanbeleid ,waaronder te weinig belasting innen te vroeg met pensioen (60 of eerder) en staatsschuld niet aflossen maar laten oplopen.
    Dat betekend dat wie zijn billen brand wel een keer op de blaren mag gaan zitten en niks anders.
    Jan Roos heeft dit ook net als de meerderheid van de economen heel helder verwoord.

   2. Original NL

    Boudewijn geeft een lesje economie van de koude grond..
    Ook deze linkse sukkel vergeet gemakshalve dat we zelf een staatsschuld van 400 miljard hebben.
    Dat is het probleem met links en de eu..hoe vaker de woord miljard valt des te lager dit bedrag lijkt te worden.
    Het is nog altijd een 1 met 9 nullen.
    400.000.000.000 euri staatsschuld.
    Hoe een linkse rakker een arm land rijk noemt.

   3. Neko-

    Voor de corona uitbraak is in de richting van onder meer Italie al meermaals geroepen dat ze hun economie moeten saneren. Daar is blijkbaar nooit wat mee gedaan in tijden dat het kon. Nu er een echt probleem optreed mag blijkbaar ineens niet herhaald worden wat eerder gezegd is? Als het goed gaat word en niet geluisterd, en als het slecht gaat word het weggezet als een non-issue, omdat er belangrijkere dingen zijn.

    Ja, ik zie de problemen in Italie, en ik voel voor hen. Dus mijn morele draadje zit wel degelijk vast. Maar als dit nu nog steeds niet gezegd kan worden, wanneer dan wel? Als dit voorbij is? Want ervaring uit het verleden laat zien dat er dan ook niets mee gebeurd.

    Daarnaast onderschrijf ik Staleo zijn uitspraak over dat fonds van de EU waarvoor ze meer rente moeten betalen (en wat van een tijdelijke aard is), vs de Eurobonds/Coronabonds waarmee de schuld over de EU verdeeld word (en waarmee dit allerminst een tijdelijk iets gaat zijn, maar iets waar Nederland nog lang mee zal moeten dealen).

    Barmhartigheid bestaat bij mij best, maar niet ten koste van mijzelf. Als Nederland dit uiteindelijk goed kan bolwerken, en er financieel redelijk uitkomt, dan is er ruimte op het budget om te kijken hoe we andere landen kunnen / willen helpen. Maar op dit moment is dit compleet onzeker, en vind ik het alleen maar positief dat dit word afgehouden, omdat anders het risico bestaat dat Nederland er ook compleet financieel aan onderdoor gaat.

    1. Boudewijn Hummelinck

     ‘ Barmhartigheid bestaat bij mij best, maar niet ten koste van mijzelf.’

     In dat geval stelt je barmhartigheid niet veel voor.

     1. Neko-

      Dus… Je buurman heeft het slecht… je plundert je bankrekening, geeft hem geld om zijn schulden te voldoen, en de ziekenhuisrekening van zijn vrouw te betalen.

      Vervolgens komt je huurbaas of hypotheekverstrekker, en moet je aangeven dat je geen geld hebt om hen te betalen. Gedwongen verkoop huis/meubels om aan de financiele verplichting te voldoen. Daarna zelf dus in dezelfde positie als de buurman terecht komen. Of mogelijk in een slechtere positie, omdat de buurman nog een huis heeft (hij kon zijn schulden van jouw geld voldoen), maar jij dus niet meer.

      Er is een grens waar barmhartigheid ophoud, en dit meer suicidiaal gedrag word.

      Ik wil best kijken naar mogelijkheden om iemand te helpen, maar als ik zelf ook al tegen een berg aan problemen aankijk, dan is het onverstandig de schep te pakken, en die berg nog wat groter (en de kuil waarin ik sta nog wat dieper) te maken. Dat is gewoon zelf-destructief gedrag.

     2. Albertha1

      Gelukkig is niemand het eens met je elitaire grachtengordelmeningen.
      Het is het bekende linkse riedeltje: altijd moet “de ander” het oplossen of betalen!

   4. Niemandalletje

    Dan zit er bij u en veel politici die u op handen draagt een draadje los.
    U verdedigde juist hun standpunten en uitvoeringen inzake geld en economie in deze tijden, toch?

   5. henkie

    @ boudewijn hummeinck

    Italie kan vooralsnog probleemloos geld lenen op de financiele markten, op eigen titel. Italie verkiest het politieke spelletjes te spelen in een poging gratis geld te verkrijgen, “no strings attached”.

