Kijk! Koninklijke excuses in Indonesië zijn gewoon ordinaire backstab-partij voor oud-militairen: ‘Verschrikkelijk!’

Dat Koning Willem-Alexander zijn excuses heeft aangeboden in Indonesië voor het optreden van Nederland is lang niet overal in goede aarde gevallen. Want waar zijn de excuses van Indonesië voor hún schanddaden richting Nederland? En de veteranen die voor ons land vochten voelen zich verschrikkelijk te kijk gezet. Nieuwsuur liet de emotionele KNIL’er John Bruininga aan het woord, die zelfs z’n koninklijke onderscheiding op de grond gooide.

De overhaaste ‘excuses’ die de Koning deze week tijdens zijn staatsbezoek aan Indonesië heeft aangeboden zijn lang niet overal in even goede aarde gevallen. Het was wellicht op z’n allerminst fijn geweest als hij z’n hofhouding betrokkenen een seintje had kunnen geven dat dit er aan zit te komen. Want op het eerste gezicht is sorry zeggen voor dingen die niet zo goed zijn gegaan natuurlijk nobel.

Maar voordat je nederig je hoofd buigt, is het misschien de moeite waard om je af te vragen wat je er voor terugkrijgt. Want dat tijdens de politionele acties Nederland ook dingen verkeerd heeft gedaan, is duidelijk. Maar de Indonesische revolutionairen waren zo mogelijk nog wreder. Krijgen wij excuses van Indonesië voor hun gedrag? Nee, de sorry van Willem-Alexander lijkt niet wederkerig te zijn.

Ook zijn vele veteranen van de strijdmacht van ons land destijds, de KNIL, nog altijd in leven. Zij voelen zich ernstig in de kou gezet door deze plotselinge vlucht naar voren van de regering. En ja, ook Indische Nederlanders zoals John Bruininga. Dat lekker woke je excuses aanbieden zeker niet altijd zomaar een goed idee is, heeft Nieuwsuur treffend in beeld gebracht. Deze man heeft enkelen van zijn beste jaren van zijn leven gegeven voor Nederland. En voor wat? Een koninklijke onderscheiding die voor het Hof met terugwerkende kracht niet gegeven had mogen worden, vanwege vermeende verschrikkelijke daden. Nederland is soms maar een vreemd land.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Lambieck

  Toen bekend werd dat de NS schuld bekende en een schadevergoeding ging betalen vanwege hun medewerking aan het transport van mensen naar de kampen, vonden zowel redactie als reageerders het terecht dat dit alsnog rechtgezet werd.
  Ben benieuwd hoe nu de reacties in een vergelijkbare zaak zijn.

  1. evil knievel

   Die moffen of nsb’rs Destijds,werden zelf niet door joden afgesl8,oetlul!
   Gebeurde wel met het KNIL!
   Afgrijselijk hoe ver8elijk links alles probeert te bagatelliseren!

 2. B. Pascal

  Wilhelmina, Willem Alexanders oma, had een andere blik. Zij gaf aan Indonesië zal kapot gaan aan de Islam en corruptie. Voordat we het loslaten, bouwen we het eerst weer op. Wie pleegde landverraad met de Japanners? Waren het niet de geëerde ‘’vrijheid’’ strijders van het huidige Indonesië.
  Excuus is niet nodig, dat gestuntel, laat zien dat het hele excuus fout is. Elkaar een hand geven is beter. We waren in oorlog nu niet meer, maar dat linkse gekruip, bah. De zedelijke roeping van een nieuwe staat is zeer belangrijk, echter die heeft het huidige Indonesië nog niet echt getoond. De kolonisatie heeft Indonesië tot nu toe veel goed gebracht, meer dan wanneer ze niet gekoloniseerd zou zijn geweest.

