Coronacrisis gaat Big Brother: nieuw plan om telefoons van Nederlanders te volgen voor controle naleven maatregelen

De Nederlandse overheid is geadviseerd door het OMT – het belangrijkste coronacrisis-adviesorgaan – om te onderzoeken hoe Nederlanders via hun mobiele telefoon bespioneerd kunnen worden, ter controle op hun naleving van overheidsmaatregelen.

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het Nederlands beleid om het coronavirus te beteugelen in goede banen probeert te leiden, heeft geadviseerd dat moet worden onderzocht in welke wijze de overheid burgers via hun telefoon in de gaten kan houden, om te zien of ze zich wel houden aan alle maatregelen die van kracht in het kader van de huidige ‘targeted lockdown‘.

In een advies schrijft het OMT onder het kopje “actiepunten” dat “mogelijkheden verkend” moeten worden om een regime in te stellen wat in feite neerkomt op cyberspionage van de overheid. Het OMT:

“Verkennen mogelijkheden om de mobiliteit van de Nederlandse mobiele telefoongebruikers in kaart te brengen om compliance van huidige maatregelen te toetsen, mee te nemen in de modellering en te vergelijken met andere landen met andere regimes.”

Edwin van der Aa, politiek verslaggever van het AD, probeert de gemoederen te kalmeren door te beweren dat dit plan al is afgeschoten, omdat dit plan de onlangs ingevoerde Europese privacywetgeving met voeten treedt.

Desalniettemin blijft het probleem van afkalving privacy in relatie tot corona aanwezig, aangezien het in het buitenland wél gewoon gebeurt. In een Indiase deelstaat moeten inwoners elk uur verplicht een selfie sturen. Ook in Polen wordt met dat beleid gestart dankzij een door de overheid ontwikkelde quarantaine-applicatie die inwoners installeren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Freewheeler

  Ik heb ergens nog oude Nokia 8210 in de la liggen ga die maar gebruiken?
  En Europa wordt de tweede China.

  1. B. Pascal

   Kan dan niemand meer zonder zijn mobiel? Gewoon thuis laten in deze periode!

   1. Arubano

    Precies, ik laat dat ding ook vaak thuis. Juist vanwege dat je overal gedetecteerd kan worden. Een halve dag zonder mobieltje is vaak ook lekker.

 2. Bullshit16

  Het moet gvd niet gekker worden dit is precies wat onze landverraders overheid wil.het word gewoon China hier en wij domme burgers trappen er en
  Op elke hoek van de straat komt een camera te hangen diep triest
  Wat vroeger sf was word nu werkelijkheid dood eng
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. B. Pascal

   Die vloek (gvd), zorgt er juist voor dat we in de EUSSR komen.
   Wie verlaten nu de christelijke vrijheden en lachen naar china-communisme.

   Is niet links dat al vanaf de jaren 60 juicht voor socialisme en marxisme?
   De hele arbeidersklasse stemde PvdA, ook nadat Drees waarschuwde voor het Nieuw-Links uit de jaren zeventig?

   Kom maar tot bezinning, het zijn onze opa en oma waarvan we nu de vruchten eten.

  2. Vanduinen

   Die hangen er al. Het is toch de bedoeling om illegalen te betrappen? Niet voor eerzame burgers die regels aan hun dure boots lappen.

 3. Fonz

  nou annaantichristnazisympathiebrendawatcherklaver en al die ander anti-privacy achterlijken kom er maar in om dit te rechtvaardigen

  1. Vanduinen

   Wat klets jij nou. Baudet eiste op hoge toon een totale lock down. Wilders schetterde “u laat iedereen doodgaan” Nou dàn! Dit past bij een totale lock down. Vergeten slachtoffers moeten voorkomen worden.. Ik zèg, moeten voorkomen worden.

   1. JochemX

    Wat Baudet en Wilders voorstelden, nadat ze eerst uitgelachen werden, is wel voor 90% uitgevoerd. Maar politiek gezien gaat de weigerachtige Rutte met de eer strijken.

