Up yours, Italy! Peperdure eurobonds de hele nacht geblokkeerd door Hoekstra: ‘Nederland was, is en blijft tegen!’

In Italië kunnen ze vandaag weer traantjes verzengen. Er komen geen eurobonds, en Nederland gaat niet garant staan voor de gigantische schuldenberg die de Italianen hebben aangericht. Minister Hoekstra hield de hele nacht z’n poot stijf en Italië staat nu met lege handen.

Italië heeft de afgelopen dagen een gigantische PR-campagne gevoerd om Nederland te beschadigen. Ons land zou egoïstisch zijn door niet plotsklaps akkoord te gaan met zogeheten ‘eurobonds’, het idee dat ons land garant moet gaan staan voor het roekeloze leengedrag van Italiaanse regeringen. De Europen ministers van financiën kwamen vannacht bijeen, en… Nederland heeft voorlopig gewonnen:

“Na een videovergadering (en vele schorsingen voor overleg in kleinere kring) staan de Europese ministers van Financiën nog altijd met lege handen. Vooral Nederland en Italië stonden lijnrecht tegenover elkaar.

Tegen 8 uur in de ochtend werd het na een lange nacht van onderhandelen duidelijk: de Eurogroep gaat er vooralsnog niet uitkomen. De ministers was door de EU-leiders gevraagd met plannen te komen om de gevolgen van de coronacrisis in te dammen, maar ideologische verschillen tussen noord en zuid (en vooral tussen Nederland en Italië) bleken een te grote blokkade te vormen. Besloten is dat er morgen verder zal worden vergaderd.”

En zoals Hoekstra persoonlijk ook zegt:

Dus sliep uit, Rome! Ga die economie maar eens hervormen, stop de gigantische belastingontduiking in dat land en begin gewoon eens zelf met de eigen broek ophouden. Misschien kunnen we daarna eens beginnen met noodsteun voor de coronacrisis. Maar Jezus Christus, neem eens de verantwoordelijkheid voor de puinhopen die door jullie zelf zijn aangericht. Godnondeju, zeg!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. JBoul

  Het worden geen eurobonds maar er komt een fonds dat staatpapier op gaat kopen, dit fonds gaan wij uiteraard garant voor staan…

  1. Boudewijn Hummelinck

   Juist.

   1. Gewoon werken

    Jep

  2. ivanhoe

   nee hoor dat komt er ook niet .

  3. hans-e-pans

   Allemaal mooi en prachtig die stijve poot van minister Wopke Hoekstra totdat hij door premier Mark R. zal worden teruggefloten, met alle financiële gevolgen en de geloofwaardigheid voor/van Nederland.

   Het zal er wel opuit draaien dat het financiële geharrewar rond de zogenaamde “Eurobonds” een andere naam zal krijgen, zoals dat al veel vaker is gebeurd, de ministers van Nederland, Finland, Oostenrijk en een ietsje Duitsland triomfantelijk kunnen verkondigen dat ze het toch maar mooi uit onderhandeld hebben.

   Elke keer als ik dit soort berichten lees en aanschouw dan moet ik steeds weer aan het theater/toneel denken, het spel dat er momenteel gespeeld word en gaande is is alleen maar voor de bühne.

   PS. Sommige politici in de 2e kamer kunnen dan wel zeggen doordat Nederland rijk is geworden door de EU, het de plicht van Nederland is om de arme sloeberlanden in Zuid-Europa financieel bij te staan.

   Dat is je reinste kolder want de huidige arme sloeberlanden in Zuid-Europa hadden ook rijk kunnen worden van de EU als ze maar dezelfde mentaliteit hadden gehad, en zich niet bij voorbaat rijk hadden gerekend met geld van de rijke Noord-Europese landen.

 2. Bijenzwerm

  Echt bijzonder dat, onder Rutte tot nu toe links en progressief beleid vertoonde naar het voorbeeld PvdA en GroenLinks, ineens toch zijn conservatieve kant laat zien?!!!
  De knoflooklanden en met name Italië heeft geen enkel recht op 1 cent.
  Decennialang gewaarschuwd door ECB en imf, staatsschuld gewoon laten oplopen en niet fatsoenlijk belasting innen, legt dit financieel probleem nu in tijden van crisis bloot.
  Hoop dat Hoekstra dit vol blijft houden.

