Rutte treuzelt met afbouw corona-lockdown! IC-eindbaas Gommers: ‘Scholen kunnen nú al open, wacht niet tot 11 mei!’

Diederik Gommers, u weet wel: de belangrijkste man van de intensive cares van Nederland, heeft wat opmerkelijke teksten voor het kabinet. Die moeten Nederlanders niet “als kinderen” behandelen en het land gaan ontgrendelen. Sterker nog: de scholen hadden best per vandaag open gekund. We hoeven niet te wachten tot 11 mei.

Je weet dat Rutte ons land door een diepere crisis dan noodzakelijk laat gaan als zelfs het hoofd van de intensive care-units in heel Nederland voorzichtig begint te opperen dat maatregelen om het land te ontgrendelen wel wat eerder kunnen onthouden.

Herinneren we ons Diederik Gommers nog? De man aan wiens lippen bestuurders hingen toen de Nederlandse IC’s overvol dreigden te raken. Maar nu hij beter nieuws brengt over het coronavirus, geeft het kabinet ineens niet thuis en is hij maar een arts met een mening of iets dergelijks.

In ieder geval meldt Gommers in een interview met het AD:

Uw collega, bestuursvoorzitter Ernst Kuipers, zei zelfs dat meer versoepelingen eerder mogelijk zijn.
,,We hadden het er net nog even over. Kijk: het gaat over de timing. Wij gaan er niet over wat wanneer weer mag. Het enige dat we weten is: er zitten drie weken tussen een actie en de mogelijke gevolgen in ziekenhuizen. Als scholen dus 11 mei opengaan, zie je daar pas eind mei de effecten van, àls het al leidt tot extra ziekenhuisopnames. Dan heeft een nieuw versoepelingsbesluit op 20 mei dus niet zoveel zin. Je weet op dat moment namelijk nog niet echt wat het voor het virus betekend heeft dat scholen open gingen. Een versoepeling had wel nù gekund, een van deze dagen. Zodat je over drie weken ziet wat er gebeurt, en het schoolbesluit bijvoorbeeld nog kunt heroverwegen.”

Gommers zegt er ook nog achteraan: “Ik vind: behandel de Nederlander niet als kind.”

Tijd dus om Nederland langzaam weer te ontsluiten. En dan dus niet op het tempo van een slak. We kunnen het aan!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Balkebrij

  @brenda ziet voor net voordat ze haar pilletje krijgt in de AFP in Den Dolder een nieuw artikel over lockdown Enzo..
  @brenda vraagt of ze nog even mag…haar begeleider antwoord; nee @brenda anders raak je van slag ,even geduld met reaguren.
  @brenda ziet met Lede ogen aan dat zij niet bovenaan staat met reageren op dit artikel.

  1. Bas1974

   Balkebrij het is veel beter dat @Brenda voor een of ander vuur peloton wordt gezet want n kogel kost +- 2 euro en een gedwongen opname kos tienduizenden euros wij als belastingbetaler kunnen ophoesten.

   1. Alfred Bentinck

    De behoefte van sommige tokkies hier om mensen te vermoorden is weerzinwekkend.
    Gelukkig zijn het angstige kereltjes die geen vlieg kwaad durven doen.

 2. Alfred Bentinck

  Rutte is voorzichtig en als je objectief naar de cijfers kijkt is daartoe ook alle reden. Als we de teugels laten vieren zitten we binnen de kortste keren in een tweede golf van besmettingen die alles weer plat legt.

  1. Antihedo

   De meivakantie komt eraan en je moet de scholen ook even de tijd gunnen om het allemaal in goede banen te leiden.

  2. Antiglobalist

   Er is geen reden om de lockdown in stand te houden, reeds 150000 mkb’ers failliet, mensen die door psychologisch leed eerder sterven dan noodzakelijk. En natuurlijk mensen die in hun geluk geremd worden, omdat zij allerlei dingen opeens niet mogen.

   De IC’s lopen leeg, eenzame zieken en ouderen sterven eerder, R is minder dan 1, de redenen die er waren om dit in te voeren, zijn dus niet meer aanwezig.

   De Rockefellers misbruiken de ‘crisis’ om Jan met de korte achternaam verder de schulden in te werken. Dit doen ze door enorme sommen geld in de economie te pompen, terwijl er geen productie tegenover staat. Dat leidt tot enorme inflatie.

   Rutte misbruikt de ‘crisis’ om de politieke macht te herpakken en dat lukt hem, al is de vraag hoelang.

   De economie moet aan de gang, anders kunnen we straks de gezondheidszorg niet meer betalen.

   Wellicht moet massatoerisme wel beperkt worden, zodat ziektekiemen zich niet zo snel wereldwijd om zich heen kunnen grijpen.

   1. Marija

    Wat denk je van de massa invasie van asiel/gelukszoekers?
    Alle ziektes die hier worden geïmporteerd en nog veel meer ongein, sluit daar de grenzen maar voor.

