Amsterdam misbruikt coronacrisis om er in razend tempo gasverbod doorheen te stampen: ‘In 2040 aardgasvrij!’

De coronacrisis is voor veel politici een tijd die behalve veel stress ook genoeg kansen meebrengt: je kan namelijk ongezien allerlei impopulaire en peperdure maatregelen die je al een hele tijd wilde nemen er in één keer doorheen jassen. Amsterdam laat zien hoe dat gaat: even snel een stadsbreed aardgasverbod afkondigen, alsof het niets is.

Huurders en huiseigenaren van Amsterdam: bergt u maar. Grote kans dat u ofwel tijdelijk uw huis moet verlaten, ofwel kruiwagens vol cash moet gaan betalen aan één of andere leverancier van warmtepompen. De stad gaat namelijk in twintig jaar tijd een volledig aardgasverbod afkondigen (behalve de oude grachtengordelwoningen, die krijgen clementie… goh!), zo vertelt de stad.

Jawel, tijdens de coronacrisis worden inwoners van de hoofdstad nog even opgezadeld met een grote hinder- en kostenpost. Lekker:

“De komende 20 jaar gaat heel Amsterdam van het aardgas af. U kunt nu uw reactie geven op de Transitievisie Warmte. Daarin staat onder meer wanneer welke buurt aan de beurt is en welke alternatieve warmtebron voor aardgas in een bepaalde buurt de voorkeur heeft. Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die een Transitievisie Warmte vrijgeeft voor inspraak. In het landelijk Klimaatakkoord is afgesproken dat elke gemeente uiterlijk in 2021 een Transitievisie Warmte heeft.

Amsterdam wil in 2040 aardgasvrij zijn: dat is 10 jaar eerder dan de rest van Nederland.”

Uit politieke hoek wordt er nog niet veel op gereageerd. Alleen Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet besteedde er een opmerking op Twitter aan: “Waanzin. Totale waanzin,” aldus de oppositievoorman.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Boudewijn Hummelinck

  Dit betreft al eerder ingezet beleid. Ik kan niet inzien hoe de Corona-crisis hierbij wordt ‘misbruikt’.

  1. Fonz

   “Ik kan niet inzien”

   Klopt daar ben je echt veel te dom voor, jij WIL dat ook niet inzien…

  2. .NL

   Boudewijn Hummelinck?

  3. Albertha1

   Ik ben zo blij met de gevolgen voor het klimaat!
   Dit scheelt wel 0,0000002 graad minder opwarming!

 2. Fonz

  Precies waar deze hype voor is bedoeld en de doden? dat is collateral damage, ik bedoel een volk van 83.000.000 gegijzeld om 1500 doden….

 3. RPML

  Amsterdammers krijgen wat hen toekomt; ze dachten alleen altijd dat het van toepassing was op anderen; ánderen moeten een warmtepomp, ánderen moeten asielzoekers opvangen, ánderen moeten documentlozen opvangen.

  Neem vooral de buurten waar GroenLinks en D66-stemmers zitten als eerste, daar is het meeste draagvlak. De Rabobank, ING en ABN schuiven graag aan om uw natte droom te realiseren, gefeliciteerd! ha ha

  1. .NL

   Ja wat je zegt RPML, GroenLinks zal het drama flink verergeren.

  2. Boudewijn Hummelinck

   Amsterdam realiseert het ingezette beleid met voortvarendheid.

   Geen woorden maar daden.

   1. RPML

    In Alkmaar, alwaar een flat vol subsidieslurpers van de woningbouwvereniging van het gas moest, was het kopen van pannen om elektrisch te kunnen koken al een onoverbrugbaar probleem; ze hadden simpelweg het geld niet. Gelukkig zijn er voldoende rijke Amsterdammers die dat wel willen betalen voor hun stadsgenoten straks nadat ze eerst al zelf een pannenset hebben gekocht, toch?

   2. .NL

    Boudewijn Hummelinck?

   3. Albertha1

    Ik woon er gelukkig niet!
    Dat wordt moord en doodslag dat kan ik je verzekeren.

 4. ivanhoe

  Nou en ??? .Het is Amsterdam maar ,je weet wel van ,het is niet eerlijk wij worden vele malen harder geraakt dan de rest van Nederland . who cares next ..

 5. ts_tle

  Tja als je in dat broeinest van deugers gaat wonen dan vraag je er haast om.

  Valt me alleen wel op dat de grachtenpanden clementie krijgen.

  1. yellow thread street

   Als je kijkt wie de eigenaren zijn van de grachtenpanden dan weet je al voldoende.
   Deze zijn in het bezit van het grote geld, en deze mensen zullen nooit van het gas af gaan omdat ze weten dat het gedoemd is te mislukken.

   Maar de Amsterdammers hebben het zelf over zich afgeroepen, stem massaal op D66, Groen Links en de PvdA, en dan weet je wat de gevolgen zijn.
   Volgend jaar doen ze weer precies hetzelfde.

   Het is toch raar, de huizenprijzen in Amsterdam zijn de afgelopen jaren ontploft, nu gaan ze zakken, mede omdat airbnb aan banden gelegd gaat worden.
   Huizen komen onder water te staan, de houten palen waarop ze staan zijn 2 jaar terug door de droge zomer aangetast door houtrot.
   Niet echt een prettige combinatie om juist nu elke woning verplicht te moeten gaan verspijkeren voor minimaal een halve ton omdat er een nutteloze warmtepomp in moet.

   Welkom in Hotel California, precies wat het grote geld in de wereld wil, ze willen volledig de macht naar zich toe trekken en heersen over het volk.
   Geef ze steeds een klein beetje geld, en laat ze vervolgens naar jouw pijpen dansen.

 6. inert

  Op posts mbt de`vrijstaat A’dam’ reageer ik niet meer!

 7. Peetjoh

  Ja Amsterdammers en gas gaan gewoon niet samen. Zal wel te maken hebben met geschiedenis.

 8. Vrijedenkert

  Amsterdam heeft Groene Khmer gestemd dus krijgt men Groene Khmer beleid met dito rekening! Natuurlijk ook onneerlijk beleid, die grachtenpanden waar het elitaire bakfietspleur woont ook van het gas trekken…

 9. harte385

  Wie weet wat er allemaal nu onder onze neus wordt door gerukt ten nadelen van de burgers

 10. lotje

  Ze waren zo blij met GroenLinks in Amsterdam. Ben benieuwd of ze dat nog zijn na de verkiezingen.

 11. macsjang

  Die linkse idioten raken hoe langer hoe meer de weg kwijt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.