 3. Boudewijn Hummelinck

  Hoekstra is nu hard aan het nadenken over de vormgeving van Eurobonds die geen Eurobonds heten.

  1. Bijenzwerm

   @boudewijntje laat zijn linkse domme natte fantasie de vrije loop, en dat mag op dds

  2. Blitzkrieg

   Boudewijn Hummelinck : Ik waag het te betwijfelen, er zijn er namelijk al een aantal de revue gepasseerd. Wat dacht je van eurobonds, greenbonds en nu coronabonds?

   1. Boudewijn Hummelinck

    Ik meen, beste Blitzkrieg, dat de strijd over de Eurobonds allang gestreden is en dat die er in enigerlei vorm gewoon zullen komen.
    Dat beseffen Rutte en merkel ook en daarom zullen ze de komende weken waarschijnlijk aansturen op een Eurobonds ‘light’, zodat de schade een beetje wordt beperkt.

  3. Meriadoc Brandebok

   Nee. Het Noorden is daar collectief tegen. Er komen ook geen eurobonds in een andere vorm – dat waren dus die coronabonds.

   1. Boudewijn Hummelinck

    Het Noorden is daar inderdaad tegen, Meriadoc, maar er staat hier veel meer op het spel dan de financiële nadelen die Eurobonds voor de Noordelijke lidstaten betekenen. Enerzijds gaat het om het voortbestaan van de EU en anderzijds voor economische vitaliteit waar onze welvaart ook in belangrijke mate van afhankelijk zijn.

    Een bankroet voor Italië en Spanje betekent dat we er op de korte termijn al miljarden mee verliezen (onze banken zitten met miljarden in dat schuitje) en op de langere termijn afzetmarkten verliezen die we niet kunnen missen.

    Velen beseffen nog onvoldoende hoe onomkeerbaar de Europese economie onderling is vervlochten. Als je dat tot je door laat dringen besef je ook dat de Corona-crisis in Italië en Spanje geen crisis op afstand is, de effecten zijn economisch nagenoeg hetzelfde als wanneer ze in de Lage Landen had plaatsgevonden.

 4. ivanhoe

  Als de grenzen weer terug zijn moet een ieder land zijn eigen broek ophouden ,daar gaan wij naar toe Europa wordt nooit een eenheid vergaat dat maar .

 5. henkie

  Het perverse is dat Italie, nu reeds zonodig miljarden kan lenen op de kapitaal markt, tegen zeer gunstige rentes, maar nu, over de lijken heen een zeer vies vuil politiek spelletje speelt tezamen met alle eurofiele partijen in de EU landen.

  perfide, perverse lijkrenpikkers

 6. Duckday

  Alles is al in kannen en kruiken.Men moet de bevolking te vreden houden .
  vandaar get gepartel van ons kabinet.

  Stem PVV of FvD daarna nl exit.
  Wat heeft de EU en Euro nu bijgedragen aan de welvaart voorspoed werkgelegenheid voor de NORMALE man vrouw in Nederland Wat zijn we er op vooruit gegaan.
  We bevolking is tot het Bot uitgekleed door RUTTE en de EU De EURO is niks meer waard .Nederland heeft alles al verkocht door het domme marktwerking dat onbetaalbaar is . Het hoogmoed project de EU bestaat uit HOOGMOED WAANZIN en BELUST op MACHT EEn ieder die denkt dat de EU een weldaat is komt bedrogen uit.
  De leiders verrijken zich alleen zelf en onderukken de bevolking.
  Breek het kartel .

 7. Vrijedenkert

  Men wil ESM-fondsen inzetten voor zuidelijke knoflooklanden, niks ervan heel Europa verkeerd in crisis en geef ieder EU lid zijn eigen inleg terug uit dat ESM-noodfonds zodat men hiermee de crisis doorkomt!
  Dus Italie, Frankrijk, Portugal, Spanje moeten het dan doen met eigen opgebrachte gelden in dat fonds net als anderen…