 4. Seneca

  dat is altijd de achterliggende bedoeling geweest om deze ‘crisis’ zo te bevorderen. ieman heeft ooit gezegd: ‘never waste a good crisis’. Thomas Jefferson heeft gezegd: ‘wie vrijheid inruilt voor zekerheid, zal beiden verliezen’.

 5. Bullshit16

  Ze hebben een grote bek over hitl maar nu doen ze het zelf jensen heeft gelijk hij zegt wie zijn deze gasten die onze vrijheden wil afpakken dit zijn dood enge mensen en gelijk heeft i mensen word waker Stem fvd of PVV uit de eu we zijn compleet doorgeschoten zieke geesten ZIJN HET WANEER houd dit

 6. Duckday

  Stem PVV of FvD daarna NL EXIT
  Breek het KARTEL

 7. Kretoloog

  Altijd al zo geweest: de overheden (mis)bruiken een crisis om maatregelen, die in normale omstandigheden absoluut onbespreekbaar zijn, er op een sneaky manier door te drukken. Gebeurt op alke niveaus: Europees, landelijk, provinciaal en lokaal.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Gelukkig is de situatie op dit punt hier niet zo dramatisch als in Hongarije. Daar wordt door de kleptocratische regering de Corona-crisis aangegrepen om het Parlement buiten werking te stellen.

   1. Kretoloog

    In NL is het parlement ook niet meer actief bij een geweest sinds 15 maart. Behoudens een paar coronadebatten.

    Maar de regering gaat gewoon door. En kondigt vergaande vrijheidsbeperkende maatregelen af.

    1. Boudewijn Hummelinck

     Op dit moment is de Tweede kamer aan het vergaderen.

     De suggestie dat het Parlement is platgelegd slaat nergens op.

   2. B. Pascal

    Nou, de democratie is op zijn einde. Volksbestuur 50%+1.

    Alle normale systemen draaien 300 jaar, daarna is het voorbij.

    Feiten:
    250 jaar Alleen heersen Keizers, daarna consuls
    300 jaar Keizers en consuls, daarna inspraak bevolking
    220 jaar Keizers consuls, inspraak val Romeinse Rijk

    Democratie 250 jaar, daarna democratie met vaste leider.

   3. Bullshit16

    Ach Boudewijntje
    Heb ik je al gezegt dat je blind bent nee na bij deze
    Onze parlement is ook hier aan de kant gezet
    Dit kabinet gebruikt de crisis voor hun eigen gewin.ben je de stikstof al weer vergeten dat ze er door hebben gedrukt
    Vuilbak

 8. Peetjoh

  Nou dat gaat hier niks doen. Zo en zo hebben veel prepaid die vallen al af. En dan nog ik heb alle oude telefoons nog en die werken gewoon niks GPS.

  1. ReJa

   @Peetjoh Een telefoon die geen gps heeft traceren is een fluitje van een cent want een telefoon heeft continu connectie met gsm-masten om indien nodig te kunnen communiceren (zelf bellen of gebeld worden, sms zenden of ontvangen) en dat wordt gelogd en permanent bijgewerkt. Dus de plaats van dat toestel is tot op een paar meter bekend.

 9. splatoon

  Tsja, daarin moet ik Jensen toch gelijk geven. Wellicht bagatelliseert hij Corona teveel. Maar de genomen maatregelen gaan wat mij betreft echt wel te ver. Zeker in het buitenland. Vrijheid is belangrijker dan veiligheid. En dát is van begin af aan zijn punt geweest.

  Ik denk dat Wilders en Baudet zich daarmee ook in hun voet geschoten hebben, aangezien dat toch wel de mindset is van de meesten in hun achterban.

  En ik begrijp ook echt niet dat van der Galien helemaal is losgegaan op de complete-lockdown-toer. Veel te hysterisch.

  Overigens steun ik alle genoemde partijen nog steeds. Soms zijn we het gewoon oneens. En dat moet kunnen. Zeker in deze rare tijden 🙂

 10. Ploppert

  Berichtje op 1 april………….
  Lijkt me onzinnig om tlfn te volgen voor naleving wetgeving, bovendien niet te doen, bovendien, we hebben de computerhard- en software helemaal niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.