  1. Rosasolis

   B. Pascal. Wilhelmina was een grote koningin, en een heldin uit WW 2. Niet alleen voor Nederland. Ik heb jaren geleden de CD’s van al haar wekelijkse toespraken op radio oranje verzameld. Heel bijzonder en troostend. Maar de moedige berichten van haar radio oranje van WW 2 werd niet meer nodig toen zij na de bevrijding terug kwam. Merkwaardig was het toen ik als student in Den Haag een kamertje had bij een Nederlands-Indische familie. Op de wand van de eetkamer was er een grote schilderij van Kon. Wilhelmina, dat met deze Nederlandse-Indische familie naar Den Haag mee
   reisde. Merkwaardig, dat toen deze familie naar Den Haag kwamen, met hun geringe bagage, dat deze oude schilderij van Wilhelmina ook mee moest…Als geliefde bewijs dat vertegenwoordigd de groep verbannen Nederlanders vanuit de Indische steden en dorpen. Hopelijk weten deze verplaatste mensen dat het leven doorgaat.
   Ik heb dat ook meegemaakt net een jaar geleden, toen mijn enige zuster overleed.
   Van wegen al die vreselijke oorlog trauma moeten we zoeken hoe we kunnen opkomen.. Wij gaan door om te verzorgen voor een betere samenleving, maar wij moeten de verleden ook nooit vergeten. Fout van Kon. Willem-Alex. Die heeft blijkbaar weinig van de leer van zijn over-groot oma geleerd. Gelukkig zal er op 5 mei a.s. heel veel belangstelling komen voor de vreselijke strijd in Indonesie tijdens en na de vreselijke jaren naar de bevrijding. Daar praat onze koning helemaal niets over.
   Nederland heeft geen excuses te bieden aan Indonesie.

   1. B. Pascal

    Wilhelmina was de laatste vorst die de Nederlanden hebben gehad! Eenzaam, maar niet alleen. Want God was aan haar zij! Die tijd is voorbij! We zijn nu een land van armoedige treurwilgen!

 3. Bullshit16

  Landverraders zijn HET met de koning voorop weg met deze zootje
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Mart

   Jullie koning snapt het allemaal niet zo……begrijpelijk omringd zijnde met halfzachte regeerders,waarvan er maar een enkeling ”het licht” nog waarneemd.

 4. Kidogo

  Dieptriest mijn vader draait zich in zijn graf om, hij en vele anderen hebben trauma’s opgelopen van de verschrikkingen die hen zijn aangedaan door de zogenaamde verzetsstrijders getraind door de Japanners.

 5. Meriadoc Brandebok

  Het kernpunt is of men bij de excuses voorbijgaat aan het leed dat Indonesische groeperingen anderen hebben aangedaan, maar dat is niet het geval. De conclusies van de Indische Nederlanders zijn daarom zowel bizar als onjuist.

  1. Pijnstiller

   Beste heer Brandebok, een open vraag:
   Heeft u ooit uw land gediend?

   1. van Urk

    Wat denk je zelf? Dit soort gasten begrijpen niet dat de koning eigenlijk zijn excuses aan moet bieden aan de duizenden veteranen. Het is namelijk de staat zelf die jonge jongens naar Indië heeft gestuurd voor een toch al verloren zaak. Deze jongens wisten niks van Indië maar waren wel bereid om daar niet de landverrader uit te hangen.

    1. Peetjoh

     Zo ist van Urk. Dit is een grote schande, al had ik niks anders verwacht van die lamlendeling. Die heeft meer met buitenlanders dan met ons. Tis ook maar voor 25 % Hollands bloed wat hij heeft.

     1. Bullshit16

      Peetloh
      Ja in hij is ook nog eens getrouwd met een buitenlandse vrouw die haar vader ook nog een dictator is .in zij ook nog eens zegt Nederlanders bestaat niet conclusie Nederland is verloren schande
      Stem fvd of PVV uit de eu

  2. Mariposa78

   Guustje wat schrijf je nou? Ik kan er geen wijsheid uit uit halen.
   Je probeert intelligent over te komen en dat is compleet mislukt.

   1. Bullshit16

    Mariposa78
    Had je het tegen mij 1234v

    1. Mariposa78

     Guustje aka Meriadoc Brandebok heb je nu ook al dubbele Nick (Bullshit16)?

     Dat je af en toe vergeet onder wiens nick je reageert?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.