    1. Antiglobalist

     Een tijdelijke immigratiestop en daarna slechts immigratie als in gezinsverband als er enig toekomstperspectief is. Wat vluchtelingen betreft in principe in eigen regio opvangen, bij schrijnende gevallen kan de rechter besluiten tot tijdelijke opvang in Nederland.

     1. Pijnstiller

      niet tijdelijk, defintief!

  3. Jan M.

   Dat weet je niet. Daarvoor moet je veel testen, zodat je weet hoeveel mensen reeds het virus onder de leden hebben gehad. Als je kijkt naar landen die wél veel getest hebben, blijkt dat +/- 50 tot 60% besmet is geweest (veelal zonder klachten) en dat er dus slechts 40 tot 50% potentiële nieuwe besmettingen kunnen ontstaan (waaronder dus wederom vele zonder klachten). Ander voorbeeld is Zweden waar vooralsnog gewoon de scholen en horeca draaiende zijn ZONDER dat daar nou heel veel meer doden te betreuren zijn (verhoudingsgewijs).

   Vrijwel alle ernstig getroffen mensen, waaronder natuurlijk ook de dodelijke slachtoffers, zijn 70 jaar of ouder én hebben al onderliggende aandoening(en).
   JA, zeg ik tegen de deugkneus. Dat is ook erg. Maar dat rechtvaardigt nog niet de huidige maatregelen. Benader deze kwetsbare groep met het dragen van mondkapjes en reinig jezelf als je langs bent geweest. Dat lijkt me effectief, zonder de economie de nek om te draaien. (zie wederom Zweden, maar ook andere landen).

   Ik weet niet of je beseft welk effect het gaat hebben als zo’n 150.000 bedrijven de stekker moeten trekken. Het domino-effect dat dit gaat hebben. Dat raakt vrijwel iedereen die geen € 50.000 (buffer) of meer op zijn of haar rekening heeft staan. (Ja, ook sommige van hen…)

   Niemand heeft de absolute wijsheid in pacht, maar een klein beetje logica mag toch wel verwacht worden van je beleidsmakers?

   1. BigBadJohn

    Als u naar de grafieken van het aantal ziekenhuis opnames en de dagelijkse corona doden in zweden kijkt dan merkt u dat de zweden zich nog steeds in het oplopende gedeelte van de curve bevinden.
    Het is de zweden nog niet gelukt om de curve af te vlakken en hierdoor zijn ze dus absoluut geen goed voorbeeld land voor wat betreft het vergelijken van corona crisis beleid.

    Nederland zit niet in de luxe positie dat wij het onszelf konden permiteren om vrijer beleid te voeren, wij hebben het immers nu maar net gered om de curve af te buigen net voordat we maximale IC bezetting bereikte.
    Als we in Nederland nu net zoals Zweden nog elke dag meer patienten op de IC’s zouden krijgen dan waren de humanitaire problemen niet te overzien.

    “appel en peer” vergelijkingen maken met andere landen is gokken met mensen levens.
    Testen op antistoffen is het enige wat duidelijkheid kan bieden.
    Meten is weten.

    Maar zelfs als er in de toekomst gemeten wordt lukt het de almachtige RIVM god, Jaap “mondkapjes is schijnveiligheid” van Dissel, waarschijnlijk nog om uit de testresultaten een kromme conclusie te trekken, dus met onze experts is testen helaas nog geen geen garantie op beter beleid.

    1. Alfred Bentinck

     Goed betoog, BigBadJohn, volledig mee eens.

  4. Pijnstiller

   De Albert Heijn is gewoon open Alfred

  5. Willem Bever

   Wederom ben je inconsequent hummeltje

   Je loopt al weken te verkondigen dat flutte naar experts moet luisteren.

   Zegt de expert nu iets wat niet in je straatje pas.t..zeg je dat er toch vooral op cijfers gelet moet worden.

   MAW wat je zegt is van generlei waarde

 3. Bullshit16

  Nee rutte zit er niet op te wachten om ons land weer open te gooien die landverrader weet zelf niks schuift alles van zich af
  Straks kan i zeggen ik naar de rivm geluisterd ik heb geen schuld
  Nee rutte zit niet te wachten om ons land weer op te gooien hij vind het veel te mooi zo geen gezeik van dat klootjes volk geen demonstraties geen stakingen geen last van de boeren nee rutte doet het goed
  Stem fvd of PVV uit de eu

 4. Kretoloog

  Al 4 weken op rij sterven in de leeftijdscategorie 0 – 65 jaar minder mensen dan de week ervoor. Een normale ontwikkeling overigens, het sterftecijfer gaat altijd omlaag in de overgangstijden tussen winter en zomer (die we lente noemen).

  Dit bevestigt wat ik al in maart hier schreef: Corona vormt een risico voor oudere mensen (75+). Maar voor alles daaronder is er weinig aan de hand (behoudens hen die een onderliggende ziekte hebben aan hart, longen en nieren).