    Maffia praktijken,
    waarbij ze bewust tijd verspelen en extra doden op de koop toe nemen, om hun chantagepraktijken kracht bij te zetten.

    Maffia! Zij zijn schuld aan de extra doden, en niemand anders.

   6. Albertha1

    En Nederland dan? Die staat 3e als meest getroffen land.
    Maar jij hebt er geen last van in je elitaire bubbeltje met je vaste salaris/pensioen dat iedere maand binnenkomt!

  2. henkie

   Geert Mak, toen hij bij toeval geïnterviewd werd door radio 1, nadat een groepje Marokkanen en tengere vrouw Anja Joos in 2003 dood hadden geschopt. Geert Mak zei; “Ach, laten we wel wezen, ze was niet bepaald een lieverdje”.

   Geert Mak, een geschiedsvervalser

   1. Boudewijn Hummelinck

    Deze uitspraak is totaal uit zijn verband getrokken.

    Leugenachtige laster van henkie.

    1. henkie

     De keiharde, glasharde, perverse waarheid!

     1. Boudewijn Hummelinck

      Bron?

    2. henkie

     Geert Mak, NPO1, schoffies, geschiedsvervalsers!

     1. henkie

      Bron? Radio 1 ochtend na doodschoppen Anja Joos

     2. Boudewijn Hummelinck

      Je hebt dus in 2003 iets op de radio gehoord.

      Je staat voor gek, Henkie.

     3. Bijenzwerm

      @boudewijntje is ondeugend en gaat anderen lastig vallen.

   2. henkie

    @boudewijn hummelinck

    Officiele uitzending van radio 1, Geert Mak bij naam genoemd:
    “U ook hier, ach natuurlijk u woont om de hoek”
    “Wat vind u er nu van meneer Mak?”

    “Ach, laten we wel wezen, ze was niet bepaald een lieverdje”

    Aldus de heer Geert Mak nav een groep Marrokkanen die een tengere vrouw, Anja Joos, helemaal dood schopten!

    Geert Mak, de geschiedsvervalser!

 8. Meriadoc Brandebok

  Voor de coronacrisis zijn geen eurobonds noodzakelijk. Een zeer klein financieel fondsje – uit de begroting van de EU en onder toezicht van Nederland en Duitsland – is genoeg om Italië bij te springen, onder strenge voorwaarden en gecombineerd met medische hulp (medisch advies, medicamenten, etc). Italië misbruikt de crisis om de coronabonds af te dwingen, waarvan Angela Merkel heeft gezegd dat die er niet komen zolang zij leeft.

  1. Original NL

   Q…Een zeer klein financieel fondsje …..
   Kijk dat bedoel ik..miljarden zijn peanuts in de linkse kerk..het staat fantasietje en huppelding vrij om hun spaargeld over te maken op de staatsrekeningen van italie en marokko….al gedaan??…nee natuurlijk niet want zover gaat de solidariteit dan weer niet.
   Ook hebben deze lieden geen enkele “vluchteling” in huis genomen.
   Graaien in de portemonee van een ander is zoveel fijner.

  2. Neko-

   En juist dit kan ik onderschrijven. Dat ‘zeer klein’ is overigens hopelijk een bewuste understatement want we hebben het wel over een stuwmeer aan geld.

   Er is een mogelijkheid tot steun, alleen gaat dat Italie pijn doen, omdat er voorwaarden aan gesteld worden. Die bonds verlichten de pijn van Italie ook (zeker als ze bovenop dat bovengenoemde steunfonds zouden komen), maar hebben relatief weinig voorwaarden waar Italie dan aan dient te voldoen, en spreiden de schulden daarmee uit over verschillende landen.

   Voor Italie zijn de bonds een makkelijker en economisch aantrekkelijker scenario, dus allicht dat ze moord en brand schreeuwen als de dreiging bestaat dat ze het niet krijgen. Daarnaast zullen de bonds ook andere EU landen (die nu nog niet roepen, maar waar voornamelijk Spanje en Griekenland genoemd worden) een mogelijkheid geven hun schulden te spreiden. Dus het blijft niet bij de schuldenlast van Italie… Er zal VEEL meer schuld gespreid worden over alle lidstaten.

   Vanuit de EU gezien overigens een wenselijk scenario, omdat daarmee ook de vervlechting van de verschillende landen groter word, en het uittreden (nexit) een stuk moeilijker. Of in ieder geval behoorlijk duurder omdat de schuld (die dan deels door onder meer Spanje en Italie is opgebouwd, maar wel voor rekening van Nederland komt) moet worden afgekocht bij uittreding.

   1. Meriadoc Brandebok

    Correct.

