Thierry Baudet: ‘Coronacrisis toont belang natiestaat, laat Nederlandse miljarden niet naar Zuid-Europa vloeien!’

FVD-leider Thierry Baudet ziet helemaal niets in pogingen van Duitsland om de coronacrisis te gebruiken om de EU te versterken. Het virus toont volgens de Nederlandse oppositieleider juist aan dat de soevereine natiestaat een “enorm belang” heeft. Geen Nederlandse miljarden naar Zuid-Europa, dus, vindt Baudet.

Twee Duitse ministers plaatsten vandaag in Zuid-Europese kwaliteitskranten een opinie-artikel waarin werd betoogd dat het tijd is om de Brusselse geldkranen open te draaien voor landen als Italië, Portugal en Griekenland. “We stellen voor dat het landen in de eurozone wordt toegestaan om ESM-geld te gebruiken om het coronavirus te bestrijden. We hebben geen trojka, inspecteurs en een hervormingsprogramma dat geschreven is door de Europese Commissie nodig,” aldus de door Merkel aangestelde bewindslieden: “Wat we nodig hebben is snelle en gerichte hulp.”

Thierry Baudet (FVD) ziet helemaal niets in die aanpak, die hij beschouwt als een versterking van de EU in een tijd waarin juist wordt aangetoond dat het tegenovergestelde effectiever is. Hij zegt:

“Duitsland wil met coronacrisis “de EU versterken”. De verkeerde richting! Coronacrisis toont enorme belang natiestaat aan. Nederlandse miljarden mogen tijdens economische crisis niet via ESM naar Zuid-Europa vloeien. Kabinet, sta dit nooit toe!”

In de tweet zet Baudet het punt niet verder uiteen, maar vermoedelijk doelt de FVD-voorman op het feit dat nationale overheden nu worden gedwongen om de reactie op het virus te coördineren. Ze moeten behalve hoofdrolspeler in de crisis zijn, ook maatregelen nemen die niet in internationaal verband kunnen worden afgesproken. Zoals het sluiten van grenzen, en het instellen van strafwetgeving voor wie coronamaatregelen negeert. Ook moet ieder nationale regering afzonderlijk kijken welk type beleid het beste past bij de grootte van de uitbraak in ieder getroffen land.

Of het kabinet bereid is te luisteren naar het argument van Baudet, of toch liever Duitsland volgt in het overmaken van kostbare sommen belastinggeld, valt nog te bezien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Lambieck

  de Nederlandse oppositieleider Baudet?
  .
  Humor Tim.

  1. -Bo-Realist

   Oppositieleider kun je op twee manieren opvatten: leider van een oppositiepartij of leider van de grootste oppositiepartij. Het eerste is al van toepassing, het tweede wordt dat in de toekomst wellicht ook.
   Dus dit is niet zozeer als humor bedoeld vermoed ik.

   1. Boudewijn Hummelinck

    Ik vind de veronderstelling dat het FvD in de toekomst de grootste oppositiepartij zou kunnen worden ook wel humor hoor.

    1. CZ

     Boudewillem Brenda Willem Hummelwillem?

    2. -Bo-Realist

     BH
     Lach maar, we zullen zien wie het laatst lacht.

  2. Vogel

   Het gaat niet om hulp aan de zuidelijke lidstaten.
   Maar ze willen de obligaties die daar nx waard zijn, op laten kopen door rijkere landen, zodat hun obligaties ook meer waard zijn.
   Ze hebben nu een begrotingstekort van 130%
   Ze gaan daar ook met 62 met pensioen, werkeloosheid is gigantisch. Etc etc. Helpen graag, maar hun laks economische beleid moeten wij niet oplossen. Ik hoop dat de zieke mensen snel beter worden. Maar die regering mag van mij wel een griepje krijgen. Wij moesten ook heel veel bezuinigen

   1. Yami

    Eindelijk inhoudelijk argumenten waar discussie mee gedaan kan worden. Ipv trollerige reacties die ik hier zoo vaak terug zie.

    Zowel eens als oneens. Het naleven van de strikte EU begrotingsregels, iets wat menig ander lidstaat zonder consequenties heeft nagelaten, blijkt nu ten tijde van epidemie een groot belemmering te zijn geweest in het bestrijden ervan. Nederlanders hebben het moeilijk zat zonder dat wij wederom de rest moeten financieren.

