Renaissancefeestje in Brabant! Lokale partij doet mee, coalitie met FVD erbij zo goed als een feit

Het lijkt erop dat Forum voor Democratie binnenkort een belangrijke overwinning kan vieren: meebesturen in Noord-Brabant. De coalitie met VVD en CDA lijkt zo goed als klaar om uit de startblokken te gaan, zeker nu een lokale partij zich heeft aangesloten om de meerderheid officieel te beklinken.

Het was een sterk staaltje cordon sanitaire, vlak na de Provinciale Statenverkiezingen. Thierry Baudets “boreale” speech gaf partijen in 11 van de 12 provincies het excuus om Forum voor Democratie, de grote winnaar, buitenspel te plaatsen. Alleen in Limburg mocht FVD meeregeren, in een gek soort ‘open coalitie’ zonder programma.

Maar nu lijkt het eerste échte bestuurssucces van de partij dan toch aanstaande: in Brabant. Al weken proberen hysterische CDA’ers de partijtop te bewegen om de onderhandelingen in het katholieke heartland af te breken. Zonder succes: de christendemocraten hebben nu samen met VVD en FVD ook Lokaal Brabant aan boord gehaald van het Zuid-Nederlandse renaissanceschip. Die kan dus bijna te water worden gelaten:

“Lokaal Brabant sluit als vierde partij aan bij de beoogde coalitie van VVD, Forum voor Democratie en CDA in Brabant.

De drie grote partijen zien ‘voldoende gezamenlijke basis’ om verder te praten. De gesprekken vanaf nu dus vervolgd met Lokaal Brabant als onderhandelingspartner, zo laat informateur Alfred Arbouw in een persbericht weten.

Volgens VVD-leider Christophe van der Maat past Lokaal Brabant prima in de op handen zijnde coalitie. ,,Ze staan dicht bij de ideeën van VVD, FvD en CDA voor de toekomst van Brabant”, zo staat in het persbericht. ,,Wij nemen graag verantwoordelijkheid voor het besturen van Brabant”, laat Lokaal Brabant-fractievoorzitter Wil van Pinxteren optekenen. ,,We hebben er alle vertrouwen in dat we samen met de andere drie partijen tot een prima akkoord op hoofdlijnen kunnen komen. Daarbij staan wij als lokale partij dicht bij de Brabanders. Dat gaan we zeker inbrengen.””

Jolijt en vreugde alom, dus, voor de Brabantse kiezer die gewoon in meerderheid voor rechts bestuur heeft gekozen. En dat nu dus – eindelijk, zowat een jaar later, dan ook krijgt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

71 reacties

 1. Bijenzwerm

  Steeds meer en meer mensen zien gelukkig al in wat een mooie heldere en vooral democratische partij het fvd is.
  No nonsense nergens omheen draaien en vooral realistisch.
  Als je als vrij nieuwe partij al dik 45000 leden hebt weten te binden aan je partij, dan doe je het gewoon erg goed, GA vooral zo door fvd!

  1. Beukman

   wat een mooie heldere en vooral democratische partij het fvd is.

   Mwah. Democratisch…. het bestuur kiest zichzelf en de leden staan buitenspel.
   De “D” in “FvD” is gewoon bedrog, vergelijkbaar met de tweede “D” in “DDR”.

   1. 1234vijf

    Klopt, FvD is een verdienmodel van Thierry.

   2. Hendrie1963

    De DDR wat jij bedoeld is wat er nu regeert. Het kan volgend jaar alleen maar beter worden. De FvD regeert samen met de PVV en dan uit de EU. Ik verheug me er al op.

    1. Beukman

     Best, maar de “D” van “FvD” blijft eens te meer een fop-“D”.

     1. Rammstein

      Ja Beukman, dat heb je al 27 keer uitgelegd. Dat maakt geen indruk meer. Nog iets nieuws te melden?

     2. Blitzkrieg

      Rammstein : Indoctrinatie, slechts herhalen… keer op keer.

     3. Beukman

      Dat is voor de nieuwe lezers van DDS, @Rammstein. Overigens heb ik al 88 keer gelezen hoe democratisch Forum wel niet is.