   2. henkie

    @Neco

    Helemaal juist.

    Met list, leugen, bedrog en volksverraad wordt het EU project helemaal opgetuigd tot een dictatuur waar je niet meer aan kunt ontsnappen.

    1. Bijenzwerm

     @henkie enn@neco helemaal juist…
     De EU is een volledig totalitair project ,de Engelsen lachen zich een krul in hun l#l, Nederlanders zijn net kikkers in een pan met water op het vuur om gekookt te worden of konijntjes in de koplampen van een auto.

 9. Bunky01

  Als Italie en ook andere potverterende landen hun leven = (uitgavenpatroon) + (hervormingen) + (het innen van belastingen) op orde hadden gebracht zoals wij in ons land dan zouden ze recht hebben om te janken. Het draait er weer op uit dat wij binnen EU verband een gedeelte van de rekening mogen betalen, o wij zijn zo rijk. Met vergeet gemakshalve dat wij (iedere Nederlander) er keihard voor hebben moeten bezuinigen en hervormen. Dus de klaagzang aan ons adres is niet anders dan een onbeschofte reactie.

 10. Jan M..

  wie is Jan De Roos…..

 11. Boudewijn Hummelinck

  Inmiddels is Nederland teruggekrabbeld op haar a-sociale en onhoudbare standpunt ter zake hulp aan Italië. Die beschamende affaire kunnen we achter ons laten.

  De discussie over de eurobonds is nu wel heel erg actueel aan het worden. Ik was er in normale tijden ook geen voorstander van maar het is niet toevallig dat in deze dramatische tijden steeds meer economen er iets in beginnen te zien. Het zou in elk geval een enorme versteviging van de EU opleveren en dat is, juist ook in deze tijd, een belangrijk argument om de gedachte niet direct van tafel te schuiven.

  Hoekstra deed dit vandaag wel in zijn statement, maar ook een beetje twijfelend en halfslachtig. We zijn natuurlijk ook niet meer in de positie om een grote mond op te zetten.

  Misschien is het aan de Staatsman Rutte en de Staatsvrouw Merkel om de komende weken de sprong over de eigen schaduw te maken. De tijden vragen een dergelijk gebaar.

  1. Neko-

   Dat terugkrabbelen is ook maar beperkt hoor…

   Hoekstra geeft toe dat ze t misschien diplomatieker gebracht zouden kunnen hebben, in plaats van met de botte bijl.

   Maar het standpunt tegen de eurobonds/coronabonds is niet veranderd als ik Hoekstra zo hoorde. Dus richting zuid Europa is het nog steeds Nee, maar wel sorry dat we het zo bot gebracht hebben.

   1. Boudewijn Hummelinck

    Het standpunt ter zake de eurobonds is inderdaad voorlopig nog niet veranderd.

  2. henkie

   @ boudewijn hummeinck

   Italie kan vooralsnog probleemloos geld lenen op de financiele markten, op eigen titel. Italie verkiest het politieke spelletjes te spelen in een poging gratis geld te verkrijgen, “no strings attached”. Maffia praktijken, waarbij ze bewust tijd verspelen en extra doden op de koop toe nemen, om hun chantagepraktijken kracht bij te zetten.

   En niet alleen de Italiaanse maffia, ook de eurofielen grijpen deze crisis aan voor politieke spelletjes van list, leugen, bedrog en volksverraad om de politieke macht van de EU dictatuur te verwezenlijken.

 12. Lex

  En toch gaat Nederland door de knieën.

  Ach die italianen hebben het toch zo zwaar, O.K. ze hebben wel 40 jaar op veel te grote voet geleefd maar ach dat vergeven wij hun wel.

  Ach wat leuk en binnenkort kunnen we nog meer straatarme lidstaten verwelkomen zoals Albania and North Macedonia.
  waar natuurlijk weer bakken met geld naartoe kan worden gegireerd.

  Ach ze zijn allemaal toch zo zielig.

  En we het Nederlandse klootjesvolk vinden het allemaal wel goed.

  Er is maar een oplossing om zo snel mogelijk uit de EU. Maar zolang de nederlanders op de VDD blijven stemmen komt daar niets van terecht.

  Van de Corona crisis maakt Rutte dankbaar gebruik om zich als vader des vaderland te profileren. Kijk eens hoe slecht ik dit heb aangepakt en vooral veel en veel te laat.

  ER is maar een goede weg de NEXIT

 13. harte385

  Het geld storten in bodemloze put. NEXIT asap

 14. macsjang

  NEXIT………asap, please.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.