  Rutte heeft echter zijn oren laten hangen naar de apocalyptische voorspellingen van de virologen van het RIVM, de modellenfabriek die er vaker naast zat dan dat ze het bij het juiste end had.

  De gevolgen van die keus zijn dramatisch: financieel, economisch en sociaal. Als de Kamer ballen heeft, stuurt stuurde ze Rutte en De Jonge weg. Wegens falend beleid! Als….

  1. Alfred Bentinck

   “Rutte heeft echter zijn oren laten hangen naar de apocalyptische voorspellingen van de virologen van het RIVM,”

   Dan is hij wel in goed gezelschap; nagenoeg overal in de wereld wordt hetzelfde beleid gevolgd.

   1. Antiglobalist

    Dat iedereen dat beleid voert, betekent niet dat het beleid goed is. Zo bewees Nicolas Copernicus dat de zon het centrum van het heelal is en niet zoals Kerk en de gevestigde wetenschap beweerden de aarde.

    Wat vaststaat is dat de lockdown tot veel economisch (150000 faillissementen in het MKB) en psychologisch (meer zelfmoord of -verminking, meer huiselijk geweld) leed teweeg brengen. Dat lijkt eerder op wanbeleid dan op goed beleid, Alfred.

 5. P.Sisterons

  Zolang het soort figuren als Osterhaus enzo zakelijke belangen in het geheel hebben kun je de hele mikmak beter niet al te serieus nemen en zelf gezond verstand gebruiken.

  1. cronewillie@gmail.com

   het zijn allemaal, en dan bedoel ik ook allemaal
   waardeloze niets zeggende pluche likkers die
   tot aan de nek toe vol zitten met eigen belangen.
   met hun waardeloze grafiekjes en voorspellingen
   die nooit kloppen, zijn enge mensen net zoals
   bill gates figuren, macht beluste engerds zijn het.

 6. Rosasolis

  Wat heeft Rutte en de regering het nu vreselijk moeilijk; juist nu dat de corona ziekten en sterf gevallen geleidelijk afnemen. Afgelopen maandag waarschuwde Rutte dat voorzichtigheid is momenteel belangrijker dan spijt achteraf te krijgen. Laat het aan de medische deskundigen over om te beslissen wanneer het werkelijk veilig is om alles weer opnieuw open te stellen, en het gewone leven voor mensen van alle leeftijden opnieuw te staarten. O 11 mei gaan de kinderen weer voor hele dagen naar school, waarschijnlijk met een roulatie systeem. Maar hoe veilig is het momenteel in alle openbare ruimtes, nu we het einde van april naderen.
  Een voorbeeld kan ik geven van onze openbare bibliotheek in Anna Paulowna.
  Wegens bezuiniging momenteel een beperkte kleine zaal in het winkelcentrum. Zonder
  airco, en zelfs geen open ramen. Het zou weer open gaan op 28 april. Gaarne zou ik
  naartoe willen om enkele boeken uit te kiezen…maar deze ruimte is klein en altijd heel benauwd. Omdat ik een boekenwurm ben en niet kan wachten totdat ik alweer enkele interessante bieb boeken kan kiezen, zal het volgende week op 28 april voor me een moeilijke keuze zijn: of ga ik naar de kleine zaal die waarschijnlijk vol met andere mensen zullen zijn, of blijf ik langer thuis zitten zonder nieuwe lees materiaal.

 7. Broodnuchter

  Rutte is een slappen lul. Alles kan gewoon open. Isoleer de ouderen en zwakke maar. Nu gaat alles naar de knoppen. En als je het beademen afschaft dan lopen de ic’s ook niet over. Het houd voor iedereen een keer op.
  Ps. Ik ben geen hufter.

  1. Brenda Welsh

   Neen hoor, dan moet u wel heel rare dingen zeggen/roepen. U kunt rustig doorgaan, er komen hier wel ernstiger versjes voorbij.

   1. Balkebrij

    @brenda vanuit de FPA Den Dolder heeft net haar poetsbeurt in de keuken erop zitten en schuift achter de huiscomputer als @alfredje haar vraagt; @brenda wil jij iets voor mij alsjeblieft optillen op dds?
    @brenda vind dat niet leuk en wil zelf ook op dds wat reageren en zegt stellig ;nee nu is het mijn beurt@alfredje laat me met rust.
    @alfredje en @brenda worden benaderd door hun begeleiders die beiden zeggen ; nee @alfredje nu is @brenda.
    @alfredje druipt woedend af en gaat naar zijn kamer waar hij zijn frustratie op zijn kamergenootje afreageert.
    @brenda is blij en zegt dat ze wel ergere dingen meemaakt ,en dat klopt ,vooral met @alfredje.

    1. Politiek Profeet

     Gelukkig voor de samenleving kwam net magere hein langs met een net niet geslepen zeis…en zo werd het toch weer gezellig…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.