Deze nachtmerrie kan waar worden: 70+ niet meer opgenomen, geen reanimaties op IC

Als het zo doorgaat — en er is geen enkele reden om te geloven dat het spoedig beter wordt — en het aantal bedden op de Intensive Care vol ligt worden er nieuwe maatregelen genomen. Die maatregelen zijn zo zorgwekkend dat Wilders zich nu al roert. “Dit kan niet waar zijn!” aldus de PVV-leider op Twitter.

De belangrijkste twee maatregelen die genomen worden zijn: als er onvoldoende bedden zijn kan er mogelijk een situatie ontstaan waarbij niemand op de IC nog gereanimeerd wordt. Let wel: niemand. De dertiger niet, de zestiger niet, de peuter niet, de tiener niet. Het corona-slachtoffer niet, het ongeluk-slachtoffer niet. Als het hart ermee ophoudt lopen artsen gewoon weg, zelfs een reanimatie levensreddend kan zijn.

Dat is vreselijk. Maar het wordt nóg erger, aldus de NOS. “Als het tekort aan bedden nog meer zou oplopen zullen in het uiterste geval mensen van 70 jaar en ouder niet meer worden opgenomen.”

Vreselijk genoeg verzint de NOS dit niet zelf. Nee, het staat allemaal in de verder aangescherpte richtlijn voor IC-artsen van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Dat is dus die vereniging waarvan Diederik Gommers het hoofd is.

Op dit moment bevinden we ons in fase 2 op de IC — er zijn nog genoeg bedden. Als we naar fase 3 gaan komen er geen patiënten meer op de IC die volgens dokters “weinig kans hebben” om te overleven of “een korte levensverwachting” hebben. Het gaat dan niet alleen om mensen met corona, maar ook om mensen die een hartstilstand hebben gehad waar niemand bij was, ernstig trauma, ernstige brandwonden, ernstige en onherstelbare hersenaandoeningen, orgaanfalen, ziektes van het immuunsysteem, etc.

Als die maatregelen onvoldoende blijken wordt er nóg harder ingegrepen. Hoe? Nou, zo. De volgende mensen met én zonder coronabesmetting komen dan mogelijk niet meer voor een IC-bed in aanmerking, aldus de NOS:

 • Patiënten die aan bovenstaande criteria voldoen en nu nog op de IC liggen, hun behandeling zal worden gestaakt
 • Patiënten die een hart-longmachine nodig hebben
 • Patiënten die een hartstilstand krijgen op IC worden niet meer gereanimeerd
 • Mensen die niet compleet hulpbehoevend zijn voor hun dagelijkse verzorging, maar duidelijk minder reserves hebben dan anderen, onafhankelijk van hun leeftijd (CFS-score 5 of hoger)

En als het dan nóg erger wordt gaan ‘we’ over tot een leeftijdsgrens. Mensen van 70 jaar of ouder worden dan helemaal niet meer opgenomen.

Het zal niemand verbazen dat PVV-leider Geert Wilders zich hier luidkeels tegen verzet. “Dit kan toch niet waar zijn!” schrijft hij op Twitter.

Inderdaad, dat zou het niet moeten zijn. Maar ik vrees het ergste. Dit is nou eenmaal het zieke gevolg van een socialistisch zorgsysteem: op het moment dat zorg ‘schaars’ wordt moeten oudjes en ‘zwakken’ het afleggen. Die ouderen hebben hun hele leven lang — misschien wel zestig of zeventig jaar! — belasting betaald om het zorgsysteem op te bouwen. Maar nu ze zélf hulp nodig hebben wordt er gezegd: ‘Jammer, maar helaas.’

Diep-, dieptriest… en het is, nogmaals!, waarom sommigen — wij van DDS maar ook Wilders en Thierry Baudet in de politiek — al in januari riepen dat het kabinet in actie moest komen om te voorkomen dat dit dodelijke Chinese virus huis kon houden in Nederland.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  “Dit is nou eenmaal het zieke gevolg van een socialistisch zorgsysteem: op het moment dat zorg ‘schaars’ wordt moeten oudjes en ‘zwakken’ het afleggen.”

