Noodklok geluid om corona-superverspreiders – supermarkten: ‘Broeinest voor razendsnelle verspreiding… ingrijpen!’

Als het Nederlandse coronavirus zich verder verspreidt, kan één van de oorzaken worden gevonden bij de supermarkt: die zijn momenteel vrijwel ongelimiteerd open en gezondheidsvoorschriften worden er maar matig doorgevoerd en nageleefd. Vakbond CNV luidt daarom de noodklok.

Ondanks dat de scholen en horeca in Nederland al een week dicht zijn weet het coronavirus zich nog altijd met vele honderden nieuwe gevallen per dag te verspreiden in ons land. Eén van de oorzaken van die nog altijd stijgende hoeveelheid coronapatiënten zijn de supermarkten die op volle toeren draaien. Ze zijn een regelrecht “broeinest” voor de dodelijke ziekte, zo verklaart vakbond CNV.

De vele kruidenierszaken die Nederland telt nemen het namelijk niet zo nauw met gezondheidsvoorschriften die het aantal corona-infecties drastisch kan terugdringen. Vele supermarkten doen eigenlijk vrijwel niets aan extra hygiëne, terwijl ook de klanten voorschriften als anderhalve meter afstand houden niet opvolgen. Het CNV slaat daarom een alarmistische toon aan:

„De meeste klanten houden geen anderhalf meter afstand. Als we niets doen, vormen supermarktmedewerkers een broeinest voor een razendsnelle coronaverspreiding. Ingrijpen is daarom vereist, door zowel werkgevers als politiek”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

„Veel medewerkers zijn doodsbang en bellen ons plat met klachten. Medewerkers die er iets van zeggen krijgen een grote mond terug. Ongehoord. Zeker omdat onze samenleving nu draait op deze cruciale werkenden”, aldus Fortuin.
Maatregelen

Het CNV roept op tot vergaande maatregelen. „Supermarkten moeten voor iedere winkel een toezichthouder neerzetten. Die investering kunnen ze vast wel opbrengen, in deze tijden van topdrukte en recordomzet. Toezichthouders moeten erop toezien dat iedereen verplicht met een winkelkarretje de winkel ingaat, zodat er automatisch meer afstand is.”

„Vakkenvullers moeten alle ruimte krijgen en niet omver gelopen worden door klanten. Sluit desnoods gangpaden af als er vakken worden bijgevuld. Elke kassa moet daarnaast spatschermen krijgen, zodat cassières goed zijn beschermd. Te veel supermarkten hebben nog geen spatschermen.”

Of de oproep van de vakbond nageleefd gaat worden, is nog maar de vraag. Momenteel weten de supermarkten woekerwinsten te draaien dankzij de corona-hamstermanie die nog altijd vele supermarkten in de greep houdt.

Vermoedelijk is de harde, tuchtige, hand van de politiek nodig om supermarkten striktere gezondheidsvoorschriften te laten naleven. In landen als Duitsland gebeurt dat al, waar toezichthouders zorgen dat de supermarkten niet teveel klanten tegelijkertijd ontvangen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Fonz

  Het zal mij benieuwen wat “we” denken mbt handenschudden als het weer voorbij is, het koran op de molen van de islam om geen handen te schudden

  1. AnnaKlaver

   Ah Fonzie, weet je dat er bijna even veel moslims als christenen zijn?
   Moet je je voorstellen, bijna 5 miljard mensen die hun geest laten beïnvloeden door het geloof in een gotD.
   Moet je toch wel knettergek zijn 🙂 🙂 🙂

   1. Fonz

    annaantichristklaverbrendawatcher

   2. Pjotter

    De Klaver familie heeft de wijsheid in pacht, de andere 5 miljard zijn de dwazen, maar in haar grote wijsheid blijkt steeds dat het begrip respect haat volkomen vreemd is.

 2. AnnaKlaver

  Sta perplex, hoorde laatst nog iemand van het Fvd pleiten voor sluiting kleinere supermarkten.
  Is natuurlijk logisch.

 3. ts_tle

  Aanraken = kopen.

  Dat zou een mooi uitgangspunt moeten zijn. Want iedereen zit overal maar aan. Dat is ook een razendsnelle verspreider.

  Of handschoentjes en mondkapje verstrekken bij binnenkomst. Dat zou oook al veel schelen. Prima om dan 0,50 te rekenen daarvoor. Dat zorgt er dan ook weer voor dat mensen nadenken over elk bezoek.

  Maaarrrr aan de andere kant… aangezien Nederland zo ‘lekker nuchter’ is zou het ook wel een mooie les zijn voor dit land als we vele duizenden doden zouden hebben. Misschien dat de arrogantie dan wat minder zal worden.