   3. John Breekijzer

    Die Baudet die komt er wel. Maar niet in de politiek.

   4. FVD

    Beukman

    De “D” van democratie, oftewel partij democratie is bij jouw schijbaar een fascinerend punt, maar wel een volkomen achterhaald punt. Ik ken je leeftijd niet, maar volgens mij leef je nog in de jaren vijftig. Probeer eens met een open minded naar de politiek te kijken, zonder een stoffig nostalgische insteek. Politieke partijen zijn tegenwoordig strak gepositioneerde organisaties, en geen amateur (voetbal) verenigingen waar de leden nog inspraak hebben.

    Resumerend: jonge kiezers trappen niet meer in de nostalgische rituelen, van de traditionele partijen.

    1. Beukman

     Ik heb nagedacht over wat je de vorige keer schreef, @FVD, en ben tot de conclusie gekomen dat een partij waarvan het bestuur zichzelf kiest geen democratische partij mag worden genoemd.
     Dat betekent overigens niet dat ik vind dat je helemaal ongelijk had: mannetjesmakerij en image building zijn in de politiek steeds belangrijker aan het worden.

     Feit is dat FvD de enige ledenpartij van Nederland is waar de leden geen invloed hebben op wie er in het bestuur zit of komt. Noem het modern, ik vind het niet juist.

     1. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Noem het modern, ik vind het niet juist.”
      FvD’ers hebben een broertje dood aan wat Beukmannetjes vinden.

     2. Beukman

      FvD’ers hebben een broertje dood aan wat Beukmannetjes vinden.

      Een paar uitzonderingen daargelaten, zo te zien.

     3. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “Een paar uitzonderingen daargelaten, zo te zien.”

      Dat dacht je maar 🙂 .

     4. FVD

      @Beukman kruip eens uit je coconnetje, partijdemocratie is een dode letter. Nederlandse politieke partijen zijn alleen op papier nog ledenorganisaties waarin vrijwilligers formeel de macht hebben over politieke professionals. Bij alle politiek partijen brengen leden geld in het laatje, en dat is goed, want anders lagen diverse partijen aan de zuurstof. Meermalen worden de vrijwilligers (leden) ingezet voor de praktische ondersteuning van partijactiviteiten, dus niet als acteur maar als toneelknecht die met de rekwisieten mag slepen. Maar verder moeten / mogen ze niet in de weg lopen van de beroepspolitici want dat is maar storend t.o.v. hun goddelijke roeping. 🙂

      Om de geloofwaardigheid in de politiek te herstellen, kan het wel eens noodzakelijk zijn om ongeloofwaardige (stoffige) pretenties over “partijdemocratie” los te laten, en zich te richten met een open minde op met name de jonge generatie, en niet op de pepermuntjes sabbelende oudgedienden.

     5. Beukman

      Je weet het altijd weer leuk te verkopen @FVD, en je dwingt me steeds om er even over na te denken. Ik heb zo een vermoeden dat jij geen gewoon lid van de Partij bent.

      Ik heb er dus weer over nagedacht.
      Nee, partijdemocratie is helemaal geen dode letter. Ze staat haaks op de organisatie van Forum, die gebouwd is rond de leider Baudet. De leider is onaantastbaar; hij kan immers niet worden afgezet. Behalve dan door het bestuur, waar hij zelf in zit, maar dat is slechts een theoretische mogelijkheid.

      Jij spreekt denigrerend over “pepermuntjes sabbelende oudgedienden” de leden van een traditionele ledenpartij. Deze kunnen echter stemmen wie de nieuwe partijleider wordt, terwijl de “toneelknechten” van FvD met rekwisieten lopen te slepen.

      De organisatiestructuur van Forum heeft niets te maken met : “openmindedness”, de partij heeft gewoon een ongezonde autokratische bestuursvorm die makkelijk ontaardt in persoonsverheerlijking.