  Socialistisch? Alles is overgelaten aan de markt.

  1. Vee

   Veelplicht verzekerd bij 1 van de 3 verzekeraars. En dat is maar eenvijfde van wat die binnenharken. Rest komt uit belastinggeld. Ziekenhuizen hebben niets te vertellen want verzekeraars bepalen. Dan nog de touwtjes (of staalkabels) tussen (ex)politici en de top van de verzekeraars. Hoezo marktwerking?

  2. Seneca

   @brandebok
   als dit marktwerking zou zijn, hoe verklaar je dan dat bij het begin van de Rutte dictatuur het aantal IC bedden 1900 was, in 2017 1200 bedden en bij het begin van de Chinese griep 1150 bedden. dit is het absolute falen van deze zogenaamde democratie. het toont ook het absolute gelijk van de Grondwet waarin duidelijk staat omschreven dat elk kamerlid verplicht is om zonder last te stemmen. het dictatorschap van Rutte heeft zich kunnen vormen door een ijzersterke partijdiscipline, niet alleen bij vvd maar ook bij cda, d66, gl en alle andere partijen. deze partijdiscipline is ONGRONDWETTIG en iedereen, in zowel de 1e als 2e kamer, die zich hieraan schuldig hebben gemaakt dienen onverwijld uit hun ambt te worden gezet en in staat van beschuldiging worden gesteld. deze hele politiek door Rutte cs is zo socialistisch dat de nationaal socialisten en communisten hierbij hun vingers zouden hebben afgelikt.

 2. Lambieck

  Vreselijk genoeg verzint de NOS dit niet zelf
  Dit is nou eenmaal het zieke gevolg van een socialistisch zorgsysteem:
  .
  Hoe krijgt iemand het op papier?

 3. Piet Klein

  China bouwde in no time extra ziekenhuizen. We zouden kunnen nood hospitalen inrichten (dat ook moeten kunnen als er ander soort rampen optreden). Het is krankjorum dat dit land wat zich ontwikkeld en beschaafd land noemt dit soort overwegingen moet maken. U kijkt in de spiegel van een verloederende maatschappij, een verloederende politiek.

  1. Lambieck

   Het probleem zit niet in locaties, niet in bedden, slechts gedeeltelijk in apparatuur.
   Het tekort zit in IC verpleegkundigen.
   .
   De door rechts verheerlijkte marktwerking heeft dit veroorzaakt.

   1. Seneca

    @lamlul
    zoals gewoonlijk lul je uit je nek! dit heeft niets met marktwerking te maken maar met een kille, socialistische politiek en om iedereen in een socialistisch model burger te veranderen.

    1. Lambieck

     Seniele Seneca doet weer eens een duitje in het zakje.
     Geef mij maar een kwartje, krijg jij gelijk.

     1. Seneca

      @lamlul
      je bent een andere nickname van beuk. die heeft er ook een handje van om mij seniel te noemen. je gaat niet op mijn argumenten in want je weet het simpelweg niet. scheer je weg van dit blog ongelooflijke oeteikel.

   2. kees cup

    Lambiek
    U wilt dus beweren dat wij de afgelopen decennia bestuurd zijn zijn door rechtse regeringen ?
    kabinetten met
    Woutertje Bos? Diederik Samsom? en daarvoor Ad Melkert
    Rechts ????
    Pilletje vergeten … of eentje teveel.

  2. Willem Bever

   Een vergunning hiervoor aanvragen kost maanden in dit land; nix werkt hier toch meer

   1. kees cup

    willem

    Ik vrees dat u gelijk heeft.
    En de wirwar aan (milieu) vergunningen er dan verplicht zijn, die komen uit de koker van …
    Jawel, de faalfabriek genaamd RIVM !!!

 4. Kretoloog

  Het blijft toch bijzonder: Geert Wilders die door de beide hoofdredacteuren van DDS regelmatig is verketterd (‘knettergek’) is nu de grote held in de strijd tegen Corona. Oh wacht, dat moet zijn: in de strijd tegen het kabinet en het RIVM.