    Dat gezegd hebbende, het heeft ook de noodzakelijkheid blootgelegd voor verdere samenwerking, ivm de soms tegenstrijdige noodmaatregelen van onderlinge lidstaten mbt corona (zowel hier als elders(VS)).

 2. Boudewijn Hummelinck

  “Of het kabinet bereid is te luisteren naar het argument van Baudet, of toch liever Duitsland volgt in het overmaken van kostbare sommen belastinggeld, valt nog te bezien.”

  Dit is geen slimme vraag. Uiteraard zal Nederland in deze de koers van Duitsland volgen.

  Baudet staat weer eens aan de verkeerde kant van de geschiedenis en de realiteit: orona toont het enorme belang van de U aan en zal ook leiden tot een zeer ingrijpende verstering van de EU, met name ook omdat de intense economische vervlechting tussen de EU-landen met het te voorziene zeer ingrijpende Marshall-plan nog veel verder zal toenemen.

  1. Rammstein

   Doe eens rustig, Hummelinck. Zoals gewoonlijk ben je weer helemaal hyper om maar op iedere post te kunnen reageren. Ik tel in de gauwigheid vier typefouten: je gunt jezelf de tijd niet meer om je eigen gelul rustig door te lezen alvorens te plaatsen.

   Denk om je hart, man.

   1. CZ

    “Denk om je hart, man.”

    Natuurlijk niet!

  2. Boudewijn Hummelinck

   Met hartelijke dank aan R*ammstein, de tweede alinea moet luiden:

   Baudet staat weer eens aan de verkeerde kant van de geschiedenis en de realiteit: Corona toont het enorme belang van de EU aan en zal ook leiden tot een zeer ingrijpende versterking van de EU, met name ook omdat de intense economische vervlechting tussen de EU-landen met het te voorziene zeer ingrijpende Marshall-plan nog veel verder zal toenemen.

   Nu maar afwachten of een inhoudelijke reactie tot de mogelijkheden behoort.

   1. CZ

    Boudewijn Brenda Willem Hummelinck?

    “Hoe zou dat toch komen?”

   2. -Bo-Realist

    Linckse Hummel
    Waarom moeten wij geld over maken aan Italië als wij in ons eigen land een tekort hebben medisch personeel/materieel? Kunnen we niet beter eerst voor onszelf zorgen, voordat
    we cheques aan anderen overhandigen?

  3. Fonz

   Baudet stelt alleen maar slimme vragen dat die te hoog gegrepen zijn voor ons bopudewijntje wisten wij allang natuurlijk

  4. Beukman

   Koffie gemorst op je toetsenbord?

  5. -Bo-Realist

   Boudewijn
   Ik heb twee vragen voor u:
   Wie kan er het best voor uw belangen opkomen, uzelf of uw familie?
   Wie kan er het best opkomen voor Nederlandse belangen, Nederland of de EU?

   Als u eerst antwoordt, zal ik volgen met mijn antwoord. Verras me, zou ik zeggen.

 3. AnnaKlaver

  Schitterend, kapsoneslijer Baudet, met 2 zetels in de TK, wordt door Tim de oppositieleider genoemd.

  In de tweet zet Baudet het punt niet verder uiteen 🙂 🙂 🙂

  Voldoende voor een Topic, gotD , gloeiende goDt, laat maar..

  1. Jack Flash

   orona,de U,verstering.De taalnazi lijdt aan dementie.

 4. AS210854

  De rioolratten zijn er weer als de kippen bij als het over Baudet gaat.

  1. AnnaKlaver

   Baudet verdient deze aandacht.

   Baudet is gevaarlijk, extreem rechts, komt uit de elite, minacht de ‘gewone’ man ,maar presenteert zich als een man van het volk.

   1. evil knievel

    Ga toch vliegjes vangen met je extreem rechts geneuzel,stom wijf,of wat je ook bent!
    Zooooooo 8erhaald allemaal!
    Verzin ns wat nieuws,je linkse langspeelplaat blijft nog steeds hangen!

 5. Jack Flash

  Pas maar op klaver,levensgevaarlijk.Ik heb gehoord dat hij het op jou gemunt heeft.
  Whoehaha!

 6. Kretoloog

  Tja, wie is de oppositieleider? Meestal is dat de fractievoorzitter van de grootste partij buiten de regeringscoalitie. Het antwoord op de vraag is dus niet moeilijk: De PVV is de grootste partij in de oppositie en derhalve is Geert Wilders de oppositieleider.