      Sorry F, je hebt me niet overtuigd; je hebt me in mijn mening gescherpt. Waarvoor dank. 🙂

   5. -Bo-Realist

    Zoals ‘D’ in ‘VVD’, ‘CDA’ of ‘D66’ bedoel je? De partijen die democratische inspraak verminderen door het invoeren van de sleepwet en het afschaffen van het referendum?
    De ‘D’ van FvD staat voor democratie als politiek systeem, niet als organisatiestructuur.

   6. Racerfirst

    Lekker LB
    Maar over DDR gesproken!
    Dan moet je nu toch echt op links zijn, waar het communisme uit DDR hoogtij viert! D66, Timmermans, GL willen alle macht, want stel je eens voor dat een andere mening de regel wordt!
    Jammer joh! Mark my words!!!

  2. Mees

   Lugar met zijn blitzkrieg bijenzwerm reaguurt als een verliefde bakvis.
   Ziende blind en horende doof.

 2. Hendrie1963

  Hahahaha hahahaha. Zal die mislukte Marokkaan klaver zich moeten verbijten en die jankende homo jetten.

  1. Bijenzwerm

   @hendrie die marrokaan mislukte nepjood asher en blonde die van de sp ‘verenigen zich’ tegen de groei van het fvd, de sukkels.
   Het dun loopt ze door de broek en de kiezers lopen bij ze weg want ze zijn alleen maar bezig met achterlijk infantiele millieu politiek gebaseerd op aannames en verkeerd ingeschatte cijfers en migranten binnenloodsen.
   Tja logisch dat zelfs aan de linkerkant van het politieke spectrum zelfs de oogkleppen een keer bij sommigen gaan afvallen.

 3. Bullshit16

  Het zal diep triest zijn om fvd te negeren dan zijn die kartel partijen geen knip voor hun neus waard nu maar hopen dat ze hun eigen plan voorzetten in niet als die kartel partijen alsmaar draaien wat de vvd wil wand dan gaat het hun geheid stemmen kosten
  Ik wens fvd veel succes
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Dropje

   “wand” ??
   Gegen die Wand met uw kromme Nederlands

  2. John Breekijzer

   Eerst Nederlands leren, dan domme dingen beweren, Stierenstront.

 4. 1234vijf

  De FvD doet het niet zo lekker meer in de peilingen. Misschien krabbelt malle Thierry weer op.

  1. 777

   1234vijf?

   1. 1234vijf

    Wat is de vraag 777?

    1. Blitzkrieg

     1234vijf :
     Quote : “Wat is de vraag 777?”
     Wat is er nou precies mis gegaan tijdens de abortus?

     1. 777

      @Blitz: John Breekijzer etc…

  2. -Bo-Realist

   16 zetels voor een partij die nog niet eens 10 jaar bestaat, vind ik een prestatie van jewelste.
   Eens te meer omdat FvD constant nonsens verwijten naar zich krijgt toegeworpen vanuit de mainstream media en mainstream politiek.
   Ontwikkeling gaat altijd met ups en downs.

   Bij FvD zijn er vooralsnog meer hoogte- dan dieptepunten. Alleen blijven de negatieve zaken absurd lang hangen in de media.

 5. Mees

  ”Het was een sterk staaltje cordon sanitaire, vlak na de Provinciale Statenverkiezingen. Thierry Baudets “boreale” speech gaf partijen in 11 van de 12 provincies het excuus om Forum voor Democratie, de grote winnaar, buitenspel te plaatsen. ”

  DDS verzint het waar je bij staat.

  1. Cootje

   Als Baudet zijn boreale speech maar blijft verkondige , de opsporing verzochte bevolkingsgroep bij naam blijft noemen . Groeit zijn aanhang gestaagd in België en dan is alleen maar in Vlaanderen haalt Vlaams belang nu gepeild 33% van het electoraat onze taalgenoten verschillen nog geen millimeter van ons dus de toekomst ziet er goed uit , en als dat zo is gaan we de huichelende verbazing zien bij de oude politieke partijen , terwijl ze hadden kunnen weten dat Hans Janmaat gelijk zou krijgen . De thee partijen zijn al zo van de leg dat ze het samen proberen . Maar dan is het ergste leed geleden

 6. Robert75

  Nou ik zou niet zo enthousiast zijn hoor. Met Lokaal Brabant heb je de kleinst mogelijke meerderheid. Een misstap en ze kunnen weer opnieuw beginnen. Ze moeten niet denken dat in Brabant nu de revolutie begint omdat het Forum mag mee regeren. Ik schat zo in dat van politieke vernieuwing weinig sprake is. Eerder een partij die vooral mee kruipt met het CDA en de VVD. Gewoon meedoen om te mogen meedoen.