  Maar voor alle duidelijkheid: artsen en ziekenhuizen volgen richtlijnen. En die richtlijnen worden niet door de politiek vastgesteld. Maar door de artsen en ziekenhuizen zelf!

  1. Veteraan

   @ Kretoloog
   Grappig inderdaad hoe Wilders nu opeens niet meer de klootzak is, blijkbaar is de mening veranderd want hij kon nooit iets goed doen op deze site.

   Ik vind het ook bijzonder hoe er de laatste dagen wordt gereageerd op zaken die gewoon met doodnormaal verstand te maken hebben. Zoals de IC beschikbaar houden voor mensen die een kans hebben om dit te overleven i.p.v. het vol te stouwen met zieken die het toch niet gaan redden.
   Voor mij mogen de hulpverleners eerst behandeld worden, dan de mensen die er niets aan kunnen doen en dan pas de mensen die zelf verantwoordelijk zijn voor hun ziekte.
   En hoe zou het toch komen dat dit beleid breed wordt gedragen door artsen en verplegers ?
   Nu ligt de IC vol met mensen die het toch niet gaan redden en als ze er uitkomen als een kasplantje moeten leven want dan zijn ze nog zieker dan ze al waren.
   En heel raar, maar die bedden kan niemand meer bij.
   Pech als je dan hulp nodig hebt na een ongeluk of een ziekte waar je niets aan kan doen want er ligt al een zieke, drinkende walrus in jouw bed.
   Soms krijg ik het idee dat de meeste mensen die hier zo allergisch op reageren zelf zo ongezond [verslaafd aan middelen, overeten en te lui om te bewegen] leven.

 5. m.van.rosmalen

  Nu niet gaan lopen klagen hier
  Heel Ned heeft er zelf mee ingestemd dat de hele zorg werd uitgekleed en het zorgpersoneel word weggezet met een hongerloontje.
  Zag verder nooit iemand van andere beroepsgroepen op het Malieveld en dat is echt niet goed te maken met een achterbaks nageaapt nepapplausje
  Karma noemen ze dat geloof ik.
  Zorgmedewerkers die ziek worden door het werk en weinig/geen beschermingsmaterialen hebben hebben sowieso voorrang op de IC vind ik.

 6. Neutral

  Ze kunnen beter eerst kijken naar mensen die ook zonder corona geen bijdrage meer leveren aan de economie.

  Mensen in verpleeghuizen die toch niet meer buiten komen om 20% BTW + accijnzen (en overige betalingen aan de overheid zoals BPM) af te dragen aan de leuke dingen in het leven. Dan hou je de economie en ondernemers ook een beetje in leven.

  1. m.van.rosmalen

   Precies net zoals die veel thuiswerkers die veelal toch geen steek uitvoeren en alleen maar bakken met geld kosten

   1. ET007

    Bij ons op werk ook zijn thuiswerkers een doorn in het oog. Niet iedereen kan thuiswerken. Nu zijn mensen vaak werk aan het zoeken en gaan ze dingen veranderen. Hoofdzaak het lijkt alsof ze bezig zijn. Ondertussen zijn de mensen op de werkvloer aan het rennen en aan het aanpassen. Verschrikkelijk! En dan kijkt de werkgever toe en kan het niet verdragen dat taken blijven liggen en de mensen schijnen te relaxen. Dus mensen moeten af en toe dan toch eens het gezicht laten zien. Allemaal bullshit. Als bedrijf niet echt noodzakelijk is: sluiten!
    Moet ik dadelijk nog begrip hebben als vakantiegeld / -dagen wordt ingehouden?
    Moet me nu al aanpassen met extra werkzaamheden, latere tijden enz.
    En wordt men ziek begint het al met twee wachtdagen en 70% van je loon.
    En thuis beetje spelen met Teams.

    1. m.van.rosmalen

     Precies ET007
     Jij weet hoe het zit.👍

   2. ET007

    Maar onder de goede omstandigheden kan thuiswerk wel degelijk efficiënter zijn.

