Wereldramp voor volgevreten, decadent, zelfzuchtig Amsterdam: meerderheid straten vernoemd naar niet-Amsterdammers!

Wat een zware tegenslag voor Amsterdam. De hoofdstad van ons land heeft het zwaar: onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de meeste straten in de gemeente die vernoemd zijn naar een persoon, dus niet vernoemd zijn naar Amsterdammers. Voor de zichzelf op de borst kloppende egocentrische grachtengordelkliek is dat natuurlijk nauwelijks te verkroppen.

Echt. Inwoners van Amsterdam hadden vandaag nog wel beter kunnen lezen dat hun hele binnenstad was ontploft na een terroristische aanslag, of dat de Dam was verdwenen in een gigantische sink hole. Alles beter dan dit: geconfronteerd worden met de eigen nietigheid. Amsterdam is dus niet het centrum van Nederland, laat staan de wereld. En dat blijkt al uit het eigen beleid van dit GroenLinks-grachtengordelreservaat: het is de stad niet gelukt om een meerderheid van de naar personen vernoemde straten de naam van een Amsterdammer te geven.

De stad is dus lang niet zo belangrijk als ze zelf willen laten geloven. Ajax is ook geen internationale topclub, en de coffeeshops kunnen zich echt niet meten met de Eiffeltoren of de Sint Pieter. De keizer staat zonder kleren: Amsterdam is een luid schreeuwende provinciestadje met grootheidswaanzin. En dit onderzoek naar straatnamen in ‘Mokum’ bewijst het:

“Van alle straten in Amsterdam die naar personen zijn vernoemd, is slechts 13 procent vrouw. En de 52 procent van de personen, komt niet eens uit Amsterdam. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek naar straatnamen in opdracht van de gemeente.

Voor de studie namen verschillende onderzoekers alle 6000 straatnamen onder de loep. De vernoeming van straatnamen is een belangrijk onderwerp voor de gemeente. Vorig jaar werd een voorstel van PvdA-raadslid Mbarki door de gemeenteraad aangenomen om betere afspiegeling in de straatnamen terug te laten komen.”

Allemaal even de zakdoekjes pakken, hoor. Wat is Amsterdam – dus toch niet de stad waar de rest van de aarde omheen draait – vandaag zielig!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Laat Amsterdam zich maar bezig houden met zijn afgang. In Groningen hebben we straatnamen als Den Uil straat, SOJ Palme laan ,Troelstralaan enzovoort.

 2. Blitzkrieg

  Moesten niet alle straten naar mohammed vernoemd worden vanwege de inclusiviteit?

 3. Peetjoh

  Ik heb ook nooit begrepen waarom dat de hoofdstad is. De hoofdstad is den haag daar zit de regering. Amsterdam is juist het voorbeeld van hoe we het niet willen in ons land.

  1. DidiMadloba

   In art. 32 van onze Grondwet staat: “Nadat de Koning de uitoefening van het koninklijk gezag heeft aangevangen, wordt hij zodra mogelijk beëdigd en ingehuldigd in de hoofdstad Amsterdam in een openbare verenigde vergadering van de Staten-Generaal.”

   De Grondwet noemt alleen hier de hoofdstad. Zo wordt indirect gezegd dat Amsterdam de hoofdstad is.

   Aan buitenlanders is het niet uit te leggen dat Den Haag als regeringszetel niet de hoofdstad wordt genoemd.

   De hoofdstad is ook niet per se de grootste of belangrijkste stad. Bern is stukken kleiner dan Zürich maar ze vonden die stad te dominant.

   De hoofdsteden van Amerikaanse deelstaten zijn vaak tamelijk onbekende stadjes: Albany voor New York, Lansing voor Michigan (met Detroit als veel grotere stad), Springfield voor Illinois (Chicago als veel grotere stad), Sacramento voor Californië (en niet Aan Francisco of Los Angeles)

  2. chrism

   Waarom dan Dordrecht niet ?

   In Dordrecht , is Nederland geboren !

   U weet wel met Willem van Oranje .