 7. inert

  Als 60% van de kiezers volgend jaar op het FvD en PVV zou stemmen, kunnen we heel snel rekenen op, illegalen import stop, klimaatneurose stop, deportatie uitgeprocedeerden, effectieve grenscontroles!

  1. Piet51

   @inert
   In een sombere bui vandaag met je 60%? Het is nog “gemakkelijker” voor PVV en FvD om te gaan regeren. Want ze hoeven “slechts” plm. 52% te behalen, dan mogen ze waarschijnlijk samen aan de bak. Veel minder dan 60% dus. Maar gelukkig staan ze al maanden rond de 35 zetels of ietsje minder, dat is nog geen 25%, en dus zijn er nog heel veel zetels te gaan. Ik blijf in ieder geval rustig slapen.

   1. Blitzkrieg

    Piet51 :
    Quote : “Maar gelukkig staan ze al maanden rond de 35 zetels of ietsje minder, dat is nog geen 25%, en dus zijn er nog heel veel zetels te gaan.”
    En Trump leert ons dat je vooral schijt moet hebben aan de media, en dat je je geen reet aan moet trekken van allerlei fake peilingen.

    1. Piet51

     @Blitzkrieg
     Die verkiezing van Trump is een wat ingewikkelde kwestie. Er zijn een paar dingen over ter zeggen en ik doe dat niet om het gelijk aan mijn kant te hebben. Zijn overwinning was inderdaad een grote verrassing, voor de Democraten, maar ook voor de meeste Republikeinen. Niemand verwachtte dat en hij behaalde dan ook niet de meeste stemmen. Maar door het ingewikkelde Amerikaanse kiessysteem werd hij toch de overwinnaar. Jammer voor de VS en de wereld, maar terecht.

     Maar er zijn grote verschillen tussen de VS toen en NL nu. Clinton lag een maand voor de verkiezingen een kleine 10% (dat is in Amerika veel) voor op Trump en die voorsprong slonk tot bijna 0 of hier en daar zelfs een achterstand in de laatste dagen voor de verkiezingen. PVV/FvD liggen samen ruim 25% achter op een meerderheid en er zit weinig beweging in dat percentage.
     Ik zou zeggen, dat een meerderheid voor PVV/FvD met 100% zekerheid uitgesloten is. Een aantal stemmen, waarmee ze een coalitiekandidaat kunnen worden is een heel andere zaak en wil ik dan ook niet uitsluiten. Ik vind wel, dat ze zo lang mogelijk moeten worden uitgesloten van een coalitie, maar bij een relevant aantal stemmen en het ontbreken van goede alternatieven, zou er wel overlegd moeten worden, eventueel voor de duur van een kop koffie.

     1. John Breekijzer

      Ja, een kop koffie moet kunnen.

      🙂

     2. 777

      John Breekijzer?

 8. Rosasolis

  CDA zal niet samenwerken met FvD. Omdat onze partij is tegen racisme. En ook omdat de FvD geen bestuur heeft die door de leden gekozen zijn. FvD staat niet voor democratie maar voor Desastreus.

  1. Kretoloog

   Jammer voor u mevr. Rosa, maar het CDA gaat wel samenwerken met het FvD in N-B. Tijd om uw lidmaatschap van de Constant Demoniseren van Anderen op te zeggen?