  2. CLoVis

   @Neutral

   Ken je die groep
   die geen bijdrage levert aan de economie
   maar alleen parasiteert op de samenleving
   zo’n 2 miljoen groot.

   1. m.van.rosmalen

    Die komen als laatste aan de beurt

 7. ET007

  Groepsimmuniteit? En ondertussen miljarden steun richting EU en Zuid Europese landen. Ieder Europees land krijgt deel terug. NL krijgt nauwelijks iets. En toch Rutte prijzen voor zijn optreden tijdens Corona. Vele mensen schijnen de ernst nog steeds niet in te zien. Er komt een moment dat de plannen van Rutte niet realistisch blijken. Dan zijn we veel te laat. Hier draait alles om geld en eigenbelang.
  Dit is niet normaal. En ondertussen heeft de Regering ook nog het lef nieuwe regels er door heen te drukken op achterbakse wijze.
  Neem toch harde maatregelen. Sluit grenzen, verplicht mondbescherming, zorg voor materieel. En ja inderdaad: NL eerst, want ook 70 jarige hebben recht op leven en hebben daar ook genoeg voor betaald.
  Doordat ik ook maandag weer ga werken, loop ik en anderen weer risico. En dan te bedenken voor iets noodzakelijks: geld ( niet het werk).
  Vele landen nemen harde maatregelen, dus waarom blijven wij aanmodderen met Corona? Is het niet gewoon door de zure appel bijten en zorgen dat we Corona zo snel mogelijk in de grip hebben. Gevolgen voor de economie heeft het altijd. Maar ik denk dat harde aanpak uiteindelijk meer stabiliteit creëert.

 8. Politiek Profeet

  Onder pinokkio en zijn bende demonen66 en toen met de pvdallahhhtonen….is de zorg uitgekleed, ziekenhuizen weg, zorgpersoneel kreeg een trap na en massaal ontslagen.
  Nu staat pinokkio erbij en kijkt erna….de droeftoeter…

 9. RvdBe

  Corona is mss nog maar het begin, als volgend jaar 1 of andere chinees besluit dat het wellicht een smakelijk idee is om een levende rat de kop af te bijten heb je de poppen opnieuw aan het dansen.
  De wereld is toch al overbevolkt, denk dat je moet accepteren dat een “schoonmaak” onvermijdelijk is, triest voor de getroffene, goed voor de leefbaarheid van de wereldbevolking.

 10. eric71

  Nederland steunde deze walgelijke Rutte en het RIVM afgelopen week nog met meer dan 70% van de bevolking.
  Wilders riep weken geleden al op tot ’n volledige lock-down.Maar er moest groepsimmuniteit gemaakt worden.
  Een van de rijkste landen die altijd al de oudere (die ons land gebracht/opgebouwd hebben waar we nu zijn) in de steek heeft gelaten.Onvoorstelbaar dat ze zoveel steun krijgen,daar kots je van!!!

 11. CZ

  De ultieme natte droom voor D66 en de rest van hun doodgravers.

 12. perry

  Na het Coronavirus kan de EU weer flink investeren in eigen hobby’s, energietransitie, klimaat geneuzel, illegalen import, immers de dood van massa’s oudjes en fysiek zwakkeren is een inmense kostenbesparing mbt AOW, pensioenen, ouderenzorg, medischekosten in het algemeen!
  Zou het mogelijk zijn?
  De (wereld)bevolking uitdunnen, planmatig?

 13. Bockbeer

  De media tegen Rutte:

  “Hou jij ze onder controle, dan hou ik ze in paniek”.

 14. P.Sisterons

  Laat je niet zo opfokken. Het toont gewoon aan dat politici ook maar onkundige knurften zijn die maar wat proberen.

  1. Original NL

   En zo is het maar net P.S.

 15. Wim Vreeswijk

  Iedereen kan geholpen worden op de IC, eventueel in Duitsland, waar nog talloze ziekenhuizen ruimte is en IC-personeel beschikbaar zijn.