  Nu zullen niet alle oppositiepartijen Wilders als DE oppositieleider beschouwen. Lodewijk Asscher van PvdA in ieder geval niet en Lilian Marijnissen van SP evenmin, om over Jesse Klaver van GL en Esther Ouwehand van PvdD maar helemaal te zwijgen.

  Kort en goed, je kunt niet spreken over de oppositieleider. Er zijn 9 partijen buiten de coalitie en er zijn daarom 9 oppositieleiders. Thierry Baudet is er 1 van, wel de kleinste trouwens.

 7. Cycle25

  Het worden zelfs Chinese miljarden :

  h*tps://spectator.us/italy-china-ppe-sold-coronavirus/

 8. Meriadoc Brandebok

  Nergens wordt onderbouwd waarom de coronacrisis het belang van de natiestaat aantoont. De coronacrisis op zichzelf staat volkomen los van nationale staten; Nederlandse toeristen vieren carnaval, besmetten de feestvierders, die de besmetting vervolgens vermenigvuldigen. Een virus trekt zich niets aan van natiestaten. Kijk naar de VS, dat is nu het epicentrum.

  Wat betreft de Italiaanse economie: die problemen waren allemaal voor de coronacrisis al duidelijk. De Italiaanse bestuurders hebben de crisis misbruikt om eurobonds te proberen af te dwingen.

  Juist het feit dat Nederland de patiënten kwijtkon op de Duitse IC’s toont aan dat samenwerking om Europees niveau relevant is.

  1. JochemX

   Bok, moet je aanvoelen. Die afhankelijkheid van andere landen pakt af en toe erg slecht uit. Zonder EU hadden de Duitsers als goede buur ons ook geholpen.

  2. Vee

   Dat opvangen van Nederlandse patienten is een onderonsje tussen 2 natiestaten. Komy geen eu bij kijken. Als die er tussen hadden gezeten waren die plaatsen medio 2021 beschikbaar geweest.

  3. Vrijedenkert

   Meriadoc Brandebok,

   Elkaar als goede buurlanden helpen heeft helemaal niks met een gezamelijke munt, open grenzen of EU te maken!
   Tijdens de EEG periode waren de banden met de directe buurlanden het Verenigd-Koninkrijk, Duitsland, Belgie en Luxemburg ook goed en werd er ook vollop samengewerkt op allerlei gebieden en als er destijds een pandemie was uitgebroken zouden landen elkaar ook geholpen hebben…
   Mischien nog wel veel meer als nu want toen waren landen grotendeels verantwoordelijk voor hun eigen rotzooi en was je als buurland niet medeverantwoordelijk voor de ander zijn chaos of falen en was op die manier de bereidheid om te helpen mischien nog wel groter als nu.

 9. fretFred

  Heeft Baudet wel kaas gegeten van hoe afhankelijk Nederland is van andere landen?
  “Wij zijn geen rijk noorden meer als het hele zuiden omvalt. Onder de huidige omstandigheden is het een mis-conceptie dat Nederland financieel gezond is. Dat is net als een gezonde man die wordt overspoeld door een lawine. Dan helpt het niets meer dat je gezond bent”, zo sprak bankier Nout Wellink, ex Hoofd van De Nederlandse Bank.
  Op een of andere manier zullen we landen als Italië en Spanje wel moeten assisteren voor onze eigen economie helemaal in elkaar dondert.
  Of speel Thierry een wedstrijdje met Donald Trump wie de domste uitspraak doet?
  Daar lijkt het wat mij betreft in ieder geval wel op………………..

  1. evil knievel

   Right Said FredFret!?😁

   1. evil knievel

    2 s@xy by far!?😁

  2. leukeditter

   wat ben jij verschrikkelijk lomp

 10. Paardenmiddel

  Natuurlijk wil duitsland geld laten rollen. Zo kunnen ze ook de nederlanders dwingen om de bankenunie op te richten. Want duitse banken zijn failliet. Wat is er mooier dan dat nederland de portemonnee trekt.
  Allemaal onder het mom van corona. Over een week of wat, heet het weer wat anders
  NEXIT

 11. .NL

  Welke crisis?

 12. cuoretx

  Inderdaad dat globalistisch wereldbeeld wat sommige poltieke partijen hebben xoals D66 en GL is een utopie en alleen maar gebaseerd op totalitaire macht over alle volken op aarde. Total controll.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.