   1. Politiek Profeet

    Het cda…..creperen door allah
    Was het niet een cda minister die pleitte voor invoering van de sharia alhier zodra daar een zogenaamde democratische meerderheid voor was?
    Miljoenen moslims binnenharken en kiesgerechtigd maken waardoor nederland in allachaland veranderd?
    Het cda moet straks na de revolutie als landverraderspartij opgeheven worden en alle leden vervolgd en berechten…

   2. Rosasolis

    @Kretoloog. Fijn dat ik alweer mevr. Rosa bij jou ben, maar de enige CDA leden in
    noord-Brabant die willen met de FvD samenwerken, zijn die vreselijke varkens boeren in Noord-Brabant, die willen gewoon doorgaan met hun meest afschuwelijk
    beleid van fokken van honderden (op hormonen) gefokte varkens. Met alle dierenleed inbegrepen. Hopelijk zullen deze alleen op winst bewuste domme varkens boeren, uit de CDA uitstappen. Omdat zij alleen op winst zijn, en willen zo doorgaan met hun vreselijke fok praktijken….Waarvan de FvD geen enkele weet heeft van hoe erg het is.
    Hopelijk weet de grote groep CDA’ers uit Brabant dat er veel meer is dan dan alleen foute varkens boeren die de FvD steunen, zodat hun vreselijke handel
    gewoon doorgaat! Brabant heeft veel meer te bieden dan alleen slechte varkens boeren die heil zien in de FvD die hun slechte fok beleid willen steunen.

  2. Bullshit16

   Ros
   Je hebt weer wat gemist je moet het nieuws wel blijven volgen
   Hoef je niet telkens onzin of te liegen maar ja dat is cda eigen de ene zeggen in het ander doen

   1. Rosasolis

    @Shit. Zoals u weet, volg ik dagelijks het nieuws, en als lid van CDA heb ik contact met vertegenwoordigers van onze partij. De meeste CDA leden van Nederland zien geen samenwerking met de racistische FvD partij. Een van onze bekende CDA leden die helemaal niets ziet in het samenwerken met deze racistisch partij, is
    Ernst Hirsch-Ballin, onze vorige minister van justitie.

    1. Politiek Profeet

     Ernst hirsch ballin…de goorste stinkrat van het cda die er bestaat.
     Een vunzige proleet en smerige gristenhond.
     Doodschoppen niet waard….wachten tot na de revolutie om dit goor stuk vreten te berechten in het openbaar volgens de strengste straffen die je kunt bedenken.
     Ons nederland verkwanselen aan de islam is hetgeen dit stuk goor vreten behelst, de sharia mag van dit vies vunzig hoop stront ingevoerd worden.
     Tijd voor het besef onder de kiezers dat je met het cda je land verkoopt aan de islam….

    2. Racerfirst

     Ha Hirsch ballin, nee die Dalton heeft geen boter op zijn hoofd!
     Lekker dat christelijke, vooraan het bankje en goed voor medemens als dat maar niet zijn buurman is! Die mag de moord steken?

 9. FVD

  Zo zie je maar weer @Beukman, de “D” van democratie blijft een heikel punt. Zelfs bij open minde(D) valt het weg.

 10. -Bo-Realist

  Heerlijk. Laat Brabant het licht in de bestuurlijke duisternis zijn. Gefeliciteerd, FvD Brabant.

  1. 1234vijf

   Het is er nogal donker van de varkenslucht.

   Ik begrijp dat de linkse partijen dat probleem willen oplossen en CDA en FvD het in stand willen houden. Ze vinden het lekker ruiken, daar.

   1. Blitzkrieg

    1234vijf :
    Quote : “Het is er nogal donker van de varkenslucht.”
    Dat snap ik maar gezien de stank was er geen andere mogelijkheid om je bij je vriendjes onder te brengen.

    1. 777

     @Blitz: John Breekijzer etc…

   2. Rosasolis

    1234vijf. De meeste CDA leden in Brabant zijn tegen het samenwerken met racist partij FvD Helaas ziet een aantal van de slechtste varkensboeren het wel zitten, want de FvD heeft geen interesse in slechte fok praktijken van dieren. En ook niet in milieu vervuiling.

  2. FVD

   @Realist volgens mij begrijp je niet helemaal de intentie, van discussie met @Beukman. Maar dat is niet erg, men is nooit te oud om te leren. Om je een klein beetje op weg te helpen, de discussie ging / gaat over de wenselijkheid van ledenpartijen.