 16. Rosasolis

  Net op de radio nieuws van 1:00 uur gehoord, volgens de RIVM zijn er gisteren minder
  IC Corona opnames geweest. De meeste mensen houden aan de richtlijnen van de regering. Het lijkt overal te werken…Hoewel in Borne, heeft de politie gisteren avond een
  einde gemaakt aan een “F-ck Corona” feest. De feestgangers zonder identiteit’s bewijs zijn opgepakt, en de overige hebben zware boetes gekregen. Hopelijk niemand van de
  politie is besmet. Ook werd vermeld dat hooligans die spugen of hoesten tegen openbare medewerkers zware boetes zullen krijgen.

 17. Seneca

  RIVM is zo langzamerhand echt crimineel bezig! het gezeur over geen mondkapjes omdat dit niet zou werken maar blijkbaar helpt het wel bij de werkers in de gezondheidszorg? geen controle op binnenkomende passagiers op SPL, geen verplichte quarantaine, geen sluiten der grenzen. kortom een fraaie overheid die haar oren laat hangen naar dit RIVM met haar opzettelijk foute dus crimineel, informatie.

  1. Piet51

   @Seneca
   Ik word een beetje moe van dat geëmmer over mondkapjes die zorgmedewerkers wel zouden helpen en burgers niet. Daar denken veel mensen veel te simpel over, jij ook.

   Heb je wel eens een zorgmedewerker aan het werk gezien? Heb je de indruk gekregen, dat de afstand tot de patiënt dan steeds ongeveer anderhalve meter is. Nee toch? Dan kunnen mondkapjes, beschermende kleding en brillen helpen om toch dat virus van je af te houden. Bovendien zijn zorgmedewerkers opgeleid in het veilig gebruik van die mondkapjes.
   Maar als burgers zoals jij en ik anderhalve meter afstand houden, dan voegen die mondkapjes niet veel extra bescherming toe en nemen wel andere risico’s toe. Mensen worden minder voorzichtig (ze hebben immers een mondkapje), hergebruiken die dingen, zitten er toch met hun handen aan, etc., etc., kortom een onterecht gevoel van veiligheid die hun gedrag beïnvloedt.

 18. ReneR

  Dit kabinet, de linkse media, npo en de andere ratten die door Soros achtige figuren worden betaald. Het zijn allemaal angstige opruiende vieze pleurislijders die vet gestraft moeten worden. Vooral de landverrader Mark Rutten. Eerst geeft hij ons land weg aan de EU. Dan heeft hij ons geld weg. Dan weigert hij om actie te ondernemen tegen Corona, terwijl Wilders en Baudet hem hardop en met regelmaat waarschuwen. Vooral Baudet had hier een duidelijke stem in. En als de pleuris dan uit breekt, gaat die vuile landverrader Mark Rutte de lieve goede jongen uithangen. De smerige vuile gluiperd. Ik hoop dat het volk uit de angst stapt en ziet wat deze ruggegraat loze kwal van een Mark Rutte met ons land, en met ons, het volk doet. Hij verraad ons keer op keer. Uitzetten die lul.

 19. Vrijedenkert

  Duitsland heeft opgeschaald van normaal 28.000 IC-bedden naar 40.000 IC bedden en nog zeker 15.000 IC-plaatsen vrij!

  ht*ps://www.limburger.nl/cnt/dmf20200402_00154665/duitsland-heeft-nog-zeker-15-000-bedden-vrij-op-intensive-care

  Nederlandse ziekenhuizen gaan naar 2400 IC-bedden en 12 Duitse ziekenhuizen in de grensregio zijn bereid Nederlandse IC-patienten op te nemen en daar zijn onderling ook afspraken over gemaakt. Er liggen momenteel al 14 patienten in Duitse ziekenhuizen.

  Ik ga ervan uit dat iedere patient die een redelijke kans maakt ook een IC-plaats krijgt tegewezen…

 20. harte385

  Dan wordt het hoog tijd om al die artsen te gaan vervolgen, met straffen tot levens lang wegens het niet na komen van hun belofte

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.