 4. gargamel

  ook paniek maken, lekker he,

 5. lumberjack

  Was vandaag in Siebengewald bij supermarkt. Werden alle winkelwagens na gebruik ontsmet, ook waren er voorzieningen voor de kassa getroffen zo kan het ook.

  1. AnnaKlaver

   AH en andere supers doen dat ook.
   Trouwens tripjes over de grens zijn uit den boze.

   1. AnnaKlaver

    Siebengewald ligt in Limburg?

    1. Maurits Dekker

     Ben je te lui om dat zelf op te zoeken?

 6. 777

  Het angstvirus doet z’n werk, ook via DDS.

 7. Maurits Dekker

  “Momenteel weten de supermarkten woekerwinsten te draaien dankzij de corona-hamstermanie die nog altijd vele supermarkten in de greep houdt.”

  Nou nou Tim, dat is wel heel erg kort door de bocht.
  De supermarkten draaien record- omzetten. Maar dat is nog niet hetzelfde als woekerwinsten. Daarvoor is geen enkel bewijs.
  Bovendien zijn de hamster-aankopen van de consument vooruit geschoven aankopen.
  De extra omzet van de supermarkt wordt teniet gedaan door minder-omzet in de komende weken omdat de mensen extra voorraad hebben.

 8. Vee

  Eindelijk! Iedereen maar lyrisch over de verpleging maar westeinde ziekenhuis heeft precies 1 corona patient. (waren er 4 maar 3 ontslagen). Maar wegens “capaciteit” gebrek wordt mijn mri gecanceld. Terwijl zij alle beschermingsmiddelen hebben en voor een mri niet eens in dezelfde ruimte hoeven te zijn. De echte held(dinn) en zitten achter de kassa bij de super. Contact met honderdem memsen per dag waarvan velen het niet zo nauw nemen. En dan ook nog alles vast moeten pakken wat iedereen ondergehoest heeft. En dan over schijtloon gesproken. Voor hum moeten we massaal applaudisseren.

 9. Bolland

  Vele honderden slachtoffers per dag? Totaal 213

  DDS is echt koploper in angstzaaierij, dit gecombineerd met de schrijfstijl van een 15 jarige, 0,0 feitenkennis en van waarheidsvinding heeft men nog nooit van gehoord vrijwel alles is onjuist of puur gelogen.

 10. Lex

  Zoals ik al eerder melde er zijn veel te veel mensen in een supermarkt.

  De omzet is belangrijker dat de gezondheid van de klanten.

  De enige oplossing regulering bij de deur maximaal 10 mensen in naar binnen.
  een persoon eruit dan weer een naar binnen.

  Er gaan nog hele leuke tijden aanbreken.

  1. Vee

   Of boodschappenlijstje aan personeel geven die dan gaat picken. Kan redelijk snel want zij weten waar het staat. Ook veiliger voor personeel en je kunt hamsteren voorkomen. Ook bv. Max 10 boodschappen zodat ze alleen het noodzakelijke kopen

  2. Mireille

   De beste manier om hamsteren tegen te gaan is drie halen, vier betalen.

 11. pakwatjepakkenkan

  ik ben erg voor een vuurpeloton.

  iedereen die het waagt met een griepje naar buiten te gaan, meteen tegen de muur, afvoeren en de fik erin.

 12. Rosasolis

  Net op de radio nieuws gehoord: vanaf morgen wordt er “deur controle” op alle supermarkten uitgevoerd. Er moet nu tenminste 4 meter afstand tussen de boodschappers zijn, binnen de winkel. Als dit niet mogelijke is, dan is de winkel te
  vol. Dan moeten de mensen buiten wachten tot iemand buiten komt met zijn of haar boodschappen. Er wordt daarna niet meer dan 2 boodschappers tegelijk binnen gelaten; wie eerst aan de beurt is. Supermarkt personeel moeten zorgen dat mensen niet te veel tijd nemen om al hun boodschappen te halen. De rijen buiten de winkels kunnen erg lang worden. Gelukkig kunnen senioren vanaf 7:00 uur boodschappen doen in een praktisch leeg supermarkt.

 13. polleke67

  In een supermarkt is weinig luchtstroming, dus het virus blijft hangen in de lucht. En zelfs met 2 meter afstand, loop je er gewoon 1 seconden later door heen. Dan kan je beter buiten lopen op 1 meter afstand, daar waait het virus gelijk weg……

  Tip voor de supermarkten: Maak een balie waar mensen een boodschappenlijstje inleveren, direct betalen en een tas meegeven. Vervolgens kan je je boodschappen een paar uur later ophalen.

 14. Paardenmiddel

  …it is not a deadly discease, but it good be…
  Tedros toespraak.
  Direct daarna ging de media los.
  Nu kan de EU meer belasting innen, voor de zg schade. Iedereen claimt wel iets. Het zijn net aasgieren.

 15. Paardenmiddel

  It is not a deadly disease, but it could be

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.