 8. Piet Klein

  Geheel terecht houdt Hoekstra het lenen tegen waarbij heel de EU en de NL mag opdraaien wanneer de leningen niet terug betaald kunnen worden. Dat is nagenoeg 100% zeker voor landen als Italië. Concreet betekent lenen via eurobonds of het ESM dat wij op een goed moment voor duizenden euro’s per persoon mogen opdraaien. Zowel de EU als de ECB maken het nu mogelijk voor landen als Italie om te lenen en hebben daarmee een oplossing voor de acute problemen. En ja het is 100% zeker dat er een oplossing moet komen voor de schuldenberg en lukt dat niet dat gaat het een keer flink klappen. Tevens leert dit EU overleg dat men niet in staat is echt met oplossingen te komen. De EU verzuipt in het regelen van geld. Vrijwel alle landen hebben last van corona waardoor er per direct geld nodig is om de zorg op te schalen en per direct geld nodig is omdat door de lock downs de economie terug valt en velen in de problemen dreigen te raken. Steun is nodig. Nederland behoort tot de topscoorders op corona als je dat uitrekent per inwoneraantal. Italie is 4 keer zo groot en als Nederland dus een kwart van het aantal doden heeft van Italie worden we vergelijkbaar getroffen. Denemarken doet het veel beter misschien hebben ze een mildere variant van het virus en een beter RIVM. Wij worden behoorlijk getroffen en door de aanpak van het RIVM zitten we met een lange lock down en daardoor hogere kosten. Op het huidige scenario maar ook bij de onzinnige groepsimmuniteit gaat je lange tijd down. Wij zouden op basis van de kosten tot de ontvangende landen moeten behoren. Wij rekenen ons tot de rijkere landen (met een miljoen mensen bij de voedsel bank, een miljoen mensen in de schuldenproblematiek, een uitgeklede ouderen zorg, een zoals nu blijkt een zorg die niet calamiteiten bestendig is en duur, met gekorte pensioenen, hogere pensioenleeftijd etc.) en dat zou een reden moeten zijn dat wij moeten bijdragen in plaats van ontvangen? Daar kun je vraagtekens bij zetten. Maar netto heeft alle landen problemen en het heen weer schuiven van al of niet een beetje of een beetje meer geld is niet de oplossing. En daarmee houdt de EU zich bezig met het verkeerde onderwerp en loopt daarin al vast snel in hoge ruzies. Alle reserves ten aanzien van Hoekstra ten spijt, hij pakt dit onderwerp goed aan en is 100% redelijk. De aandacht moet zijn, hoe regelen we hoge IC capaciteit, testen, beschermingsmiddelen, zorgen we op topcapaciteit voor het ontwikkelen van vaccins, geneesmiddelen, regelen we straks snelle vaccinatie programma’s etc. Dit dossier is weer een bewijs dat gemeenschappelijk Europa een sterk idee is maar de implementatie daarvan dramatisch faalt.

 9. Marija

  Het zgn. gezichtsverlies van Rutte wordt binnenkort wel weer goed gemaakt.
  Hij Rotte gaat alsnog accoord, is weer de bink in Europa, Italië lacht en Nederland huilt en hoest op…….
  Zo klinkt het liedje van onze manager.

  1. evil knievel

   Dat ie maar doet Marija!
   Dan is t in Maart 2021,zwz afgelopen met die charlatan!😁

  2. Brenda Welsh

   Prima , Marija ! Nog meer waardering voor “onze” Rutte. Geweldige man. Ik moet het Wilders nog eens zien doen. Hij wekt alleen maar verbazing op!

 10. Adriaen van Bergen

  Buurman tegen andere buurman:
  “jij hebt geld en ik heb schulden. Geef me je geld.”.
  Hoeveel Italianen zouden dit doen?
  Nul, natuurlijk.

  1. Original NL

   Wij hebben geen geld maar 400 miljard schuld.

   1. Henk-Jansen

    Een beetje schuld is niet erg, want een groot deel van de staatsschuld is in handen van Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Nederlanders hebben dus juist baat bij overheidsschulden want ze profiteren er van als uiteindelijk hun pensioenen erdoor omhoog gaan.

 11. 3wiem

  Naar welke landen exporteert Nederland het meest (% van totale export)?

  1. Duitsland – 21%

  2. België – 16%

  3. Verenigd Koninkrijk – 9%

  4. Frankrijk – 7%

  5. Italië – 5%

 12. harte385

  Goede prestatie welke hij hopelijk vol blijft houden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.