 11. FVD

  Een discussie hoeft niet altijd te overtuigen @beukman, een ieder is vrij om zijn eigen visie te hebben. Inderdaad ben ik geen lid van het FvD, maar op dit moment is het wel de meest aantrekkelijk partij om volgend jaar mijn stem aan te geven.

 12. Racerfirst

  Super! Nu gauw aan de slag en de rest van dit land laten zien hoe het kan en moet!

 13. Michael M

  Coalitie FVD-CDA-PVV-SGP-50+? CU? Zoiets?

  1. John Breekijzer

   Ja, een bruin-rechts-gristelijke bejaardencoalitie. Dat gaat Brabant helpen.

   1. 777

    John Breekijzer?

   2. Fonz

    “een bruin-rechts-gristelijke bejaardencoalitie”

    Aldus een antisemitische eurofiele nedermoslim…

    1. 777

     “Aldus een antisemitische eurofiele nedermoslim…”

     En momenteel met een tiental zuignicks actief! Gelukkig herken je de eeuwig gebande van een kilometer afstand!

 14. Robert75

  Het begint nu al.

  FvD: “Wij zijn een betrouwbare partner bij de uitvoering van het Klimaatakkoord…”

  /twitter.com/geertwilderspvv/status/1235664882306928641

  1. 777

   @Zuigertje: Al komt daar trouwens wel een kleine disclaimer achteraan: ‘onder voorwaarde van haalbaarheid, betaalbaarheid en draagvlak.’

   bndestem.nl/brabant/beoogde-coalitie-brabant-we-houden-ons-aan-klimaatakkoord-en-willen-een-open-en-respectvolle-samenleving~ad01117a

   1. Robert75

    Ja maar er staat toch we houden ons aan het klimaatakkoord. Dus lekker belangrijk die disclaimers. Wat snap je niet aan de zin we houden ons aan het klimaatakkoord? Dat betekend dat ze zich er aan houden dus die disclaimers betekenen in de praktijk helemaal niets.

    1. 777

     ‘onder voorwaarde van haalbaarheid, betaalbaarheid en draagvlak.’

     1. Robert75

      Ach mannetje toch? Ga toch niet lopen draaien joh? Wat een draaideur zeg. Wat denk je nu zelf? Ik heb al in eerder draadje aangegeven dat ze in Brabant gewoon mee doen om mee te kunnen doen. En dat blijkt ook wel daarvoor gooien hun eigen standpunten en principes gewoon voor in de prullenbak.

     2. 777

      FVD doet mee, onder voorwaarde van haalbaarheid, betaalbaarheid en draagvlak.

      Je mag zelf driemaal raden of dit relevant gaat worden.

 15. Robert75

  777 3 minuten ago
  FVD doet mee, onder voorwaarde van haalbaarheid, betaalbaarheid en draagvlak.

  Je mag zelf driemaal raden of dit relevant gaat worden.

  ……………………………………………………………………..

  Je bent voor of tegen het klimaat akkoord. En het Forum is heel duidelijk een tegenstander van dat klimaat akkoord. Dus waarom zou je eigenlijk akkoord gaan met zo’n akkoord? Gewoon om mee te mogen doen en thats it, Maar ik zie het al weer. De forum aanhang gaat het allemaal weer verdedigen. Die vinden alles wel best. Volgens mij verdedigen ze het ook nog mocht Baudet onverhoopt een voorstander van de EU worden. Zelfs dan staan ze er nog achter denk ik.

  1. 777

   “En het Forum is heel duidelijk een tegenstander van dat klimaat akkoord.”

   En terecht.

   1. Robert75

    Nu blijkbaar niet meer. Want onder bepaalde voorwaarden zijn ze ineens wel voorstander van dat flut akkoord. Je weet wel die voorwaarden die jij zo graag wil benadrukken. Dus eigenlijk nemen ze een compleet nieuw standpunt in. Althans dat standpunt heb ik van het Forum nog nooit gehoord hoor.

    1. 777

     Natuurlijk niet. FVD doet mee, onder voorwaarde van haalbaarheid, betaalbaarheid en draagvlak.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.