   1. Ned

    Dordrecht zou logisch klinken om die redenen, maar ja dan gaat er wéér een prachtige Hollandse stad naar de kloten dankzij toerisme. Nu is het het zelfs in de zomer nog prima te doen, omdat alleen Europese toeristen weten hoe belangrijk Dordrecht is geweest.

  3. Ned

   Dat Amsterdam de hoofdstad werd komt vanwege de opsplitsing van Holland in tweeën. Omdat Holland als provincie zelfs na de eenwording van Nederland na het vertrek van Napoleon nog teveel binnenlandse macht had (immers was Holland het rechtscentrum én het handelscentrum van Nederland) kwam er het idee om de provincie in tweeën te delen. Zodoende in 1840, maar het machtsprobleem was niet echt opgelost. Vandaar dat Den Haag de titel als hoofdstad verloor aan Amsterdam. Ik hoorde dat er jaren terug een plan is geweest onder Rutte.2 om deze maatregelen terug te draaien, van Den Haag weer de hoofdstad te maken en van Holland weer één provincie, maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd. Zou overigens misschien wel goed uitpakken voor het ego van Amsterdam.

 4. Maxks

  Amsterdam is een verstopt toilet. Ontstoppen heeft geen enkel nut immers de bagger is niet weg te spoelen.
  NL is, sowieso, een open riool. De afvalputjes zijn al jaren verstopt met politieke correcte drab.
  Het moet Amsterdam toch behagen dat de straatnamen zo “divers” zijn.

 5. loodklopper

  @peetjoh. Amsterdam was fout in de 80jarige oorlog vandaar dat Den Haag regeringscentrum is geworden. Want die Amsterdammers waren toen al niet te vertrouwen. Ze waren tot ruim 1600 op Spaanse handen.

 6. DidiMadloba

  De Amsterdamse grachtengordel is “weltoffen”, gericht op de wereld. DDS en andere nationalistische populisten kunnen jammeren dat Amsterdam niet Amsterdams genoeg is, of Nederland niet Nederlands genoeg, het zal de kosmopolitische Amsterdammer aan zijn reet roesten.

  1. Beukman

   Inderdaad. Een tamelijk uniek kenmerk is dat Amsterdam altijd al voor een groot deel uit import heeft bestaan. Daarom zijn Rembrandt, Baudet en Spinoza gewoon Amsterdammers. Naar twee van hen zijn zelfs straten vernoemd.

 7. Rosasolis

  Jammer dat Amsterdam zo achteruit is gegaan. Niet meer de geweldige hoofdstad van Nederland. Voor drie eeuwen was Den Haag de hoofdstad van Nederland en ook de zetel van de parlement van ons land heeft. Voordat Napoleon Amsterdam koos. Dus Amsterdam onder het beheer van Napoleon kon opbloeien, maar Den Haag kon leeg bloeden!
  Wat triest! Zijn er nog echte oorspronkelijke mensen van Den Haag die weten van overlevingsverhalen van hun over-groot ouderen, over het vernielen van Den Haag van
  Napoleon kunnen vertellen? Gelukkig bestaat Den Haag nog steeds. Vele
  van ons oude Hagenaren zijn de nakomelingen van de Nederlanders die zagen dat hun prachtige stad werd overheerst door de regering van Napoleon.
  Hopelijk komt er een documentaire film over de over onze vroege hoofdstad Den Haag
  voor de tijd van Napoleon.

  1. Beukman

   Ach…. kankeren dat Amsterdam vroeger beter was is van alle tijden. De waarheid is dat sommige dingen slechter worden en andere dingen beter. Net als overal trouwens.
   Goddank is Amsterdam van nu niet meer het Amsterdam van de jaren 80, 70, 60, 50, 40 of 30.

 8. Bes Tolen

  Blijkbaar heeft Beukman geen idee van wat er tegenwoordig aan te diskwalificeren lieden ten onrechte inwoner van Amsterdam is geworden. Het grote onderscheid met lang geleden is, dat wie toen lang geleden kwam een hard leven kreeg en helemaal zelf in eigen onderhoud moest voorzien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.